torsdag 28 januari 2016

Politiska partier och E-nummer

Jag har mejlat flera riksdagspartier om hur de ser på tillsatser i maten och första svaret kom igår och då från Vänsterpartiet. Så här säger de:

Hej Katharina!

Tack för dina frågor och synpunkterPrecis som du konstaterar så är det skillnad på tillsatser och tillsatser. Vi arbetar för att minska vissa av dem, tex vill vi införa förbud mot azofärger. Samverkanseffekter eller s.k. cocktaileffekter av kemikalier anser vi bättre kunde belysas genom ökat anslag till Kemikalieinspektionen, vilket vi föreslagit när vi lagt eget budgetförslag. Du kan läsa mer om vilka förslag gällande farliga kemikalier vi lagt i riksdagsmotion Kemikalier i vår omvärld :

http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Forslag/Motioner/Kemikalier-i-var-omvarld_H102MJ299/?text=true


Kika även gärna på vår motion Hållbara matlandet:

http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Ovriga-dokument/Ovrigt-dokument/Hallbar-mat_H202255/?text=true


Med vänlig hälsning

Peter Ekelund
Politisk sekreterare, MJU och TU
Vänsterpartiet
Sveriges Riksdag
100 12 Stockholm
08-786 48 24, 072-523 79 02


Trevligt svar och jag ska givetvis kika in på de bifogade länkarna och läsa mer.

onsdag 27 januari 2016

Dijonnaise

Det här var en trevlig produkt, dijonsenap med majonnäs. Men det är nog mer senap, fast lite krämigare och mildare än vanlig dijonsenap. Jar har precis haft den i toast vilket den passade utmärkt till. Innehållet var nästan bra, förutom att det finns sulfiter i, något som man hittar i vinägerprodukter och viner. Tråkigt, för jag hade gärna rekommenderat den annars. Jag tyckte dessutom att innehållet så bra ut när jag tittade i affären. Annars så kan man självklart köpa tillsatsfri majonnäs och blanda med tillsatsfri dijonsenap om man vill ha en liknande produkt. Eller också så gör man egen majonnäs och blandar med.

Just senap har jag skrivit om många gånger och jag vill återigen uppmärksamma er läsare på att det skiljer sig åt när det gäller innehållet. Senap är inte alls ett livsmedel som behöver tillsatser, för den håller sig i kylen i månader och ärligt talat så vet jag inte varför vissa väljer att tillsätta konserveringsmedel.

Hur som helst, skulle jag se dijonnaise igen så ska jag givetvis kolla om innehållet är detsamma där. Produkten var annars helt ny för mig så det var en rolig upptäckt. Alltid kul med nya saker i hyllorna. Fast den är säkert inte ny egentligen.

måndag 25 januari 2016

Vad säger politikerna om tillsatser?

Det bloggade jag om tidigare i januari och mejlade till två av våra riksdagspartier, nu har jag skickat samma mejl till två till. Det förra inlägget var den 18 januari, men det tog tyvärr till i torsdags innan det gick iväg då jag hade lite problem med mejlen, men jag hoppas att det inte dröjer allt för länge innan svaren kommer. Så här ser mejlet ut som jag skickar till partierna:

Hej, jag undrar hur ert parti ser på det här med E-nummer. Jobbar ni för att minska antalet av dem? Det finns även en samverkanseffekt som det forskas alldeles för lite på. Vad vill ni göra åt det? Självklart så är det skillnad på tillsatser och tillsatser, men det är tyvärr ett flertal som kan vara hälsovådliga och därför så behöver det här uppmärksammas mer.

Hälsningar Katharina Wallenborg, konsument och matintresserad


Jag ska naturligtvis mejla allihop, men tänkte att jag sprider ut det lite. Jag mejlar alltså till riksdagspartierna, men nästan hälften av landets kommuner har även lokalpartier och du som har det, fråga gärna dem också vad de gör för att vi ska få bättre mat. De finns ju inte med på högre nivåer men alltså i kommunpolitiken och har därför inflytande över vilket skolmat som serveras och så vidare. Tyvärr så är det här ingen stor politisk fråga så därför är det viktigt att vi väljare engagerar oss.


fredag 22 januari 2016

Specialkostsmejl

Så där, då har jag fått iväg ett mejl även till Celiakiförbundet. Så här ser det ut:

Hej

Jag har varit inne på er sajt för att läsa om E-nummer och era synpunkter kring det och vad ni gör för att påverka så att det blir färre sådana i specialkost. Sedan länge så har jag reagerat på att det är en hel del tillsatser i den här typen av livsmedel och utan att vara expert så känns det spontant som att det borde vara tvärtom eftersom personer som redan är känsliga borde äta sådant som är så rent som möjligt. Vad säger ni om mina funderingar? Självklart så är det alltid bäst att laga mat och baka själv, men man ska ju kunna hitta bra alternativ färdigt också tycker jag.

Hälsningar Katharina Wallenborg


Det ska bli spännande att se vad de säger för jag är övertygad om att de kommer att svara. Mitt intryck sedan många år tillbaka är att det är ett seriöst förbund och jag är alldeles övertygad om att de delar min åsikt. Det börjar komma lite mer godis också, som kexchoklad och liknande och sådant är ju inte lika enkelt att göra själv, så här finns det verkligen anledning att försöka påverka.


torsdag 21 januari 2016

Tillsatser i glutenfri mat

Jag har vid några tillfällen kommenterat det här med tillsatser i mat för allergiker och dem med intoleranser. I specialkost finns det ofta många E-nummer. Det borde ju egentligen vara tvärtom då man redan är känslig och sannolikt har större risk att reagera på vissa tillsatser. Jag kan inte säkert säga att det är så, men det är inte långsökt att tro det i alla fall.

För att få veta mer så gick jag in på Celiakiförbundets sajt och sökte både på tillsatser och E-nummer, men inte blev jag klokare av det inte. Med besvikelse så konstaterar jag att detta inte är något av intresse för förbundet, vilket är väldigt synd. Jag kommer att mejla dem för att höra deras syn på det här. De har funnits länge och har självklart större möjligheter att påverka än vi enskilda konsumenter samt att de företräder ett stort antal betalande medlemmar. Jag återkommer så fort jag har något mer att berätta om det här.

Mitt tips är att baka och laga så mycket som möjligt av sin egen mat, för det blir både godare och nyttigare och alltid billigare. Däremot så vill jag än en gång påpeka att har man inte tid eller lust så ska man givetvis kunna hitta bra färdiga alternativ. Det gäller inte bara oss som inte behöver specialkost utan andra också.

måndag 18 januari 2016

De politiska partiernas inställning

Jag skrev senast om de politiska partierna och deras åsikter i tillsatsfrågan. Det visade sig inte vara något större intresse där, åtminstone inte bland de fyra som jag kollade på. Nu har jag börjat skicka mejl till alla och fråga vad de vill. Det ska verkligen bli intressant att se vad de säger, för när det gäller matfrågan så är det mest ekologiskt som man pratar om. Ja, vi ska äta mindre kött också så klart. Men tillsatserna då? Vilket parti ifrågasätter dem? Inget så vitt jag vet. Så nu är det upp till bevis, bryr man sig eller är frågan för krånglig och jobbig? Så här skrev jag:

Hej, jag undrar hur ert parti ser på det här med E-nummer. Jobbar ni för att minska antalet av dem? Det finns även en samverkanseffekt som det forskas alldeles för lite på. Vad vill ni göra åt det? Självklart så är det skillnad på tillsatser och tillsatser, men det är tyvärr ett flertal som kan vara hälsovådliga och därför så behöver det här uppmärksammas mer.

Hälsningar Katharina Wallenborg, konsument och matintresserad


Vi vår se om de kommer att hänvisa till sina vänner nere i Bryssel eller om man tänker sig att lösa detta mer lokalt, om man nu alls ser det som ett problem vill säga. Men visst borde man ha hört mer från våra valda till EU-parlamentet? Men jag ska inte döma för hårt ännu, mycket kanske görs även om det inte syns. Vi får hoppas på det.

lördag 16 januari 2016

Vad säger de politiska partierna?

Ja vad säger de egentligen om det här med tillsatser? Jag gick in på ett av våra största partier och sökte på orden "tillsatser" och "E-nummer". Noll träffar! Jag fortsätter till nästa stora parti och får flera träffar, men inte på sajten utan på webben, eftersom det bara är där som det går att söka. Lite märkligt faktiskt. Jag betar av även nästa stora parti och inga träffar där heller.

Vad säger ett av de mindre då, ett som jag skulle bli förvånad om jag inte får någon träff på? Jo då, på tillsatser så får jag några få träffar, men på E-nummer kommer bara en text upp som kritiserar ett annat parti. Dåligt, dåligt! Jag kollar ytterligare ett av de mindre partierna och det blir bara en enda träff där. Det här ser inte bra ut tycker jag. I morgon ska jag gå in och granska partierna mer och det får bli ett mejl till dem alla där jag frågar vad de verkligen vill.

Det här är partier som alla har representation i riksdagen och i EU och har stora möjligheter att påverka, men hur mycket debatt hör man om det som vi äter? Alldeles för lite vill jag påstå. Håller du med, mejla eller ring till partierna du med. Ju fler vi är ju mer kan vi påverka och det är trots allt oss, medborgarna som de ska representera och det här är verkligen en fråga som rör 100 procent av oss, så de borde vara intresserade av vad vi anser.

fredag 15 januari 2016

Inte bara tillsatser som kan vara ett problem

Nej, sannerligen inte, det finns mycket annat som kan vara ett problem med det som vi äter. Jag vill ju tro att min mat är säker och det är inte alls så att jag sitter och är stressad vid middagsbordet för att jag är rädd att jag får i mig gifter och annat. Vi måste ju äta och det är med mat som allt annat, är vi allt för oroliga så blir vi ju sjuka av den anledningen istället och hur sunt är det? Men en gnutta sunt ifrågasättande har jag tidigare sagt är bra och det håller jag fast vid. Jag är ju då och då in på Livsmedelsverkets sajt, men även andra ibland och jag läser om mat i tidningar och ser om det på TV, ja som många andra alltså.

Det händer även att jag går in på europeiska myndigheters sajter och jag gick nu in på EU:s sajt igen, för det var ett bra tag sedan. Där kan man läsa om deras förträfflighet när det gäller säkerheten angående djurhållning och livsmedelstillverkning. Man är ju nyfiken på vad de säger eftersom de står över våra egna myndigheter. De berättar att de agerar omedelbart och dessutom ordentligt om det kommer in larm om något som kan vara skadligt för vår hälsa. Det är en trygghet för oss konsumenter tillika medborgare i denna stora organisation. Jag litar dessutom på att det stämmer och jag har ingen anledning att tro att de inte skulle göra det. Vi vet vid större händelser att myndigheterna har reagerat med kraft.

Men... Jo, det brukar ofta komma ett "men" här på bloggen, så blir jag lite orolig över den här formuleringen: "EU har ett system för snabb varning – Rasff – för att skydda oss mot produkter som inte uppfyller EU:s regler för säkra livsmedel. Systemet varnar också om livsmedel innehåller förbjudna ämnen eller för höga halter av särskilt farliga ämnen, t.ex. rester av veterinärläkemedel i kött eller cancerframkallande färgämnen i livsmedel." Det här är naturligtvis otroligt viktigt och även här känner jag en viss trygghet då inga stora mängder av något hälsovådligt får förekomma, men, jag blir ändå orolig när man skriver "för höga halter". Varför tillåter man några halter alls? Sannolikt så är det så att det är svårt att garantera att det inte finns några restprodukter i ett livsmedel, fast själv så tänker jag osökt på all antibiotika som pumpas in i även friska djur. Jag tänker även på om cancerframkallande färgämnen ska vara tillåtna alls. Varför i hela friden ska vi byta färg på maten? Fundera över det här, är det sunt egentligen? Jag tycker inte det och jag funderar på hur man kan göra för att påverka mer. Jag har försökt så länge men det är så svårt trots att jag får känslan av att vi är många som delar uppfattningen att matindustrin i mångt och mycket inte är sund. Slutsats: vi behöver bli fler och vi behöver skrika högre!

onsdag 13 januari 2016

Några tips som kan vara bra att ha

Detta är visserligen en blogg om tillsatser, men då och då så skriver jag om vad bra det är att laga sin egen mat och därför så tänkte jag att jag skulle ju kunna göra ett avsteg och ge några tips också. Är ni vana matlagare så är det kanske inget nytt, men de flesta människor lägger inte ner så mycket tid i köket och saker som är praktiska eller förenklar kan därför vara bra tänkte jag.

Ska du mosa bönor och kikärter för att göra till exempel vegetariska biffar, häll lite vatten i bunken innan du mosar så går det avsevärt mycket lättare.

Om du ska baka bröd så står det ofta i recepten att man ska röra ut jästen i lite vatten; smula ner jästen i allt vatten och låt det stå några minuter så löser den upp sig bättre och du slipper eventuella jästklumpar.

Har du fått äggvita över efter att ha bakat eller gjort sås? Det går bra att frysa dem, men det går också utmärkt att blanda dem med ägg och göra omelett.

Har du friterat mat så blir det väldigt mycket olja över. Den brukar hålla i månader i kylskåpet och går utmärkt att steka i senare.

Har du råkat bränna fast något i en kastrull och har svårt att få bort det så häll lite vatten i botten och koka upp med en skvätt diskmaskinspulver. Sedan är det väldigt enkelt att diska bort det brända.

När man gör pannbiffar, både av färs och grönsaker så blir det väldigt kladdigt och färsen fastnar lätt på händerna. Lite matolja i händerna gör att smeten släpper enkelt när du formar biffarna.

Om du ska laga potatisgratäng eller Janssons frestelse och har ont om tid så går det bra att förbereda genom att grädda dem till hälften dagen innan.

Om du köper storpack av köttfärs och sedan fryser in i portioner, tänk på att det är bra att platta till färsen istället för att frysa in den i en rund klump eftersom det sedan blir enklare att tina den.

Har du fått vin över? Frys in det som iskuber så är det enkelt att ta fram lagom mängd till såser och grytor senare.

Torra brödbitar går utmärkt att göra ströbröd av och jag lovar att det blir mycket godare och får bättre konsistens än de där konstiga kulorna som säljs och kallas för samma sak.

söndag 10 januari 2016

Sprejgrädde

Har du någon gång ätit sprejgrädde? Alltså sådan där som man köper på flaska och sprejar ut på efterrätten utan att behöva vispa den. Jag har vid något tillfälle smakat och har alltså bildat mig en tillräckligt bra uppfattning för att inte äta eländet, men det säljs så någon måste gilla den. Bekvämt, visst, men gott, ytterst tveksamt och det är inte bara smaken, utan till stor del konsistensen. Även om huvudingrediensen är just grädde så känns den inte naturlig. Innehållet då?

äkta grädde (30% fett)
socker (4%)
drivgas (N2O, N2)
emulgator (E471)
stabilisator (E407)

Varför påpekar man att grädden är äkta? Eftersom det är tillsatser i grädden så skriver jag inte fabrikanten, men man blir lite misstänksam mot företagets moral då de påpekar det, med andra ord så skulle en annan produkt innehållande grädde utan "äkta" före kunna vara konstgjord till exempel? Eller?

Här är en annan sort och dess innehåll:

vispgrädde 99%
emulgeringsmedel (E 471)
stabiliseringsmedel (E 339, E 407)
drivgas (E 942, E 941)

Ett gäng tillsatser, men i alla fall ingen kommentar om att inte grädden skulle vara äkta. Men hur som helst, det här är ingen produkt som är speciellt tilltalande tycker jag. Grädde ska vispas och endast ha socker tillsatt. Då är den som godast.

spray

fredag 8 januari 2016

Metvetna konsumentval

Idag läste jag en artikel om tillsatser i maten. Den hade citat från EU-parlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt och Björn Bernhardson från Äkta vara. Jag blev positiv överraskad då majoriteten av svenskarna ändå gör aktiva val, fast vi kunde bli bättre på att läsa innehållet, det framgår. Det är intressant det här med aromer, både naturliga och konstgjorda och att de ska behövas. Jag låter de naturliga passera här på bloggen eftersom det är E-numren som jag är ute efter. Men det finns säkerligen aromer som är mer anmärkningsvärda än vissa E-nummer, då det till exempel finns ett nummer även för bränt socker. Men jag är nyfiken på hur lätt eller svårt det är att hitta mat utan tillsatser, så därför gör jag det här valet när jag skriver om olika livsmedel.

Det känns hur som helst bra att vi har politiker i parlamentet som engagerar sig i matfrågan, för de är tyvärr inte många. Vi skulle behöva få många fler som jobbade för bättre mat. Jag kan verkligen inte förstå varför den här frågan ofta är så långt ner på agendan. Jag har varit politiskt aktiv i större delen av mitt vuxna liv och är det en sak som jag har märkt så är det att de flesta inte vill ägna någon större tid till "matprat".

Läs artikeln här: https://www.gp.se/ekonomi/1.2945479-tydlig-trend-vi-koper-mindre-konstgjord-mat?m=print

torsdag 7 januari 2016

Påminnelsemejl

1 december så skrev jag ett mejl till en restaurang som jag har besökt många gånger genom åren. Ännu inget svar, vilket jag tycker är väldigt dåligt. Man kan åtminstone svara att "vi återkommer" och tala om ifall man inte kan svara just nu. Men ibland så blir det som det blir och ingen är perfekt. Förhoppningsvis så återkommer de efter min lilla påminnelse.

Hej igen och god fortsättning!

För fem veckor sedan så mejlade jag nedanstående fråga till er, men jag har tyvärr inte fått något svar. Jag ser fram emot att höra från er.

Hälsningar Katharina Wallenborg


Så här skrev jag i december:

Hej

Jag är väldigt intresserad av mat och dess innehåll och jag tycker både om att laga mat hemma och att gå ut och äta. XXX har alltid god mat, men jag undrar hur ni ser på tillsatser i det ni tillagar. Försöker ni hålla nere tillsatserna/E-numren?

Hälsningar Katharina Wallenborg

onsdag 6 januari 2016

Julskinka och kvalité

För exakt ett år sedan så la jag ut det här skinksvaret på min blogg. Nu när jag läser igen så reagerar jag på något som jag inte la så stor vikt vid då och det är följande kommentar: "Det går att få tag på skinkor med mindre tillsatser, men då får man inte samma ätkvalitet och det kommer även att vara ett annat kilopris på den skinkan." Varför skulle kvalitén bli sämre? Vilken dum kommentar egentligen. Om det nu är så att skinkan blir sämre utan tillsatser, är det då inte kvalitén på köttet som är dålig från början? I min värld så är mat som inte klarar sig utan tillsatser mat som håller måttet. Just sådana här kommentarer är dem som får mig att dra öronen åt mig eftersom färg, smak och fluff som tillsätts görs just för att dölja något dåligt.

Hej Katharina,

Tack för ert mail!

För att få smaken av en julskinka så rimmar man den. För att kunna göra det behöver man vatten, salt och socker. Antioxidationsmedel och konserveringsmedel har vi för hållbarheten och färgens skull. Vi har även valt att tillsätta stabiliseringsmedel i vår julskinka då vi tycker att man får en godare julskinka då. Vi använder oss av tillsatser som både framställs naturligt och kemiskt. I dagsläget producerar vi ingen XXX julskinka med ett annat recept än detta. Det går att få tag på skinkor med mindre tillsatser, men då får man inte samma ätkvalitet och det kommer även att vara ett annat kilopris på den skinkan. Det bästa är nog om ni till nästa år pratar med er lokala handlare så hjälper de säkert er med att få en julskinka utan tillsatser/ mindre tillsatser, för nu tror jag de flesta butiker sålt slut på sina skinkor.

Önskar er en god fortsättning på det nya året!

Med vänliga hälsningar,

Elina Karlsson Tel: +46(0)8-505 758 13
Kvalitetschef Mob: +46(0)70-736 94 29


måndag 4 januari 2016

Kinda saltgurka...

...hittade jag på webben när jag letade efter inlagda grönsaker och sökte efter en annan sajt som tydligen hade upphört. Men det här var ju en trevlig överraskning då jag vid jul skrev om min rödbetssallad och om att jag inte hade hittat tillsatsfri saltgurka. Men det finns alltså och det var väl det som jag trodde. Det här är ingen sort som jag själv har smakat, men ramlar jag på den så ska jag prova den, för den är lite annorlunda då den inte är inlagd i ättika.

Ingredienser:

gurka
dill
salt
kryddor

Kort och enkelt och säkert välsmakande. Återigen så är det här ett bevis på att man kan tillverka livsmedel utan E-nummer, trots att vissa fabrikanter vill hävda motsatsen, givetvis på grund av ekonomiska vinster.



lördag 2 januari 2016

Fler recept

Idag så har jag varit in och tittat på fler av Livsmedelsverkets recept och de hade inga tillsatsingredienser i sig, däremot så förespråkar man till exempel lättmjölk i lasagne och det kan man så klart ha om man vill, men jag tror inte att det är så gott som med standardmjölk. Men smaken är olika så klart.

Men det finns bra saker också på deras sajt och man hittar information om mycket och bland annat så tipsar de om alternativ till vanligt godis. De tipsar om alternativ till godis och snacks, men säger även så här: "Godis, läsk och kakor är gott, det tycker de flesta. Och äter man bra i övrigt är det inte farligt med en liten mängd socker. Så välj det söta med omsorg och njut av det." Jag tycker att det är bra att de är tillåtande också, för annars så blir ju livet så vansinnigt tråkigt. Om man älskar princesstårta eller salta pinnar, hur kul skulle det vara om man aldrig fick äta det igen? Däremot så håller jag med om att det ska vara med måtta, för då smakar det också så väldigt mycket godare.

Det här tycker jag också är en sund inställning från dem: "Smaksatt yoghurt, söta flingor, fruktkrämer och soppor kan vara riktiga sockerbomber. Lite socker som krydda i maten är däremot inget att oroa sig över." Lite socker kan verkligen vara en krydda, men krämer och annat förstår jag mig faktiskt inte ens på, såvida man inte gör dem själv.

Gott nytt matår!

fredag 1 januari 2016

Livsmedelsverkets sajt

Nyfiken som jag är så kom jag att fundera över hur Livsmedelsverkets första sida kunde se ut så här på årets första dag. Det här är det första som möter en:

"Här har vi samlat recept på goda rätter som vi hoppas kan inspirera i köket. Nyckelhålsmärkta förstås, så att du kan njuta nyttigt. Hitta dina favoriter!

Alla recepten följer Nyckelhålets kriterier för hälsosam mat. Det innebär bland annat att de innehåller lagom mycket energi, bra med fullkorn och fibrer, fett av ett nyttigt slag och inte för mycket salt och socker."

Jag klickar vidare och hamnar på ett fiskrecept som ser väldigt trevlig ut, grädde är det i också och det brukar alltid förhöja smaken så klart. Man föreslår 27-procentig sådan och vis av erfarenhet så vet jag att den brukar ha tillsatser, men vilka? Jag går ut på nätet och söker även om grädden och så här står det om innehållet:

grädde
kärnmjölk
syrad skummjölk
stabiliseringsmedel (karragenan)

Det var väl som jag trodde, det var karragenan tillsatt.

På Wikipedia läser jag följande: "Man har genomfört olika vetenskapliga tester med karragenan för att utröna dess eventuella hälsorisker vid konsumtion. Testerna har gett olika resultat.

Ämnet har 2001 utvärderats av WHO (världshälsoorganisationen) och har då bedömts som ofarligt. Men karragenan stimulerar också medfödda immunreaktioner och kan aktivera inflammatoriska reaktioner, som i sin tur är eller kan vara förknippade med mänskliga sjukdomar som till exempel cancer, artrit och diabetes." Äkta vara säger så här: "Kan orsaka gasbildning i tarmen. Djurförsök från början av 2000-talet tyder också på att ett ämne som bildas när karragenan bryts ner kan var cancerframkallande. Men forskningsresultaten är omstridda och andra forskare hävdar att karragenan inte är cancerframkallande. WHO klassar karragenan som i princip ofarligt, men rekommenderar inte användning i barnmat."

Valet är så klart fritt när det gäller om man vill äta E 407 eller inte, men jag skulle hellre använda 40-procentig grädde och späda såsen med mer vatten eller mjölk. Samma resultat när det gäller mängden fett, men man slipper en tveksam tillsats.