lördag 29 november 2014

Innehåll i julskinka

Vad passar väl bättre att titta lite närmare på så här inför jul än den svenska julskinkan? Säg det julbord där man inte hittar skinkan på? Men är innehållet lika bra som skinkan är populär? Det har det i alla fall inte varit förr om åren när jag har kollat. Fast man ska vara optimist så skam den som ger sig och som är negativ redan från början.

En av våra större köttproducenter säljer en färdiggriljerad variant med följande innehåll:

skinka 90%
salt
druvsocker
senapsfrö
ströbröd (vetemjöl)
socker
antioxidationsmedel E 301
konserveringsmedel E 250

När det gäller E 301 så gör den att skinkan blir röd och de flesta väljer hellre röd skinka, men det beror ju säkerligen på att det är så vi tror att skinka ser ut och att vi förknippar grå skinka med något som är dåligt. E 250 förhindrar den livsfarliga sjukdomen botulism, så den får väl anses mer berättigad. Däremot så använder inte alla charkproducenter E 250, men då måste hygienen vara exeplariskt skött. Fast det tycker jag att den alltid ska vara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar