tisdag 29 januari 2019

Vad är tillsatser?

Vi talar ofta om tillsatser i termen E-nummer och E betyder att tillsatsen har ett nummer godkänt av Europeiska unionen. Det är den så kallade EU-kommissionen som godkänner tillsatserna. Om inte kommissionen har godkänt dem så får de inte användas. Alla tillsatser är alltså godkända. Det är dock inte detsamma som att de alltid är ofarliga, men de flesta påverkar inte vår hälsa. Vidare så handlar det naturligtvis om i vilka mängder vi får dem i oss.

På Livsmedelsverkets sajt beskriver man tillsatser så här:

Tillsatser är ämnen som tillförs livsmedel för ett tekniskt ändamål och som normalt inte konsumeras som livsmedel i sig. Exempel på tillsatser är ämnen som:

Ökar hållbarheten - konserveringsmedel och antioxidationsmedel.
Påverkar konsistensen - emulgeringsmedel, stabiliseringsmedel och förtjockningsmedel.
Påverkar smaken - sötningsmedel och smakförstärkare.
Ger färg till ett livsmedel - färgämnen.


Är du intresserad så gå in på sajten och läs mer: https://kontrollwiki.livsmedelsverket.se/artikel/138/tillsatser

Värt att komma ihåg är att bara för att en tillsats är godkänd så får den inte användas hur som helt. Den godkänns för vissa livsmedel bara. Kanske har du förresten undrat över varför vissa livsmedel har så många tillsatser och generellt kan man säga att ju mer processat det är, ju fler tillsatser. Så var lite uppmärksam när det är fler tillsatser än ingredienser, för sådant finns det många exempel på.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar