torsdag 16 november 2017

Julskinka 2017

Ja hur kommer julskinkorna att vara i år? Tillsatsfria? Tillsatsstinna? Eller kanske något däremellan. I vintras så gjordes ett test hos Mitt kök när det gäller smaken. Här kan du läsa det: https://mittkok.expressen.se/artikel/julskinka-bast-i-test/

Det som däremot inte står är vad skinkorna innehåller, så jag kollade några av dem. Den första, Scan rapsgris har följande innehåll:

skinka (90 %)
vatten
salt
druvsocker
antioxidationsmedel E301
konserveringsmedel E250

De skriver också att 20 procent av den totala vikten är buljong, så vi betalar för en hel del vatten.

Nästa skinka är Scan gourmet och har följande innehåll:

svenska skinka (90 %)
vatten
salt
druvsocker
antioxidationsmedel E301
konserveringsmedel E250

Smak av Gotland lät ju bra, men innehållet ser ut så här:

skinka benfri (94 %)
vatten
salt
antioxidationsmedel E331
E301
druvsocker
konserveringsmedel E250

Till sist så har vi Garants ekologiska julskinka:

skinka (94 %)
vatten
salt
socker
antioxidationsmedel (E301)
konserveringsmedel (E250)

Av innehållet är cirka 14 procent spad informerar de om.

Som ni ser så är inte ekologiskt någon garanti för färre tillsatser, vilket jag gissar att många tror. Rent generellt så tycker jag att innehållet hade kunnat vara bättre. Det finns helt tillsatsfria skinkor att köpa om man vill ha det, främst från gårdar så klart. Men det är som vanligt upp till var och en vilket val man gör. Här är i alla fall en liten hint om vad du med största sannolikhet kommer att stoppa i dig nästa månad.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar