fredag 18 januari 2019

Giftfri fisk

Finns sådan att få tag på? Jo det gör det, eller ja, i alla fall med väldigt lite gift, fast det kan kosta lite. Att hitta fisk som är helt giftfri är svårt, men köper man de bästa alternativen så kan man sannolikt känna sig lugn. Bor man i Stockholmsområdet och är beredd att öppna plånboken så Isfisk ett bra alternativ: isfisk.se Fisken som de säljer kommer från havet vid Island vilket har ett av världens renaste vatten. Sådant kan givetvis vara värt att betala för. Här kan du läsa mer om hur du beställer, men tänk på att det även tillkommer leveranskostnad: http://www.isfisk.se/handla-betala

Men man kan också välja att handla KRAV-märkt fisk och så här säger krav.se själva om sina viltfångade alternativ gällande fisk och skaldjur.

Den KRAV-märkta vildfångade fisken och skaldjuren:

"kommer från bestånd där miljögifter kontrollerats. För höga halter av dioxiner och tungmetaller innebär att fisken eller skaldjuren inte kan godkännas.
är fiskad av en båt som uppfyller regler om miljöanpassade bränslen, kemikalier och om spårbarhet tillbaka till fiskeplats."

Ett av gifterna som kan finnas i fisk är dioxin och det finns i bland annat feta fiskar som lax, öring och strömming från Östersjön. Även PCB/polyklorerade bifenyler finns i hög halt i Östersjön.

När jag sitter och skriver det här inlägget så kommer jag att tänka på handeln själv. Det är inte första gången. Visst, man kan ta reda på mycket själv, men det är inte lätt att som konsument ha koll på allt och saker ändrar sig dessutom. Tänk om livsmedelsbutikerna vore bättre på att informera oss kunder, men även att rata det som inte är bra? Så mycket enklare det skulle bli. Sedan kan vi för all del ställa fler frågor om maten när vi handlar. Det tvingar dem till att skaffa sig kunskap och bli bättre på att tillmötesgå oss. Vi bör alltid ställa krav, det är trots allt vår hälsa det handlar om. Så är du tveksam nästa gång du ska köpa fisk, fråga vilket det bästa alternativet är.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar