måndag 21 augusti 2017

Bouchées

Bouchées är en slags belgisk choklad med hasselnötsfyllning, alldeles underbart god. Belgien är ju kända för sina olika choklader och köper man något därifrån så blir man inte besviken, i alla fall inte smakmässigt. Men, choklad är som choklad brukar vara, sällan fri från tillsatser och jag utgår ifrån att inte heller denna är det. Vi tittar.

Ingredienser:

socker
vegetabiliskt fett (palm)
kakaosmör
helmjölkspulver
kakaomassa
glukos
hasselnötter 3,2 %
kakaopulver utan fett
emulgeringsmedel: sojalecitin
naturlig vaniljarom

Hm, nog hade man väl kunnat önska mer från en sådan här choklad? Glukos är som så ofta tillsatt och det är som bekant ett kritiserat sötningsmedel. Det löser sig även i kallt vatten, varför det ofta finns i livsmedel där detta är önskvärt, till exempel charkprodukter. På Chalmers tekniska högskola säger man så här om glukos: "Glukossirap bidrar avsevärt mer än vanligt socker till uppkomst av diabetes och fetma för barn och vuxna. Glukossirap bidrar även avsevärt mer till glykosylering och därmed till ateroskleros och risker för hjärtinfarkt."

Äkta vara säger så här om lecitin/E 322: "Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner hos personer som är allergiska mot ärtor, bönor (särskilt sojabönor) eller jordnötter. Kan orsaka illamående, yrsel och diarré vid hög konsumtion."

Palmfettet är också en historia för sig. Vi vet att regnskog skövlas i stor skala för att kunna odla och utvinna palmolja. Det finns palmolja som är så kallat hållbart framställd, men det står inget om detta på den här förpackningen i alla fall. Det finns heller ingen mejladress på den, men jag ska se om de har någon webbplats och ställa frågor om ovanstående. Det finns visserligen en snigelpostadress, men det måste ju gå att mejla tycker man.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar