tisdag 12 februari 2019

Motion om palmolja

Genom åren har jag skrivit en del inlägg om palmolja och främst på grund av hur regnskogen skövlas. 20 inlägg har det blivit närmare bestämt. Flera har handlat direkt om palmolja, men några har handlat om annat där det har råkat nämnas bara. Dock så är det en ingrediens som finns "överallt" lite överdriver sagt. Det är så klart inte bra och jag har till och med skrivit att många politiker är för dåligt insatta i det här med innehåll i livsmedel. Så är det fortfarande och frågan är ingen högstatusfråga. Därför blev jag glad när jag hittade en riksdagsmotion om palmolja. Marcus Wiechel (SD) är det som har lagt motionen och du kan läsa den i sin helhet här: https://data.riksdagen.se/fil/1C20B6D3-58EC-4AA6-8CFE-EB6B96E616BA


Jag har kopierat en del av texten:

Palmolja är idag vanligt förekommande i livsmedel och finns i hälften av alla världens livsmedelsprodukter. Palmolja anses därför vara världens kanske viktigaste vegetabiliska olja, men den innehåller ett flertal cancerframkallande ämnen. Dessa ämnen bildas vid raffinering av oljan (som värms till höga temperaturer på omkring 200 grader) och några skadar också njurar och testiklar. Dessa ämnen kan även bildas i låga halter i andra vegetabiliska oljor, men inte alls i kallpressade oljor. Produktionen av palmolja ökar snabbt och uppgår nu till närmare 60 miljoner ton per år (varav mer än 85 procent produceras i Indonesien och Malaysia).

Livsmedelsverket, som gjorde en granskning under sommaren 2016, bekräftar att livsmedelsbranschen står inför en rejäl omställningsprocess, efter att dessa fakta blivit kända. I december i år kommer EU att införa gränsvärden för cancerframkallande ämnen i palmolja, andra oljor och bröstmjölksersättning. Dock kommer den säkerhetsmarginal som Livsmedelsverket rekommenderar att införas först år 2020. Detta innebär att livsmedel så som exempelvis gröt och välling kommer innehålla orimligt höga halter under flera år framöver, vilket drabbar oskyldiga barn. Barn drabbas även genom bröstmjölksersättning, som enligt italienska studier visat på halter som är tio gånger högre än EU:s nya gränsvärde.


Det är otroligt viktigt att våra riksdagsledamöter och vår regering engagerar sig i frågor som rör vår mat och det vet jag att vissa också gör, men det behövs fler. Det gäller självklart också på EU-nivå. Jag kommer skriva mer om det här eftersom frågan är så viktig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar