söndag 9 februari 2020

Pistachio Mix

Som jag skrev i inlägget för det här, så ska man inte alls vara säker på att inte mandlar och annat tilltugg innehåller tillsatser. Den här pistachblandningen är god, men ingredienslistan inte lika bra. Förutom nötter och mandlar, så har de fått med en hel del annat. Nu ska tilläggas att vissa nötter har ett knaprigt skal omkring sig, men jag tycker nog ändå att de kunde ha skippat vissa av övriga ingredienser/tillsatser.

Ingredienser:

jordnötter (39 %)
cashewnötter (19 %)
mandel (19 %)
pistagenötter (9,7 %)
rapsolja
majsmjöl
vetemjöl
majsstärkelse
salt
socker
kryddor (paprika, chilipeppar, vitpeppar)
äggpulver
tomatpulver
maltodextrin
jästextrakt
färgämne (paprikaoleoresin)
klumpförebyggande medel (trikalciumfosfat, kiseldioxid)
chiliextrakt
konserveringsmedel (natriumacetat)
naturliga aromer
rökarom
syra (citronsyra)

Paprikaoleoresin, eller E 160c framställs enligt Äkta vara på följande sätt: "Extraheras ur paprika med hjälp av olika lösningsmedel". Några kända hälsorisker finns det inte med tillsatsen.

E 341, dit trikalciumfosfat hör, är ett klumpförebyggande medel. Vad det gör här vet jag ärligt talat inte, för man tycker att det borde fungera utan tillsatsen. Fosfater är något som ifrågasätts av många, men det behövs mer forskning innan man kan säkerställa att det skulle leda till för tidig död. Och som med allt annat, det handlar givetvis om mängder. Med det sagt, så kan det självfallet vara en idé att undvika tillsatsen.

E 551/kiseldioxid, är också ett klumpförebyggande medel, men där finns inga kända hälsorisker eller misstanke om sådana.

Inte heller E 262, natriumacetatet har några kända hälsorisker.

Med andra ord så är den här tilltuggsblandningen förhoppningsvis harmlös, men det känns ändå som väldigt många fler tillsatser än vad som skulle behövas.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar