torsdag 27 april 2017

Whisky

Det är namnet på en pinnglass och under namnet så står som beskrivning följande: "Vår finaste gräddglass med Single Malt Whisky doppad i mörk choklad". Det här låter väldigt bra och nästan lite lyxigt tycker jag. Nog borde man väl kunna hoppas på bra ingredienser här? Glassen borde kunna vara helt tillsatsfri. Vi får se.

Ingredienser:

Skummjölk
grädde (24%)
socker
glukossirap
kakaosmör
kakaomassa
vasslepulver (av mjölk)
kakao
Single Malt Whisky (1%)
naturlig arom
arom
emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av veg fettsyror, solroslecitin)
stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl, guarkärnmjöl, pektin)
ethylalkohol
syra (citronsyra)
veg fett (kokos- och rapsolja)

Nja, inte var det här mer upplyftande än de flesta andra glassar. Men, är man sugen på glass med whisky så kanske man ändå har överseende med guarkärnmjöl och lite annat. Även glukossirap är tillsatt, som visserligen inte räknas in bland E-numren, men ändå är en trist och onödig ingrediens.

Glassen innehåller även naturlig arom och arom. Man får väl utgå ifrån att bara arom är konstgjort framställt. Trist!


onsdag 26 april 2017

Daim liquorice

En av årets glassnyheter är en strutglass med lakritssmak. Det är alltid spännande med nya livsmedel och jag hoppas som vanligt att innehållet ska vara mindre E-nummerstint än tidigare, fast det är sällan som det är så.

Ingredienser:

skummjölk
socker
vegetabiliska oljor (kokos, palm)
vetemjöl
kakaosmör
glukos-fruktossirap
vasslepulver (mjölk)
kakaomassa
skummjölkspulver
smör
emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror, sojalecitin, ammoniumfosfatider)
vetestärkelse
fettreducerat kakaopulver
mandel
färgämne (vegetabiliskt kol)
mjölkfett
stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl, guarkärnmjöl, karragenan)
skummjölkskoncentrat
karamelliserat socker
salt
sötad kondenserad mjölk
arom

Wow, wow, wow! Vilken lista med ingredienser! De flesta inga konstigheter med i och för sig, men ändå. Hur som helst så finns det palomlja i och risken finns att det kommer från områden med regnskogsskövling. Sedan denna trista ingrediens: glukos-fruktossirap. Emulgeringsmedlen var många, likaså stabiliseringsmedlen. Nej, den här glassen känns inte som en attraktiv nyhet direkt. Man kanske ska vara nöjd just nu att man inte tilltalas av lakritsglass.

måndag 24 april 2017

E 211-svar

Idag fick jag svar på mitt mejl om konserveringsmedlet i sillen som jag skrev om. Jag kopierar in mitt mejl först och sedan svaret.

Hej, till påsk köpte jag er Brantevikssill som var väldigt god. När jag läste innehållet i den så hittade jag dock konserveringsmedlet E 211, som jag vet kan vara dåligt för hälsan. Finns det inget bättre konserveringsmedel att använda? Eller skulle det gå att göra sill utan?

Hälsningar Katharina Wallenborg


Svar:

Hej Katharina!

Tack för att du hör av dig!

Vi använder endast de tillsatser som är godkända av Livsmedelsverket.

Mat som inte konserveras på något sätt och som förvaras under längre tid blir till slut förstörd av bakterier, jästsvampar eller mögel. Även om livsmedlen förvaras kallt pågår förstörelseprocessen, om än långsammare.

Maten kan också bli direkt farlig att äta, eftersom såväl bakterier som mögel kan bilda gifter (toxiner) och dessa är doft och smaklösa.

Sill är en produkt som dessutom ska konsumeras kall och då är konserveringsmetod extra viktig.

E211 är natriumbensoat, den mest använda inom gruppen och det använder man även i hemmet vid exempelvis syltning.

Om du lägger in sill hemma går det bra att utesluta, om sillen ska konsumeras inom en inte alltför lång tid.


Välkommen att höra av dig till oss om du har några fler frågor eller funderingar!


Ha en fortsatt bra dag!

Med vänlig hälsning

Marie Engberg


De var snabba att svara och mejlet var trevligt, även om jag inte fick veta ifall det fanns något annat alternativ av konserveringsmedel som de skulle kunna använda.


söndag 23 april 2017

Matsvinn på bufféer

Det talas en hel del om matsvinn i skolkök, hemma hos människor i deras privata kök, i affärer och även på restauranger, men sällan om hur människor beter sig när de äter buffé. Jag kryssar ibland och det går inte att undvika att se hur många plockar på sig och sedan bara lämnar maten. Det är för mig ett obegripligt beteende. Det man lägger på tallriken äter man väl upp? Annars så är det ju bara att gå en vända till. Självklart så är det ibland svårt att undvika att kasta något alls. Ingen är heller perfekt och det är lätt att ta lite extra när något ser gott ut. Det man tog kanske heller inte smakade så bra, eller också så blev man plötsligt så mätt så det tog stopp. Men jag är ändå övertygad om att det mesta som kastas skulle kunna undvikas.

Matsvinn är en stor miljöbov och när det gäller bufféer så ska ju någon betala för allt som kastas och det blir de andra gästerna, vilket även det är en anledning att inte ta till sig mer än vad man kommer att äta. Jag tänker också på att vi vuxna har ett ansvar gentemot våra barn. De ser hur vi gör och om inte respekten för mat finns hos oss, varifrån ska den då komma?

Det här blev kanske ett lite förmanande inlägg, jag är medveten om det, och det är egentligen inte det som min blogg är till för, men jag skulle ändå i vänlig ton vilja be alla som kastar mat i onödan: tänk på att det kostar i både pengar och miljö, samt att någon dessutom ska tillaga maten som åker direkt i soporna.



lördag 22 april 2017

Ekologisk vaniljgräddglass

Visst låter det gott, ordet nästan smälter på tungan så som glassen skulle göra: ekologisk vaniljgräddglass... Det här är en nyhet hos en av våra större glasstillverkare. Lagom till våren och sommaren så får vi något nytt gott att äta när värmen kommer. "Härligt gräddig ekologisk vaniljglass!" skriver man på sin sajt. Det här låter lovande och det är inte utan att man blir nyfiken på vad som finns i glassen. Det är bara att kika.

Ingredienser:

skummjölk
grädde (25%)
socker
koncentrerad skummjölk
äggula
stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl)
naturlig vaniljarom (mjölk)
vaniljstång

Bra innehåll på det stora hela och roligt att vaniljstång har använts också. Men stabiliseringsmedlet! Varför måste E 410 användas? Tål man inte ärtor, bönor eller jordnötter så kan man reagera på det här och det är jag alldeles övertygad om att glasstillverkaren känner till. Det går alldeles utmärkt att tillverka glass i fabrik utan några tillsatser, det finns det andra som har bevisat, men ändå så är majoriteten av all glass tillverkad med tillsatser, tyvärr. Ja, ja, den är säkert jättegod och helt ofarlig för de flesta, men letar man i frysboxarna så hittar man förhoppningsvis bättre alternativ om man nu vill ha det.



torsdag 20 april 2017

Mejl om Branteviks sill

Så där, nu har jag skickat iväg min fråga till sillproducenten. Jag tror inte att de kommer att säga att det går att göra sillinläggningar utan konserveringsmedel, men kanske det kan finnas bättre alternativ och då vore det så klart trevligt om de övervägde det.

Hej, till påsk köpte jag er Brantevikssill som var väldigt god. När jag läste innehållet i den så hittade jag dock konserveringsmedlet E 211, som jag vet kan vara dåligt för hälsan. Finns det inget bättre konserveringsmedel att använda? Eller skulle det gå att göra sill utan?

Hälsningar Katharina Wallenborg


Jag återkommer så snart jag får svar.

tisdag 18 april 2017

Påskmat och Branteviks sill

Jaha, då var påsken över för den här gången då. Det blev en del god mat, som vanligt, och än finns det rester kvar att äta upp eller frysa in. Sillen håller sig dock ett bra tag till. En av sorterna som jag köpte var Branteviks sill. (Vem Brantevik är framgår inte, men sillen är väldigt god hur som helst.) Den är MSC-certifierad, alltså hållbart fiskad. Bra!

Innehållet då? Så här ser det ut:

marinerad sill i bitar (salt, ättika)
socker
vatten
lök
dill
citronpeppar
vitpeppar
kryddpeppar
lagerblad
konserveringsmedel E 211
ättika

E 211 är syntetiskt framställt och så här säger Äkta vara om kända hälsorisker: "Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner, i form av t. ex. astmaanfall och utslag, särskilt hos personer som inte tål acetylsalicylsyra." Jag hänvisar ibland till dem då jag vet att de jobbar seriöst och inte bara gissar eller tror, som en del andra tyvärr. Webben är nämligen full av så kallad information, men jag är alltid noga med vad jag skriver för att ingen ska behöva tvivla på det som står i min matblogg.

I övrigt så är innehållet alltså bra, men jag ska mejla och fråga XXX varför just natriumbensoat används.



lördag 15 april 2017

GLAD PÅSK!

I dag vill jag önska er bloggläsare en Glad Påsk. Njut av mat, godis och dryck och läs inte allt för noga vad det innehåller. Man måste få njuta också och det finns alldeles tillräckligt med dagar att fundera över E-nummer så i dag skippar vi det. I morgon är jag dock tillbaka med nya matfunderingar.


torsdag 13 april 2017

Kryddkorvssvar

Idag fick jag ett väldigt utförligt, och i alla fall för min del, lärorikt svar. Jag har tackat så mycket och ser nu fram emot svaren på de andra frågorna också.

Hej!

Vi har nu fått återkoppling från produktansvariga gällande din fråga.

Just denna produkt (kryddig rökt sojakorv) innehåller invertsocker och druvsocker. Sackaros som du nämner är den kemiska beteckningen på just vanligt strösocker, men den här korven innehåller inte sackaros över huvud taget.

Här kommer lite mer information om just socker:

Sackaros är alltså samma sak som vanligt socker (sackaros utvinns från sockerrör eller sockerbetor). Sackaros är en disackarid som består av två monosackarider - glukos och fruktos, eller i mer vardaglig benämning druvsocker och fruktsocker. Alla slag av sackaros får anges som socker. Båda benämningarna är korrekta att använda i ingrediensförteckningen.

Både glukos och dextros får anges som druvsocker. Druvsocker används i charkprodukter för att det är lättlösligt även i kallt vatten och därmed
fördelas sockret lättare vid blandningen av produkten.

Invertsocker kan användas för att minska mängden socker i ett recept eftersom det har en sötare smak än sackaros. Invertsocker bildas genom en hydrolys (spjälkning) av sackaros, och innehåller lika delar glukos (druvsocker) och fruktos (fruktsocker).

Anledningen till att använda socker över huvud taget i charkprodukter är att smakerna lyfts, vilket behövs för att balansera sältan i produkten.


Vid ytterligare frågor vänligen kontakta oss genom att svara på detta mejl alternativt ringa 020-83 33 33


Vi önskar dig en fin dag!

Med vänlig hälsning
Tove Johansson




onsdag 12 april 2017

Om matsvinn igen

Det känns som att jag skulle kunna ägna hela den här bloggen till att bara prata om matsvinn och hur mycket vi slänger och vilken överkonsumtion vi ägnar oss åt, men det ska jag naturligtvis inte, men då och då så känns det relevant att ta upp det. Nej, ingen är perfekt och mycket som jag själv äter, äter jag för att det är gott och inget annat. Jag vet att chips inte tillför något för hälsan, men jag äter det ändå. Samma sak med majonnäs, det skulle gå att hoppa över många gånger, men det är gott ibland så jag äter det i alla fall. Vin påstår vissa är gynnsamt för hälsan i måttlig mängd, men inte är det därför som jag dricker det, utan återigen för att det är gott. Så även om jag slänger väldigt lite av de livsmedel som jag köper, så är jag med och tär på jordens resurser bara för att jag kan. Jag, precis som andra, tycker om att unna mig lite gott då och då. Men det hindrar inte att vi ändå är medvetna konsumenter för att inte tära på jordens resurser mer än nödvändigt. Skulle vi alla vara det så skulle vi göra en enorm skillnad trots allt.

Jo, jag tror att mycket handlar om medvetenhet, för annars så är det slentrian och mycket köpt slentrianmässigt. Endera så äts det upp, till förtret för hälsan, eller också så slängs det och har producerats ännu mer i onödan. Nästa gång du handlar, fundera över hur stor mängt du verkligen behöver. Jag anklagar ingen som vill äta gott, men kanske den där blodiga biffen inte behöver vara på 200 gram, utan det räcker med 150. Om man köper plockgodis så kanske det går att köpa lite mindre och ändå vara nöjd. När jag äter mina smörgåsar på morgonen så kanske två räcker och den där tredje äts av bara gammal vana. Det är ju det som görs i vardagen hos alla oss människor som påverkar på totalen. Om vi alltid tänker efter före så skulle vi spara väldigt mycket på jordens resurser, för allt som produceras kräver energi. Den sektor (enligt Naturvårdsverket) som till exempel är en av de mest vattenkrävande, är just livsmedelssektorn. Den här sektorn är också ett stort problem med tanke på alla miljögifter som används, så det finns verkligen anledning att tänka efter före här.

Men om du nu har råkat handla på dig för mycket mat, släng den inte. Nu är det snart påsk och vi bullar upp och självklart så ska vi få äta och njuta av det goda, men blir det gravad eller rökt lax över, släng in den i frysen. Även den kallrökta går att frysa och sedan så kan du använda laxen i pastasåser, smörgåstårta eller på pizza. Överblivna ägg är jättegott att hacka och blanda ner i röror och ha på smörgåsen. Råkar du få lite bröd liggande så att det känns torrt, gör ströbröd av det. Prinskorvarna blir jättegoda i pytt i panna och potatisen kan du blanda ner i degen om du bakar bröd. Eller också så gör du potatissallad av den. Men vad du än gör, släng inte maten.

söndag 9 april 2017

Tryffelsvar

Det tog inte lång tid i fredags innan svar kom om tryffeln. Uppenbarligen så funkar mejlen, men inte deras kontaktruta. Så här skriver de i alla fall:

Dear Ms. Wallenborg,

I apologize about the late answer.

Thank you for your input. It will be taken into account in the future development of our products.

Best regards,


Jeanne Fourmentin
Quality Manager


Man får väl ändå ta det som ett positivt svar även om det hade varit trevligt med en kommentar om min fråga när det gäller sojalecitin och glukossirap i chokladen. Måste man verkligen ha det i? Det verkade de inte vilja prata om. Jag svarade i alla fall och skrev att jag tror att många kunder skulle uppskatta om det tog bort dessa ingredienser.

Inte har jag åstadkommit några stora saker genom mitt mejl, men alla bäckar små...


fredag 7 april 2017

Tryffelfrågor

Det har gått mer än en månad sedan som jag skickade det här meddelandet via tryffeltillverkarens sajt, men inte ett knyst från dem. Idag har jag mejlat istället, det fanns en mejladress också fick jag se när jag gick in på deras sajt.

Good day! This Christmas I got two sorts of your delicious truffles in present. I truly have enjoyed every piece of it. The other day I read the content though and saw that you use both soy lecithin and glucose syrup. Is it really necessary to use this in such fine chocolate? I have tasted chocolates without any of these ingredients and it has been just as tasty and the texture has been just as good as well, so I know it's possible.

Greetings and a nice week-end, Katharina Wallenborg


Vi får se hur länge och om de reagerar den här gången, om inte så skriver jag igen. Om de har kontaktuppgifter för sina kunder så ska de väl använda dem också? Jättemärkligt att man har en ruta för meddelanden/frågor, men ingen som svarar. Fast, kanske de gör det nu på mejlen.


torsdag 6 april 2017

Mejl om sojakorven

Jag hade ju en del frågor om korven som jag bloggade om igår och det här mejlet tänker jag skicka till livsmedelsproducenten:

Hej!

Jag har några frågor om er sojakorv som heter "Kryddigt rökt sojakorv". Det första jag undrar över är vad rehydrerat vete- och sojaprotein är för något och hur processen går till. Jag är även nyfiken på varför sackaros och druvsocker är tillsatt och inte vanligt socker. Min sista fråga rör det hydrolyserade majsproteinet. Vad är det?

Hälsningar Katharina Wallenborg


Jag hoppas att de svarar, för allt för många struntar i det. Men så fort svar kommer så lägger jag ut det här. För övrigt så har jag en känsla av att det är dags att påminna några andra som jag har mejlat till. Vi får se om det ger något resultat.



onsdag 5 april 2017

Kryddig rökt sojakorv

Det här var väl inte det godaste som jag har ätit, det får erkännas, men nu har jag smakat och nu vet jag det. Dock så smakade korvarna aningen bättre än vad jag hade räknat med, så det kunde ha varit värre. Dottern hade köpt dem, men de visade sig innehålla gluten, så hon gav dem till mig. Men vad mer innehåller de då?

Ingredienser:

rehydrerat vete- och sojaprotein
invertsocker
druvsocker
hydrolyserat majsprotein
salt
kryddor och örter (vitpeppar, koriander, ingefära, svartpeppar, muskotblomma)
potatisstärkelse
vetegluten
arom
vetestärkelse
växtextrakt (majs, raps)
surhetsreglerande medel (E 330)

Wow! Det var en lista som heter duga. Vad döljer sig bakom alla dessa "fina" ingredienser mån tro? Rehydrerat vete är sannolikt inget annat än att det har tillförts vätska, men jag ska ta reda på exakt vad det är och återkomma. Invertsocker kommer från en sockerart som heter sackaros och har en konserverande effekt. När det gäller hydrolyserat majsprotein så får jag visserligen ett antal träffar, men jag är inte säker på att jag hittar korrekt information om det, så jag frågar när jag mejlar om vete- och sojaproteinet.

E 300 är citronsyra, något som finns i mängder av livsmedel. Harmlöst säger vissa, inte alls säger andra. Så här står det på Äkta varas webbplats: "En del personer uppger sig få allergiska reaktioner eller överkänslighetsreaktioner av tillsatsen citronsyra, vilket skulle kunna ha att göra med eventuella rester av mögel, mögelsporer eller mögelbiprodukter i tillsatsen. Vi känner dock inte till någon forskning som stödjer detta och EU:s matsäkerhetsmyndighet EFSA menar att biotekniskt framställd citronsyra är säker."