tisdag 31 mars 2015

Ströbröd utan gluten

Om man nu inte tål gluten och ändå vill köpa ströbröd, får man då lika bra sådant som vi andra? Nej tyvärr, åtminstone inte med den sort som jag hittade, men jag ska leta vidare eftersom jag anser att det är extra viktigt med så ren mat som möjligt till dem som redan har problem.

Så här ser innehållet ut:

vetestärkelse (max 2 mg gluten/100 g)
laktosreducerat skummjölkspulver
vegetabilisk olja (raps)
krossat psylliumfröskal
förtjockningsmedel: guarkärnmjöl
salt
oligofruktos
torrjäst

Detta otroligt trista guarkärnmjölet, även kallat E 412, en ingrediens som kan ge reaktioner hos allergiker. Nu är det dem med allergi mot bönor, ärtor eller jordnötter som kan få besvär, men ändå, jag skulle helst se att man uteslöt ingrediensen för säkerhets skull. Guarkärnmjölet är ett stabiliserings- och förtjockningsmedel och det känns inte som att det skulle vara nödvändigt i just ströbröd, det beror väl på hur man tillverkar det kan man tycka. Fast, det är så mycket i industrin som innehåller de här, så man ska väl inte vara förvånad.

måndag 30 mars 2015

Innehåll i köpt ströbröd från Wasa

Efter att ha skrivit om ströbröd i går så blev jag nyfiken på vad det köpta egentligen innehåller och därför så kikade jag in på Wasas sajt och hittade följande:

Vetemjöl
Fullkornsrågmjöl
vegetabiliskt fett (palm, raps)
jäst
socker
vallmofrö
salt
rågmjöl
mältat korn

Det är innehållet i deras vanliga ströbröd. Sedan så har de fullkornsströbröd och det ser ut så här:

fullkornsrågmjöl (77g)
rågmjöl (29 g)
jäst
salt

Som ni ser så är det inga E-nummer tillsatta och jag ska erkänna att jag nästan hade kunnat satsa pengar på att det skulle vara det. En positiv överraskning alltså! Men, jag tror ändå inte att det är lika gott som det man gör själv genom att riva torrt bröd.

söndag 29 mars 2015

Majonnäs

Jag som nästan alltid köper färdig majonnäs har nu gjort egen två gånger de senaste veckorna. Det kanske inte är så märkvärdigt för vissa, men jag inbillar mig i alla fall att det är en klar minoritet som inte köper den färdig. Det går ju ganska snabbt att göra den så jag vet faktiskt inte varför jag alltid köper färdig. Nu när jag ändå har gjort det två gånger så känner jag att det inte är så besvärligt som jag kanske har tyckt. Jag tror att det kommer bli hemgjord majonnäs ganska ofta framöver, för den är godare och har en bättre konsistens än den köpta. Men vill man köpa så säljer både Änglamark och Kavli helt utan tillsatser. Det som är trist är att de bara säljer i tub, alltså små mängder och brukar man göra smörgåstårta ofta, vilket vi gör, så går det åt en del.

Så här till påsk så känns det i alla fall bra att ha gjort sin egen och vi gillar att äta ägg med majonnäs och gärna räkor också till Janssons frestelsen. Den ska givetvis vara hemlagad den med, men det är trist att det inte går att få tag på ansjovis eller ansjoviskryddad sillfilé utan tillsatser. Jag har i alla fall inte lyckats hitta någon, men vet ni att det finns så får ni gärna berätta det, för jag har verkligen letat.

När det gäller ströbrödet till Janssonen, så gör ditt eget! Det går inte att jämföra det med de där hårda små kulorna som man köper och som ska föreställa ströbröd. Inte alls lika gott.

lördag 28 mars 2015

Korvbröd surdeg

Visst låter det nyttigt? Jag köpte en påse häromdagen och de ser mycket godare ut än de vanliga korvbröd dessutom. Namn på saker ger ju ett visst intryck och påverkar hur vi känner och det här spelar handeln på hela tiden. En del livsmedel framställs ju nästan som mediciner som förbättrar vår hälsa. Så enkelt är det givetvis inte och fler än ett livsmedel har så att säga blivit "avslöjat" för att inte alls vara vad det påstås. Nu drar jag inga paralleller med korvbröd och korv är väl för övrigt inget som man äter för hälsans skull utan mer för att det är gott. Men just att ordet surdeg står i lika stor text som korvbröd är så klart väldigt medvetet.

Jag vill så gärna tro att innehållet är lika bra som namnet låter, men man ska inte ropa hej för tidigt. Vi kollar.

Ingredienser:

vetemjöl
vatten
vetesurdeg 15 %
sirap
jäst
druvsocker
rapsolja
salt
emulgeringsmedel E 472e
enzymer
mjölbehandlingsmedel E 300
potatismjöl

Vad säger vi om det här? Tummen ner från mig i alla fall. Det gäller inte bara tillsatserna utan lika mycket druvsockret faktiskt. Det hör inte hemma på något sätt i mat anser jag. Dessutom så finns det sirap i degen, vilket är bra både för smak och jäsning, men det räcker alltså gott. Nej, de här korvbröden var verkligen något annat än vad de vill ge intryck av att vara. Lärdom? Återigen: läs först, handla sedan.

onsdag 25 mars 2015

White with Truffle och tryffelarom

För exakt en månad sedan, alltså den 25 februari, så skrev jag ett inlägg om en ost som var så otroligt god. White with truffle hette den och jag sa att jag skulle kolla en av ingredienserna som var tryffelarom. Tror ni att jag kom ihåg det? Nix, det gjorde jag inte, men nu så, en månad senare, så har jag äntligen fått iväg ett mejl till tillverkaren, eller mellanhanden kanske det egentligen är. Så här skrev jag:

Hej, för ett tag sedan så åt jag er ost, White with Truffle, vilken var otroligt god. Dock har jag en fråga: vad är tryffelarom? Kommer det från riktig tryffel eller är det någon kemiskt framställd smak?

Jag hoppas på ett snabbt svar och jag hoppas också att det är en naturlig ingrediens så klart. Men tryffel är dyrt, så vi får se vad de säger.

tisdag 24 mars 2015

Marinerad och lufttorkad fläskytterfilé

Det här köttet var rackarns gott kan jag säga, men innehållet? Ja det var verkligen inte lika tilltalande som köttet var gott. Det här är ju ändå lite dyrare smörgåspålägg och man tror ju då att det ska vara bättre än det där andra billiga, men icke! Så här ser det ut:

fläskytterfilé
salt
paprikapulver
dextros
laktos
kryddor
konserveringsmedel (E 252, E 250)
antioxideringsmedel (E 301)

Förutom E 301, alltså natriumaskorbatet och konserveringsmedlet så är det även dextros tillsatt, vilket inte är annat än snabba kolhydrater. På nätet kan man läsa att det är bra om man snabbt vill gå upp i vikt. Bra för dem som behöver det, men flertalet av oss är nog nöjda om vi slipper viktuppgång. Laktos har också smugit sig in, något som kan reta mig lite som har ett barn som inte tål laktos. Självklart så läser man som förälder på allt när man har barn med matallergi eller matintolerans, men ändå, det är så lätt att missa just i sådana här livsmedel. Man kopplar kanske inte ihop kött med laktos.

Vad som stör mig ännu mer med den här produkten är att den är nyckelhålsmärkt, man häpnar ju över det! Det här är precis en av anledningarna till min skepsis mot den märkningen, man hittar nämligen de mest irriterande ingredienser i deras livsmedel. Det finns säkert toppenbra livsmedel med det där grönvita nyckelhålet, men det finns sannerligen många som man inte vill äta. En köttprodukt med det innehåll som jag har redovisat här, både gällande socker och E-nummer borde inte få klassas som ett bra val att äta och därmed basta!

måndag 23 mars 2015

Rättelse angående chipsen

Så tokigt det kan bli ibland! Jag skrev ju om chips förra veckan och att de innehöll "genetiskt modifierade råvaror", för det var precis så som tillverkaren skrev i sitt svar. Jag frågade självklart varför man använde den typen av råvaror och fick följande svar:

Hej,

Bra att du frågar för det blev väldigt tokigt i mitt förra mail ser jag nu! Kryddan innehåller INGA beståndsdelar framställt på genetiskt modifierade råvaror.

Tur att du hörde av dig igen så du fick rätt svar! Tack!!

Med vänliga hälsningar
Sara Larson
tel. 0430-134 40
mob. 070-6711808

Rootfruit Scandinavia AB
Box 1
312 21 Laholm


Inte utan att man fick ett litet leende på läpparna när man läste svaret och självklart så lägger jag ut även detta svar så att ingen går i tron att umamichipsen innehåller modifierade råvaror. För övrigt så fick jag svaret för flera dagar sedan, men jobbet har kommit emellan så därför bloggar jag först nu.

onsdag 18 mars 2015

Svar från Rootfruit om umamichipsen

Jag har fått svar på mitt mejl om umamichipsen och det ser ut så här:

Hej!

Tack för ditt mail!

Kryddan innehåller inga tillsatsmedel, den är framställd på genetiskt modifierade råvaror. Ingredienser är: tomat, kryddor (cayenne, peppar, vitlök), lök, sojasås, salt, fiskpulver, citronpulver, arom.

Vad roligt att höra att du uppskattar våra produkter!

Med vänliga hälsningar
Sara Larson
tel. 0430-134 40
mob. 070-6711808

Rootfruit Scandinavia AB
Box 1
312 21 Laholm


Självklart så tackade jag för svaret och skrev att det var bra att inga E-nummer var tillsatta, men jag passade även på att fråga varför de använder modifierade grönsaker. Vi får se vad de säger. Jag återkommer igen angående chipsen så fort som jag hör något ifrån dem.

söndag 15 mars 2015

Fresh Island

Fresh Island är namnet på en dippmix, eller dip mix som det av någon anledning står på påsen. Vansinnigt god är den i alla fall, men innehållet är inte lika tilltalande. Det är självklart synd, då trist innehåll gör att man drar sig för att köpa livsmedlet. Nu äter man kanske inte dipp så väldigt ofta, men det är ju trevligt om man kan göra det och känna att innehållet är okej att stoppa i sig ändå. Så här ser det ut:

salt
modifierad stärkelse
socker
yoghurtpulver
paprika
tomat
lök
jästextrakt
maltodextrin
smakförstärkare (E 621)
vitlök
svartpeppar
kryddor
arom

Jag förstår att man väljer att skriva E 621, för den här tillsatsen är inget annat än mononatriumglutamat eller glutamat som man brukar säga. Nej, den här dippmixen får de behålla själva om de inte plockar bort den här trist tillsatsen. Det finns visserligen ingen begränsning i mängden som får tillsättas i ett livsmedel, men jag skulle ändå vara försiktig med produkter som har mononatriumglutamat i sig. Så här säger Äkta vara: "Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner i form av huvudvärk, svettning, halsbränna, yrsel, tryck över bröstet och illamående vid intag av höga halter. Kan vara ohälsosamt för småbarn."

Modifierad stärkelse är väl inte heller så tilltalande och maltodextrinet är inget annat än kolhydrater, inte speciellt nyttigt alltså. Nej, den här innehållsförteckningen var osedvanligt trist måste jag säga.



fredag 13 mars 2015

Potatischips kryddade med umami

Det är namnet på en sorts chips som jag åt för ett tag sedan. Helt okej, men ingen revolution direkt tycker jag. Innehållet var okej, tror jag, men jag har en fundering kring ingrediensen arom. Så här ser hela innehållet ut:

66 % potatis
26,5 % rapsolja
7,5 % kryddblandning (Tomat, kryddor, lök, sojasås, salt, fiskpulver, citronpulver, arom)

Man kan ju i och för sig undra vad som ingår i kryddorna också. Sådant kan man aldrig veta. Jag får skicka ett mejl och höra. Tills vidare så finns det chips med bra innehåll att äta.

onsdag 11 mars 2015

Svar om mandelpotatischipsen

I söndags så bloggade jag om chips där det inte fanns någon information om vilken olja som användes. Så här ser svaret ut:

Hej Katharina!

Tack för ditt intresse i våra Mandelpotatischips! Vi använder solrosolja i våra produkter.
Från och med Februari kommer vi att producera chipspåsar med tydligare märkning, så att det blir enklare att veta vilka ingredienser vi använder.
Med vänlig hälsning,

Claire Milin

Svenska LantChips AB


Toppen att de inte använder palmolja, även om jag inte trodde det. Men nu vet jag vad som är i. Det är bra att de kommer att förtydliga märkningen, sannolikt så har fler hört av sig. Visserligen så finns det ekologisk palmolja, men det känns bättre med solrosolja ändå. Fast tänk på att det inte är så nyttigt, så ät med måtta.

måndag 9 mars 2015

Mejeriprodukter som inte har mer än 30 procent fett i sig

Här är några exempel på vad de innehåller, till skillnad från produkter med mer fett och inga tillsatser. Först ut är Crème fraîche med 15 procent fett. Innehållet ser ut så här:

pastöriserad grädde
modifierad majsstärkelse
stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl, pektin)
syrningskultur

Tvåan är minifraîche med bara 5 procent fett:

pastöriserad mjölk och grädde
mjölkprotein
modifierad majsstärkelse
stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl, pektin)
syrningskultur

Sedan så har vi mellangrädde med 27 procent fett:

grädde
kärnmjölk
syrad skummjölk
stabiliseringsmedel (karragenan)

Några exempel med trista tillsatser och anledningen att jag skriver om detta beror på att Livsmedelsverket rekommenderar begränsad användning i skolmaten när det gäller mejeriprodukter med mer fettinnehåll än 30 procent. Det är många som är berörda av rekommendationen alltså. Jag har verkligen inget emot att man ska begränsa intaget av mättat fett, men som jag så många gånger har påpekat så fixar en duktig kock det här utan att använda tillsatsmejeriprodukter.

För egen del så ser jag för övrigt att min son äter mat med naturligt fett framför mat med allergena tillsatser även om det råkar bli aningen mer fett än det rekommenderade. Det handlar ju om det totala och vad man äter i övrigt också. Till exempel så behöver kroppen vitaminer och proteiner men inte socker. Eftersom jag lagar det mesta som vi äter här hemma, så vet jag att han får bra mat och rör man dessutom på sig regelbundet så ska det mycket till innan det blir övervikt och sjukdomar till följd även om man äter vispgrädde i såsen någon gång. Men det är min uppfattning och alla ska så klart bilda sig en egen, men jag kan inte låta bli att tycka att det finns en fetträdsla som skulle behöva nyanseras lite. Vi får inte ta bort naturliga ingredienser och ersätta med kemiskt framställda tillsatser. Det går emot naturen känns det som. Den känslan kan jag faktiskt inte skaka av mig.



söndag 8 mars 2015

Mandelpotatis Chips från Jonssons

Nej, det är inte mandelpotatis och chips som jag pratar om, utan mandelpotatischips, bara att någon som inte borde ha fått det, fick hålla i pennan. Hur som helst, dessa chips är både goda och tillsatsfria. Det är ju lite si och så med innehållet i många chipssorter och de senaste sorterna som jag har sett i butikerna har tillsatser, så det är klart att man blir glad när man ser sorter som är E-nummerfria.

Innehållet är så kort som det kan vara:

mandelpotatis
vegetabilisk olja
salt

Vilken sorts olja de har använt står tyvärr inte, men jag ska mejla och fråga.

onsdag 4 mars 2015

Intressant E-nummerartikel

Brukar läsa tidningen Vi? Det brukar inte jag, så den här artikeln hade jag missat. Den är visserligen ett par år, men väldigt intressant och även om den är några rader så ta dig gärna tid och läs:

http://www.vi-tidningen.se/2013/02/vad-e-det-vi-egentligen-vi-stoppar-i-oss/

På slutet i artikeln så nämns tillsatsen karragenan. Jag har nämnt den några gånger tidigare här i bloggen och vill ge ytterligare en kommentar då det står i texten att den finns i till exempel billiga korvar. Om det bara vore där så vore det väl väl, men den härjar fritt även i mejeriprodukter. Låt dig alltså inte luras och få det här på köpet för att du väljer 36-procentig fetthalt i grädden i stället för 40-procentig. Där kan man verkligen fråga vad som är att föredra: fyra procentenheter mer fett eller en högst tvivelaktig tillsats. Späd hellre din sås eller begränsa gräddintaget på det stora hela.

Handeln är ful ibland, men ha i minne att det är inte välgörenhet som de idkar, utan ren affärsverksamhet och det finns inte någon som tar fullt ansvar för det som säljs. Vissa gör visserligen ansatser, men mer än så är det tyvärr inte.


tisdag 3 mars 2015

Golden från Castello

Golden är namnet på en vitmögelost som jag har köpt, men inte hunnit smaka på ännu. Den ser god ut och jag utgår ifrån att den är det också, för jag brukar gilla den här sortens ostar. Bra att den inte har några konstiga tillsatser också utan bara det som faktiskt behövs för att göra en ost. Det är alldeles för ofta som det stoppas i E-nummer av någon anledning.

Ingredienser:

pastöriserad mjölk och grädde
salt
syrningskultur
ystenzym
mögel- och vitmögel kultur

Jag gissar att det ska stå "mögel- och vitmögelkultur" men nu skriver jag alltså exakt som det står på förpackningen och då blev det som det blev. En parentes i och för sig, men sådana missar borde inte släppas igenom till tryck. Hur som helst så när det gäller syrningskulturen så är det inget annat än att man tillsätter en kultur av mjölksyrebakterier för att kompensera de nyttiga bakterierna som försvinner när man pastöriserar mjölken. Det är inte lätt att veta vad allt betyder som står i en innehållsförteckning även om den är naturlig.




måndag 2 mars 2015

Vad säger Livsmedelsverket om de nya rönen om tillsatser?

Tja, inte mycket faktiskt. Under rubriken Tillsatser i mat, så kan man läsa följande: "Alla godkända tillsatser är säkra och bedömda utifrån en bred vetenskaplig grund. Det betyder inte att det alltid är nödvändigt att använda dem." Sidan uppdaterades i december senast. Tittar man på de senaste pressmeddelandena så finns inte heller något om detta, vilket jag finner väldigt märkligt faktiskt. Jag tror givetvis inte att man går ut och ändrar sina riktlinjer utan vidare, men som konsument så väcker den artikel som fanns i tidningarna förra veckan frågor och många skulle nog vilja få SLV:s reflektioner på det här med tillsatser och hälsa.

Som alltid kan man konstatera att det finns många olika åsikter och ställningstaganden, men lagom kritisk hållning är alltid sunt och för mig är ovanstående konstaterande att alla tillsatser är säkra alldeles för självsäkert. Fast jag är bara en i mängden av vanliga konsumenter som försöker lära och dra mina egna slutsatser, men jag är faktiskt inte ensam och vi bör ses med större respekt. Som mamma till en dotter som sedan födseln har haft problem med maten så känns det inte alls bra att tänka på alla tillsatser som hon får i sig, något som specialkosten är fullproppad med. Hur många utöver oss utan de här problemen skulle inte kunna må bättre om man forskade mer på det här området? Det övergår mitt förstånd att ett område som rör 100 procent av befolkningen inte ges mer resurser. Allt annat som det forskas om rör ofta en begränsad mängd människor, men vi äter alla och vi är beroende av det utbud som finns i affärerna, så det måste till mer uppmärksamhet här anser jag.