onsdag 22 juli 2015

Mejl om omelettinnehåll

Som sagt var, att hålla ord är en princip som jag har, även om det tar lite tid ibland. Igår så fick jag även iväg följande mejl och det ska bli spännande att se vad de svarar. Det finns ju bara en anledning till att man inte vill skylta med innehållet i det som man säljer.

Hej

Jag letar efter innehållet i omelettsmet på er sajt, men hittar ingen sådan information. Om jag har rätt så har den tidigare innehållit hela fem tillsatser plus modifierad stärkelse, något som jag såg för några år sedan. Utvecklingen går ju framåt och ett av era ledord är ju utveckling, så min fråga är om innehållet har blivit bättre?

En annan helt annan fråga som är av ren nyfikenhet: varför heter det inte matservice utan foodservice?

Hälsningar Katharina Wallenborg


Sista frågan kunde jag inte låta bli som den språkpolis jag är. Men håll med om att det ser lite märkligt ut. Skulle ju för övrigt ha varit särskrivet om man nu ska skriva på engelska. Men tillbaka till smeten: jag hoppas innerligt att utvecklingen har gått framåt i företaget. För egen del så ser jag utan tvekan kortare hållbarhetstid och rent innehåll än hur det ser ut nu. Jag har en känsla av att de flesta konsumenter håller med.

tisdag 21 juli 2015

Färdig omelettsmet och mer om detta

Ibland så går jag tillbaka i tiden och tittar på vad jag bloggade om på samma datum. Jag får erkänna att även om jag för det mesta skriver på bloggen så fick jag gå tillbaka ända till 2012 för att hitta ett inlägg just den 21 juli och det var om något som i alla fall jag tycker är intressant: färdig omelettsmet! Fem tillsatser samt modifierad stärkelse hade den sort som jag hittade information om. Hur i hela friden går det till? Ägg, en skvätt mjölk och lite kryddor är ju allt som behövs. Hur som helst så skrev jag att jag "självklart" skulle återkomma om detta, vilket jag nu alltså gör, då jag har som princip att hålla ord. Dock så var väl inte tanken att det skulle ta tre år.

Vad har då hänt? Detta konstiga livsmedel har funnits i handeln sedan 2008 och man undrar ju om det fortfarande säljs? Vi blir ju allt mer upplysta och vem vill ha fem tillsatser plus modifierad stärkelse i sin omelett?

Jag går ut på webben och visst finns denna produkt kvar och företaget som skröt om att de var först med omelettsmeten skriver på sin hemsida: "Våra 3 nyckelord - utveckling, innovation och effektivitet - är en röd tråd och genomsyrar hela verksamheten." Man får väl lov att säga att de har fått in alla tre orden i smeten, men för mig som kund så är det ju inte den här typen av utveckling, innovation och effektivitet som jag vill ha, så det känns väl... ja, sådär, får jag lov att säga. Återigen så vill jag poängtera att det är vi kunder som påverkar utbudet av mat i våra butiker. Ju högre krav vi ställer, ju bättre mat får vi. Undviker vi sådana här tillsatsstinna produkter så kommer de att försvinna, det finns ingen tvekan om det. Nästa gång när du köper något som känns självklart att det bara är det grundläggande i, så läs. Jag har själv råkat ut för att få tillsatser i det mest märkliga, till och med i färskt kött. Visst är livsmedelsbranschen innovativ, men inte för din skull först och främst.

måndag 20 juli 2015

Semestertider

Ja det är just semestertiden som har gjort att jag har glömt att blogga, men ambitionen finns som vanligt. Blir det inte så ofta nu under sommaren så vet ni varför. Men funderingar kring mat har jag hela tiden och hur man skulle kunna förbättra den. På jobbet idag så kikade jag lite på regler för livsmedelskontroll. Sedan många år tillbaka så har vi sådana både i EU och i Sverige, men trots att vi i vårt land är strängare med mycket så känner jag att det finns massor kvar att göra, inte minst när det gäller tillsatser och djurskydd.

Jag vet att man borde påverka även restauranger mer och inte bara livsmedelshandlarna och andra kopplade till dem. Men vem har lust att sitta och fråga och kanske även ifrågasätta det som serveras när man är ute för att ha en avkopplande middag? Däremot så kan man alltid ringa eller mejla och fråga vid annat tillfälle.

Det är bara att jobba vidare på olika sätt och trägen vinner som bekant.

fredag 10 juli 2015

E-nummer och hälsa

Det är några månader sedan nu som jag såg något i tidningarna när det gäller kopplingen E-nummer och hälsa. Men nu lusläser jag så klart inte alla pappers- och webbtidningar, så jag kan så givetvis ha missat något. Det som däremot slog mig nu när jag satt och tittade på tidigare blogginlägg och artiklar var att det kan gå ganska långt mellan varven när det gäller diskussionerna om vad vår mat innehåller för tillsatser. Det är mer prat om fett, kolhydrater och socker. Inget fel i dessa diskussioner (förutom när de spårar ur så klart), men vissa tillsatser är det mer eller mindre omöjligt att undvika och det är det sällan som någon lyfter i debatten. De som borde föra vår talan, vilket de till och med finns till för, är ju Livsmedelsverket, men de smeker gärna mattillverkarna och handeln medhårs. Det är nog något som jag alltid kommer att vara lika förundrad över.

Men det finns trots allt många som jobbar för renare mat och som tror på att det både går att tillverka och sälja sådant. Tyvärr så är de här livsmedlen ganska så dyra ibland, men inte alltid och för oss konsumenter så gäller det att lära oss mer och att faktiskt ta tid till att läsa vad maten innehåller. Jag lovar att du utöver de där dyra produkterna även kan hitta mat som inte kostar ett öre mer trots att fluffet och annat är borta. Exempel är senap, färskost och grädde. Som sagt var, några exempel bara, men det finns mycket mer.

Hjälp så länge till att påverka genom att fråga och ha synpunkter också och det både till handeln och livsmedelstillverkarna och inte minst till myndigheter och politiker. Blir trycket större där så måste de beslutande lyssna, men så länge som maten inte är en högstatusfråga och intresset hos många obefintligt, så kommer lyssnandet inte att vara större än vad de anser nödvändigt tyvärr.

torsdag 9 juli 2015

Mjukostsvar

Nu har det gått en fasligt massa dagar ingen, men jag har bara haft tillgång till ipadden och av någon anledning så kan jag inte lägga ut blogginlägg där, så det är först nu som jag är på den bärbara datorn igen och kan skriva. Jag måste lösa det där, för det har fungerat tidigare och ibland blir det ju så att man bara har tillgång till padden.

Hur som helst så fick jag omgående svar om mjukosten och så här ser det ut:

Hej Katharina,
De finns i vårt sortiment kyld mjukost som inte innehåller konserveringmedel. Kanske kan vara ett alternativ?
Vi är medvetna om dagens E-nummerdebatt och jobbar med en utvärdering av tillsatser i våra produkter.
Vi använder endast godkända tillsatser och följer gällande lagar och förordningar.
Finns för närvarande inte någon mjukost i vårt sortiment som totalt innehåller färre tillsatser än tre.

Ha en fin dag

Med Vänliga Hälsningar
Konsumentkontakt
XXX AB


Jag ska titta på den kylda osten och se om den är okej, men jag är tveksam, fast det är kanske ett bättre alternativ än den som kan stå i rumstemperatur innan den är öppnad.