fredag 12 juli 2019

Matsvinn i Sverige

Det här är en ständigt aktuell fråga, så även om jag har bloggat om matsvinn några gånger tidigare så känns det som att man inte nog kan trycka på hur viktigt det är att tänka på vad vi kan äta och inte kasta. Vissa saker är svåra att förstå, och att människor kastar så mycket mat är en av dem. Givetvis så tar vi alla det säkra före det osäkra och ingen vill bli sjuk av det vi äter. Men det är en sak, det andra är ren nojighet eller överdriven rädsla. Sådant kan man jobba bort. Det tjänar både den privata ekonomin och miljön på.

Det där med pengar borde vara en större drivkraft för oss, för vem vill inte ha mer av den varan. Visste du att ett hushåll kan spara mellan 3 000 - 6 000 kronor om året (Livsmedelsverket) på att ta tillvara sina matrester och att inte köpa på sig mer än man äter och dricker? Det är dessutom för många i underkant och ofta kan vi spara ännu mer pengar. Det är något att fundera över när vi tycker att det är för mycket månad jämfört med pengar.

Tänk på att också ha kallt i kylskåpet, 4 grader rekommenderas. Då håller mycket av dina livsmedel i flera dagar till. Lär dig mer om hur du tar tillvara på matrester. Kanske kan de till och med bli till nya maträtter. Det finns massor som man kan göra. Bland annat har Livsmedelsverket en hel del tips kring hur man sparar pengar och miljö. https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/miljo/ta-hand-om-maten-minska-svinnet/tips-minska-matsvinnet Lycka till!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar