onsdag 17 juli 2019

Svarta eller gröna oliver

Gillar du oliver så har du med all säkerhet testat både svarta med och utan kärnor, bara för att omgående komma fram till att de urkärnade smakar ... Ja vad smakar de egentligen? Inte speciellt mycket faktiskt. Varför? Jo de är inte svarta egentligen utan gröna som färgas. Att vänta på att de ska bli svarta av sig själva kostar pengar, så man tillsätter alltså svart färg till gröna oliver och säljer dem som svarta.

Vad man mer gör är lägga dem i vatten- och saltbad med tillsatt natriumhydroxid, eller lut om man så vill. Det görs för att få bort den bittra smaken på dem. Efter det så syrabehandlas de. Sedan tillsätts alltså E 579, järnglukonat, för att färgen ska stabiliseras. Lockande, eller hur? Nej inte direkt va. Hur många är ens medvetna om detta när de äter de billiga oliverna i sallader och på pizza?

Jag vet att det är lite pyssel att kärna ur de svarta oliverna om man vill ha dem i maten, men det är väl värt det. Oliver är egentligen väldigt goda, men då ska de ha mognat innan de äts och de ska inte vara badade i lut.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar