fredag 23 november 2012

Inget palmoljesvar

Nu har det gått en hel vecka sedan jag mejlade och frågade om palomljan i tryffeln som vi hade ätit här hemma. Det var en följdfråga eftersom det visade sig att den vegetabiliska oljan i innehållsförteckningen var just palmolja (surprise!). Som medveten kund så ville jag självklart veta att den var ekologisk och det var det som jag inte fick svar på. Så tills vidare utgår jag ifrån det, rätt eller fel att dra slutsatser före svar, men då det första svaret kom på en dag eller så, så är det svårt att inte göra det.

Så här skrev jag i mejlet som jag skickade nyss:

Hello,

It seems as my latest e-mail didn’t went through to you, so I resend it and hope it will reach you this time.

Best regards, Katharina Wallenborg

onsdag 21 november 2012

Vad är det jag äter och varför?

Ja det är sannerligen en fråga som man kan ställa sig och det varje dag eller till och med varje måltid vill jag påstå. Hur mycket man än rotar i det här så undrar man ändå vad det är man stoppar i sig och även när man är medveten som konsument och frågar och frågar så får man ändå inte alltid svar.

Hur har det kunnat bli så tokigt och varför försvarar våra myndigheter hellre det som är onaturligt än tvärtom? Har vi inte fel människor på fel jobb då? Och fel politiker på fel poster? Tack och lov träffar jag på allt fler kloka människor med inflytande och kunskap och jag blir verkligen lika glad varje gång som jag läser om eller pratar med någon av alla dessa. Däremot så upplever jag ännu att de är i minoritet och det är jag verkligen förundrad över. Tänk att det finns så många människor som fortfarande inte bryr sig om vad deras mat innehåller?

Nu kanske någon tänker att man inte kan hålla på att stressa upp sig över allt runt omkring en och det håller jag med om och själv äter jag både färdigköpta biskvier, smörgåsskinka, nötblandningar med konstiga E-nummer, choklad med tillsatser och annat mindre tilltalande när det gäller innehållet. Inte för att jag vill det, men just för att det ibland är så vansinnigt svårt att hitta det där bättre alternativet och ibland till och med omöjligt. Fast i många fall går det och det är där som vi alla om vi hjälps åt kan få bort skräpet ur butikerna. Kanske ett starkt ord och det är skillnad på tillsats och tillsats, men jag menar självklart alla dessa E-nummer som absolut inte har något i det vi äter att göra. Väljer vi bort det här så gott det går så måste industrin anpassa sig och jag ber verkligen er alla: Gör rätt val nästa gång som ni handlar mat!

tisdag 20 november 2012

Truffes/tryffel igen... och kakao...

Direkt som jag såg svaret om tryffeln förra veckan så mejlade jag en följdfråga samtidigt som jag tackade för svaret:

Hello again,

Thanks for the very fast answer. May I ask a following question? Is the palm oil from plants ecological grown? As a customer I’m very keen about also thinking of the environment.

Regards, Katharina Wallenborg


Tyvärr så har jag inte hört något mer efter det. Förmodligen var inte nästa fråga lika rolig att svara på som den första, men jag tror att jag kommer att få svar förr eller senare, kanske i alla fall! Om de nu inte skulle svara på följdfrågan så får jag väl påminna och hör jag inget då, ja då utgår jag ifrån att det är det dåliga alternativet av palmolja som de använder.

Men vidare till något annat apropå godis: kakaon spås bli en dyr bristvara i en framtid. I Västafrika odlas mycket kakaobönor och Ghana och Elfenbenskusten är de största producenterna, vilka har haft odlingar i generationer. Nu verkar det som att klimatförändringarna påverkar det här negativt och man befarar att det kommer att bli för varmt att odla kakao i en framtid. Men det är långt fram i tiden som det handlar om, men om knappt 50 år så gissar man att hälften av odlingarna har försvunnit. Vi får se om det blir så och vad som händer i så fall. Det är självklart värre för dem som blir utan jobb än för oss som vill smaska på tryffel och andra godsaker, men förhoppningsvis så finns det annat att odla istället, om det nu slår in det man spår.

söndag 18 november 2012

Garants kycklingfilé

Om du köper färsk kycklingfilé så tänk på att du måste läsa innehållsförteckningen innan ifall du inte vill ha tillsatser. Det är nämligen inte bara frysta kycklingfiléer som har vatten och tillsatser i sig, men det gäller tack och lov inte alla sorter.

Garants har inga tillsatser och är även märkta med Svensk fågel. Det är bra på ett sätt, men du ska ändå vara medveten om att ingen kyckling (så vitt jag vet) som säljs i våra livsmedelsbutiker kommer från normaluppfödda djur. Tyvärr lever i princip alla kycklingar ett liv där de stressas att växa snabbt på minimalt med mat samtidigt som många lider av olika sjukdomar som till exempel problem med ben och fötter på grund av detta. Tyvärr har jag inget bra alternativ om man vill äta kyckling, förutom att försöka hitta en lokal uppfödare som låter kycklingarna växa i den takt som de ska och som inte sätter den högsta vikten på minsta möjliga foder som det primära.

fredag 16 november 2012

Mejl till truffesfabrikanten

Efter mitt senaste blogginlägg om truffes/tryffel så skickade jag ett mejl då jag hittade företaget på internet. Märkligt nog så fanns ingen mejladress på förpackningen, något som i alla fall jag tycker är konstigt år 2012. Hur som helst så skrev jag så här:

Good evening, I have two questions about your truffes. First, what kind of oil do they contain and second, why is the cocoa fat reduced?

Regards Katharina Wallenborg


Svaret kom redan igår och så här skriver de:

Dear Katharina,

We did receive your question about the ingredients we use in our truffles.
We have several recipes of truffles but I guess you talk about our standard with this ingredient list : “non-hydrogenated vegetable oils, sugar, low fat cocoa, whey powder, cocoa powder, natural vanilla flavor”.
If yes, you will find your answers just below :
In that recipe, we use an oil from palm and we use low fat cocoa in order to give a specific color to our truffle.

I hope these answers help you,

Best regards,

Celine COUPLET


Det är lite märkligt det här med tillsatser när det gäller godis, för även den finaste choklad har oftast tillsatser. Jag tror att jag till exempel har gått igenom alla chokladkakor som är utan smaktillsatser som russin, nötter och annat och inte ens dem med hög kakaohalt brukar vara tillsatsfria. Annars så brukar man kunna hitta alternativ inom många olika livsmedel, exempelvis chips, färskost, kycklingfiléer med mera. Men godis är en klass för sig. Glass däremot kan man om man letar hitta tillsatsfri, men det är också i undantagsfall som den är ren.

onsdag 14 november 2012

Truffes Fantaisie

Det är namnet på minttryfflar som äldste sonen hade med när han kom över med tryffel och tårta i söndags på fars dag, vilket var väldigt gulligt. Men, som alltid är jag skeptisk till köpegodis och dess innehåll, fast med det inte sagt att man inte ska få unna sig om man tycker att det är gott. Däremot så gillar jag inte att betala för annat än det som ska vara i, men där har jag och fabrikanterna av godis delade meningar.

Hur som helst så har jag inte läst vad dessa "truffesar" innehåller så jag ska inte döma ut dem ännu. Dock så kommer de att bli de första utan E-nummer som jag har stött på, om de nu råkar vara rena alltså.

Innehållsförteckning:

ej hydrerade vegetabiliska oljor
socker
fettreducerat kakao
vasslepulver
kakaopulver
emulgator: soja lecitin (gissar att det ska vara sojalecitin)
smakämne: vanilj

Njae, inte riktigt vad man skulle ha velat läsa. Dessutom så är det inte otänkbart att oljan är palmolja och varför i hela världen fettreducerar man kakao? Har jag missat något här?

Dessa godisar är tillverkade i Frankrike och det finns bara snigelpostadress på förpackningen, men jag ska se om jag kan hitta någon meljadress på webben, för då ska jag skriva och fråga om oljan och kakaon.

torsdag 8 november 2012

Apelsinjuice med fruktkött

Häromdagen åkte jag tåg och hemresan hamnade tyvärr i middagstid, så jag var tvungen att äta något på tåget. Som ni förstår av inledningen i detta blogginlägg så gillar jag inte det och det beror på att maten känns så syntetisk och heller inte makar något gott. Men jag köpte smörgås med fyllning och den var helt okej smakmässigt och till det blev det juice och det är juicen som jag ska titta närmare på eftersom jag har sparat flaskan. Förpackningen ger intryck av att det är en bra dryck och juice får ju inte innehålla annat än frukt, men innan jag har läst innehållsförteckningen så tänker jag inte utgå ifrån att det är en ren produkt.

Innehållsförteckning:

apelsinjuice med fruktkött från koncentrat

Juicen, som smakade mycket bra kommer från Minute Maid.