lördag 10 februari 2018

E 203

Det här är en tillsats som jag inte har skrivit om tidigare, och det är ingen som man stöter på hela tiden, men bort ska den i alla fall och på goda grunder. Den 18 augusti försvinner den som E-nummer i våra livsmedel. Namnet på tillsatsen är kalciumsorbat och det har inte kunnat bevisas att det är ofarligt för vår hälsa.

Så här skriver Livsmedelsverket om tillsatsen:

"Kalciumsaltet av sorbinsyra. Sorbinsyrans salter kallas sorbater. Framställs syntetiskt. Effektivt mot jäst- och mögelsvampar och vissa bakterier. Används i sura och svagt sura livsmedel. Ämnena får användas till ost, margarin, majonnäs och dressing, läsk, saft, sylt, marmelad, gelé, torkad frukt, frukt- och grönsaksberedningar, kokta kräft- och blötdjur, konfektyrer, förpackat bröd, soppor, såser, snacks, desserter, kosttillskott m m. Se även sorbinsyra E 200.

E-nummer
E 203

Typ
Konserveringsmedel"

Eftersom den är godkänd av EU så ska den vara ofarlig så klart, men ibland så skickas ändå en liten brasklapp med, men inte här. Så här skriver Livsmedelsverket om borttagandet av E 203: https://www.livsmedelsverket.se/om-oss/press/nyheter/pressmeddelanden/kalciumsorbat-e-203-tas-bort-fran-listan-over-godkanda-tillsatser?_t_id=1B2M2Y8AsgTpgAmY7PhCfg%3d%3d&_t_q=kalciumsorbat&_t_tags=language%3asv%2csiteid%3a67f9c486-281d-4765-ba72-ba3914739e3b&_t_ip=178.78.235.251&_t_hit.id=Livs_Common_Model_PageTypes_NewsPage/_32e796f2-b3de-45cb-9a1a-6c192229d130_sv&_t_hit.pos=2

Där berättar de tydligt vad som gäller för att få finnas med på listan över godkända tillsatser. Men det faktum att det läggs till och plockas bort gör att jag inte känner mig hundraprocentigt trygg med alla tillsatser. Vissa är verkligen totalt harmlösa, men det finns sådana som man bör vara uppmärksam på. Det tycker jag att Livsmedelsverket kunde vara tydligare med.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar