söndag 21 maj 2017

Gluten, intolerans eller allergi?

När jag letade efter en helt annan sak så ramlade jag över det här på Livsmedelsverkets sajt och jag kopierar in det eftersom jag tycker att texten var så bra och tydlig:

Glutenintolerans och allergi mot spannmål är två olika sjukdomar. Vid glutenintolerans tål man inte de proteiner som finns i vete, råg och korn. Tarmen skadas då, vilket ger näringsbrist. Vid allergi mot spannmål är det oftast vete man inte tål. Den som har veteallergi kan få allergiska symtom som hudutslag, magont och andnöd.

I Sverige har ungefär två personer av hundra glutenintolerans, som också kallas celiaki. De vanligaste symtomen hos barn är diarré och att barnet inte växer som det ska. Hos vuxna är oförklarlig trötthet och lågt blodvärde andra symtom vid obehandlad glutenintolerans.
Orsaken till sjukdomen är inte helt klarlagd, men ärftlighet spelar stor roll. Glutenintolerans är en så kallad autoimmun sjukdom och i blodet påvisas typiska antikroppar mot den egna vävnaden. Glutenintolerans växer inte bort, utan kräver livslång diet utan gluten.

Spannmålsallergi ska inte blandas ihop med glutenintolerans. Den vanligaste spannmålsallergin är allergi mot vete. Då har man speciella allergiantikroppar mot vete i blodet. Vanliga symtom är eksem, ont i magen, kräkningar, astma och allergisk snuva. Allvarliga anafylaktiska reaktioner mot vete har rapporterats och dödsfall har förekommit.


Man ska vara medveten om att det kan räcka med några smulor för att någon som har celiaki ska bli sjuk, så använd aldrig samma skärbräda utan att diska den eller samma smörgåsmargarin och samma smörkniv exempelvis. Även de som har spannmålsallergi kan reagera på små mängder, även om inte alla reagerar lika kraftigt. Av den anledningen så ska man alltid ta det säkra före det osäkra med tanke på eventuella konsekvenser.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar