söndag 20 december 2015

E-nummerfri senap

Senast som jag bloggade så skrev jag om senap och så här i juletid så går det nog åt ett stort antal flaskor och burkar. Jag har bloggat om senap flera gånger tidigare och hittat många tillsatsfria sorter och när det gäller senap så är det inte alls svårt att hitta det utan E-nummertillsatser. Det gör ju att man funderar ännu mer på varför det alls finns några andra sorter än den som är tillsatsfria. Det är ju helt onödigt som jag ser det. Senap håller sig ju i evigheter bara man har den kyld. Det kan förresten vara värt att notera att en kyl ska vara riktigt kall, för det gör att maten klarar sig väldigt mycket bättre.

Nu till jul så äter vi väldigt många olika rätter och det blir lätt mat över, men kom ihåg att även det som är tillsatsfritt håller längre än vad vi oftast tror att det gör. Sedan så finns det så klart en gräns även för den maten, men oavsett tillsatsfri eller väldigt E-nummerstinn mat, så finns det mycket som man kan göra för att slippa slänga den. Har man julskinka över så är gratänger och pastasåser perfekt. Köttbullarna är ju goda på julbordet men kan smaka utmärkt till makaroner när man vill ha något annat och då kan mjölk- och gräddslattar komma väl till pass när de ska stuvas. Varmrökt fisk är väldigt gott på pizza och då kommer eventuell överbliven rom också till användning för kombinationen fisk och rom är suverän. Har du pastej och brieost kvar så gör en smörgåstårta. Här kan grädde också komma till användning då det är väldigt gott att vispa hårt och röra ner kaviar, dill och majonnäs och bre på tårtan. Gravad lax går förresten bra att frysa och använda i gratänger, såser och som fyllning i smörgåstårta. Blir det sill, rödbetssallad och annat kvar så kan man alltid göra goda mackor med rester som man garnerar med. Mycket av maten som blir kvar går att frysa och använda i nya rätter, det är bara fantasin som sätter gränser, men vi ska självklart göra allt för att inte kasta maten.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar