torsdag 27 november 2014

Socker och sötningsmedel

Jag har skrivit om det förr, men det tål att diskuteras igen och det handlar om socker och sötningsmedel. Är det inte sockerprat i media så är det fettprat och människor undviker än det ena och än det andra. Senast idag så läste jag om just detta. När det gäller fett så vet vi att vi behöver det, socker däremot klarar vi oss utmärkt utan. Men sött är gott och i kombination med fett kan det vara oemotståndligt. Men välj rätt. Undvik de artificiella sötningsmedel som både kan öka aptit och sötsug.

Bland de vanligaste så hittar man aspartam (E 951), sackarin (E 954) och sukralos (E 955). Ska man vara ärlig så smakar de dessutom sämre. Socker och andra naturliga sötningsmedel är alltså att föredra, men även dessa ska intas med måtta. Vissa hävdar för övrigt att cellerna åldras snabbare av socker och det alltså av det naturliga.

Så här till jul blir det dock lätt mycket godsaker, men innan du handlar, läs vad de innehåller och kanske är det återigen värt att lägga lite tid på att göra sina egna kakor och sitt eget godis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar