tisdag 31 december 2013

Snart 2014

Ja nu är det bara timmar kvar av år 2013. Jag hoppas att året har varit bra och att även nästa år blir bra. När det gäller matfronten så kan jag väl inte påstå att jag är allt för imponerad, men jag vet att vi trots allt är ett antal personer som jobbar för bättre mat i våra butiker och det ser jag fram emot att få göra även under 2014.

Gott nytt år!

söndag 29 december 2013

1848

Nej, jag har inte skrivit fel, chokladen som jag bloggar om idag heter 1848. Vidare så står det Lait noisettes au Feuilleté de Praliné. Den här chokladen fick jag när jag fyllde år i höstas och den var jättegod. Det var ganska nyligen som jag åt upp det sista av chokladkakan (jag fick flera) och sedan så har jag tänkt blogga om den, men glömt bort det. Nu kom jag i alla fall ihåg när det.

Jag har ingen aning om vad den innehåller, men vis av lärdom så utgår jag ifrån att den innehåller mycket mer än bara vad som behövs för att göra choklad.

Ingredienser:

mjölkchoklad 49 % (socker, kakaosmör, mjölkpulver, kakaomassa, laktos och mjölkprotein, arom, emulgeringsmedel (sojalecitin))
pralinékräm 31 % (socker, hasselnötter)
hela hasselnötter 16 %
krisp 4 % (socker, vetemjöl, smörfett, laktos, mjölkprotein, salt, maltmjöl från korn, bakpulver (E 500))

Lecitin, E 322, kan ge negativa reaktioner på vissa personer. Det bästa är kanske att undvika denna tvivelaktiga ingrediens. Jag kan tillägga att chokladen som jag fick inte var någon lågbudgetchoklad och det trista är att tillsatser finns i både dyr som billig choklad.

torsdag 26 december 2013

Ansjoviskryddad sillfilé

Jag hoppas att juldagarna har varit bra. Här har det som hos de flesta andra blivit mycket mat och dryck, vilket inte är så dumt så klart. En av mina favoriter på julbordet är Janssons frestelse och idag gjorde jag en andra och hade som vanligt ansjoviskryddad sillfilé i stället för ansjovis och i den här sorten fanns följande ingredienser:

sillfiléer
vatten
socker
salt
ättika
kryddor
konserveringsmedel (natriumbensoat)
aromer


Natriumbensoat heter på E-nummerspråk E 211 och kan vara hälsovådligt, så egentligen borde man undvika det. Tyvärr är det inte så enkelt när man handlar; det finns så otroligt många E-tillsatser och att komma ihåg vilka som är okej och inte är sannerligen inte lätt. Men E 211 är alltså inte någon av de harmlösa tillsatserna.

måndag 23 december 2013

Julmat

I dag handlade vi det allra sista inför morgondagen. Julköttbullarna gjorde jag redan för ett par veckor sedan, Janssons frestelsen och revbensspjällen görs i morgon och i dag fixade vi skinkan och den kokade vi själva eftersom vi tycker att det är godast. Godis och fikabröd har svärmor bakat, men pepparkakorna är färdigköpta. Det blir alltså en blandning av hemlagat och färdigt i morgon och det som jag verkligen hade velat göra själv men inte hann var rödbetssallad och gravlaxsås. För flera år sedan så började jag göra min egen rödbetssallad och det tog verkligen emot att köpa den därför, men ibland så måste man dra gränsen på ett vettigt ställe och inte slita ut sig bara för att...

Men, jul blir det ändå och jag hoppas att du njuter av julbordet i morgon, men också att tiden har varit på din sida så du har hunnit göra det mesta själv, för det är ju både godare och nyttigare, men om inte så låt det inte ge dig dåligt samvete. Det viktigaste är att få en lång och avkopplande julafton i morgon och den ska inte innehålla stress. Så när jag äter min färdigköpta rödbetssallad så ska jag tänka att det verkligen var värt att köpa den, för alla måsten ger verkligen ingen julstämning. Förresten, tänk att det redan är julafton om bara tjugo minuter!

söndag 22 december 2013

Ljus fullkorn

Ljus fullkorn är namnet på ett i alla fall för mig nytt surdegsbröd. Nyckelhålsmärkt är det också, precis som Livsmedelsverket med flera vill ha det. Nu blir det upp till bevis för om bröder som jag köpte håller måttet även när det gäller innehållet.

Innehållsförteckning:

vetemjöl
vatten
fullkornsvetemjöl (19 %)
surdeg (rågmjöl, vatten)
dextros
vegetabilisk olja
vetekli (1,3 %)
vetegluten
salt
jäst

Dextros i nyckelhålsmärkt bröd??? Alltså det som också kallas glukos. Så här säger Livsmedelsverket om denna ingrediens: "Glukossirap är en vanlig ingrediens i ett brett utbud av livsmedel, som glass, gelégodis, chokladfyllningar, kolor och drycker". Hur kan man tillsätta detta i ett hälsobröd? Men annars så är det ju bra innehåll och tillverkaren är Wasa.

lördag 21 december 2013

Pepparkaksdeg

Idag när vi var och handlade så såg jag pepparkaksdeg som låg i en disk i rumstemperatur. Det var ju inte utan att jag blev nyfiken på vad som fanns i degen när den låg som den gjorde. Jag passade på att titta på innehållsförteckningen eftersom jag utgick ifrån att här måste det finnas mycket mer än bara vanliga ingredienser.

I degen fanns förutom E-numret för bakpulver hela fem andra E-nummertillsatser. Återigen, och jag vill inte låta förmer på något vis, så undrade jag vem som köper sådan här deg. Det säger sig ju självt att deg som ligger i rumstemperatur inte kan vara något som man vill äta.

Vill du göra pepparkakor, gör egen deg, för det är inte svårt, jag lovar. Ingredienserna som behövs är få och det är enkelt att göra den. Men jag vet, så här i juletid så är det ibland en del funderande över vad man hinner och orkar göra själv eller väljer att köpa. Men vill du ha pepparkakor så kolla efter tillsatsfri deg, eller köp färdigbakade pepparkakor med få eller inga tillsatser.

tisdag 17 december 2013

Julmat och djuren

Ja, den här bloggen handlar egentligen om tillsatser i maten och om det går att hitta mat utan, men ibland kan jag inte låta bli att komma in på annat. Nu när det är juletid så äter vi mycket fisk och kött och framför allt så tänker man då på kossor och grisar men även lamm, som ju är de djur vi äter en hel del av. Även kalkon förekommer och mycket fisk så klart. Välj helst gårdsproducerat om du har möjlighet eller KRAV-märkt. Jag vet att jag har skrivit att KRAV inte är någon garanti för att djuren inte har utsatts för lidande och det jag tänker främst på är givetvis alla grisar som förr kastrerades utan bedövning. Jag hoppas innerligt att det har upphört helt.

Jag skulle önska att vi inte vore så dåliga på att fråga och att sälla krav när vi handlade. Hör dig för om djurhållningen, både i affären och genom telefonsamtal och mejl till både butikerna och uppfödarna. Kolla vad som finns i närheten där du bor när det gäller bönder och gårdsförsäljning. En sak till som spelar in här och det handlar faktiskt om tillsatser. Bra mörat kött och djur som inte är stressuppfödda smakar bättre och då behövs inte tillsatser, så det kan vara en indikator när du ser att kött och fisk har olika E-nummer tillsatta.

Gör det bästa du kan av julmatsinköpen, det mår både du och djuren bra av. Jag vet att pengar spelar in, det gör det för de flesta av oss, men kanske kan vi göra prioriteringar för djurens skull och även för undvikandet av tillsatser. Det tar lite längre tid och funderande, men det är det värt.

torsdag 12 december 2013

Julskinka

Nu kan man som jag skrev nyligen köpa julskinka utan nitrit om man väljer KRAV-märkt eller om man som tidigare hittar någon lokal handlare som säljer nitritfri skinka och har man letat med ljus och lykta så har det alltså hjälpligt gått att hitta sådan skinka förr, men få har sålt den på grund av bland annat Livsmedelsverket. Affärerna har inte velat ta in den och slakterierna har inte velat sälja nitritfri skinka. Det här är bevis för hur långt det kan gå i hysterin om vad vi kan och bör äta, vad som är farligt och att tillsatser är ett måste. Jo, många hävdar faktiskt det. Jag säger inte emot att vissa kan vara försvarbara, men jag kan ändå känna att många går för långt i sin argumentation. Ska jag vara helt ärlig så anser jag att all mat bör och ska kunna göras utan E-nummer. Sådana alternativ ska finnas och sedan ska det vara upp till mig att bestämma vilket jag vill äta.

Som med många andra saker så har just E-nummer blivit en självklarhet och något som de flesta tyvärr inte ifrågasätter. Påivrarna för tillsatser hävdar också gärna att det går för långt och att tillsatser är en nödvändighet. Tänk att den mat som vi äter inte kan ätas naturlig längre. Visst är det fascinerande att det som man har levt på fram tills nutid inte är ätbart utan konstgjorda tillsatser längre. Har vi blivit så blinda för det här så att vi reagerar på det naturliga istället för tvärtom? Nog känns det så när man hör debatten ibland.

onsdag 11 december 2013

Gourmetsticks

Goda små knäckebrödspinnar med rågflingor och chiafrön, ja det är vad som alltså kallas för gourmetsticks. Om man åtminstone hade valt att kalla dem gourmetpinnar säger jag som tycker att det är alldeles för många engelska ord och böjningar överallt. Goda är de i alla fall och med tanke på pris, namn och förpackning så har jag goda förhoppningar om ett utmärkt innehåll, så vi tar väl och kollar om jag har rätt. Så här ser innehållsförteckningen ut:

vete-, havre- och grahamsmjöl
rågflingor
kornflingor
chiafrön
linfrö
surdeg (vete)
socker
honung
malt
vetegluten
bakpulver
emulgeringsmedel (E 472e)
enzym
vatten
jäst
salt

Varför känner jag mig plötsligt lurad, jag som är så luttrad? Det här är verkligen ett bevis för att inte ens de livsmedel som ska ha det där lilla extra går säkra från E-nummer. Trist!

tisdag 10 december 2013

"Nybakat är godast!"

Jag satte rubriken inom citationstecken eftersom det är en rubrik som jag har sett på affischer som har bild på lussekatter som ser riktigt goda ut. Jag vet inte hur många affischer som jag har sett i tunnelbanan idag och eftersom jag håller med om att nybakat är godast så blir jag ju nyfiken på vad som finns i dessa nybakade bullar. Nu har jag på webben hittat vad de innehåller och det var väl som jag trodde, inte var det hembakat och vad som är i sådana bakverk i alla fall:

vetemjöl
vatten
socker
vegetabilisk olja och- fett (delvis härdat)
jäst
ägg
russin
salt
saffran
emulgeringsmedel (E471, E472e
förtjockningsmedel (E412, E422, E415)
surhetsreglerande medel (E330) och aromer

Eller vem slänger i fem E-nummertillsatser i sina hembakade lussekatter? Som vanligt så är inte skrivfelen mina utan kom med vid kopieringen. Det är alltså inte bara innehållet som det slarvas med. Här ser ni alltså vad som kan finnas i nybakat när det inte är hembakat.

torsdag 5 december 2013

Julmat och hemlagat

Igår skrev jag om vörtbröd och precis som med mycket annat till jul så kan man alltid baka och laga själv. Det blir i princip alltid godare och nyttigare, det är jag övertygad om, dock har jag aldrig fått till bruna bönorna riktigt bra, så jag kan inte skriva alltid, åtminstone inte för egen del. Billigare brukar det bli också, men gör det inte det så köp inte sådant som är billigare än hemlagat. Då är det garanterat något lurt med det. När till exempel köttbullar är billigare än färs, så kan det omöjligt vara köttbullar med bra innehåll och hög kötthalt från djur som har haft det bra.

Apropå djur så har säkert ingen missat grisdebatten som åter har blossat upp. Sådana historier är alltid lika tråkigt och det påminner en om att det är viktigt att tänka på varifrån man köper sitt kött. Tyvärr så är exempelvis nästan all fläskfilé dansk numera och jag har tänkt att jag ska mejla och förhöra mig lite kring uppfödningen.

I övrigt så är det upp till var och en hur duktig man orkar vara. Att stoppa korv till exempel är lite pyssel och många tycker nog att det är överkurs. Nu har jag inte gjort det själv men jag kan ju gissa att det tar en stund. Jag minns faktiskt att mamma och farmor någon gång gjorde det när jag var barn och jag har haft ambitionen att själv göra det någon gång, men jag har inte kommit dit ännu. Men hemmagjord Janssons frestelse blir det och hemlagade köttbullar så klart; det finns vissa saker som bara inte går att tumma på. Du har säkert någon favorit du med som du inte kan tänka dig att köpa utan måste göra själv. För som sagt var: det blir godast så!

Vörtbröd

Jag gillar verkligen vörtbröd och köper det alltid i juletid. Eftersom jag vet att bröd ofta innehåller mer än det nödvändiga så blev jag så glad när jag hittade ett mindre bageri som bland annat skriver så här på sin sajt:

"Det är inte så krångligt egentligen. Det behövs råvaror av god kvalitet och medarbetare med, glöd, engagemang och ett gott handlag. Och så behövs det respekt för att det här med bakning handlar om tid och tålamod. Då blir det gott. Ja och så skall det bakas lokalt, förstås."

Detta måste väl båda gott? Eller...? Nja, inte så gott som jag trodde, för trots att man skryter om sitt lokala och även om tradition då de har bakat sedan 1935, så innehåller brödet emulgeringsmedel. Man kan ju även undra om det verkligen är nödvändigt med citronsyra också. Så här ser hela innehållsförteckningen ut:

Vetemjöl*
rågmjöl*
skållat rågmjöl*
vatten
sirap
vört
maltextrakt (korn)
vegetabiliskt fett
jäst
vegetabilisk olja
salt
kardemumma*
nejlikor*
pomerans*
emulgeringsmedel E471
ingefära*
kanel*
citronsyra
arom
vitamin A och D

Asteriskerna är förresten en markering för allergena ingredienser.

onsdag 4 december 2013

861 ekologiska drycker

Ja det är så många drycker som finns på Systembolaget och som är ekologiska och de flesta är naturligtvis vin. Det kan ju vara intressant att veta i vindebatten om farliga tillsatser. Det används visserligen bekämpningsmedel även inom ekologisk odling, men de är biologiska och går inte igenom skalet och in i druvan som de kemiska bekämpningsmedlen gör. Kontrollerna är hårda, men trots det så kan man tyvärr hitta bekämpningsrester även i de här vinerna och det beror ofta på att det har kommit sådana med regnet och sådant kan man så klart inte värja sig emot.

När det gäller tillsatt svavel så är gränserna för hur mycket som får tillsättas hårdare än i vanligt vin.

Systembolagets ekologiska viner är endera KRAV-märkta eller uppfyller motsvarande krav när det gäller annan märkning.

måndag 2 december 2013

Vin och tillsatser

Det är märkligt, för när man går in på Systembolagets sajt och söker på "tillsatser" så får man inga träffar. Efter senaste veckornas debatt så borde man få det kan man tycka. Däremot så hittar man information om tillsatser i vin om man klickar vidare på webben och jag skrev ju lite om det här nyligen. Även om information finns så bör man kunna söka på ord som sannolikt många använder när de vill ha information.

Sulfiter är någonting som tillsätts i vin och det finns faktiskt i alla sorter, både vita, röda och rosé. Så här skriver man på Systembolagets sajt: "Sulfit är nämligen inte bara en tillsats utan något som bildas naturligt under jäsningen av vinet. Utan sulfit oxiderar och missfärgas vinet snabbare vid kontakt med syret i luften och det blir lättare för bakterier och mögel att utvecklas. Det är också nödvändigt att tillsätta sulfit för att avbryta jäsningsprocessen och förhindra dålig lukt."

Vill man verkligen få så lite som möjligt i sig av sulfiter så ska man satsa på mycket dyra äldre viner, men det är ju inget alternativ för de flesta. Man får helt enkelt försöka lära känna sig själv så bra som möjligt så man vet vad man tål och inte.

När det gäller oxideringen så blir vinet snabbt dåligt och ombildas till vinäger om processen sätter igång och det vill man ju inte. Vi får nog leva med sulfiter i vin än ett tag gissar jag.

söndag 1 december 2013

Ekologisk majonnäs

Som jag tidigare har påpekat så är KRAV-märkt mat ingen garanti för vare sig tillsatsfri mat eller human djurhållning. Men, det är trots allt ett bättre val många gånger och jag handlar själv KRAV-märkt då och då och nu senast när jag köpte majonnäs. Sorten har dock inget föredömligt innehåll, så jag kommer inte att skriva vem tillverkaren är, däremot redovisa ingredienserna så klart.

Innehåll:
rapsolja
äggula (8,5 %)
vatten
vitvinsvinäger
socker
senapsfrö
kryddor
förtjockningsmedel (E 412)
ättika
salt (0.8 %)

Ja ni ser själva, majonnäsen innehåller E 412, en ingrediens som är helt onödig faktisk. Det är vad som också heter guarkärnmjöl och kan ge allergireaktioner hos vissa personer. Det är så trist att man tillsätter sådant som inte är nödvändigt och att det inte är en nödvändig ingrediens vet vi eftersom det säljs majonnäs som är helt tillsatsfri. Enligt min mening borde ekologiska produkter hålla fanan högre än så här.

torsdag 28 november 2013

Julmat och julskinka

Nu är det bara ett par dagar kvar av november och sedan går vi in i årets sista månad med allt vad det innebär. December är ju den stora festmånaden om man ser till bjudningar, mat med mera. Det är också då som vi pyntar mest, vilket verkligen är välkommet efter det jobbiga novembermörkret, men det är inte det som jag ska skriva om utan vad vi äter och det är mycket och idag blir det om skinkan. Nu gäller det att tänka sig för om man vill hålla formen och det är sannerligen lättare sagt än gjort.

Men om man nu ska unna sig en massa gott och det ska man väl, men samtidigt vill att det ska vara så tillsatsfritt som möjligt? Ja då har man verkligen hamnat i en djungel av ingredienser i alla olika livsmedel. I princip ingenting av det du kommer att köpa till julbordet är tillsatsfritt, såvida du inte gör aktiva val. Tyvärr så kommer man förmodligen inte att lyckas helt i sin ambition ändå, men det kan ju bli bra mycket bättre än om man bara handlar på måfå.

För mig eller rättare sagt för min man och mig, så är det julskinkan som vi först och främst vill ha så naturell som möjligt. I de flesta processade charkprodukter hittar man E 250, alltså natriumnitrit. Det ger en finare färg (om man nu gillar rött) och det påverkar hållbarheten samt förebygger botulism, den hemska sjukdomen som kan leda till döden om man har otur. Det är med andra ord inte svårt att köpa argumenten, men om man nu ändå inte vill ha det i maten då det inte är säkerställt att det inte är hälsovådligt? Ja då blir det till att leta. Men det finns och KRAV-märkta skinkor plus några andra sorter har inte natrium i sig. Läs innehållsförteckningar och fråga så kommer du att hitta den här typen av skinka. Det är för övrigt den vanligaste i vårt grannland Finland. Man ska också veta att vid god hygien så förekommer inte botulism. Men, är man rädd att ta risken så ska man givetvis välja en natriumskinka.

tisdag 26 november 2013

Vin och dess tillsatser

Ja det finns väl ingen svensk som har missat vindebatten som rasar för tillfället. Det är bra att diskussionen nu äntligen förs tycker jag och att den här frågan har kommit i fokus och jag måste säga att jag har nog varit lite naiv för egen del när det gäller vad vin egentligen innehåller mer än vindruvor. Vid några tillfällen så har jag bloggat om vin, men det har väl inte blivit någon djupdykning tyvärr och det som jag har fått fram har inte gjort att jag har haft anledning att tro att det är så illa så att det är tillsatserna och inte alkoholen som ger vissa baksmälla!

På Systembolagets sajt kan man läsa att det är EU som reglerar tillsatserna och så är det ju för alla livsmedel. Alltså inget märkligt med det. Problemet är väl snarare bristen på krav att redovisa innehållet. Det skiljer sig mot andra livsmedel vilket är obegripligt. Visst kan någon mena att vin inte är mat och kan uteslutas ur "kosten" och det är så klart sant, men vi behöver inte snickers, sockerdricka, mjölkchoklad eller citronrån heller. Fast vi kanske vill äta och dricka det ibland, för att vi tycker att det är gott och för att vi behöver få unna oss sådant som vi gillar ibland. Alla livsmedel ska vara säkra för oss, inte bara vissa och alla ska enligt min mening ha en innehållsförteckning på förpackningen.

Enligt Systembolaget så ser man inom EU över just ovanstående och vi är nog många som hoppas på att kraven ska höjas och att inte gränsen för att behöva deklarera innehållet ska gå vid 2,25 procents alkoholhalt. Det kan ju faktiskt vara så att man får större problem än "baksmälla" och verkligen åker på en större allergireaktion och så ska det självklart inte behöva vara.

måndag 25 november 2013

Tranbär från Superfruit

För snart 1½ år sedan skrev jag om torkade tranbär från Risenta. En annan sort som också har bra innehåll är Superfruits tranbär. Så här ser innehållet ut i dem:

ekologiska tranbär (74%)
äppeljuice
solrosolja

Nu ska man visserligen inte äta allt för mycket solrosolja, men är det bara i tranbär då och då så är det sannolikt ingen större fara. För övrigt så vill jag råda dig att alltid kolla innehållet innan du köper tranbär, för alla sorter har inte E-nummerfritt innehåll.

söndag 24 november 2013

Köttbullar

Nu när julen närmar sig så kommer man osökt att tänka på köttbullar. Jag hoppas innerligt att alla tar sig tid att göra egna till julbordet då det smakar så otroligt mycket bättre än de köpta, men det kan ändå vara intressant att se vad de innehåller, de köpta alltså. Jag är ju av åsikten att även färdigmat ska vara bra. Egentligen så borde man kunna köpa precis all sorts mat och vara säker på att den är vällagad och har bra innehåll. Här tittar jag på några olika sorters köttbullar och de har följande innehåll:

Sort 1
svenskt Rapsgris®- och nötkött
potatis
lök
ägg
ströbröd (vetemjöl, vatten, salt, jäst)
potatismjöl
mjölk
salt
kryddor
libsticka
socker

Sort 2
svenskt gris- och nötkött (80%)
potatis
lök
ströbröd (vetemjöl, vatten, salt, jäst)
ägg
potatismjöl
mjölk
salt
socker
kryddor
lagerblad
kryddextrakt

Sort 3
gris- och nötkött(87%)
lök
ägg
ströbröd (vetemjöl, salt, jäst)
rapsolja
salt
socker
kryddor och pepparextrakt

Inget att klaga över, även om jag kan vara lite misstänksam mot kryddextrakt. Varför inte bara kryddor? Som vanligt så friskriver jag mig från slarvfel när det gäller ingredienserna.

onsdag 20 november 2013

Svensk kött och plockgodis

Idag tänker jag länka till en artikel som jag fick tips om på facebook. Den handlar om Livsmedelsverkets rekommendationer och hur snett det kan bli när fokus är på fel saker. Den är väl värd att läsa och ger en en och annan tankeställare: http://www.smp.se/ledare/livsmedelsverket-fortsatter-att-jaga-bonder(4032934).gm

Ja, varför fokuserar man på mat istället för godis när man vill förbättra hälsan hos oss svenskar? Varför lyfter man inte fram det negativa med utländsk kött istället för att försvåra för våra svenska köttbönder? Hur mycket vi äter är också något som självklart är ett stort problem, både för vår hälsa och för miljön så givetvis borde det få mer utrymme i debatten när man pratar om dessa frågor. För övrigt så är jag ytterst kritisk till att tala om för människor vad de ska äta, det är var och ens eget val. Däremot så ska kunskap ges så att man kan ta välgrundade beslut, men det är en annan sak.

Det är intressant att en politiker från ett riksdagsparti går ut och kommenterar Livsmedelsverket på det här sättet, men en eloge till Patrik Davidsson för att han gör det. Verket kostar pengar och jag vet ju hur svårt det kan vara att ha med dem att göra efter alla år med bloggen då jag har frågat både det ena och det andra och när jag har läst om vad de jobbar för och haft funderingar kring detta.

Som alltid är det ofta det som är politiskt korrekt som sägs, inte det som är det vettiga. Det är Livsmedelsverket bevis för.

tisdag 19 november 2013

Nyckelhålsmärkt

Häromdagen så gick Livsmedelsverket ut med ett pressmeddelande om svenskars matvanor och kunskaper i frågan. De har frågat 1 100 svenskar i åldrarna 18 - 74 år vad de ansåg om olika saker som hade med kost att göra. Bland annat hade man frågat om dessa personer ansåg att nyckelhålsmärkningen vad något som förknippades med hälsosam mat. 54 procent ansåg att det var det, något som fått Livsmedelsverkets dietist att reagera så här: "Vi tycker ändå att det är ett nedslående resultat. Tyvärr har många en förlegad bild av Nyckelhålet och tror att det handlar om så lite fett som möjligt. Men Nyckelhålet är en hjälp att välja det nyttigare alternativet. Nyckelhålet finns till exempel på bröd med mycket fullkorn och fibrer, på flingor med mindre socker och salt och på matfetter med nyttiga fetter , säger Anette Jansson."

På verkets sajt kan man läsa följande: Om man väljer fet mjölk, smör och feta mejeriprodukter i stället för lättmjölk och nyckelhålsmärkt smörgåsfett till vardags kan det lätt innebära ett för högt intag av mättat fett och ett för lågt intag av fleromättat.

Jag vill inte förringa det som sägs och jag är heller ingen expert på området, men så mycket vet jag att det fett som finns i till exempel smör liknar det fett som kroppen själv producerar och det finns även forskare som hävdar att den rådande fetthysterin är överdriven. Så här skriver Göran Petersson från Chalmers och professor i kemisk miljövetenskap i en skrift om smör och margarin: Proportionerna av fettsyror ligger idealiskt nära dem för människans och närstående däggdjurs fett. Han varnar även för Becel, ett smörgåsfett som många gör reklam för som något mycket hälsosamt.

För oss konsumenter är det alltså inte lätt att veta vad som är det bästa och det finns många som säger si och många som säger så. Ta reda på det du kan och dra sedan dina egna slutsatser för ingen kan bestämma vad andra ska äta och inte äta, men för egen del så väljer jag det naturliga och då i måttlig mängd så klart. Överdrifter är aldrig bra, inte ens om man är bergsäker på att de är nyttiga.

måndag 18 november 2013

Margarin

Det är lite märkligt att jag aldrig har skrivit om innehållet i margarin och knappt om livsmedlet överhuvudtaget. Ändå så är just margarin ett av de mest debatterade livsmedlen och inte utan fog måste man säga. Denna kemiskt tvättade gegga som trots alla skriverier tycks sälja som smör i solsken. Hur kan detta vara möjligt? Tar inte människor till sig av det som de läser? För egen del så behöver jag inte veta mer än vad jag redan vet, men det är faktiskt på tiden att jag tittar närmare på innehållet i detta fett som så varmt förespråkas av vissa. Smöret sägs vara boven i dramat när det gäller fett, inte margarinet trots dess tillverkning och dess innehåll.

Här är några sorter och deras innehåll:

vegetabiliskt fett
vegetabilisk olja 27% (solrosolja, rapsolja, linfröolja)
vatten
vassle (av mjölk)
salt (1,5%)
emulgeringsmedel (sojalecitin)
arom
A- och D vitamin

Detta margarin har tillverkats ända sedan 1943 och det är inte utan viss bedrövelse som jag läser det. Om vi äter smör i lagom mängd och sedan använder raps- eller olivolja så ska det nog mycket till innan smöret blir ett problem. Det är min uppfattning, men den delas så klart inte av alla och experterna är oense. Men till innehållet nu, varför tillsätter man arom? Det är en av de fina saker med smör, det smakar gott utan tillsatser. Det här säger mig att produkten är så processad så att de naturliga smakerna har försvunnit och stämmer det så är det verkligen trist.

Så här ser nästa sort ut:

vegetabiliskt fett
vegetabilisk olja
vatten
vassle (av mjölk)
salt (1,5 %)
emulgerinsmedel (sojalecitin)
A- och D-vitamin
arom

Innehållet är snarlikt och nej, det är inte jag som har stavat fel, jag har kopierat från sajten.

Här har vi en tredje sort som rätt och slätt heter matfett:

vegetabilisk olja och fett
vatten
syrad skummjölk
salt
emulgeringsmedel (E322, E471, E 472c (vegetabilisk)) konserveringsmedel (E 202)
arom
vitaminer (Vitamin A, Vitamin D)

Hela tre sorters emulgeringsmedel och dessutom konserveringsmedel. Nej, det här låter verkligen inte lockande. Alla gör givetvis sina egna val, men för mig blir det smör och olja när jag lagar mat och bakar. Jag tar risken!

söndag 17 november 2013

"Bakar med kärlek"...

Visst låter det härligt? Precis det här gör en av våra största brödtillverkare, bakar med kärlek alltså. De har så mycket kärlek i sina bröd så listan med ingredienser vill inte ta slut. Se bara här vad som finns i deras saffransgifflar, en bulle som säkert säljer bra i adventstider:

vetemjöl
fyllning 22% (socker, margarin (vegetabilisk olja och fett, vatten, salt, emulgeringsmedel (E471)
surhetsreglerande medel citronsyra, arom)
aprikoskärnor
sirap (glukos, sackaros och fruktos)
glukossirap
modifierad stärkelse
vegetabiliskt fett
vetemjöl
majsmjöl
vatten
förtjockningsmedel (E440, E401)
salt
mandel
konserveringsmedel (E202)
stabliliseringsmedel ( E450, E472c), arom)
mjölk
vegetabilisk olja
socker
jäst
ägg
vatten
salt
bakpulver (E450, E500)
konserveringsmedel (E200, E282)
vegetabiliskt emulgeringsmedel (E471)
saffran
arom

Det är något slarvfel i texten, men det är från tillverkarens sajt och de kom med när jag kopierade listan för att få med allt, så det får stå för dem och varför vetemjöl står två gånger vet jag faktiskt inte. Men visst är det imponerande hur man kan lyckas få med så många ingredienser i några små gifflar!

lördag 16 november 2013

Pepparkakor

Nu börjar advent att närma sig och pepparkaksburkarna får allt större utrymme i våra livsmedelsaffärer. Sorterna och smakerna är många och jag är nog lite extra svag för dem som har smak åt pepparkaksdeg. Det finns även pepparkakor som har mer vuxen smak, nästan lite bränd sådan, men det är alltså inte min favorit. Men vad innehåller de då? Ja detta ämne har jag tagit upp flera gånger tidigare och gör det alltså nu igen. För att visa hur olika innehållet kan vara så tänker jag nu lägga ut några innehållsförteckningar. Tänk även på att KRAV-märkt inte är någon som helst garanti för att innehållet ska vara tillsatsfritt.

Pepparkakssort 1:

vetemjöl
socker
vegetabiliska oljor(palm raps, kokosnöt) sirap
salt
bakpulver (natriumbikarbonat)
kanel
ingefära
kryddnejlika

Natriumbikarbonat heter även E 500. Mycket trist med palmoljan i kakorna och vart är smöret? Nej, det här var ingen hit!

Pepparkakssort 2:

vetemjöl
socker
rapsolja
sirap (sackaros, glukos, fruktos)
bakhjälpmedel: natriumvätekarbonat
kryddor (kanel, ingefära 0,3 %, nejlikor)
salt
naturlig arom

Natriumvätekarbonat är ett gammalt namn för natriumbikarbonat och heter då givetvis E 500 det med. Sedan så är det en del trista sockerarter som jag inte gillar. För övrigt så vet jag inte varför man skriver som man gör eftersom sönderdelad sackaros är en blandning av fruktos och glukos som kallas invertsocker. Hur som helst så är detta mycket sötare än strösocker. Vi går vidare.

Pepparkakssort 3:

vetemjöl
vegetabiliskt fett
socker
sirap
ägg
ingefära
nejlikor
kanel
bikarbonat

Bikarbonat är också vad som kallas E 500. Egentligen så har de här sorterna hyfsat bra ingredienser och det finns andra som inte alls ser lika bra ut innehållsmässigt, så därför råder jag dig att läsa innan du handlar. Framför allt glutenfria pepparkakor kan vara en riktig katastrof om man får använda ett lite mer talande uttryck här.


torsdag 7 november 2013

Salsa

Jag köpte inte bara tacosås häromsistens, utan även salsa och den har jag inte läst ännu vad det innehåller, utan det är bara den andra såsen som jag blivit granskad än så länge. Men realist som jag är så (försöker att inte vara för mycket pessimist trots allt) så gissar jag att det finns mer än bara det som behövs bland ingredienserna. Vi tittar.

Ingredienser:

tomat
vatten
lök
tomatpuré
röd paprika
ättika
salt
socker
kryddor (jalapeno, chili, spiskummin, vitlökspulver, svartpeppar, koriander, paprikaextrakt)
modifierad majsstärkelse
surhetsreglerande medel (citronsyra)

När det gäller stärkelsen så är jag väldigt tveksam till att äta den egentligen med tanke på vilken kemisk process som den genomgår och inte minst med vilka kemikalier som är inblandade. Men trots detta så får vi väldigt ofta i oss den här "ingrediensen". Det är tråkigt, men det är så som det ser ut, än så länge...

onsdag 6 november 2013

Tacosås

Häromdagen så köpte jag tacosås trots att jag vet att den brukar ha tillsatser och jag var lite stressad och läste inte ens på innehållsförteckningen. Nu gör jag det och så klart så ser det inte ut som jag skulle önska.

Ingredienser:

vatten
lök
tomater
tomatpuré
paprika
ättika
salt
modifierad majsstärkelse
socker
jalapenopeppar
chili
surhetsreglerande medel (citronsyra)

Stärkelse finns naturligt i mycket men vår fabrikstillverkade mat får ofta hjälp på traven för att bibehålla en bra konsistens och då tillsätts modifierad stärkelse. Med hjälp av kemiska ämnen så gör man naturlig stärkelse (som utvinns ur rot- eller grönsaker) till stärkelse som bibehåller de egenskaper som man är ute efter.

E 330, citronsyra, framställs på kemisk väg och ska inte ge några hälsoreaktioner, dock säger sig vissa personer reagera på tillsatsen.

måndag 4 november 2013

Mejl om makrill i tomatsås

För ett par veckor sedan eller så, så mejlade jag och skrev att jag var tacksam för att Eldorados makrill i tomatsås inte innehöll några tillsatser. Igår såg jag att de hade svarat för ett tag sedan, men jag hade tyvärr missat mejlet bland alla andra i inkorgen. Så här skrev de:

Hej Katharina,
Tack för ditt mail. Det är alltid roligt med positiv feedback på våra produkter. Jag framför detta till ansvariga!

Med vänlig hälsning

Karin Hellgren

Axfood Konsumentkontakt
0771-876770
konsument@axfood.se


Det här kanske inte ser så märkvärdig ut, men ju mer jag funderar över det här med positiv respons på sådant som är bra, ju mer övertygad blir jag att det, precis som att "klaga" kan vara en bra väg att gå. Att tala om när man är nöjd är faktiskt väldigt bra när man vill något. Gör gärna samma sak du med. Ju fler vi är som visar vad vi uppskattar, ju bättre är det.

söndag 3 november 2013

Président le Bleu

Gillar du blåmögelostar men tycker att en del är för kraftiga i smaken? Då kan du med fördel välja en helt ny ost som heter Président le Bleu och är tillverkad av just Président. Mild och god smak och bra innehåll och lagom stor bit, 145 gram. Den här osten är en blå- och vitmögelost av pastöriserad komjölk.

Ingredienser:

mjölk
salt (1,2 %)
mjölksyrakultur

Det var inte många ingredienser och som du ser så behöver man heller inte vara fler för att tillverka en sådan här ost. Så om det finns andra ingredienser i så är de sannolikt överflödiga. Tillsatser är oftast sådant som vi konsumenter förlorar på och producenterna vinner på.

onsdag 30 oktober 2013

Kronfågels kycklinglårfilé

Ja man blir ju lite nojig ibland efter att ha upptäckt tillsatser även i färskt kött, till exempel kyckling. Igår köpte vi kycklinglårfilé. Jag gillar lårköttet bättre än bröstköttet då det är mycket saftigare. Filéer kanske jag dock inte skulle kalla dem för.

Hur som helst så har jag nu kollar innehållet och jag trodde nog att det skulle vara bara kyckling i förpackningen och det är det också! Däremot så är ju kycklinguppfödning inte något att vara stolt över så egentligen borde man inte äta köttet, men det gör jag alltså. Fast det känns fel, det gör det. Ändå är kyckling något som man äter precis överallt känns det som. Det är ju nästan alltid mört och det är inte så mäktigt som en del andra sorters kött.

tisdag 29 oktober 2013

Deli falukorv

En annan sorts falukorv heter Deli falulorv och har hög kötthalt, hela 68 procent. Det är bra tycker jag, för ofta är det så mycket annat än kött i korvarna som säljs och det oavsett typ av korv. Men att det är mycket kött i och att den heter Deli är ingen garanti för färre tillsatser. Så här ser innehållet i denna "Deli-korv" ut:

svenskt gris- och nötkött
vatten, potatismjöl
druvsocker
salt
lök
kryddor
kryddextrakter (bl.a. cayennepeppar, muskotnöt)
antioxidationsmedel E300
konserveringsmedel E250
rökarom framställd av lönn och ek

E 300 är ofta syntetiskt framställt även om det för det mesta finns naturligt i frukt och grönsaker. E 250 tros av vissa vara cancerogent.

söndag 27 oktober 2013

Falukorv

En av våra vanligaste korvar är falukorv. Själv har jag inte ätit det på år och dag, men köpte det då och då när jag var yngre. Men jag vet att många gillar det och den här veckan så är det extrapris i en butik som jag handlar i då och då. Eftersom falukorv är så populärt så tänkte jag att jag skulle kika på innehållet i den och blogga om det. Det visade sig när jag kollade på min blogg att jag aldrig hade skrivit om korven, vilket känns lite märkligt efter 4½ års matbloggande. Men med tanke på vad mycket som det finns att skriva om så kanske det inte är så konstigt i och för sig.

Det här är innehållsförteckningen på den sorts falukorv som jag fick erbjudande om att köpa billigare nu:

svenskt gris- och nötkött (58 %)
vatten
fett från gris
potatismjöl
salt
lök
kryddor
kryddextrakter (cayenne, muskot)
antioxidationsmedel E300
konserveringsmedel E250
rökarom

Ärligt talat? Inte behövs tillsatserna/E-numren egentligen? Jag vet att många försvarar dem, men jag blir allt mer skeptisk med åren om jag ska vara ärlig. Rökarom tilltalar mig inte heller eftersom det brukar vara en konstgjord tillsats.

fredag 25 oktober 2013

E-nummer i Cheez ballzarna

Igår skrev jag om ostbollarna (vilka jag inte har hunnit smaka på ännu, men snart så...) och där fanns det ett flertal tillsatser, eller så kallade E-nummer. Först ut på listan var E 621a. Det är ett färgämne som kan utvinnas ur grönsaker, men ofta är det syntetiskt framställt, precis som mycket annat.

Nästa var E 621c utvinns ur paprika med hjälp av kemikalier. Hälsovådligt sägs det inte vara vad jag vet, men trevligt känns det inte med kemikalierna. E 621a kan dock vara det.

Sedan har vi E 621, eller mononatriumglutamat och här skulle jag precis som tidigare mana till försiktighet då det kan ge hälsoeffekter. Som alltid eller i alla fall väldigt ofta, så handlar det ju om vilka mängder man sätter i sig, men är man svag för ostbollar så kan det ju bli en viss mängd som man äter och då kan man alltså få problem. Jag är faktiskt besviken på företaget över att de tillsätter det här och jag anser att man borde hitta något bättre när det gäller ingredienser.

Till sist så har vi då E 635 är en kemiskt framställd smakförstärkare. Återigen, varför behövs smakförstärkare? Om de ingredienser som redan finns smakar tillräckligt och inte livsmedlet är för processat så skulle jag vilja påstå att man inte behöver smakförstärkare. Vissa kan reagera negativt på E 635.

torsdag 24 oktober 2013

Cheez ballz

Jag gillar namnet på de här snacksen, förmodligen för att det stavas med z, för normalt sett så gillar jag när ord är på svenska. Detta är hur som helst ostbollar med mild nachokrydda. Jag är verkligen nyfiken på vad de smakar, men jag tänker inte ta reda på det förrän i morgon när det är fredag. Förpackningen informerar också om att det är "smakrika ostbollar" och jag har alltid gillar ostbågar, så jag är säker på att de här bollarna utan problem kommer att slinka ner, gärna med något gott vin till.

Innehållet då? Tyvärr känner jag på mig att det inte kommer att imponera lika mycket som smaken sannolikt kommer att göra.

Innehållsförteckning:

majsmjöl
vegetabilisk olja
ostpulver (ost, färgämne E 160a, E 160c)
mjölkpulver
stärkelse (potatis)
socker
salt
tomatpulver
smakförstärkare (E 621, E 635)
vitlök
maltodextrin (majs, potatis)
lökpulver
arom
kryddextrakt (cayennepeppar, paprika)
surhetsreglerande medel (citronsyra)

Ja det var en del i de här ostbollarna och det tåls att titta närmare på. Nästa inlägg får bli en granskning av innehållet.

måndag 21 oktober 2013

Nitrit

Jag har skrivit om nitrit några gånger tidigare, men tänkte att jag skulle kolla lite fler kommentarer på nätet. Så här säger till exempel Wikipedia: "Eftersom nitrit är giftigt; dödlig dos för människor är cirka 22 mg per kg kroppsvikt, så är max tillåtna nitritinnehåll i köttprodukter 100 ppm (i USA). Klassiskt så användes nitratsalter. Det fungerade eftersom bakterier förvandlade nitrater till nitriter, fast med varierande effekt. Nitrater i hög halt ger mycket stark röd färg. Nitriter i tillåten halt ger svag färg. Det är orsaken till att korv i Danmark är färgad med röd färg numera efter förbudet att använda nitrat i korven. Nitrit kan hämma syreupptagning hos små barn."

Man kan ju undra hur mycket det tänjs på gränserna för att få denna röda korv. Jag köper den faktiskt själv ibland, men efter att ha läst det här så tror jag inte att jag kommer att göra det igen. Vill man ha korv och bröd så finns det andra sorter. Men den är god och har relativt hög kötthalt samt att jag gillar den röda färgen. Men nu kommer jag alltså att välja annat fortsättningsvis.

Tyvärr hinner jag inte skriva mer just nu, men jag ska återkomma till det här ämnet, för det är väldigt intressant tycker jag.

Lammkorv

Grekisk grillkorv med cayenne och chili. Det låter gott och det är det säkert och det är 71 procents kötthalt i korven. Inte den mest "köttäta", men bättre än de flesta korvar. Vidare kan man läsa: "Förstklassigt svenskt kött från svenska gårdar. Innehåller endast lammkött och rökta på traditionellt vis med äkta alflis". Men sedan då? Ja innehållet är vad det brukar vara i korv, vilket jag inte är helt nöjd med faktiskt.

Ingredienser:

lammkött
vatten
potatismjöl
nitritsalt
konserveringsmedel E 250
kryddor (cayenne, chili, vitlök, kummin, koriander, paprika, spiskummin
m fl)
dextros
lök
kryddörter (krusmynta m fl)
arom (senap)
koksalt
stabiliseringsmedel E 450
antioxidationsmedel E 300

Nitrit tillsätts för att förhindra den mycket farliga sjukdomen botulism, men risken för mag- och tarmcancer samt bukspottkörtelcancer ökar. Frågan om vilket som är farligast. För övrigt så tillsätts många gånger så små mängder nitrit så det kan vara lika bra att inte tillsätta det då det inte är säkert att det fyller den funktion som det ska. Däremot så ökar cancerrisken.

söndag 20 oktober 2013

Till Eldorado

Igår efter att jag hade bloggat så började jag fundera på den där makrillen igen och kom att tänka på att nästan alltid när jag kontaktar någon så är det för att fråga om innehållet när det inte är bra. Varför mejlar man aldrig och säger något positivt när det inte finns tillsatser i maten? Jag bestämde mig faktiskt för att göra det nu och skickade därför det här brevet:

Hej,

I helgen köpte jag Eldorados makrill i tomatsås. Inga E-nummer i utan bara vanliga ingredienser. Sådant uppskattas och jag ville bara mejla och säga att vi är många som helst äter tillsatsfritt och det är därför roligt när man läser en innehållsförteckning och blir positivt överraskad då det ofta finns så många tillsatser i maten.

Hälsningar Katharina Wallenborg


Vem vet, kanske sådana här mejl också har effekt?

lördag 19 oktober 2013

Favorits Makrillfilé i tomatsås

Vad glad man blir när man köper något och läser en tillsatsfri innehållsförteckning när man kommer hem. När jag handlade idag så både köpte jag E-nummermat och valde bort dito. Det är inte så lätt att vara konsekvent faktiskt. Jag önskar att jag alltid vore det, men vad sjutton ska man äta i så fall? Ja så känns det faktiskt ibland, även om man skulle kunna bli bättre på att gallra bort sådant som man inte vill ha. Hur som helst så köpte jag alltså makrillfilé i tomatsås, något som vi gillar mycket här hemma. Jag har tidigare bloggat om två sorter och den enda av dem var tillsatsfri. Nu har jag alltså hittat en till.

Så här ser ingredienserna ut i Favorits makrillfilé:

makrillfilé utan skinn och ben (64 %)
vatten (23,1 %)
tomatpasta (12,3 %)
salt (0,6 %)

Varan är för övrigt märkt med Ä, alltså Äkta varas logotyp. Heder till den föreningen som orkar lägga ner så mycket energi på att jobba för bättre mat för oss svenska medborgare! Men du kan också dra ditt strå till stacken: välj, välj bort, fråga och mejla. Är vi många som påverkar så blir det mycket bättre.

fredag 18 oktober 2013

Mejl om E 202

Det blev faktiskt ett mejl nu till tillverkaren av Fun light. Vi får se om och när de svarar. Tyvärr är min erfarenhet att man inte alltid får återkoppling i de fall som frågan inte är positiv. Som konsument ska jag alltid få svar anser jag.

Så här ser mitt brev ut:

Hej,

Varför tillsätter ni Kaliumsorbat, E 202 i era drycker? Måste det finnas konserveringsmedel i överhuvudtaget och om, varför just denna tillsats? Jag har läst att den kan ge överkänslighetsreaktioner, hur ställer ni er till det?

Hälsningar Katharina Wallenborg


Skriv gärna du också ifall du ser något som du reagerar över. Vi ska inte ha annat än bra livsmedel och därför är det viktigt att ifrågasätta och välja bort. Det är bara vi konsumenter som kan göra detta och konsumenter är vi alla och vi har stor makt tillsammans. Kom alltid ihåg det. Trevlig helg!

torsdag 17 oktober 2013

Kaliumsorbat, E 202

Jag har skrivit några gånger om den här tillsatsen och tänkte rota lite mer i vad det är och hur den framställs. Det är ett konserveringsmedel och jag mejlade ju livsmedelsverket igår och frågade om det inte fanns bättre alternativ till konservering. Jag borde nog göra samma sak till tillverkaren av Fun light. Varför inte, det är ju livsmedelstillverkaren som bestämmer vad som ska vara med bland ingredienserna så de måste ju ha ett svar på den frågan.

Kaliumsorbat motverkar jäst- och mögelsvampar plus vissa bakterier. Det finns naturligt i många frukter och bär. Hur känslig man kan vara mot äkta kaliumsorbat, vilket är neutraliserad sorbinsyra, jämfört med syntetisk kaliumsorbat vet jag inte. Sannolikt märker de flesta ingenting när de äter tillsatsen och gillar du frukt och bär så får du det ju i dig ändå. Kanske kan det vara så att naturligt är bättre? Men det kanske ni bloggläsare vet mer om utifrån erfarenhet.

Mycket av tillverkningen sker i Kina kan jag läsa på nätet, men det ska jag ta reda på för säkerhets skull. Stämmer det så gäller det verkligen att veta hur tillverkningen går till då Sverige trots allt har högre krav på mycket jämfört med omvärlden. Jag inser att det här är en fråga som kan bli ganska stor och säkert kommer det att ta ett tag att få fram all information, men det är bara att rota vidare.

onsdag 16 oktober 2013

Kaliumsorbat

Jag kikade på bloggen och såg att jag faktiskt hade skrivit om kaliumsorbat flera gånger genom åren, men inget om hur det egentligen framställs. Nu har jag mejlat till livsmedelsverket för att höra om de kan svara på den frågan. Jag har märkt att det är svårt att få sådana svar från verket ibland, men jag gör ett nytt försök.

Mitt mejl till slv.se:

Hej,

Jag undrar om ni kan berätta hur kaliumsorbat tillverkas och vad det är som gör att vissa kan få reaktioner av det? Undrar även om det inte finns något bättre alternativ som konserveringsmedel?

Hälsningar Katharina Wallenborg


För mig handlar det inte bara om vad en tillsats eller ett livsmedel innehåller utan även hur det har tillverkats. Den processen kan nämligen påverka livsmedlet på olika sätt. Tyvärr är våra svenska myndigheter inte direkt framåt när det gäller att ge denna typ av information, så man får anstränga sig lite om man vill veta sådant. Jag hoppas att jag snart ska kunna publicera ett bra svar.

tisdag 15 oktober 2013

Mera fun light

Jag blev faktiskt fascinerad över innehållet i fun lightdrycken som jag bloggade om i helgen och då inte på ett positivt sätt ska väl tilläggas. Det finns många smaker på fun light och en heter Wild Strawberry Watermelon, den har följande innehåll:

vatten
syra (äppelsyra)
sötningsmedel (aspartam och acefulfam K)
naturligt färgämne (antocyaner)
naturlig arom
konserveringsmedel (kaliumsorbat)

Kaliumsorbat heter även E 202, är syntetiskt framställt och kan ge reaktioner. Varför tillsätta detta konserveringsmedel? Olika sötningsmedel är inte heller något som är positivt för hälsan enligt vissa och jag är faktiskt beredd att köpa det. Är det inte bättre att dra ner på söta drycker och unna sig naturligt socker när man väl dricker? Dessutom så smakar det ju så mycket bättre.

Tänk att något som man ska dricka kan ha en sådan här innehållsförteckning? Det är ju inte så att man längtar efter ett glas direkt.

lördag 12 oktober 2013

Fun light

Ja så finns det en dryck som heter. Jag vet inte om jag ska kalla den saft eller något annat, så den får gå som dryck. En bekant sa för ett par år sedan att det enda som den duger till är att ha den som rengöringsmedel. Inte vet jag, det låter lite kladdigt, men jag skulle ju aldrig dricka den hur som helst. Dels för att det är sötningsmedel i och dels för alla andra tillsatser. Ni kan se här nedan vad den med apelsinsmak innehåller:

vatten
surhetsreglerande medel (äppelsyra, natriumcitrat)
stabiliseringsmedel (E414, E444, E415)
sötningsmedel (aspartam och acefulfam K)
konserveringsmedel (kaliumsorbat)
naturlig arom, antioxidationsmedel (askorbinsyra)
naturligt färgämne (betakaroten)

Så här skriver man på sajten: "En riktig klassiker som lanserades 1992. Har en frisk och fräsch smak av apelsin." Får man drista sig till att säga att denna "klassiker" har haft en två decennier för lång livslängd? Vad är det för fel på vatten om man är törstig och ett glas saft utan konstiga tillsatser om man känner för något sött att dricka emellanåt?

Det här är ett ypperligt exempel på livsmedel när de är som sämst, speciellt då det inte finns något försvar för denna dryck överhuvudtaget. Det finns heller inget försvar för de konstiga tillsatserna. Just sådant här borde fasa ut sig självt ifall folk läste innehållsförteckningarna bättre.

torsdag 10 oktober 2013

Croissanter

Ja sådana kan man köpa lite här och var och man kan även baka dem själv. Goda är de hur som helst. Men vad är innehållet jämfört mellan färdigbakade och hembakade? Här är innehållet i en sort som kommer från en av våra större livsmedelstillverkare och som du får baka färdigt själv:

vetemjöl
vatten
smör (18 %)
socker
jäst
vetegluten
ägg
salt
naturlig arom (med mjölk)
färgämne (betakaroten)
emulgeringsmedel (E472e)

Njae, lite bättre hade det allt kunnat vara, eller hur? Men om man bakar dem själv då? Här är ett recept som jag hittade på nätet:

2,5 dl vatten
50 gram jäst
1 st ägg
1 tsk salt
8 dl vetemjöl
125 gram margarin, kallt
1 st ägg till pensling

Där ser man, inte behövs det några tillsatser för croissanter. Men, byt gärna ut margarinet till smör så slipper du kemiskt tvättat matfett också.

onsdag 9 oktober 2013

Cheese & onion chips

Jag tittade lite mer på sajten från tillverkaren av chipsen och hittade en annan sort, också ganska ny, som jag faktiskt har provat för ett bra tag sedan. De chipsen var också riktigt goda, om än inte lika goda som Västkustchipsen. Eftersom de hade ett namn med ”cheese” i så misstänkte jag på en gång att de skulle ha tillsatser och det hade de också.

Så här ser innehållet ut:

potatis
solrosolja
kryddblandning (lökpulver, salt, jästextrakt, ostpulver, socker, vitlökspulver, maltodextrin, druvsocker, syra (mjölksyra)
aromer
vasslepulver (från mjölk)
smakförstärkare (E635)
färgämne (paprikaextrakt)
vegetabilisk olja

tisdag 8 oktober 2013

Chipsen

Jag skulle ju mejla tillverkaren av de goda Västkustchipsen, men det blev aldrig av i söndags och igår jobbade jag så sent så jag var helt enkelt för trött. Men nu ska jag skicka iväg ett mejl och fråga om aromerna. Jag har nämligen lärt mig att aromer kan vara både naturliga och konstgjorda. Är de naturliga så vill jag ändå veta varifrån de kommer, så svaret lägger jag självklart ut här sedan. Jag tänkte skriva så här och mejla:

Hej,

Jag köpte era goda chips som heter Västkust chips gräddfil och lök och har en fråga om innehållet. Det står att de innehåller aromer och jag undrar varifrån aromerna kommer och om de är naturliga eller konstgjorda.

Hälsningar Katharina Wallenborg


Jag hoppas att det går snabbare att få svar än med glassen som jag skrev om häromveckan, för jag har fortfarande inte hört något från dem. Kanske man skulle påminna? Fast jag kan för all del ge dem några dagar till, men snart så vill jag veta vad de har att säga om "tillsatsglassen" och om det finns något tillsatsfritt alternativ om man vill köpa det.

söndag 6 oktober 2013

Västkust chips gräddfil och lök

Ja det är inte jag som har särstavat, utan chipsen heter faktiskt Västkust chips. Men jag kan lova att de var mycket godare än vad stavningen är korrekt. Den här sorten hade jag aldrig tidigare smakat, men de var väldigt goda alltså. Jag hoppas att innehållet är bra, för det är alltid tråkigt när man hittar något gott som har negativt innehåll. Varför jag inte läste innehållsförteckningen redan i affären vet jag inte, men chipsen såg så goda ut och jag var nyfiken på hur de smakade, så jag bortsåg nog från det då. Ibland är man lite svagsint...

Innehåll:

potatis
jordnötsolja
solrosolja
kryddblandning (salt, vasslepulver (från mjölk), lökpulver, socker, aromer, kärnmjölkspulver, jästextrakt, jästpulver, persilja, vitlökspulver, syra (mjölksyra))

Vad aromer är står det inget om, men jag ska mejla och fråga.

torsdag 3 oktober 2013

Mjukglass

Jag skrev ju om mjukglass för ett tag sedan och jag var väldigt skeptisk och just den där smeten som man kunde vispa ihop hemma var inget som jag skulle köpa. Nu har jag inte heller gjort det, men dottern hade med sig en förpackning hem hit när vi skulle laga middag ihop. Det resulterade i att jag gjorde maten och hon gjorde mjukglassen. För extra god smak så hackade hon i mörk choklad och jag får lov att erkänna att det blev gott. Inte för att jag trodde annat eftersom jag alltid har gillar mjukglass, men jag log inombords då jag tänkte på bloggen och vad jag hade skrivit. Å andra sidan så vet hon ju att jag bloggar, så hon kan mycket väl ha sett inläggen.

Ni som har följt det som jag skriver vet att jag inte alls är hysterisk när det gäller E-nummer (och det vet dottern också), men jag tycker att det är spännande att se om det går att leva E-nummerfritt. Säkert gör det det, men det är sannerligen en utmaning. Men man får fundera över vad som är värt att undvika och vad man tycker att man kan unna sig. Gillar man glass så kanske man bortser från innehållet då och då. Det var förresten roligt att smaka på mjukglassen och jag gillar att prova nya saker.

Innehållet i glassen "mjukglass krämig choklad" ser ut så här:

mjölk
grädde
torkad glukossirap
socker 6 %
kakao 2 %
mjölkprotein
emulgeringsmedel (E 472b)
stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl, karragenan)
arom (bl.a. vanillin)

Det som är lustigt är att det på framsidan står så här: Gjord på färsk grädde. Det är inte utan att man undrar vem som bryr sig om grädden bland allt annat konstigt och att den är färsk, ja det är väl självklart?

onsdag 2 oktober 2013

Utvalda salinas

Det är namnet på kex som jag köpte för inte så länge sedan. Jättegoda var de, men jag som försöker läsa och välja ”rätt” i affären slarvade och plockade åt mig de kex som såg goda ut och först nu så sitter jag alltså här och ska se vad de faktiskt innehåller.

Ingredienser:

vetemjöl
vegetabiliskt fett (varav 30 % olivolja)
vetegroddar
havssalt (4 %)
socker
bakpulver (hjorthornssalt, natriumbikarbonat)
vetekli
kornmaltextrakt
salt
aromer

Hjorthornssalt heter även E 503 och natriumbikarbonat kallas E 500 på E-nummerspråk. Ingen av dem ska vara hälsovådlig.


måndag 30 september 2013

Nytt mejl om dumleglassen

Nu har det gått flera veckor sedan jag mejlade om dumleglassen och fortfarande inget svar. Igår kväll mejlade jag på nytt och jag hoppas att jag får ett svar nu snart. Jag skrev ganska kort, så här ser brevet ut:

Hej,

Jag köpte i helgen er goda glasstrut som heter Dumle. Efteråt så blev jag nyfiken på vad den hade för innehåll och hittade något som – om man får vara lite ironisk – såg ut som något från en kemilektion. Om man av hälso- eller etiska skäl vill äta tillsatsfri glass, vilken sort rekommenderar ni då. Smaken var det alltså inget fel på, men innehållet känns inte aptitligt.

Hälsningar Katharina Wallenborg


Nu hoppas jag alltså att jag snart kan publicera ett svar om glassen som hade så många tillsatser. Nu är det visserligen inget unikt att glass har en massa tillsatser, faktiskt är det tvärtom, men trots det väldigt irriterande då det inte behövs många ingredienser för att göra glass.

söndag 29 september 2013

Cola

Jag är ingen storkonsument av cola, men ibland är det gott med rom och cola och eftersom jag inte dricker speciellt mycket läsk så har jag inte funderat så mycket över innehållet, utöver att någon gång ha läst och bortsett från innehållet undvikit drycken då den innehåller så mycket socker. Nu ska jag hur som helst läsa ordentligt och verkligen ta reda på vad som finns i läsken.

Ingredienser:

kolsyrat vatten
socker
färgämne (sockerkulör E 150d)
surhetsreglerande medel (E 338)
naturliga aromer (inkl koffein)

E 150d är en tillsats som kan ge matsmältningsproblem. E 338 är även en tillsats som konserverar och framställs ur naturliga mineraler.

lördag 28 september 2013

Storhandling och lufttorkad skinka

Ja inte gjorde jag som det var tänkt igår när vi handlade. Jag skrev häromdagen att jag skulle vara ännu mer nitisk, men att lalla omkring alltför länge i en stormarknad en fredageftermiddag är inget man har någon lust med och jag hade bara fokus på att handla så snabbt som möjligt så att man äntligen fick komma hem och koppla av. Nästa gång hoppas jag att vi kan handla en annan dag och då ha mer tid.

Hur som helst så köpte jag lufttorkad skinka och då med föredömligt innehåll:

griskött
salt

Som ni kanske vet så får skinka som är från Parma inte innehålla några som helst tillsatser utöver salt så klart och den här skinkan är från en producent som heter just Parma och skinkan heter prosciutto di parma.

Jag tycker att du ska fråga vad det är för skinka du får om du är ute och äter till exempel och restauranget skriver att det är parmaskinka, för de flesta lufttorkade varianterna har E-nummer tillsatt. I princip alla har det faktiskt och det känns så onödigt då det inte behövs. Hållbarheten är inte sämre än annan skinka heller, så det håller inte som ursäkt. Just den här sorten som jag köpte har sista förbrukningsdag den 17 november.

onsdag 25 september 2013

Storhandla?

Torsdag idag och just i kväll eller i morgon är det många som storhandlar inför helgen och det är dessutom lönevecka, så det kommer att vara ännu fler kunder ute i affärerna. Själva blir det först i morgon även om jag ogillar att handla på fredagar då man helst bara vill direkt hem efter jobbet då och få vara ledig, men ibland hinner man inte under veckan och då är det som det är.

Som ni bloggläsare vet så försöker jag att ha någotsånär koll på vad jag köper och jag läser på det mesta, men i morgon ska jag vara petigare än så. Nog för att det säkert kommer att bli några E-nummer inhandlade, annars är det väldigt svårt att få med sig det som man vill, men jag ska fråga efter alternativ där jag inte hittar några. Jag återkommer och berättar hur det gick. Gör gärna samma sak du med, ju fler som frågar, ju mer press blir det.

Matreklam och lockvaror

Ja sådant dränks man nästan av känns det som och reklamen finns överallt. Den kommer i brevlådan, i annonser i tidningar, genom tv-reklamen och till och med via mess till telefonen. Jag är kluven till alla extrapriser och all reklam, framför allt reklamen som kostar multum och som jag givetvis fattar att det är jag och alla andra kunder som får betala. Det finns ju som bekant inga gratisluncher, inte ens när det ser ut som superbra erbjudanden riktat till oss personligen.

Fast man nappar ju på erbjudandena så klart och då jag är väldigt prismedveten så tror jag trots allt att jag är ganska bra på att plocka russinen ur kakan. Sedan så önskar man ju att det vore fler livsmedel som är värdiga att kallas så som handeln lockade med fina erbjudanden på. Men man hittar både det ena och det andra bland extrapriserna och det mesta är i alla fall för mig ointressant. Ibland är det i alla fall bra extrapriser och som kunder på City gross så fick vi i brevlådan bland en massa annat som låg i kuvertet erbjudande om brieost och crème fraiche. Båda sakerna med ett Ä för att visa att de var tillsatsfria. Sådant gillar jag även om jag är tveksam till snigelpostutskick.

När jag tänker efter så är det ingen annan affär som har skickat erbjudanden och informerat om att varorna som är på extrapris är E-nummerfria. Ett steg i rätt riktning alltså!

tisdag 24 september 2013

Strawberry cheescake-choklad

När jag nyligen fyllde år så fick jag en massa choklad och bland annat en chokladkaka som heter Strawberry cheesecake. Den är god och den är tillverkad av ett ansett företag. Dock är detta ingen garanti för bra innehåll och jag har hittat trista innehåll i choklad från just den här tillverkaren förr. Tyvärr så har jag inte hittat någon tillsatsfri choklad från någon annan heller i och för sig, men när man utger sig för att sälja fin choklad så borde man kunna ha lite högre krav än nedanstående tycker jag.

Innehållsförteckning:

socker
kakaosmör
mjölkpulver
kakaomassa
vegetabiliska fetter (palm, kakao)
skummjölksyoghurtpulver
mjölkfett
laktos
gräddpulver
vetemjöl
jordgubbar (1 %)
gräddkvargpulver (1 %)
emulgeringsmedel (soja- och solroslecitin)
skummjölkspulver
glukosfruktossirap
koncentrat av citronjuice
naturliga aromämnen
mjölkprotein
salt
aromämnen
kornmaltextrakt
bakpulver (ammonium- och natriumvätekarbonat)
karamellsockerlag

Ja det finns ju inte ett enda E-nummer här vad det verkar, men det gör det så klart egentligen, man har bara inte valt att skriva dem. Även om listan är lång och har ingredienser med namn som är minst sagt konstiga, så reagerar nog många mer negativt på ett E och det har tillverkaren så klart tänkt på och därför finns det inga sådana bland ingredienserna. Fast det behövs inte, det är mycket konstigheter ändå tycker jag.

söndag 15 september 2013

Tillsatser i glass eller inte?

Eftersom det har varit så mycket glassprat här på bloggen och nästan alla tillverkare har tillsatser, så kopierar jag in ett stycke här från Häagen-Dazs som jag publicerade för drygt två år sedan:

Skillnaden med Häagen-Dazs och andra märken är att eftersom Häagen-Dazs inte innehåller tillsatser är glassen mer kompakt. Glass som innehåller förtjockningsmedel och stabilisatorer får större volym och en konsument får lätt en uppfattning om att man får mer för pengarna. Häagen-Dazs är också känd för att innehålla mindre luft än övriga märken.

Vi har nog blivit vana vid den fluffiga glassen och tycker säkert också att den är mer lätthanterlig eftersom den inte är så hård. Men tänk då på när du ska välja glass nästa gång att det beror på tillsatser som faktiskt inte behövs, utan finns där för att tillverkaren ska tjäna mer pengar. För din del finns det inga som helst fördelar. Ställ krav och fråga om innehållet du också, så kanske vi kan få fler rena glassar i handeln.

Svar om hamburgare

Tidigare i september så skrev jag till Ica och här kommer mejlet igen samt deras svar:

Hej, jag har en fråga angående hamburgare. Ser att ni ofta kallar pannbiffar för hamburgare och jag undrar varför? Det är ju den färdiga maträtten som är en hamburgare och inget annat. Dessutom så dök ett, i alla fall för mig, nytt
ord upp i veckans reklamblad: färska hamburgare???

Hälsningar Katharina Wallenborg

Svaret:

Hej!

Tack för att du har hört av dig till oss.

Produkter med samma typ av kött och form på som vanligtvis används till hamburgare har vi valt att kalla hamburgare för att tydliggöra vad det är tänkt att användas till.
Annonsen du har sett syftar förmodligen på denna typ av produkt med färskt kött, istället för fryst.

Med vänlig hälsning

ICA Kundkontakt
David Svensson


Tel ICA Kundkontakt 020 - 83 33 33
Fax ICA Kundkontakt 020 - 83 33 30
E-post ICA Kundkontakt kundkontakt@ICA.se
Webbplats ICA www.ICA.se



Är det bara jag som känner mig idiotförklarad eller är jag bara överkänslig? Så om det inte står hamburgare på en pannbiff så skulle jag alltså som kund ha svårare att förstå kopplingen mellan köttbiten, fyllningen och brödet? Sedan så kan man ju undra vad det spelar Ica för roll om jag gör en hamburgare av biffen eller äter den med potatis och grönsaker till exempel.

onsdag 11 september 2013

Cars Cola dubbelispinne

Glass fascinerar mig. Det är gott, det ser gott ut och det älskas av människor i alla åldrar. Glass passar till vardags och det passar till fest. Jag kan absolut inte anklagas för att vara någon storkonsument av glass, men när jag väl äter det så njuter jag för det är verkligen gott. Däremot så äter jag i princip aldrig isglass, men som barn så älskade jag det. På den tiden fanns inte glassen som heter Cars Cola dubbelispinne, däremot andra glassar med colasmak och även med blåbärssmak och annat.

Även om jag har gjort flera blogginlägg i ämnet så har det hittills bara blivit ett om isglass, så det är väl dags att titta lite mer på just det. Jag kikade in på sajten där de två föregående glassarna finns som jag har skrivit om och det här innehåller deras Cars Cola dubbelispinne:

vatten, socker, citronjuicekoncentrat [vatten, citronjuice, socker, limejuice, stabiliseringsmedel (pektin), arom], druvsocker, stabiliseringsmedel (pektin), naturliga färgämnen (karamelliserat socker), arom, surhetsreglerande medel (citronsyra)

Inte superbra, men bra mycket bättre än de två andra. När det gäller just isglass så vet jag inte om det finns sådan tillsatsfri. Men jag ska kolla på fler sorter för jag blir nyfiken faktiskt. Kanske är det svårare att tillverka den ren än annan glass, men man tycker att det borde gå. Vi får se vad jag hittar.

tisdag 10 september 2013

Hello Kitty-glass

En annan sort från glassortimentet av lösglassar hos tillverkaren av Dumlestruten som jag åt i helgen har även en glass som heter Hello Kitty visar det sig när jag tittar på deras glassar. Jag blir så klart nyfiken eftersom den här riktar sig speciellt till barn och jag kikar därför närmare på innehållet. Det var inte någon uppmuntrande läsning kan jag säga och så här ser innehållet i glassen ut:

kärnmjölk, jordgubbsdoppmassa 15% [vegetabiliskt fett, socker, jordgubbspulver 2%, vasslepulver, surhetsreglerande medel (citronsyra), emulgeringsmedel (sojalecitin), färgämne (rödbetsextrakt), aromer], socker, vegetabiliskt fett, skummjölk, mjölkprotein, vasslepulver, glukos-fruktossirap, vegetabiliskt emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av fettsyror), stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl, guarkärnmjöl, karragenan), färgämne (rödbetsextrakt), aromer

Wow och det är då inte något positivt wow, det kan jag lova och alla ingredienserna, vissa mycket tveksamma, talar ju för sig själv. Till exempel kan alla stabiliseringsmedel vara problem för hälsan för vissa personer och vem vet hur de påverkar även andra som är mindre känsliga för vissa tillsatser? Tänker föräldrar på innehållet när de köper glass till sina barn? Jag ska vara helt ärlig här, även om jag känner en viss genans när jag erkänner det, men det var inget som jag funderade över när mina barn var små. Förmodligen skulle de ha fått glass i alla fall, men jag skulle säkert ha ifrågasatt innehållet och försökt påverka det om jag hade läst innehållsförteckningen på både lös- och lådglassarna som vi har köpt genom åren. Jag skulle också ha frågat efter bättre alternativ. Nu gör jag det och bättre sent än aldrig får man väl säga.

måndag 9 september 2013

Brev om glass till Dumleglasstillverkaren

Idag funderade jag på vad sällan det egentligen är som jag mejlar och ställer frågor om innehåll i olika produkter. Jag kanske gör det oftare än de flesta andra, men med tanke på att jag bloggar om det här med innehåll och tillsatser så borde det vara mycket mer. Det är ju trots allt när man kontaktar någon som de får veta vad man vill som konsument och jag kommer alltså att ställa frågor oftare framöver.

Idag mejlade jag följande:

Hej,

Jag köpte i helgen er goda glasstrut som heter Dumle. Efteråt så blev jag nyfiken på vad den hade för innehåll och hittade något som – om man får vara lite ironisk – såg ut som något från en kemilektion. Om man av hälso- eller etiska skäl vill äta tillsatsfri glass, vilken sort rekommenderar ni då. Smaken var det alltså inget fel på, men innehållet känns inte aptitligt.

Hälsningar Katharina Wallenborg

söndag 8 september 2013

Dumle

Igår köpte jag något som jag ytterst sällan brukar köpa och det var en glasstrut. Inte för att jag inte gillar glass, men för det första så är jag ingen stor glassätare och för det andra som är det så himla svårt att hitta glass utan konstiga tillsatser. När jag köpte Dumlestruten så brydde jag mig inte om att läsa vad som fanns i och jag visste redan på förhand att det inte skulle gå att hitta en lösglass som var fri från tillsatser. Nu i efterhand är jag trots allt nyfiken på hur illa det stod till och allt detta fanns i min strut:

grädde, socker, skummjölk, vetemjöl, vegetabiliskt fett, glukossirap, vasslepulver, kakaopulver, kakaosmör, kakaomassa, emulgeringsmedel (sojalecitin, E471), stabiliseringsmedel (E412, E466, E440, E407, E415), arom, salt och färgämne (E150d, E160a).

Ja man blir ju inte direkt imponerad av innehållet, det måste jag säga. Ovanstående är kopierat från tillverkarens (en av de större glasstillverkarnas) sajt. Det är ingen större fara att äta en glass då och då, men man får en olustig smak i munnen när man läser det här. Inte är det något gott som man tänker på. Inte jag i alla fall.

onsdag 4 september 2013

Till Ica

Idag kunde jag inte hålla mig längre utan mejlade till Ica och frågade över deras konstiga benämning på pannbiffar. Ibland ser man ju till och med förpackningar i frysdiskar där det står "hamburgare". Hur i hela friden kan man frysa hamburgare med grönsaker, dressing och annat? Fy vad sliskig den ska vara när den är tinad. Eller är det inga hamburgare i förpackningen egentligen, utan bara pannbiffar?

Mitt mejl:

Hej, jag har en fråga angående hamburgare. Ser att ni ofta kallar pannbiffar för hamburgare och jag undrar varför? Det är ju den färdiga maträtten som är en hamburgare och inget annat. Dessutom så dök ett, i alla fall för mig, nytt ord upp i veckans reklamblad: färska hamburgare???

Hälsningar Katharina Wallenborg


Att det blev just idag som jag fick tummen ur berodde på att jag var in på nätet för att kolla erbjudande i en av Icas butiker och då såg jag "färska hamburgare" och bild på färsbiffar. En världslig sak kanske, men man kan inte bara hitta på ett nytt namn som dessutom är något annat; anser jag i alla fall.

söndag 1 september 2013

Årets andra avstämning

Jag tänkte att det skulle vara dags igen att fylla på den numera ganska långa listan med livsmedel som jag har hittat som är helt fria från E-nummer. Självklart så behöver inte E-nummer vara vare sig dåliga eller farliga, men jag är nyfiken på hur lätt det är att hitta saker att äta om man nu vill undvika dem, så därför fyller jag hela tiden på min lista med nya livsmedel som jag hittar. Det är alltså dem som jag är på jakt efter.

Nytt sedan 25 februari:

Kronfågels frysta kycklingfiléer
Kalkonprinsar från Hagby
Da Ricas svarta bönor
Pride krossade tomater
Selltons pumpakärnor
Färska kycklingfiléer från Lant kyckling
Gemelli från Favorit
Jersey creme från Castello
Président La Brique
Salsiccia från Garant
Snaps från Darum
Hel gårdskyckling från Kronfågel
Malen vitpeppar från Ica
Dijon senap från Edmond Fallot
Naturell creme cheese från Wernerssons
Vildsvinskav från Polarica

Tidigare lista:

Kombucha med äpple och ingefära från Svensk kombucha
Kalamata oliver med kärnor från Greco taverna
Apelsinjuice med fruktkött från Minute made
Garants kycklingfilé
Gutö tomatchutney
Gravad lax från Poseidon
Röd currypasta från C&P
Kryddsenap från Oaxen skafferi
Örtsalt från Oaxen skafferi
Oaxens inlagda gröna tomater
Oaxens jordgubb och hallonmarmelad
Ekologiska vannameiräkor från Lobster
Mixed nuts roasted & salted från Exotic snacks
Apetina classic (det här är typ fetaost)
Majonnäs från Änglamark
Delikatess sesam från Wasa knäckebröd
Sjufrön knäckebröd från Vilmas
Ekologisk färskost vitlök från Castello
Marinerade vitlöksklyftor från Fantasy
Tranbär torkade från Risenta
Färska fettuchine från Ica
Icas färska fettuccine med spenat
Sardiner i tomatsås från Eldorado
Popcorn från The popz promise
Icas ekologiska krossade tomater
Icas krossade tomater
Kallrökt oxkött från Brajlovic
Estrellas grillchips
Äkta ekologiskt vanilj pulver från V-sell ekologiska produkter AB
St Dalfrour Mirabelle plommon
Limone från Crespi
Leksands julknäcke
Ica Skånsk senap
Krossade tomater från Mutti
Ekologiska blandade oliver från Ica, I love eco
Familjen Dafgårds pannkakor
Cashewnötter från Den lille nöttefabriken
Färska kycklingfiléer från Tallegg
Grön sparris i glasburk från Green giant
Tonfisk på burk från Natuna
Crème fraiche 34 % fetthalt från Ica
Plommontomater på burk från Willys
Fusillonipasta från Ica
Kokosmjölk (75 %) från Katoz/Matkompaniet
Fioruccis prosciutto crudo
Tacoskal från Old el Paso
Lantchipsen med dill och gräslök
Lättrökta sardiner i finaste tomatsås från Kung Gustaf
Ciabattabröd (att baka färdigt själv) från Willys
Mandarinklyftor från Ica
Grissini från Granforno
Kycklingfilé frånn Guldfågel
Effektknäcke, surdeg och quinoa, från Leksands knäckebröd
Earl grey-te från Kung markatta
Kellogs corn flakes
Kantareller på burk från Borgens konserver AB
Färskost med paprika och chili från Cantadou
Kobbs vita fläderdröms-te från Löfbergs lila
Mixed Greek olives från Änglamark
Fikon från Saltå kvarn
Grissini från Coop
Estrellas soldipp
Twinings Voyage Brazilian Baía-te
Effektknäcke, havrekli & hirs från Leksands knäckebröd
Dinkelpepparkakor från Bakeriet
Gorgonzolaost från Falbygdens
Kamutknäcke från Pyramid
Estrella sourcream- & onionchips
Pyramids skrädknäcke
Parmaskinka från Fiorucci
Pesto från Crespi
Fikon- och lagerbladsmarmelad från Werners gourmetservice
Thai sötsur chilisås från Ying
Brieost från Brie Moulin
Böngroddar från Mrs Cheng's
Kapris från Paradiso
Gräddost från Wernersson
Råg surdeg knäckebröd från Vilmas knäckebröd
Knäckesticks från Vilmas knäckebröd
Tomat och basilika italiensk pastasås från Findus
Spröda majsbröd från Olda
Royal fikonmarmelad från St Dalfour
Tortillachips från Santa Maria
Thin crisp från Kvarnvingen
Macadamia nut brittle-glass från Häagen-Dazs
Ricottaost från Galbani
Yoplaits gourmet-crème fraiche
Borggårdens tonfisk
Kalamataoliver från Zeta
Böngroddar från Buffé
Äggnudlar från från Long live brand
Igor rocottaost
Dijonsenap från Bähncke
Lasagneplattor från Miramonti
Tacoskal från Santa Maria
Tacoskal från Old el Paso
Majonnäs från Kavli
Rooiboste från Willys
Grana padano dopost från Galbani
Capellini n. 1 från Barilla
Kesella från Arla
Bregott mellan från Arla
Spröda risbröd från Oldana
Classic crispy slices från Griesson
Filoncini från Zeta
Olivmix kalamata & halkidiki från Greco taverna
Ananasringar från Buffé
Torkade aprikoser från Saltå kvarn
Fiberrik från Göteborgs kex
Blue dragon Japanese rice vinegar
Borlottibönor på burk från Russo
Björnekullas lingonsylt
Jubileumsknäcke från Leksands-bröd
Santa Maria extra krämig kokosmjölk (Extra creamy coconut milk)
Chilli sauce Thai från Linghams
Gourmetknäcke tre fröer från Kung Markatta
Gourmetknäcke ost och pumpafrö från Kung Markatta
Müsliknäcke från Kung Markatta
Björnbärsmarmelad från Kung Markatta
Falkenbergs gravlax
Ekologiska blandade bönor från Zeta
Naturell crème fraiche från Skånemejerier
Fäbodknäcke från Leksands knäckebröd AB
Hamburgare från Scan (fast egentligen är det pannbiffar)
Snabburgare från Scan (samma här, bara pannbiffen, hamburgaren får ni göra själva)
Kung Markattas kokosmjölk
Polar seafoods pilgrimsmusslor
Estrellas jordnötter
Saltå kvarns ekologiska russin
Thai worlds räkpasta
Blue dragons rostade sjögräs
Icas tonfisk i vatten
Honung från Svensk honungsförädling
Icas makrill i tomatsås
Icas kapris på glasburk
Apotekets flytande glukos
Nassims gröna russin
Icas russin
Felix chilisås
Kung Markattas har russin (endast tillsatt 0,45 procent solrosolja)
Arlas 34-procentiga creme fraiche
Kosterfiskarn's varmrökta norsklax
Royal Greenland frysta räkor
Bruna bönorna från Felix
Arlas 4-procentiga keso
S:t Dalfour fyra frukter-marmelad
Gravad lax från Sjöboden
Lindt excellence 70 % kakao-choklad
Grillad paprika från Sera
Knäckebröd från Pyramidbageriet
Kakao från Kung markatta
Slotts gästabudssenap
Mae Ploys gröna currypasta
Blue dragoons gröna currypasta
Felix ketchup
Cf & r:s brieost
Kolibrie getost
Risentas fikon
Eldorados naturella färskost
Haugen-gruppens sardeller
Ryttmästarens dundersenap
Maizena majsstärkelse
Druvans vitlök i chilimarinad

lördag 31 augusti 2013

Digestive

Digestive är namnet på ytterligare en sorts kex som jag har köpt. Jag kan på en gång säga att jag inte tänker skriva vem tillverkaren är då det är flera E-nummer i kexen och dessutom så irriterar jag mig över att det är palmolja tillsatt. Nu är inte det en anledning att låta bli att skriva varifrån de kommer, utan bara ett ytterligare irritationsmoment. Fy vad jag känner mig gnällig men åh vad jag önskar att kex bara innehöll vad kex behöver innehålla.

Det här är i alla fall vad som finns i innehållsförteckningen på den här sorten:

vetemjöl
socker
fullkornsvetemjöl (16 %)
palmolja
glukos-fruktossirap
jäsningsmedel (E 500, E 334, E 503)
salt

Jag undrar om det finns digestivekex utan tillsatser? Tror inte det, men vem vet, endera dagen kanske jag ramlar på några.

fredag 30 augusti 2013

Kyckling

I morse var det som vanligt matlagning och vintips i morgon-TV:n. Eftersom jag har åkt på en förkylning igen så är jag hemma och hade därför tid att titta och då kom majskyckling på tal. Den skulle inte innehålla någon vätska tillsatt och det är ju precis sådan kyckling som man vill ha, kyckling utan vätska alltså. Filéer med vatten i är ju värdelösa då maten blir kokt istället för stekt. Jag har många gånger undrat hur producenterna tänker när de sprutar in 10 procent vatten i rent kött; värdelöst säger jag!

Hur som helst så har jag sett majskyckling ibland när jag har handlat, men inte funderat så mycket över innehållet i filéerna (jag köper i princip bara filéer), men det ska jag göra nästa gång som jag handlar kyckling. Om de här inte har något vatten tillsatt så har de förhoppningsvis inte heller något E-nummer insprutat i sig.

Jag har bloggat många gånger om just kycklingkött, men inte just om majskyckling, däremot så har jag lärt mig att det gäller att läsa innehållet för inte ens färskt kött går fritt från tillsatser ibland. Bedrövligt blir mitt slutord här, för det finns inget förlåtande med de här dumheterna anser jag.

torsdag 29 augusti 2013

Vaniljstång

Ibland har jag väldigt lång startsträcka och först nu har jag fått iväg ett mejl till tillverkaren av den mycket goda vaniljstången som jag köpte i somras. Så här blev det:

Hej,

För ett tag sedan köpte jag er mycket goda vaniljstång, men jag har en fråga om innehållet. Vad är E 150 för något och hur är det framställt?

Hälsningar Katharina Wallenborg


Jag hoppas att det snart kommer ett svar och att det är positivt så att jag kan lägga ut företaget här på bloggen. Enligt Livsmedelsverket var det ju inte så enkelt som att det bara var socker i tillsatsen E 150, så vi får se vad svaret från tillverkaren blir. Jag hoppas att det inte är något annat än socker för då kommer jag utan tvekan att köpa stången igen.

onsdag 28 augusti 2013

Hemlagat eller fabriksmat på restaurang?

Ja efter att ha läst Mats-Eric Nilssons blogg på Äkta Varas sajt idag (http://aktavara.org/News.aspx?r_id=119975) så är det inte ett svårt val vad jag ska blogga om själv. Han tar upp problemet med att veta vad som är hemlagat och halv- eller helfabrikat när man går på restaurang och äter. Jag har själv gjort några inlägg om restaurangmat, men det har varit mer inriktat på kvalité och tillsatser och inte om maten är lagad på plats eller inte.

Vissa saker känner man ju direkt om de är hemlagade eller inte, medan andra inte är lika enkelt. Alltså kan man mycket väl bli lurad då halv- och helfabrikat inte alltid har en konstgjord smak. Sedan så har vi ju bröd som är halvfärdigt och sedan gräddas på plats och ger en nybakad känsla. Inte hela världen kanske, men visst känns det bättre med bröd som är bakat från grunden och det gör också att risken för tillsatser minskar.

Som restaurangägare så borde man dessutom ha en stolthet i det man gör; det är ändå en del arbete och ekonomiska investeringar att starta ett företag, vilket en restaurang är och att då göra det halvdant, hur kul kan det vara? Är man duktig och har stolthet i sitt arbete så borde det gå att få ekonomi i det i alla fall. Men det är klart, är det bara pengar som man är ute efter så kan ju frestelsen att fuska bli för stor. Tillfredsställelsen i att ha lagat bra mat från grunden genom råvaror och utan konstiga tillsatser, den kommer man däremot inte att få och den borde vara värd en hel del den med.

måndag 26 augusti 2013

Vildsvinskav från Polarica

Idag köpte jag fryst vildsvinskav som jag använde i en pastarätt. När jag hade handlat så kom jag att tänka på att det kanske inte bara var kött i förpackningen; man har ju blivit överraskad mer än en gång när det gäller innehållet i maten som man köper. Nu fanns det visserligen inga E-nummer tillsatta, men väl 10 procent vatten, så köttet blev mer kokt än stekt vilket var mycket irriterande. Innehållsförteckningen var i alla fall kort:

vildsvinskött 90 % (sammansatt av mindre bitar)
vatten

Konsistensen var färsliknande och jag rekommenderar inte köttet om du vill ha riktiga bitar. Producenten är Polarica.

söndag 25 augusti 2013

Naturell creme cheese från Wernerssons

Som jag tidigare har skrivit om här på bloggen så är just färskost något som är lite av ett lotteri när det gäller E-nummer eller inte bland ingredienserna. Nu har jag köpt en ny sort som heter Wernerssons och deras naturella färskost har inga konstiga tillsatser. Däremot så är namnet på osten lite intressant eftersom de blandar svenska och engelska. Jag skulle ha valt att kalla den för naturell färskost eller natural creme cheese om man nu vill rikta sig till en större marknad. Men som sagt var, innehållet är bra:

pastöriserad komjölk
mjölksyrakultur
salt (0,8 %)
ystenzym

Fetthalten är hela 26 procent. Inte för att jag har något problem med det, men jag har bestämt för mig att den mest kända (inget namn nämnt) tillverkaren av naturell färskost har ungefär samma fetthalt men ändå tillsätter stabiliseringsmedel. Det här måste jag kolla och återkomma om. Speciellt viktigt är det här då stabiliseringsmedel kan ge hälsoproblem. Vid vilken fetthalt (låg sådan alltså) måste man ha tillsatsen egentligen?

lördag 24 augusti 2013

Livsmedelsverket och mejl

Ni som följer bloggen minns kanske att jag har mejlat för att få mer information om E 150. Två gånger har jag fått svar från Livsmedelsverket om att mejlet inte går att leverera. Nu läser jag mer noga bland allt som står och ser att de skriver att mejlen till deras adress är begränsad? Vad är det för konstigheter? De är en myndighet som ska stå till oss invånares förfogan. Eller har jag missuppfattat något? Men jag ska försöka få fram mer information om tillsatsen på annat håll och den återkommer jag så klart med.

Nu när jag skriver det här inlägget så slår det mig igen hur svårt det är att verkligen få annat än ytlig information om E-nummer. Jag har på olika sätt utöver vad E-numret är för ingrediens försökt att få fram information om hur de framställs till exempel och sådant kan vara svårt om man vill veta mer om den kemiska processen.

Men E-nummer är intressant ut både etisk och hälsoaspekt, så jag kommer inte att ge mig.

onsdag 21 augusti 2013

Mini Baguetter

Ja så står det på förpackningen, men det ska så klart vara Minibaguetter. Hur som helst så är det innehållet i dem som jag är intresserad av och inte om de har stavat rätt eller inte, fast jag kan aldrig helt bortse från det heller tyvärr. Men för att prata om det som rör bloggen så är det så klart bröden och den här sorten är sådana som man bakar färdigt själv, de är alltså halvfärdiga och jag älskar verkligen den här typen av bröd. De blir så frasiga och goda när man tar ut dem ur ugnen och det är lätt att äta för mycket av dem. Dock är jag medveten om att de kan innehålla trista tillsatser så jag har ingen annan gissning än att de här också gör det. Vi kollar.

Ingredienser:

vetemjöl
vatten
jäst
rapsolja
syra (E 263)
vetesurdeg

E 263, det var en ny tillsats för mig. Det visar sig vara ett konserveringsmedel som kommer från ättiksyra och är ett acetat. Acetat är alltså estrar eller salt. Jag får erkänna att det inte var så farligt som jag trodde och endast en tillsats hittade jag alltså. Men visst hade det varit tilltalande med ett helt tillsatsfritt bröd, fast det är väl svårt med den här typen av livsmedel.

måndag 19 augusti 2013

E-nummer och mat i reklamutskicken

I den reklam som skickas ut från alla mataffärer så står det så klart inte om det finns E-nummer i maten eller inte, men jag har ändå ganska bra koll tycker jag när det gäller att gissa vad som har tillsatser eller inte, även om jag inte alltid vet vad som innehåller vad givetvis och det är ju därför som jag håller på och läser innehållsförteckningar hela tiden. För skoj skull tänkte jag titta i ett reklamutskick från en av våra större kedjor och se hur bra erbjudanden som de egentligen har.

Men knapp marginal så verkar de tillsatsfria livsmedlen och råvarorna vinna, men det beror enbart på att det var en del färskt kött samt grönsaker med den här gången. Annars så var i princip allt annat mat med tillsatser så som tacokrydda, korv, smörgåsmargarin och glass. Det är ganska typiskt; direkt som man vill ha något annat än råvaror så börjar det bli knepigt.

Det är bara att än en gång konstatera: E-nummer är regel, tillsatsfri mat är undantag.

söndag 18 augusti 2013

Angående många, många tillsatser

I mitt senaste inlägg här på bloggen så skrev jag om E 150, ett av många E-nummer, men den här gången så blir det ett inlägg om tillsatser i hamburgare. Jag läste nämligen i tidningen om hur en större hamburgerkedja använder sig av en stor mängd tillsatser och inte ens osten gick fri. Man hade listat allt, både normala ingredienser och E-nummer och även om jag har blivit härdad och vet att det finns många sådana i mycket av vår mat så reagerade jag.

Tydligen har heller inte restaurangerna någon skyldighet att redovisa vilka tillsatser som finns i den så kallade mat som de serverar. Jag undrar hur en allergiker gör, för även om Livsmedelsverket anser att alla godkände E-nummer är okej, så erkänner de ändock att vissa kan ge problem för dem som är känsliga och som jag tidigare har skrivit om så är samverkanseffekten E-nummer sinsemellan väldigt lite utredd.

Även om man inte går till en hamburgerrestaurang för att få ett mål mat av högsta kvalité, så tycker jag nog att man kunde kräva lite mer än verklighetens mat är när det gäller innehåll. Det är nästan så man undrar om det är mat som serveras, eller något som är ihopfixat i ett laboratorium. Nödfallsmat är vad jag kallar sådant här, mat som man äter när man absolut inte har något annat val och inte orkar gå hungrig längre.

torsdag 15 augusti 2013

Angående E 150

Ju mer jag funderar på svaret från Livsmedelsverket angående tillsatsen E 150, ju mer konfunderad blir jag. Vad är det egentligen verket säger i sitt svar om vad tillsatsen är för något? Jag lägger in det igen här innan jag fortsätter:

"Sockerkulör bereds genom kontrollerad värmebehandling av kolhydrater (i handeln tillgängliga livsmedelsklassade näringshaltiga sötningsmedel, som är monomererna glukos och fruktos och/eller deras polymerer, t.ex. glukossirap, sackaros och/eller invertsirap och dextros). För att underlätta karamelliseringen kan syror, alkalier och salter användas, med undantag för ammoniumföreningar och sulfiter."


Det är med andra ord inte bara socker som är upphettat, vilket jag trodde, eller är det det? Alkalier används för att "underlägga karamelliseringen". Varför ska denna underlättas? Alla som har smält socker vet att det sannerligen inte behöver underlättas utan snarare tvärtom. Sedan kan man undra vad denna alkalie är för något. Det känns nästan som att man ska vara kemist för att verkligen förstå vad det är man äter när det handlar om vissa tillsatser som Livsmedelsverket har godkänt.

Vidare finns ett annat ord med som säkert många inte har en aning om vad det är och det är monomerer. Det är en molekyl, men vad säger det om man inte är insatt i kemi? Ja det är ju en sammansättning av atomer, men vad innebär det i sammanhanget? Jag tror att jag får lov att mejla till Livsmedelsverket igen och be dem utveckla sitt svar helt enkelt. När jag fick det så svarade jag bara och tackade, men nu när det har gått några dagar så börjar jag bli lite irriterad över att de inte kunde ge mig en förklaring som jag och andra lätt kan förstå. Vi får se vad de säger när jag kontaktar dem igen, men det är en statlig myndighet och den är till för mig som medborgare, så jag utgår ifrån att jag får ett tillmötesgående och förståligt svar.

måndag 12 augusti 2013

Mer om piroger

Jag kunde inte låta bli att söka på nätet igen efter piroger. Det är ju egentligen väldigt gott, om man gör dem själv vill säga. När jag sökte så ramlade jag på ett inlägg som skrevs av en matjournalist för flera år sedan och det råkade handla om just piroger och innehållet var ganska likt det som jag själv bloggade om och så här skrev hon bland annat: "Helt normala ingredienser. Som att bre köttfärssås på en macka, strö över ost och gratinera. Ja, de innehåller konserveringsmedel men det kommer man inte ifrån någonstans."

Helt normala ingredienser var det. Ja på det stora hela så är det väl det, men det är ju de där ingredienserna som man inte vill ha som gör det så trist. De piroger som hon hade skrivit om innehöll dessutom E 224, kaliumdisulfit, vilket Äkta vara skriver så här om: "Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner, särskilt hos astmatiker. Kan även orsaka irritation i magsäcken då svavelsyrlighet bildas."

Men, men, det står alla fritt att äta dem, eller som i journalistens fall, ge dem som mellanmål till barnen. Jag köper också färdigmat ibland till sonen, även om jag undviker det, men jag anser inte att det är bra mat och det är mer "nödfallsmat" eller för att det är gott någon gång då, definitivt inte för att det är bra mat.

söndag 11 augusti 2013

Piroger

Färdiglagade piroger verkar vara en populär vara med tanke på hur de uppenbarligen säljer. Själv minns jag att jag för många år sedan köpte och provade detta livsmedel, men jag kom omedelbart fram till att det inte var något för mig. På den tiden funderade jag inte över E-nummer speciellt mycket, men jag kommer aldrig att glömma känslan av att tugga på gummisnoddsbitar.

Nu började jag återigen att fundera över de här pirogerna (ja, de dyker ibland upp i mitt medvetande när jag tänker på sådant som jag inte förstår hur det kan sälja) och jag kom på att jag faktiskt inte vet vad de innehåller, så det måste jag ju kolla och varför inte här på bloggen?

Ingredienser:

Vete- Och Rågmjöl, Mjölk, Nötkött, Lök, Tomatpuré, Rapsolja, Ägg, Vatten, Modifierad Stärkelse, Socker, Ost, Maltodextrin, Vitvinsvinäger, Jäst, Salt, Kryddor, Druvsocker.

Ingredienserna har jag kopierat direkt från nätet och jag kan tillägga att man även blev informerad om att de innehåller 16 procent kött. 16 procent! Det är inte mycket att skryta med. Undrar om "gummisnoddarna" är inräknade då? Fast dem kanske man har uteslutit sedan jag smakade på pirogen. Maltodextrin har de dock blandat i, en kolhydrat som jag inte ser någon nytta med. Det här är verkligen att smyga in socker i maten på ett fult sätt. Men man nöjer sig inte med det utan tillsätter även druvsocker. Sötma i maten kan visserligen vara gott och jag använder själv sötningsmedel som socker och honung i maten, men det är en annan sak tycker jag.

Den modifierade stärkelsen behövs tyvärr för att få fason på maten när fullvärdiga ingredienser snålas med och konsistensen blir för dålig om inte stärkelsen tillsätts.

Finns det någon som kan tänka sig denna "godbit" igen efter att ha läst vad den innehåller?

lördag 10 augusti 2013

Vart ska man handla sin mat egentligen?

Jag sitter och läser en bok av en engelsk författare och boken handlar inte alls om mat egentligen, men då personen ifråga har ett stort matintresse och även livnär sig på att jobba med mat i olika former, så är det här närvarande hela tiden när man läser. Inte mig emot faktiskt, eftersom mat är mitt största intresse och jag kan läsa om det hur mycket som helst, men just nu så fångade det mina tankar när det handlar om råvaror och vart man köper dem.

Författaren tar upp det här med stormarknader och uppmuntrar sina läsare till att inte köpa färskvaror där då det förekommer mycket fusk och det inte alltid är vad det ser ut att vara i diskarna. Nu gäller detta Storbritannien och hur det ser ut i Sverige kan jag inte svara på, men troligtvis så är det fusk även här, eller rättare sagt, det vet vi att det är. Fast jag vet inte om problemet är lika stort här som på annat håll. Men vem har glömt köttfärsskandalen på Ica till exempel? Gammalt kött som märktes om och sedan annat som man har läst om där färsk fisk "färgas" för att få färg av färskt.

Själv jobbade jag i min ungdom i livsmedelsbutiker och var med om att lura kunderna på olika sätt, bland annat genom att märka om kött. Det här är alltså inget nytt, men fortfarande omoraliskt. Idag skulle jag aldrig göra det, oavsett om jag ombads att märka om eller inte och jag kan inte förstå att jag inte protesterade.

Är man då garanterad "ofuskade" råvaror och livsmedel bara för att de kommer från annat håll än en stormarknad? Jag tror faktiskt inte det, men kanske är det så att en butik som är beroende av att sälja endast ett fåtal varor är mer måna om att de ska vara bra. Man har ju inga andra att luta sig emot ifall de inte säljer. Sedan så är det ju så att det är trevligt att kunna handla från kunnig personal i en liten affär, för ingen kan ju påstå att en stormarknad inger gemytlighet och kunskap direkt.

fredag 9 augusti 2013

Livsmedelsverkets svar om E 150

För några inlägg sedan så skrev jag om att jag hade mejlat till Livsmedelsverket för att fråga varför E 150 är ett E-nummer då det endast är upphettat socker. Uppenbarligen så är det inte så enkelt som att det bara är socker tyvärr:

Hej,

I specifikationerna för livsmedelstilslatser (förordning 231/2012) står följande om E 150 a (sockerkulör).

"Sockerkulör bereds genom kontrollerad värmebehandling av kolhydrater (i handeln tillgängliga livsmedelsklassade näringshaltiga sötningsmedel, som är monomererna glukos och fruktos och/eller deras polymerer, t.ex. glukossirap, sackaros och/eller invertsirap och dextros). För att underlätta karamelliseringen kan syror, alkalier och salter användas, med undantag för ammoniumföreningar och sulfiter."


Vänliga hälsningar,

Anna


Efter att ha läst det här så känner man sig inte direkt sugen på en ny likadan polkagris måste jag säga. I morgon blir det ett mejl till tillverkaren av godiset.

torsdag 8 augusti 2013

Tapassalami

För någon månad sedan så åt jag så god salami. Tapassalami heter den och det är rent kött och späck och ingen annan utfyllnad. Däremot så är det en del tillsatser och det är ju alltid lika trist att se.

Ingredienser:

gris- och hästkött
späck
salt (4,5 %)
kryddor (ingefära, vitlök, libbsticka, baljväxt)
dextros
naturligt arompreparat av svartpeppar
antioxidationsmedel (E 300)
jästautolysat
konserveringsmedel (E 250)

Jästautolysat var en för mig ny ingrediens med det är en sorts smakförstärkare. Lite konstigt tycker jag med tanke på både alla kryddor som är tillsatta. Det får mig att fundera över om det här trots allt är en för hårt processad produkt och att smakförstärkare därför är ett måste för att det inte ska smaka mesigt. Trist i så fall.


måndag 5 augusti 2013

Dijon senap från Edmond Fallot

Ja, jag tror att de menar "dijonsenap" egentligen, för det är det som är i burken. Men trots felstavningen så är det inte något fel på innehållet, så vill du ha dijonsenap som är tillsatsfri så är det här ett alternativ. Just senap har jag skrivit om några gånger och det är ett livsmedel där man aldrig vet vad som är bra eller dåligt val. Jättemånga sorter har tillsatser, men flera finns utan så tar du dig bara tid att läsa så ska det inte vara några problem att hitta E-nummerfritt.

Den här senapen har som sig bör väldigt få ingredienser:

vatten
senapsfrö
vinäger
salt

Senapen är förresten tillverkad i Frankrike.

söndag 4 augusti 2013

E 150

Jag skrev i juli om en polkagris som hette vaniljstång och som var så god. Den hade en tillsats som heter E 150 och är ett färgämne. Jag tänkte ju kontakta tillverkaren men sedan så funderade jag vidare och kom fram till att det blir Livsmedelsverket till att börja med. Saken är nämligen den att tillsatsen inte är annat än upphettat socker och jag vill därför veta varför det klassas som en tillsats med E-nummer. Jag mejlade därför till Livsmedelsverket och vi får se vad de säger innan jag kontaktar tillverkaren.

Mitt mejl:

Hej,

Jag undrar varför E 150 är en tillsats som har fått ett E-nummer. Vad jag förstår så är det bara upphettat socker.

Hälsningar Katharina Wallenborg


Kanske sker något i processen som gör att man klassar det som en E-tillsats, men jag tycker ändå att det känns konstigt. Det gör också att människor blir mer misstänksamma/oroliga än vad de förmodligen behöver bli. Inte är det någon bra reklam för polkagristilverkarna heller och det jag är nyfiken på är varför de faktiskt skriver ut tillsatsen och inte "upphettat socker". Men jag återkommer längre fram med svar på det här.