torsdag 4 maj 2017

Socker i sojakorv

Igår fick jag ett långt och utförligt svar om sötningsmedlen i den vegetariska sojakorven som jag skrev om för ett tag sedan. Här ser vad de svarade.

Hej,

Tack för ditt tålamod.

Vi har nu fått svar från produktansvariga gällande dina frågor om sojakorven:
Just denna produkt (kryddig rökt sojakorv) innehåller invertsocker och druvsocker. Sackaros som du nämner är den kemiska beteckningen på just vanligt strösocker, men den här korven innehåller inte sackaros över huvud taget. Här kommer en liten sockerskola.

1. Sackaros är alltså samma sak som vanligt socker (sackaros utvinns från sockerrör eller sockerbetor). Sackaros är en disackarid som består av två monosackarider - glukos och fruktos, eller i mer vardaglig benämning druvsocker och fruktsocker.
Alla slag av sackaros får anges som socker. Båda benämningarna är korrekta att använda i ingrediensförteckningen.
Både glukos och dextros får anges som druvsocker. Druvsocker används i charkprodukter för att det är lättlösligt även i kallt vatten och därmed fördelas sockret lättare vid blandningen av produkten.

Invertsocker kan användas för att minska mängden socker i ett recept eftersom det har en sötare smak än sackaros. Invertsocker bildas genom en hydrolys (spjälkning) av sackaros, och innehåller lika delar glukos (druvsocker) och fruktos (fruktsocker).
Anledningen till att använda socker över huvud taget i charkprodukter är att smakerna lyfts, vilket behövs för att balansera sältan i produkten.

2. "Rehydrerat sojaprotein" innebär att vi använder torkat sojaprotein som vi blötlägger så att det tar upp vatten igen. Anledningen till att sojaproteinet köps in i torr form är att det då har längre hållbarhet samt är billigare och miljövänligare att transportera.

3. Hydrolyserade växtproteiner tillsätts i livsmedel för att skapa en buljong-känsla. Man vill skapa en avrundning av smakerna och få smaken av råvaran att framträda tydligare.

Proteiner består av kedjor av aminosyror och när man hydrolyserar dem så bryts proteinerna ner till sina komponenter aminosyror. Forskning har visat att det är just aminosyrorna som ger den buljonglika smaken.
Önskar dig en härlig dag!

Med vänlig hälsning
Emilia Andersson


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar