måndag 1 juni 2020

Tradicional lomo

Så heter den, den lufttorkade kotletten som säljs i tunna skivor och är mycket god. Det här känns som en naturlig produkt: lufttorkat kött. Vad mer kan finnas i förpackningen, ja förutom lite salt eventuell? Dessvärre mycket i det här fallet konstaterar jag nu när jag läser närmare.

Ingredienser:

kött från gris
salt
paprika
olivolja vitlök
antioxidationsmedel (E 301)
konserveringsmedel (E 252, E 250)

Kryddor och olja har jag givetvis inget emot, men tillsatser gör mig alltid fundersam. Inte alla kanske, men när det i en sådan här produkt finns flera stycken så känner jag på en gång att det säkert är mer i än nödvändigt.

E 301 gör att köttet blir rött och det är naturligtvis trevligt, men för egen del kan jag ta om det inte är så färgglatt. Tillsatsen har i alla fall inga kända hälsorisker.

E 252 och E 250 är konserveringsmedel som för all del kan vara försvarbart då de hämmar tillväxten av en bakterie som kan ge den allvarliga sjukdomen botulism, vilket är en förgiftning. Den är tack och lov ovanlig i Sverige och när bakterierna växer till så handlar det om brisande hygien. Dock tillåts inte tillsatsen av Krav eftersom det i djurförsök har visat sig att det finns en ökad risk för cancer.

Så här säger Livsmedelsverket: "Botulinumtoxin är ett extremt kraftigt nervgift som förlamar muskler. Sjukdomssymtom uppstår från ett par timmar upp till flera dagar efter konsumtion av livsmedel som innehåller giftet. Symtom består av illamående och kräkningar, synrubbningar, tal- och sväljsvårigheter, muskelsvaghet och andningssvårigheter. Förgiftningen kräver omedelbar vård eftersom den i sin allvarligaste form kan leda till döden på grund av att andningsmusklerna förlamas. Det räcker med några nanogram av giftet för att orsaka botulism."

Ibland är avvägningen svår, men alla charkprodukter har inte tillsatser och det kan vara värt att fundera över varför vissa producenter kan hantera sin produktion men inte andra.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar