fredag 4 december 2015

Senapssill, igen...

Till midsommar 2010 och julen 2014 så skrev jag om senapssill. Det är alltså tredje gången som jag tittar på innehållet nu. Tyvärr så har det inte hänt mycket på innehållsfronten och man undviker att skriva E i innehållet.

Så här ser senapssillen ut från en av våra största fabrikanter:

sill i bitar
vatten
socker
rapsolja
hela och malda senapsfrön
salt
ättika
förtjockningsmedel (xantangummi)
konserveringsmedel (natriumbensoat, kaliumsorbat)
kryddextrakter
färgämnen (sockerkulör E150c, betakaroten)

Xantanagummi heter på E-språk E 415 och är ingen märkvärdigare tillsats än något som framställs från socker genom bakteriell jäsning. Det fungerar både som förtjocknings- och stabiliseringsmedel. Natriumbensoat heter också E 211 och framställs syntetiskt. Det här ska man kanske akta sig för om man är av känslig natur, för det kan ge astmaanfall om det går riktigt illa. Kaliumsorbat heter E 202 och kan även det ge reaktioner om man är känslig. Även denna tillsats är syntetiskt framställd.

Tja, vad säger man om det här då? Inget som gör att det börjar vattnas i munnen kanske. Tyvärr är det ändå väldigt gott och kanske kan vi acceptera några E-nummer om vi inte har tid att fixa vår egen inläggning. Men nog hade man kunnat önska mer, speciellt från ett sådant här stort fabrikat.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar