lördag 29 november 2014

Innehåll i julskinka

Vad passar väl bättre att titta lite närmare på så här inför jul än den svenska julskinkan? Säg det julbord där man inte hittar skinkan på? Men är innehållet lika bra som skinkan är populär? Det har det i alla fall inte varit förr om åren när jag har kollat. Fast man ska vara optimist så skam den som ger sig och som är negativ redan från början.

En av våra större köttproducenter säljer en färdiggriljerad variant med följande innehåll:

skinka 90%
salt
druvsocker
senapsfrö
ströbröd (vetemjöl)
socker
antioxidationsmedel E 301
konserveringsmedel E 250

När det gäller E 301 så gör den att skinkan blir röd och de flesta väljer hellre röd skinka, men det beror ju säkerligen på att det är så vi tror att skinka ser ut och att vi förknippar grå skinka med något som är dåligt. E 250 förhindrar den livsfarliga sjukdomen botulism, så den får väl anses mer berättigad. Däremot så använder inte alla charkproducenter E 250, men då måste hygienen vara exeplariskt skött. Fast det tycker jag att den alltid ska vara.

torsdag 27 november 2014

Socker och sötningsmedel

Jag har skrivit om det förr, men det tål att diskuteras igen och det handlar om socker och sötningsmedel. Är det inte sockerprat i media så är det fettprat och människor undviker än det ena och än det andra. Senast idag så läste jag om just detta. När det gäller fett så vet vi att vi behöver det, socker däremot klarar vi oss utmärkt utan. Men sött är gott och i kombination med fett kan det vara oemotståndligt. Men välj rätt. Undvik de artificiella sötningsmedel som både kan öka aptit och sötsug.

Bland de vanligaste så hittar man aspartam (E 951), sackarin (E 954) och sukralos (E 955). Ska man vara ärlig så smakar de dessutom sämre. Socker och andra naturliga sötningsmedel är alltså att föredra, men även dessa ska intas med måtta. Vissa hävdar för övrigt att cellerna åldras snabbare av socker och det alltså av det naturliga.

Så här till jul blir det dock lätt mycket godsaker, men innan du handlar, läs vad de innehåller och kanske är det återigen värt att lägga lite tid på att göra sina egna kakor och sitt eget godis.

söndag 23 november 2014

Mat till jul

Ja nu är det bara en vecka kvar till första advent och det börjar snart att bli dags att gå igenom recept inför helgerna. Vill man indvika E-nummer så ska man laga maten själv, även om det är svårt att undvika alla tillsatser. Jag sitter här och bläddrar i en fantastisk sak, ett kokbokshäfte från Ica med massor av frestande mat och sötsaker. Har du själv läst den så har du kanske noterat att färskost ingår bland ingredienserna. Här vill jag återigen uppmärksamma mina blggare på att det är skillnad på färskost och färskost. Det finns flera tillsatsfria alternativ, så läs noga innan så att du inte väljer "fel" och får en ost med tillsatser.

Hemlagat julgodis är ju också att föredra och här är det verkligen stor skillnad på att köpa färdigt eller att göra eget. Både smak och innehåll vinner på att göra godiset själv och plånboken blir så klart också gladare. Ska man dessutom ha gäster så är det självklart roligare att bjuda på sitt eget godis.

Ha en fortsatt trevlig söndagkväll och har du inte redan hämtat Icas receptsamling, så gör det när du har vägarna förbi butiken nästa gång.

onsdag 19 november 2014

Färsk pasta från Garant

Pasta fresca Tagliolini är namnet på färsk pasta, en typ av spaghetti, som jag köpte för ett tag sedan. Hållbarheten är ungefär 1½ månad. Det kan ge en viss skepsis när det gäller innehållet, men jag kan berätta att den inte har några konstigheter i sig trots så lång hållbarhet. Så här kort och föredömlig är innehållslistan:

durumvete
ägg 20 %
vatten

Däremot så står det att det är packat i en ”skyddande atmosfär”, vilket jag inte vet vad exakt vad det innebär, men anar. Fast nu är det E-nummer som jag jagar först och främst. Men för att fortsätta: Färsk pasta är ju en helt annan sak än torkad när det gäller smaken och jag har ju gjort egen vid några tillfällen och det borde man göra mycket oftare. Fast det är mycket som man tänker så om och vare sig tid eller energi finns alla gånger. Kanske är energin den största bristvaran egentligen, men just för att man har så mycket omkring sig så behöver man lite tid ibland till att göra ingenting eller koppla av med något mindre ansträngande. Men det finns säkerligen många som ser matlagningen som avkoppling och jag kan inte säga emot att den kan vara avkopplande, men inte alla dagar kanske och då vill man kunna handla bra alternativ till hemlagat.

Men för att återgå till innehållet så har jag sett att färsk pasta som inte har fyllning verkar vara tillsatsfri, medan den andra alltid har tillsatser. Nu har jag inte vare sig ätit eller läst mig igenom hela sortimentet av färsk pasta, men generellt så kan jag i alla fall uttala mig. Vill du äta färsk tillsatsfri pasta, så välj den utan fyllning allstå.

Pastan kommer från Garant.
fr

tisdag 18 november 2014

Chokladsvar

11 och 12 oktober så skrev jag om en sorts choklad som jag hade ätit och jag hade åsikter om innehållet. Jag har fått svar och det tog absolut inte så här lång tid, utan det är jag som är sen, men här är äntligen svaret:

Hej Katarina,
Tack för ditt email och för att du tog dig tid att kontakta oss. Jätteroligt att höra att du tycker om vår choklad.
Sojalecitin har används som ett naturligt emulgeringsmedel inom konfektions industrin sedan långt tillbaka. Hos oss på XXX har sojalecitin varit en del av ingredienserna i årtionden. Nästan all vår choklad är tillverkad med en mycket liten del av sojalecitin (alltid under 0,5%). Våra produktutvecklare utvärderar alternativ men har än så länge inte hittat en likvärdig ersättare.
Sojalecitin är utvunnit från sojabönor. Det är en bi produkt till sojabön olja produktionen.
Den certifierade sojalecitin som vi köper till vår premium choklad produktion är helt vegetarisk och GMO fri.
Våra Excellence kakor (70%, 85%, 90%) är tillverkade utan sojalecitin.
Hoppas att detta besvarar din fråga. Om du har ytterligare funderingar tveka inte att höra av dig.

Med vänliga hälsningar
Anna Römnesten
Consumer Relations


Det är lite konstigt, men jag tror att ni någotsånär förstår vad som menas. Jag fick som ni ser ingen kommentar om att det finns tillverkare som gör choklad utan lecitin, men svaret är utförligt och det är ju upp till mig som konsument att köpa deras choklad, även om jag givetvis önskar att de inte hade med tillsatsen. Saken är ju tyvärr den att det är näst intill omöjligt att hitta sojalecitinfri choklad. Men, men, det kanske blir bättre i framtiden. Ju mer vi konsumenter ifrågasätter, ju större är i alla fall chansen.

måndag 17 november 2014

Bloggen och inlägg

Jag hade tänkt att göra ett vanligt inlägg igen, men det kom av sig när jag såg att det är en hel månad sedan, sånär som på två dagar, sedan jag skrev här senast. Hur har tiden kunnat gå så? Jag har ju tidigare skrivit vid några tillfällen att jag ska skärpa mig och skriva regelbundet, helst varje dag, men ibland blir det inte så, men detta är ju pinsamt dåligt.

Det blir alltså ett inlägg nu där jag återigen konstaterar att jag måste bli bättre på att blogga, lika bra som jag faktiskt var de första åren. Jag hoppas att du som brukar läsa här inte tappar sugen nu, för jag vill verkligen inte sluta blogga, speciellt inte om ett ämne som jag tycker är så viktigt.

På återseende och det snart!