tisdag 18 juni 2019

Fussili med lax & spenat

Brukar du köpa färdigrätter? Då kanske du redan har koll på innehållet i dem. Jag köper dem i princip aldrig, men häromdagen gjorde jag det. Det blev en fryst pastarätt som skulle ligga i en krämig sås. Krämig kanske var att ta i, men sås var det och smaken var väl godkänd. Men lite extra kryddor behövdes trots allt. Innehållet var långt och inte helt till belåtenhet. Varför ska det exempelvis vara glukossirap i? Eller modifierad stärkelse, något som tillsätts för att spara pengar och snåla på råvaror. På Äkta varas sajt beskrivs hur den tas fram:

"Vanlig majsstärkelse blandas i en jättelik reaktortank med propylenoxid – som är en petroleumprodukt framställd av naturgas, klor och lut eller saltsyra – tillsammans med fosforoxiklorid, en vätska som är så lättflyktig och reaktionsbenägen att den måste hanteras med största försiktighet. Denna kemikalie, som även används vid tillverkning av bekämpningsmedel, reagerar våldsamt i kontakt med vatten och bildar saltsyra och fosforsyra samtidigt som stärkelsemolekylerna i majsen förändras och kloreras. Om den modifierade stärkelsen dessutom ska blekas, vilket kan behövas om den ska nyttjas som ljus fyllning i vissa livsmedel, behandlas den nu med exempelvis svavelsyra. Det färdiga resultatet av dessa processer är en flytande substans som renas från sina kemikalier och sprejas in i gigantiska tankar för att där snabbtorkas till det pulver som levereras till livsmedelsindustrin och hamnar i Ninas frukostyoghurt, salladsdressing och fiskgratäng."

Inte speciellt lockande eller hur, än mindre med tanke på att den inte är nödvändigt utan enbart ett sätt att slippa riktiga ingredienser, eller slippa använda dem i tillräcklig omfattning. Men jag ska lista allt som var i den lilla rätt jag köpte.

Ingredienser:

pasta 40 % (vatten, durumvetemjöl)
grädde (12 %)
vatten
lax (Salmo salar) 10 %
spenat 8 %
orangea morötter 5 %
gula morötter 5 %
vitt vin
schalottenlök
skummjölkspulver
rapsolja
dill 0,7 %
fiskbuljong (glukossirap, salt, fiskpulver, rapsolja, lök, kryddor)
salt
modifierad majsstärkelse,
vitlök
grönsaksbuljong (salt, glukossirap, grönsakspulver, socker, solrosolja, kryddor)
peppar
muskotnöt

Nja, jag tror jag avstår fortsättningsvis...



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar