fredag 28 december 2012

Lufttorkad och kallrökt korv

Vi provade ett nytt smörgåspålägg här hemma, lufttorkad och kallrökt korv och det var gott. Ibland blir det inte av att jag läser innehållsförteckningen innan jag handlar, även om jag ofta gör det, men då och då köper jag sådant som jag egentligen inte vill, som denna goda korv. Det handlar så klart om bristen på alternativ när det gäller smörgåsmat och egentligen önskar jag att jag vore mer konsekvent och alltid valde bort de dåliga alternativen, speciellt som jag uppmanar andra att göra det.

Så hur vet jag att det här inte var korv med bra innehåll när jag nyss har antytt att jag inte ens har läst vad den innehåller? Tja, det är väl så illa så att jag utgår ifrån att den inte är ren, precis som jag hittills inte har sett någon annan sort som har varit det.

Så var innehåller den då? Jo detta:

gris- och nötkött
koksalt
druvsocker
lök
socker
kryddor
surhetsreglerande medel (E 575)
antioxidationsmedel (E 300, E 301)
konserveringsmedel (E 250)

Precis som jag gissade alltså. Finns det överhuvudtaget korv utan tillsatser?

onsdag 26 december 2012

God fortsättning!

Annandag jul och jag gissar att de flesta av er fortfarande äter julmat och alldeles för mycket julgotter. Så är det i alla fall hemma hos oss och det är så mysigt! Dessutom har vi födelsedagsfirande idag och även då är ju mat en central del.

Tyvärr har denna december varit min bloggfattigaste månad trots helt andra ambitioner, men jag (som inte brukar ge nyårslöften) får nog lova mig själv att återgå till ordningen igen nästa år när det gäller att blogga om inte varje så i alla fall varannan dag, men helt alla årets dagar så klart.

Jag kan inte låta bli att fundera över vad vi äter i stugorna under julen; hur många har energin att bara äta ren och bra mat? Jag känner i alla fall inte själv någon, men dessa entusiaster finns säkert och till dem kan jag bara säga grattis! Jag önskar att jag själv orkade vara så duktig, men det är jag inte. Fast läser innehållsförteckningar det gör jag och det blev därför även i år hemlagad gravlaxsås (även om vi fuskar ibland) och hemlagad rödbetssallad och jag undrar om jag någonsin kommer att köpa dessa produkter färdiga igen. De är så otroligt snabbt gjorda så där finns det faktiskt ingen ursäkt att låta bli. Köttbullar är ju en annan julbordsklassiker som i alla fall jag skulle hoppa över helt om jag inte hann göra egna.

Ni har säkert själva också era speciella rätter som ni bara inte kan köpa färdiga och jag hoppas att det ni lagade till julbordet blev gott. Om ni firar ju alltså, alla gör ju inte det, men då kan man passa på att fira midvintern istället och då samtidigt äta lite extra gott. Det finns alltid tillfällen och ursäkter att duka upp en god buffé.

Ha en bra annandag!

fredag 21 december 2012

Plockgodis

Häromdagen var maken och jag och skulle hämta ut paket och blev stående ganska länge i kö och den gick bland annat längs med plockgodiset. Av alla godissorter som jag läste innehållsförteckningen på så fanns inget godis rent från tillsatser. Det är möjligt att jag missade någon sådan sort, men det kan jag säga att det godiset är i så fall undantag från vad som verkar en regel om att plockgodis ska innehålla E-nummer, punkt!

Nu är inte plockgodis något udda i sammanhanget godis och tillsatser, för det är svårt att hitta rent godis ens bland de finaste pralinerna, vilket jag även tidigare har konstaterat här på bloggen. Men ändå, det gör mig lite irriterad att jag som konsument ska behöva koka ihop mitt eget godis om jag vill ha det tillsatsfritt.

På något sätt är jag trots allt förundrad över hur vi har hamnat här. Vi är moderna människor i en modern tid med teknik till i stort sett allt och vi kan inte fixa bra godis. Det går inte ihop.

För övrigt så får man ju ändå säga att varför skulle just godis, som inte tillhör basfödan vara något som handel och tillverkare ansträngde sig mer med? Det går ju knappt att hitta ren mat. Ja ja, nu är det jul och det lär bli både en och flera E-nummerstinna godisar och jag tror att vi överlever det med, men irriterande är det.

tisdag 11 december 2012

Lussekatter

Idag såg jag ett blogginlägg på en annan blogg och i dessa advents-, Lucia- och jultider så tycker jag att det passar bra att kopiera några rader från bloggen. Det handlar helt enkelt om att bloggaren hade sett en affär som säljer lussekatter och sedan lagt ut recept på hembakade sådana samt innehållet i butikens lussebullar. När man har läst vad de färdigköpta innehåller så blir man inte så jättesugen kan jag säga, inte jag i alla fall.

Bullar från XXX:
vetemjöl
vatten
socker
vegetabilisk olja och -fett (delvis härdat)
jäst
ägg
russin
salt
saffran
E 471 (Mono- och diglycerider av fettsyror)
E 472e (Mono- och diglyceriders mono- och diacetylvinsyraestrar)
E 412 (Guarkärnmjöl)
E 422 (Glycerol)
E 413 (Dragant/tragakant)
E 330 (citronsyra)
Aromer

Ja ni kan ju läsa innantill och avgöra om ni vill betala för dessa. Vad ska alla tillsatser vara bra för? Jag ser dem som totalt överflödiga.

söndag 9 december 2012

Julgodis

Som – gissar jag i alla fall – de flesta andra, så köper jag choklad och ger bort i julklapp. Trots att jag försöker undvika E-nummer, så är det svårt att göra det helt och hållet och när det gäller choklad så verkar det nästan vara lag på att den inte får vara ren och det gäller även våra finare praliner. Det visar att inte pris och kvalité alltid hänger ihop.

Men som sagt var, jag har själv köpt dessa E-praliner och jag kommer säkert att få dem i ett eller flera paket på julafton, precis som så många andra kommer att få. Fast äter jag dem då? Självklart (även om jag skulle vilja säga att jag inte gör det) och gott är det, men likväl väldigt irriterande att man inte har valmöjligheten, för det är en sak att välja E-choklad när det finns alternativ, en annan att köpa den för att man inte har något val och vem kan tänka sig en jul utan gotter? Alltså är man ”tvingad” att äta syntetiskt framställda smakämnen med mera.

Sedan kan man ju sälla sig till den där duktiga skaran som står och gör eget godis istället. Det är klart att det blir lite hemgjort godis, men med tanke på all mat som ska lagas och pynt som ska fram med mera, så är det inte oceaner av tid till godis också och det kan ju vara gott med lite olika sorter, så det får bli både hemlagat och E-blandat i år igen!

onsdag 5 december 2012

Pepparkakor

Gillar du pepparkakor? Ja de flesta gör det och man hittar en mängd olika sorter, så alla lär hitta någon sort som tilltalar dem. Själv är jag svag för dem som smakar pepparkaksdeg. Men oavsett vilken sort man föredrar (och de flesta är faktiskt goda), så rekommenderar jag att du läser noga innan du köper några, för innehållet varierar ganska rejält.

När jag själv handlade pepparkakor inför helgen så gick jag igenom jag tror det var fem sorter som fanns i affären och endast en sort var tillsatsfri. Tyvärr var den istället innehållande palmolja och det såg jag i andra också. Är det inte bedrövligt att en stor affär med olika sorters pepparkakor inte kan tillhandahålla tillsatsfria kakor utan palmolja?

Jag har för det mesta mejlat tillverkaren av livsmedlet som jag har varit missnöjd med, men man kanske ska fråga den stora kedjan hur de kan ställa så låga krav vid inköp. Eller rättare sagt: inga krav alls. De borde kunna ställa krav och sedan utnyttja sin moral som dragplåster. Vilken kund ignorerar om en affär säger att de väljer bort palmoljelivsmedel för miljöns skull? Jag skulle bli jätteglad och verkligen gynna den affären.

lördag 1 december 2012

Svar om palmolja i tryffel

Här kommer svaret om palmoljan och det kom faktiskt för ganska många dagar sedan, men jag har varit bortrest med jobbet och upptagen med annat så jag har helt enkelt inte hunnit skriva förrän idag. Typiskt då jag alltid har ambitionen att hålla liv i den här bloggen och det regelbundet.

Så här svarade de i alla fall:

Dear Katharina,

I did receive your last e-mail.
In fact, we are member of the RSPO program but we do not order RSPO oil yet. But, from next year, we will only buy oil from RSPO program because it is a big goal for our company. Nowadays, we are finalizing procedures to achieve our goal.

Don’t hesitate to contact us again if you need further information,

Best regards,

Celine COUPLET


Jag har naturligtvis mejlat och tackat.