tisdag 31 december 2013

Snart 2014

Ja nu är det bara timmar kvar av år 2013. Jag hoppas att året har varit bra och att även nästa år blir bra. När det gäller matfronten så kan jag väl inte påstå att jag är allt för imponerad, men jag vet att vi trots allt är ett antal personer som jobbar för bättre mat i våra butiker och det ser jag fram emot att få göra även under 2014.

Gott nytt år!

söndag 29 december 2013

1848

Nej, jag har inte skrivit fel, chokladen som jag bloggar om idag heter 1848. Vidare så står det Lait noisettes au Feuilleté de Praliné. Den här chokladen fick jag när jag fyllde år i höstas och den var jättegod. Det var ganska nyligen som jag åt upp det sista av chokladkakan (jag fick flera) och sedan så har jag tänkt blogga om den, men glömt bort det. Nu kom jag i alla fall ihåg när det.

Jag har ingen aning om vad den innehåller, men vis av lärdom så utgår jag ifrån att den innehåller mycket mer än bara vad som behövs för att göra choklad.

Ingredienser:

mjölkchoklad 49 % (socker, kakaosmör, mjölkpulver, kakaomassa, laktos och mjölkprotein, arom, emulgeringsmedel (sojalecitin))
pralinékräm 31 % (socker, hasselnötter)
hela hasselnötter 16 %
krisp 4 % (socker, vetemjöl, smörfett, laktos, mjölkprotein, salt, maltmjöl från korn, bakpulver (E 500))

Lecitin, E 322, kan ge negativa reaktioner på vissa personer. Det bästa är kanske att undvika denna tvivelaktiga ingrediens. Jag kan tillägga att chokladen som jag fick inte var någon lågbudgetchoklad och det trista är att tillsatser finns i både dyr som billig choklad.

torsdag 26 december 2013

Ansjoviskryddad sillfilé

Jag hoppas att juldagarna har varit bra. Här har det som hos de flesta andra blivit mycket mat och dryck, vilket inte är så dumt så klart. En av mina favoriter på julbordet är Janssons frestelse och idag gjorde jag en andra och hade som vanligt ansjoviskryddad sillfilé i stället för ansjovis och i den här sorten fanns följande ingredienser:

sillfiléer
vatten
socker
salt
ättika
kryddor
konserveringsmedel (natriumbensoat)
aromer


Natriumbensoat heter på E-nummerspråk E 211 och kan vara hälsovådligt, så egentligen borde man undvika det. Tyvärr är det inte så enkelt när man handlar; det finns så otroligt många E-tillsatser och att komma ihåg vilka som är okej och inte är sannerligen inte lätt. Men E 211 är alltså inte någon av de harmlösa tillsatserna.

måndag 23 december 2013

Julmat

I dag handlade vi det allra sista inför morgondagen. Julköttbullarna gjorde jag redan för ett par veckor sedan, Janssons frestelsen och revbensspjällen görs i morgon och i dag fixade vi skinkan och den kokade vi själva eftersom vi tycker att det är godast. Godis och fikabröd har svärmor bakat, men pepparkakorna är färdigköpta. Det blir alltså en blandning av hemlagat och färdigt i morgon och det som jag verkligen hade velat göra själv men inte hann var rödbetssallad och gravlaxsås. För flera år sedan så började jag göra min egen rödbetssallad och det tog verkligen emot att köpa den därför, men ibland så måste man dra gränsen på ett vettigt ställe och inte slita ut sig bara för att...

Men, jul blir det ändå och jag hoppas att du njuter av julbordet i morgon, men också att tiden har varit på din sida så du har hunnit göra det mesta själv, för det är ju både godare och nyttigare, men om inte så låt det inte ge dig dåligt samvete. Det viktigaste är att få en lång och avkopplande julafton i morgon och den ska inte innehålla stress. Så när jag äter min färdigköpta rödbetssallad så ska jag tänka att det verkligen var värt att köpa den, för alla måsten ger verkligen ingen julstämning. Förresten, tänk att det redan är julafton om bara tjugo minuter!

söndag 22 december 2013

Ljus fullkorn

Ljus fullkorn är namnet på ett i alla fall för mig nytt surdegsbröd. Nyckelhålsmärkt är det också, precis som Livsmedelsverket med flera vill ha det. Nu blir det upp till bevis för om bröder som jag köpte håller måttet även när det gäller innehållet.

Innehållsförteckning:

vetemjöl
vatten
fullkornsvetemjöl (19 %)
surdeg (rågmjöl, vatten)
dextros
vegetabilisk olja
vetekli (1,3 %)
vetegluten
salt
jäst

Dextros i nyckelhålsmärkt bröd??? Alltså det som också kallas glukos. Så här säger Livsmedelsverket om denna ingrediens: "Glukossirap är en vanlig ingrediens i ett brett utbud av livsmedel, som glass, gelégodis, chokladfyllningar, kolor och drycker". Hur kan man tillsätta detta i ett hälsobröd? Men annars så är det ju bra innehåll och tillverkaren är Wasa.

lördag 21 december 2013

Pepparkaksdeg

Idag när vi var och handlade så såg jag pepparkaksdeg som låg i en disk i rumstemperatur. Det var ju inte utan att jag blev nyfiken på vad som fanns i degen när den låg som den gjorde. Jag passade på att titta på innehållsförteckningen eftersom jag utgick ifrån att här måste det finnas mycket mer än bara vanliga ingredienser.

I degen fanns förutom E-numret för bakpulver hela fem andra E-nummertillsatser. Återigen, och jag vill inte låta förmer på något vis, så undrade jag vem som köper sådan här deg. Det säger sig ju självt att deg som ligger i rumstemperatur inte kan vara något som man vill äta.

Vill du göra pepparkakor, gör egen deg, för det är inte svårt, jag lovar. Ingredienserna som behövs är få och det är enkelt att göra den. Men jag vet, så här i juletid så är det ibland en del funderande över vad man hinner och orkar göra själv eller väljer att köpa. Men vill du ha pepparkakor så kolla efter tillsatsfri deg, eller köp färdigbakade pepparkakor med få eller inga tillsatser.

tisdag 17 december 2013

Julmat och djuren

Ja, den här bloggen handlar egentligen om tillsatser i maten och om det går att hitta mat utan, men ibland kan jag inte låta bli att komma in på annat. Nu när det är juletid så äter vi mycket fisk och kött och framför allt så tänker man då på kossor och grisar men även lamm, som ju är de djur vi äter en hel del av. Även kalkon förekommer och mycket fisk så klart. Välj helst gårdsproducerat om du har möjlighet eller KRAV-märkt. Jag vet att jag har skrivit att KRAV inte är någon garanti för att djuren inte har utsatts för lidande och det jag tänker främst på är givetvis alla grisar som förr kastrerades utan bedövning. Jag hoppas innerligt att det har upphört helt.

Jag skulle önska att vi inte vore så dåliga på att fråga och att sälla krav när vi handlade. Hör dig för om djurhållningen, både i affären och genom telefonsamtal och mejl till både butikerna och uppfödarna. Kolla vad som finns i närheten där du bor när det gäller bönder och gårdsförsäljning. En sak till som spelar in här och det handlar faktiskt om tillsatser. Bra mörat kött och djur som inte är stressuppfödda smakar bättre och då behövs inte tillsatser, så det kan vara en indikator när du ser att kött och fisk har olika E-nummer tillsatta.

Gör det bästa du kan av julmatsinköpen, det mår både du och djuren bra av. Jag vet att pengar spelar in, det gör det för de flesta av oss, men kanske kan vi göra prioriteringar för djurens skull och även för undvikandet av tillsatser. Det tar lite längre tid och funderande, men det är det värt.

torsdag 12 december 2013

Julskinka

Nu kan man som jag skrev nyligen köpa julskinka utan nitrit om man väljer KRAV-märkt eller om man som tidigare hittar någon lokal handlare som säljer nitritfri skinka och har man letat med ljus och lykta så har det alltså hjälpligt gått att hitta sådan skinka förr, men få har sålt den på grund av bland annat Livsmedelsverket. Affärerna har inte velat ta in den och slakterierna har inte velat sälja nitritfri skinka. Det här är bevis för hur långt det kan gå i hysterin om vad vi kan och bör äta, vad som är farligt och att tillsatser är ett måste. Jo, många hävdar faktiskt det. Jag säger inte emot att vissa kan vara försvarbara, men jag kan ändå känna att många går för långt i sin argumentation. Ska jag vara helt ärlig så anser jag att all mat bör och ska kunna göras utan E-nummer. Sådana alternativ ska finnas och sedan ska det vara upp till mig att bestämma vilket jag vill äta.

Som med många andra saker så har just E-nummer blivit en självklarhet och något som de flesta tyvärr inte ifrågasätter. Påivrarna för tillsatser hävdar också gärna att det går för långt och att tillsatser är en nödvändighet. Tänk att den mat som vi äter inte kan ätas naturlig längre. Visst är det fascinerande att det som man har levt på fram tills nutid inte är ätbart utan konstgjorda tillsatser längre. Har vi blivit så blinda för det här så att vi reagerar på det naturliga istället för tvärtom? Nog känns det så när man hör debatten ibland.

onsdag 11 december 2013

Gourmetsticks

Goda små knäckebrödspinnar med rågflingor och chiafrön, ja det är vad som alltså kallas för gourmetsticks. Om man åtminstone hade valt att kalla dem gourmetpinnar säger jag som tycker att det är alldeles för många engelska ord och böjningar överallt. Goda är de i alla fall och med tanke på pris, namn och förpackning så har jag goda förhoppningar om ett utmärkt innehåll, så vi tar väl och kollar om jag har rätt. Så här ser innehållsförteckningen ut:

vete-, havre- och grahamsmjöl
rågflingor
kornflingor
chiafrön
linfrö
surdeg (vete)
socker
honung
malt
vetegluten
bakpulver
emulgeringsmedel (E 472e)
enzym
vatten
jäst
salt

Varför känner jag mig plötsligt lurad, jag som är så luttrad? Det här är verkligen ett bevis för att inte ens de livsmedel som ska ha det där lilla extra går säkra från E-nummer. Trist!

tisdag 10 december 2013

"Nybakat är godast!"

Jag satte rubriken inom citationstecken eftersom det är en rubrik som jag har sett på affischer som har bild på lussekatter som ser riktigt goda ut. Jag vet inte hur många affischer som jag har sett i tunnelbanan idag och eftersom jag håller med om att nybakat är godast så blir jag ju nyfiken på vad som finns i dessa nybakade bullar. Nu har jag på webben hittat vad de innehåller och det var väl som jag trodde, inte var det hembakat och vad som är i sådana bakverk i alla fall:

vetemjöl
vatten
socker
vegetabilisk olja och- fett (delvis härdat)
jäst
ägg
russin
salt
saffran
emulgeringsmedel (E471, E472e
förtjockningsmedel (E412, E422, E415)
surhetsreglerande medel (E330) och aromer

Eller vem slänger i fem E-nummertillsatser i sina hembakade lussekatter? Som vanligt så är inte skrivfelen mina utan kom med vid kopieringen. Det är alltså inte bara innehållet som det slarvas med. Här ser ni alltså vad som kan finnas i nybakat när det inte är hembakat.

torsdag 5 december 2013

Julmat och hemlagat

Igår skrev jag om vörtbröd och precis som med mycket annat till jul så kan man alltid baka och laga själv. Det blir i princip alltid godare och nyttigare, det är jag övertygad om, dock har jag aldrig fått till bruna bönorna riktigt bra, så jag kan inte skriva alltid, åtminstone inte för egen del. Billigare brukar det bli också, men gör det inte det så köp inte sådant som är billigare än hemlagat. Då är det garanterat något lurt med det. När till exempel köttbullar är billigare än färs, så kan det omöjligt vara köttbullar med bra innehåll och hög kötthalt från djur som har haft det bra.

Apropå djur så har säkert ingen missat grisdebatten som åter har blossat upp. Sådana historier är alltid lika tråkigt och det påminner en om att det är viktigt att tänka på varifrån man köper sitt kött. Tyvärr så är exempelvis nästan all fläskfilé dansk numera och jag har tänkt att jag ska mejla och förhöra mig lite kring uppfödningen.

I övrigt så är det upp till var och en hur duktig man orkar vara. Att stoppa korv till exempel är lite pyssel och många tycker nog att det är överkurs. Nu har jag inte gjort det själv men jag kan ju gissa att det tar en stund. Jag minns faktiskt att mamma och farmor någon gång gjorde det när jag var barn och jag har haft ambitionen att själv göra det någon gång, men jag har inte kommit dit ännu. Men hemmagjord Janssons frestelse blir det och hemlagade köttbullar så klart; det finns vissa saker som bara inte går att tumma på. Du har säkert någon favorit du med som du inte kan tänka dig att köpa utan måste göra själv. För som sagt var: det blir godast så!

Vörtbröd

Jag gillar verkligen vörtbröd och köper det alltid i juletid. Eftersom jag vet att bröd ofta innehåller mer än det nödvändiga så blev jag så glad när jag hittade ett mindre bageri som bland annat skriver så här på sin sajt:

"Det är inte så krångligt egentligen. Det behövs råvaror av god kvalitet och medarbetare med, glöd, engagemang och ett gott handlag. Och så behövs det respekt för att det här med bakning handlar om tid och tålamod. Då blir det gott. Ja och så skall det bakas lokalt, förstås."

Detta måste väl båda gott? Eller...? Nja, inte så gott som jag trodde, för trots att man skryter om sitt lokala och även om tradition då de har bakat sedan 1935, så innehåller brödet emulgeringsmedel. Man kan ju även undra om det verkligen är nödvändigt med citronsyra också. Så här ser hela innehållsförteckningen ut:

Vetemjöl*
rågmjöl*
skållat rågmjöl*
vatten
sirap
vört
maltextrakt (korn)
vegetabiliskt fett
jäst
vegetabilisk olja
salt
kardemumma*
nejlikor*
pomerans*
emulgeringsmedel E471
ingefära*
kanel*
citronsyra
arom
vitamin A och D

Asteriskerna är förresten en markering för allergena ingredienser.

onsdag 4 december 2013

861 ekologiska drycker

Ja det är så många drycker som finns på Systembolaget och som är ekologiska och de flesta är naturligtvis vin. Det kan ju vara intressant att veta i vindebatten om farliga tillsatser. Det används visserligen bekämpningsmedel även inom ekologisk odling, men de är biologiska och går inte igenom skalet och in i druvan som de kemiska bekämpningsmedlen gör. Kontrollerna är hårda, men trots det så kan man tyvärr hitta bekämpningsrester även i de här vinerna och det beror ofta på att det har kommit sådana med regnet och sådant kan man så klart inte värja sig emot.

När det gäller tillsatt svavel så är gränserna för hur mycket som får tillsättas hårdare än i vanligt vin.

Systembolagets ekologiska viner är endera KRAV-märkta eller uppfyller motsvarande krav när det gäller annan märkning.

måndag 2 december 2013

Vin och tillsatser

Det är märkligt, för när man går in på Systembolagets sajt och söker på "tillsatser" så får man inga träffar. Efter senaste veckornas debatt så borde man få det kan man tycka. Däremot så hittar man information om tillsatser i vin om man klickar vidare på webben och jag skrev ju lite om det här nyligen. Även om information finns så bör man kunna söka på ord som sannolikt många använder när de vill ha information.

Sulfiter är någonting som tillsätts i vin och det finns faktiskt i alla sorter, både vita, röda och rosé. Så här skriver man på Systembolagets sajt: "Sulfit är nämligen inte bara en tillsats utan något som bildas naturligt under jäsningen av vinet. Utan sulfit oxiderar och missfärgas vinet snabbare vid kontakt med syret i luften och det blir lättare för bakterier och mögel att utvecklas. Det är också nödvändigt att tillsätta sulfit för att avbryta jäsningsprocessen och förhindra dålig lukt."

Vill man verkligen få så lite som möjligt i sig av sulfiter så ska man satsa på mycket dyra äldre viner, men det är ju inget alternativ för de flesta. Man får helt enkelt försöka lära känna sig själv så bra som möjligt så man vet vad man tål och inte.

När det gäller oxideringen så blir vinet snabbt dåligt och ombildas till vinäger om processen sätter igång och det vill man ju inte. Vi får nog leva med sulfiter i vin än ett tag gissar jag.

söndag 1 december 2013

Ekologisk majonnäs

Som jag tidigare har påpekat så är KRAV-märkt mat ingen garanti för vare sig tillsatsfri mat eller human djurhållning. Men, det är trots allt ett bättre val många gånger och jag handlar själv KRAV-märkt då och då och nu senast när jag köpte majonnäs. Sorten har dock inget föredömligt innehåll, så jag kommer inte att skriva vem tillverkaren är, däremot redovisa ingredienserna så klart.

Innehåll:
rapsolja
äggula (8,5 %)
vatten
vitvinsvinäger
socker
senapsfrö
kryddor
förtjockningsmedel (E 412)
ättika
salt (0.8 %)

Ja ni ser själva, majonnäsen innehåller E 412, en ingrediens som är helt onödig faktisk. Det är vad som också heter guarkärnmjöl och kan ge allergireaktioner hos vissa personer. Det är så trist att man tillsätter sådant som inte är nödvändigt och att det inte är en nödvändig ingrediens vet vi eftersom det säljs majonnäs som är helt tillsatsfri. Enligt min mening borde ekologiska produkter hålla fanan högre än så här.