måndag 21 december 2015

Nitrit eller inte?

Så här till jul så äter vi sannolikt en hel del nitrit då vi konsumerar stora mängder skinka och korv. Kanske är det inte hela världen, i alla fall inte om man har en mer normal processad köttkonsumtion resten av året, men ändå, det är värt att fundera över om vi tycker att det är okej att äta nitrit eller inte. Jag sökte på webben och så här säger man på Äkta varas sajt:

Jag sökte på ”tillsatsfri julmat” på webben och hittade det här på Äkta varas sajt om nitrit:
FAKTA: Natriumnitrit (E250)

Är den vanligaste formen av nitrit.
• Funktion: Konserveringsmedel som hämmar tillväxten av den farliga bakterien Clostridium botulinum i köttprodukter, men som också förändrar smaken och gör att köttet behåller sin rosa färg.
• Framställning: Biprodukt vid renframställning av nitrat ur chilesalpeter.
• Användningsområde: Används i blandning med koksalt, kallat nitritsalt, till charkuterivaror.
• Kända hälsorisker: Omdiskuterat ämne med cancereffekt i vissa djurförsök. Tillåts därför inte av Krav.

Jag läser vidare på Livsmedelsverkets sajt och så här säger de bland annat om tillsatsen:

Är det farligt?

Nitrat och nitrit kan omvandlas till kväveoxid i kroppen. Kväveoxid har positiva egenskaper som att sänka blodtrycket, öka syreupptagningen och skydda mot magsår.

Nitrat och nitrit kan dock vara skadligt i höga doser och kan även orsaka methemoglobinemi, ett akut tillstånd där syretransporten i blodet försämras. Detta tillstånd är mycket ovanligt, och mängderna vi normalt får i oss är långt under de mängder som man har sett orsaka methemoglobinemi. Risken att utveckla methemoglobinemi gäller i första hand spädbarn.

En annan potentiell fara är att nitrosaminer skulle kunna orsaka en förhöjd cancerrisk. Risken är omdebatterad och det har inte gjorts några studier på människor där man har kunnat fastställa att de nitrosaminer som bildas i maten är cancerframkallande.

Riskerna med nitrat, nitrit och nitrosaminer i livsmedel är vad vi vet idag alltså små, givet de låga halter av ämnena vi normalt får i oss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar