torsdag 28 juli 2016

Har vi konsumenter verkligen så mycket åsikter om utseendet?

I en artikel från 2014 så beskrivs hur stora delar av de odlade grönsakerna aldrig når våra mataffärer. Anledningen? Vi konsumenter tycker att de är för fula. Men gör vi verkligen det? Vissa gör det säkert, men är det så många så att en tomat som inte följer normen för hur den "ska" se ut inte blir såld? Skulle man inte om man ville kunna sälja grönsakerna med skavanker till lägre pris istället för att kasta dem eller låta dem bli biobränsle? Hur noga det är med utseendet handlar ju mycket om vad vi ska göra med det vi köper. En tomat som ska hackas för att användas i en grönsaksröra är det självfallet inte lika noga med.

Det här med matsvinn handlar om så mycket. Det är både miljö, etik och pengar. Många säger sig inte kunna äta som de vill, ändå så slänger de en stor del av den mat som de handlar. Det gäller att ta rätt på det som finns i kylen, använda fantastin och att lära sig hur mat ska hanteras. Men maten som aldrig ens når butiken då? Ja där kan vi alla påverka och faktiskt tala om att vi inte ha så stora åsikter om moroten råkar vara lite snedare än normalt. Paprikor säljs ju med ganska skiftande form om man tänker efter, så varför skulle inte även ett salladshuvud som ser lite udda ut kunna gå bra?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar