tisdag 4 juni 2019

Intervju med Fika Swedish Kitchen

Nej, jag brukar inte göra intervjuer på bloggen och det här är faktiskt första gången, men någon gång ska ju vara det också. För inte så länge sedan var jag i Sydney i Australien och där finns ett svenskt fikaställe som heter Fika Swedish Kitchen. Är ni i krokarna så gör ett besök.

Läs min intervju här:


Svensk fika i Australien

Är du svensk och bor i Sydney, Australien är det inte osannolikt att du har besökt Fika Swedish Kitchen, eller kanske det rent av är ett av dina stamställen, för här satsar man inte bara på att besökarna ska få en god fika, utan också att vara en samlingsplats för framför allt just svenskar. Men de flesta av oss som varit där är vanliga turister och självklart är alla välkomna och fiket är mycket populärt.

På en tvärgata till butiksgatan The Corso i stadsdelen Manly, med adress 5 b Market Lane, ligger Fika Swedish Kitchen. Skylten – en liten vid kvadratisk sådan, med gula kanter – är ganska liten och stället ger ett enkelt och nästan lite rörigt intryck med de fyra små borden utanför lokalen på gatan. Där inne är det större och köket, som man som gäst ser in i, är modernt och här är det fullt av aktivitet. Nästan alla bord är upptagna och det finns en puls utan att det känns stressigt, och atmosfären är trevlig.

Stället drivs av tre kvinnor och de slog upp dörrarna för ungefär 5½ år sedan. Vännerna Sophie, Linda och Diana hade redan bott i Sydney i flera år när de bestämde sig för att öppna fiket, vilket faktiskt var ett ställe som de själva som svenska invandrare hade saknat. Efter att de till slut slog upp dörrarna till Fika Swedish Kitchen har de haft fullt upp för hit kom gästerna direkt, då det utöver att det är gott också är en härlig atmosfär. Utöver det som serveras finns också en viss försäljning av sådant de importerar från Sverige och det är livsmedel så som senap, saft, Ahlgrens bilar och en del annat som man kan känna begär efter som immigrant down under.

– Första åren vi bodde i Sydney saknade vi fikakulturen, det svenska köket och traditionerna och drömde om en svensk mötesplats. Vi undrade hur det kom sig att de fanns så många svenskar i Sydney men ingenstans att gå och uppleva svensk matkultur. Den är ju så rik och spännande. Över en fika bestämde vi oss för att sluta drömma och börja resan mot att öppna Sydneys första Svenska café, säger Sophie Curl som jag träffar i hennes och vännernas mysiga café.

Jag har tagit mig hit med färja från Circular Quay i centrala Sydney. Här ligger en liten hamn inte långt bort från det berömda operahuset. Man kan välja på snabbgående färja eller en lite långsammare och har man ingen brådska så är den långsamma att rekommendera för det är en härlig tur ut till det vackra Manly.

– Manly har alltid haft en kär plats i våra hjärtan. Det var hit vi först kom och bosatte oss och det var här våra vägar möttes. Att lockas till de vackra stränderna, vänliga människorna och den avslappnade atmosfären var vi inte ensamma om. Den charmiga surforten är ett populärt resmål bland svenskar och för många blev semestern en förlängd, ibland livslång vistelse. Så det kändes naturligt att öppna vårt svenska café i just Manly. Vi hittade en fantastisk lokal i en smal mysig gränd intill ett trevligt torg och ett kvarter från den turistiga gatan The Corso, och så bar det av, fortsätter Sophie.

Men ett café kan vara mer än kakor och mat, och med våra traditioner finns det mycket att samlas kring. Det har Fika Swedish Kitchen tagit fasta på. Är man dessutom i minoritet så kan det betyda väldigt mycket att träffa landsmän och få fira traditionellt och samtidigt prata med varandra på sitt modersmål.

– Sverige har en sådan rik matkultur så det finns mycket för oss att fira. Varje år anordnar vi både midsommar, kräftskiva, lucia och julbord på fika. Det är roligt att se att traditionerna inte bara lockar svenskar utan människor från hela världen. Men framför allt för svenskar så betyder det mycket – att få träffa andra svenskar när hemlängtan är som störst, få visa vänner en del av sin kultur och få återuppleva gamla minnen, menar Sophie.

Här finns kanelbullar, toast Skagen, köttbullar med lingonsylt och ett antal rätter till, men inte för många, det är inte kvantiteten som är det vikigaste. Det som serveras håller hög kvalitet och att begränsa menyn gör att det är möjligt. Än så länge finns dock inte den svenska klassikern smörgåstårta att beställa, men rätten finns på önskelistan och man jobbar på det.

Menyn är viktig och den är i ständig utveckling även om vissa klassiker säkert blir långlivade. Den ska naturligtvis inte bara locka svenskar, och det är så klart roligt om även australiensarna själv vågar prova våra rätter och helst uppskatta också dem.

– Med en varierande och unik meny hoppas vi överraska och uppfylla. Vi blandar svenska klassiker med helt nya kreationer. Vår inspiration hämtar vi från de senaste mattrenderna i Australien och Sverige men även världen över. Ibland har vi undvikit en klassiker med rädsla för att chocka Australierna för mycket. Sillen är ett sådant exempel – det tog oss fyra år innan vi vågade bjuda på en klassisk sillmacka. Till vår förvåning visade den sig bli en av favoriterna både bland svenskar och icke svenskar. Sen dess har vi försökt att inte ha förutfattade meningar. Vår erfarenhet visar att Sydneyborna älskar att prova nya matkulturer och det svenska köket är inget undantag, avslutar Sophie vårt möte.

När jag till sist går därifrån har jag förutom en upplevelse jag kommer ta med mig hem som ett fint semesterminne, även fått med mig receptet på deras populära kanelbullar. Bosatt i Australien eller inte, vem kan tacka nej till dessa bakverk?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar