torsdag 7 maj 2015

Kakao och innehåll

Jag skrev om kakao här på bloggen när jag senast gjorde ett inlägg. Kakao är något som jag har skrivit om då och då ända sedan 2009 när jag började blogga. Något som är märkligt är att vissa sorter har surhetsreglerande medel medan andra är helt rena. Man skulle kunna tro att detta är kopplat till pris, men det är det inte alltid. Varför vissa har tillsatser och andra inte vet jag faktiskt inte, men en sak är säker: de som är tillsatsfria håller sig lika bra och de smakar precis lika bra också. Kanske är det så att kvalitén är bättre i de tillsatsfria. Läs alltså alltid innan du handlar. Tyvärr händer det att det inte finns någon tillsatsfri kakao, men då kan man påpeka det för sin handlare. Säger handlaren då att det måste vara surhetsreglerande medel i för att inte kakaon ska bli dålig, så tala om att det inte stämmer.

Det här är ett lysande exempel på när ett E-nummer tillsätts av ren slentrian eller att kvalitén är så dålig så att den måste ha hjälp på vägen för att inte bli dålig för snabbt. Trist och ovärdigt. Vi ska inte behöva äta onödiga tillsatser och det är vi som konsumenter som bestämmer om vi ska göra det eller inte. Här har vi olika märken att välja på och är vi lite medvetna när vi handlar så kan vi välja bort dem som vi inte vill ha. Då blir det de tillsatsfria som blir kvar och de andra försvinner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar