måndag 15 april 2019

Vilket kött köper du?

Jag vet, det är lätt att inte ens tänka på att det finns skillnad för vår hälsa beroende på varifrån köttet vi äter kommer. Visst, alla vet att det är bättre med svenskt och många av oss försöker tänka på det även när vi handlar, men inte alltid. Ibland har man varken pengar, tid eller ork. Då önskar man att handeln själv gjorde mer, men det går väldigt sakta. Köttimporten är fortfarande stor och många väljer utländskt kött för priset. Men glöm inte djurhållningen, vilket är en aspekt väl värd att lyfta fram. Billigt kött medför ofta stort lidande. Fast det finns ytterligare något som borde diskuteras mer och det är all antibiotika som pumpas in i friska djur. Det är en hälsofara som inte är ringa.

I Sverige får vi inte ge antibiotika i så kallat förebyggande syfte, men sådant gör man i många andra länder. Det kanske är bra tänker någon, men det är det inte alls, utan det är katastrofalt. EU som är så strikta med mycket annat tillåter alltså det här tillvägagångssättet och det resulterar i att minst 25 000 människor dör varje år som en följd av multiresistenta bakterier. Dessa kan inte behandlas med antibiotika, men de kommer av behandlingen hos djuren.

Vi kan alltså inte vara nog så försiktiga när vi handlar och här finns det mycket kvar att önska av våra politiker. Många engagerar sig i frågan, men få driver den tillräckligt. När hörde du senast en debatt om detta? Eller när läste du senast en artikel om problemet? Var finns journalisterna? Tyvärr vilar det mesta ansvaret på oss konsumenter. Det må vara fel, men det är vår hälsa det handlar om, så ta reda på så mycket du kan innan du handlar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar