fredag 10 februari 2017

Kasta inte mat om det inte är absolut nödvändigt

Det kan ju tyckas alldeles självklart att man inte kastar man i onödan, men oj vad mycket som slängs trots att det är i bra skick. Många är oroliga för att maten blir dålig efter en eller två dagar, trots att den sannolikt skulle hålla hela veckan om kylen är tillräckligt kall. Det kanske är bäst att börja där förresten: en kyl som håller 4 grader istället för 7 - 8 kan påverka hållbarheten flera dagar, så kolla temperaturen och sänk den om det är för varmt. Men sedan då, om kylen är kall och man ändå är osäker? Lukta och smaka och använd sunt förnuft. Helt ärligt? Hur många gånger har du blivit matförgiftat hemma? Det händer ytterst sällan och det trots att vi ibland kanske inte får in mat tillräckligt snabbt i kylen efter att vi har ätit eller att något livsmedel inte var superfärskt. Händer det så är det för det mesta när vi har varit på restaurang.

Ändå så är vi så ängsliga, många av oss. Vill du få lite hjälp på traven och många goda tips om hur du kan ta tillvara på matrester, så gå in på http://slangintematen.se/ Faktum är att det är ganska roligt när man lär sig använda matrester då man kan skapa nya rätter och få vara kreativ i köket. Ris är exempelvis jättegott stekt med vad man nu har hemma och sedan så kryddar man asiatiskt och får stekt ris. Brödrester är utmärkt till att göra ströbröd av och jag lovar att det är mycket godare än de där stenhårda märkliga små kornen som säljs som ströbröd i affären. Frukt och grönsaker som inte kommer att användas eller ser lite trötta ut passar utmärkt i nyttiga och goda frukostjuicer. Tillsätt gärna lite nyttiga kryddor så som kanel och/eller gurkmeja också. Bra start på dagen med mycket vitaminer. Mögelostar är sådant som ibland kan bli över, i alla fall hos oss, men de är toppen att ha i gratänger, såser, på smörgåstårta och även på pizza. Det är bara att prova sig fram.

Ja, det finns som sagt var massor att göra och att lära på det här området, och bland det bästa är naturligtvis att vi sparar både pengar och miljö!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar