torsdag 28 november 2013

Julmat och julskinka

Nu är det bara ett par dagar kvar av november och sedan går vi in i årets sista månad med allt vad det innebär. December är ju den stora festmånaden om man ser till bjudningar, mat med mera. Det är också då som vi pyntar mest, vilket verkligen är välkommet efter det jobbiga novembermörkret, men det är inte det som jag ska skriva om utan vad vi äter och det är mycket och idag blir det om skinkan. Nu gäller det att tänka sig för om man vill hålla formen och det är sannerligen lättare sagt än gjort.

Men om man nu ska unna sig en massa gott och det ska man väl, men samtidigt vill att det ska vara så tillsatsfritt som möjligt? Ja då har man verkligen hamnat i en djungel av ingredienser i alla olika livsmedel. I princip ingenting av det du kommer att köpa till julbordet är tillsatsfritt, såvida du inte gör aktiva val. Tyvärr så kommer man förmodligen inte att lyckas helt i sin ambition ändå, men det kan ju bli bra mycket bättre än om man bara handlar på måfå.

För mig eller rättare sagt för min man och mig, så är det julskinkan som vi först och främst vill ha så naturell som möjligt. I de flesta processade charkprodukter hittar man E 250, alltså natriumnitrit. Det ger en finare färg (om man nu gillar rött) och det påverkar hållbarheten samt förebygger botulism, den hemska sjukdomen som kan leda till döden om man har otur. Det är med andra ord inte svårt att köpa argumenten, men om man nu ändå inte vill ha det i maten då det inte är säkerställt att det inte är hälsovådligt? Ja då blir det till att leta. Men det finns och KRAV-märkta skinkor plus några andra sorter har inte natrium i sig. Läs innehållsförteckningar och fråga så kommer du att hitta den här typen av skinka. Det är för övrigt den vanligaste i vårt grannland Finland. Man ska också veta att vid god hygien så förekommer inte botulism. Men, är man rädd att ta risken så ska man givetvis välja en natriumskinka.

tisdag 26 november 2013

Vin och dess tillsatser

Ja det finns väl ingen svensk som har missat vindebatten som rasar för tillfället. Det är bra att diskussionen nu äntligen förs tycker jag och att den här frågan har kommit i fokus och jag måste säga att jag har nog varit lite naiv för egen del när det gäller vad vin egentligen innehåller mer än vindruvor. Vid några tillfällen så har jag bloggat om vin, men det har väl inte blivit någon djupdykning tyvärr och det som jag har fått fram har inte gjort att jag har haft anledning att tro att det är så illa så att det är tillsatserna och inte alkoholen som ger vissa baksmälla!

På Systembolagets sajt kan man läsa att det är EU som reglerar tillsatserna och så är det ju för alla livsmedel. Alltså inget märkligt med det. Problemet är väl snarare bristen på krav att redovisa innehållet. Det skiljer sig mot andra livsmedel vilket är obegripligt. Visst kan någon mena att vin inte är mat och kan uteslutas ur "kosten" och det är så klart sant, men vi behöver inte snickers, sockerdricka, mjölkchoklad eller citronrån heller. Fast vi kanske vill äta och dricka det ibland, för att vi tycker att det är gott och för att vi behöver få unna oss sådant som vi gillar ibland. Alla livsmedel ska vara säkra för oss, inte bara vissa och alla ska enligt min mening ha en innehållsförteckning på förpackningen.

Enligt Systembolaget så ser man inom EU över just ovanstående och vi är nog många som hoppas på att kraven ska höjas och att inte gränsen för att behöva deklarera innehållet ska gå vid 2,25 procents alkoholhalt. Det kan ju faktiskt vara så att man får större problem än "baksmälla" och verkligen åker på en större allergireaktion och så ska det självklart inte behöva vara.

måndag 25 november 2013

Tranbär från Superfruit

För snart 1½ år sedan skrev jag om torkade tranbär från Risenta. En annan sort som också har bra innehåll är Superfruits tranbär. Så här ser innehållet ut i dem:

ekologiska tranbär (74%)
äppeljuice
solrosolja

Nu ska man visserligen inte äta allt för mycket solrosolja, men är det bara i tranbär då och då så är det sannolikt ingen större fara. För övrigt så vill jag råda dig att alltid kolla innehållet innan du köper tranbär, för alla sorter har inte E-nummerfritt innehåll.

söndag 24 november 2013

Köttbullar

Nu när julen närmar sig så kommer man osökt att tänka på köttbullar. Jag hoppas innerligt att alla tar sig tid att göra egna till julbordet då det smakar så otroligt mycket bättre än de köpta, men det kan ändå vara intressant att se vad de innehåller, de köpta alltså. Jag är ju av åsikten att även färdigmat ska vara bra. Egentligen så borde man kunna köpa precis all sorts mat och vara säker på att den är vällagad och har bra innehåll. Här tittar jag på några olika sorters köttbullar och de har följande innehåll:

Sort 1
svenskt Rapsgris®- och nötkött
potatis
lök
ägg
ströbröd (vetemjöl, vatten, salt, jäst)
potatismjöl
mjölk
salt
kryddor
libsticka
socker

Sort 2
svenskt gris- och nötkött (80%)
potatis
lök
ströbröd (vetemjöl, vatten, salt, jäst)
ägg
potatismjöl
mjölk
salt
socker
kryddor
lagerblad
kryddextrakt

Sort 3
gris- och nötkött(87%)
lök
ägg
ströbröd (vetemjöl, salt, jäst)
rapsolja
salt
socker
kryddor och pepparextrakt

Inget att klaga över, även om jag kan vara lite misstänksam mot kryddextrakt. Varför inte bara kryddor? Som vanligt så friskriver jag mig från slarvfel när det gäller ingredienserna.

onsdag 20 november 2013

Svensk kött och plockgodis

Idag tänker jag länka till en artikel som jag fick tips om på facebook. Den handlar om Livsmedelsverkets rekommendationer och hur snett det kan bli när fokus är på fel saker. Den är väl värd att läsa och ger en en och annan tankeställare: http://www.smp.se/ledare/livsmedelsverket-fortsatter-att-jaga-bonder(4032934).gm

Ja, varför fokuserar man på mat istället för godis när man vill förbättra hälsan hos oss svenskar? Varför lyfter man inte fram det negativa med utländsk kött istället för att försvåra för våra svenska köttbönder? Hur mycket vi äter är också något som självklart är ett stort problem, både för vår hälsa och för miljön så givetvis borde det få mer utrymme i debatten när man pratar om dessa frågor. För övrigt så är jag ytterst kritisk till att tala om för människor vad de ska äta, det är var och ens eget val. Däremot så ska kunskap ges så att man kan ta välgrundade beslut, men det är en annan sak.

Det är intressant att en politiker från ett riksdagsparti går ut och kommenterar Livsmedelsverket på det här sättet, men en eloge till Patrik Davidsson för att han gör det. Verket kostar pengar och jag vet ju hur svårt det kan vara att ha med dem att göra efter alla år med bloggen då jag har frågat både det ena och det andra och när jag har läst om vad de jobbar för och haft funderingar kring detta.

Som alltid är det ofta det som är politiskt korrekt som sägs, inte det som är det vettiga. Det är Livsmedelsverket bevis för.

tisdag 19 november 2013

Nyckelhålsmärkt

Häromdagen så gick Livsmedelsverket ut med ett pressmeddelande om svenskars matvanor och kunskaper i frågan. De har frågat 1 100 svenskar i åldrarna 18 - 74 år vad de ansåg om olika saker som hade med kost att göra. Bland annat hade man frågat om dessa personer ansåg att nyckelhålsmärkningen vad något som förknippades med hälsosam mat. 54 procent ansåg att det var det, något som fått Livsmedelsverkets dietist att reagera så här: "Vi tycker ändå att det är ett nedslående resultat. Tyvärr har många en förlegad bild av Nyckelhålet och tror att det handlar om så lite fett som möjligt. Men Nyckelhålet är en hjälp att välja det nyttigare alternativet. Nyckelhålet finns till exempel på bröd med mycket fullkorn och fibrer, på flingor med mindre socker och salt och på matfetter med nyttiga fetter , säger Anette Jansson."

På verkets sajt kan man läsa följande: Om man väljer fet mjölk, smör och feta mejeriprodukter i stället för lättmjölk och nyckelhålsmärkt smörgåsfett till vardags kan det lätt innebära ett för högt intag av mättat fett och ett för lågt intag av fleromättat.

Jag vill inte förringa det som sägs och jag är heller ingen expert på området, men så mycket vet jag att det fett som finns i till exempel smör liknar det fett som kroppen själv producerar och det finns även forskare som hävdar att den rådande fetthysterin är överdriven. Så här skriver Göran Petersson från Chalmers och professor i kemisk miljövetenskap i en skrift om smör och margarin: Proportionerna av fettsyror ligger idealiskt nära dem för människans och närstående däggdjurs fett. Han varnar även för Becel, ett smörgåsfett som många gör reklam för som något mycket hälsosamt.

För oss konsumenter är det alltså inte lätt att veta vad som är det bästa och det finns många som säger si och många som säger så. Ta reda på det du kan och dra sedan dina egna slutsatser för ingen kan bestämma vad andra ska äta och inte äta, men för egen del så väljer jag det naturliga och då i måttlig mängd så klart. Överdrifter är aldrig bra, inte ens om man är bergsäker på att de är nyttiga.

måndag 18 november 2013

Margarin

Det är lite märkligt att jag aldrig har skrivit om innehållet i margarin och knappt om livsmedlet överhuvudtaget. Ändå så är just margarin ett av de mest debatterade livsmedlen och inte utan fog måste man säga. Denna kemiskt tvättade gegga som trots alla skriverier tycks sälja som smör i solsken. Hur kan detta vara möjligt? Tar inte människor till sig av det som de läser? För egen del så behöver jag inte veta mer än vad jag redan vet, men det är faktiskt på tiden att jag tittar närmare på innehållet i detta fett som så varmt förespråkas av vissa. Smöret sägs vara boven i dramat när det gäller fett, inte margarinet trots dess tillverkning och dess innehåll.

Här är några sorter och deras innehåll:

vegetabiliskt fett
vegetabilisk olja 27% (solrosolja, rapsolja, linfröolja)
vatten
vassle (av mjölk)
salt (1,5%)
emulgeringsmedel (sojalecitin)
arom
A- och D vitamin

Detta margarin har tillverkats ända sedan 1943 och det är inte utan viss bedrövelse som jag läser det. Om vi äter smör i lagom mängd och sedan använder raps- eller olivolja så ska det nog mycket till innan smöret blir ett problem. Det är min uppfattning, men den delas så klart inte av alla och experterna är oense. Men till innehållet nu, varför tillsätter man arom? Det är en av de fina saker med smör, det smakar gott utan tillsatser. Det här säger mig att produkten är så processad så att de naturliga smakerna har försvunnit och stämmer det så är det verkligen trist.

Så här ser nästa sort ut:

vegetabiliskt fett
vegetabilisk olja
vatten
vassle (av mjölk)
salt (1,5 %)
emulgerinsmedel (sojalecitin)
A- och D-vitamin
arom

Innehållet är snarlikt och nej, det är inte jag som har stavat fel, jag har kopierat från sajten.

Här har vi en tredje sort som rätt och slätt heter matfett:

vegetabilisk olja och fett
vatten
syrad skummjölk
salt
emulgeringsmedel (E322, E471, E 472c (vegetabilisk)) konserveringsmedel (E 202)
arom
vitaminer (Vitamin A, Vitamin D)

Hela tre sorters emulgeringsmedel och dessutom konserveringsmedel. Nej, det här låter verkligen inte lockande. Alla gör givetvis sina egna val, men för mig blir det smör och olja när jag lagar mat och bakar. Jag tar risken!

söndag 17 november 2013

"Bakar med kärlek"...

Visst låter det härligt? Precis det här gör en av våra största brödtillverkare, bakar med kärlek alltså. De har så mycket kärlek i sina bröd så listan med ingredienser vill inte ta slut. Se bara här vad som finns i deras saffransgifflar, en bulle som säkert säljer bra i adventstider:

vetemjöl
fyllning 22% (socker, margarin (vegetabilisk olja och fett, vatten, salt, emulgeringsmedel (E471)
surhetsreglerande medel citronsyra, arom)
aprikoskärnor
sirap (glukos, sackaros och fruktos)
glukossirap
modifierad stärkelse
vegetabiliskt fett
vetemjöl
majsmjöl
vatten
förtjockningsmedel (E440, E401)
salt
mandel
konserveringsmedel (E202)
stabliliseringsmedel ( E450, E472c), arom)
mjölk
vegetabilisk olja
socker
jäst
ägg
vatten
salt
bakpulver (E450, E500)
konserveringsmedel (E200, E282)
vegetabiliskt emulgeringsmedel (E471)
saffran
arom

Det är något slarvfel i texten, men det är från tillverkarens sajt och de kom med när jag kopierade listan för att få med allt, så det får stå för dem och varför vetemjöl står två gånger vet jag faktiskt inte. Men visst är det imponerande hur man kan lyckas få med så många ingredienser i några små gifflar!

lördag 16 november 2013

Pepparkakor

Nu börjar advent att närma sig och pepparkaksburkarna får allt större utrymme i våra livsmedelsaffärer. Sorterna och smakerna är många och jag är nog lite extra svag för dem som har smak åt pepparkaksdeg. Det finns även pepparkakor som har mer vuxen smak, nästan lite bränd sådan, men det är alltså inte min favorit. Men vad innehåller de då? Ja detta ämne har jag tagit upp flera gånger tidigare och gör det alltså nu igen. För att visa hur olika innehållet kan vara så tänker jag nu lägga ut några innehållsförteckningar. Tänk även på att KRAV-märkt inte är någon som helst garanti för att innehållet ska vara tillsatsfritt.

Pepparkakssort 1:

vetemjöl
socker
vegetabiliska oljor(palm raps, kokosnöt) sirap
salt
bakpulver (natriumbikarbonat)
kanel
ingefära
kryddnejlika

Natriumbikarbonat heter även E 500. Mycket trist med palmoljan i kakorna och vart är smöret? Nej, det här var ingen hit!

Pepparkakssort 2:

vetemjöl
socker
rapsolja
sirap (sackaros, glukos, fruktos)
bakhjälpmedel: natriumvätekarbonat
kryddor (kanel, ingefära 0,3 %, nejlikor)
salt
naturlig arom

Natriumvätekarbonat är ett gammalt namn för natriumbikarbonat och heter då givetvis E 500 det med. Sedan så är det en del trista sockerarter som jag inte gillar. För övrigt så vet jag inte varför man skriver som man gör eftersom sönderdelad sackaros är en blandning av fruktos och glukos som kallas invertsocker. Hur som helst så är detta mycket sötare än strösocker. Vi går vidare.

Pepparkakssort 3:

vetemjöl
vegetabiliskt fett
socker
sirap
ägg
ingefära
nejlikor
kanel
bikarbonat

Bikarbonat är också vad som kallas E 500. Egentligen så har de här sorterna hyfsat bra ingredienser och det finns andra som inte alls ser lika bra ut innehållsmässigt, så därför råder jag dig att läsa innan du handlar. Framför allt glutenfria pepparkakor kan vara en riktig katastrof om man får använda ett lite mer talande uttryck här.


torsdag 7 november 2013

Salsa

Jag köpte inte bara tacosås häromsistens, utan även salsa och den har jag inte läst ännu vad det innehåller, utan det är bara den andra såsen som jag blivit granskad än så länge. Men realist som jag är så (försöker att inte vara för mycket pessimist trots allt) så gissar jag att det finns mer än bara det som behövs bland ingredienserna. Vi tittar.

Ingredienser:

tomat
vatten
lök
tomatpuré
röd paprika
ättika
salt
socker
kryddor (jalapeno, chili, spiskummin, vitlökspulver, svartpeppar, koriander, paprikaextrakt)
modifierad majsstärkelse
surhetsreglerande medel (citronsyra)

När det gäller stärkelsen så är jag väldigt tveksam till att äta den egentligen med tanke på vilken kemisk process som den genomgår och inte minst med vilka kemikalier som är inblandade. Men trots detta så får vi väldigt ofta i oss den här "ingrediensen". Det är tråkigt, men det är så som det ser ut, än så länge...

onsdag 6 november 2013

Tacosås

Häromdagen så köpte jag tacosås trots att jag vet att den brukar ha tillsatser och jag var lite stressad och läste inte ens på innehållsförteckningen. Nu gör jag det och så klart så ser det inte ut som jag skulle önska.

Ingredienser:

vatten
lök
tomater
tomatpuré
paprika
ättika
salt
modifierad majsstärkelse
socker
jalapenopeppar
chili
surhetsreglerande medel (citronsyra)

Stärkelse finns naturligt i mycket men vår fabrikstillverkade mat får ofta hjälp på traven för att bibehålla en bra konsistens och då tillsätts modifierad stärkelse. Med hjälp av kemiska ämnen så gör man naturlig stärkelse (som utvinns ur rot- eller grönsaker) till stärkelse som bibehåller de egenskaper som man är ute efter.

E 330, citronsyra, framställs på kemisk väg och ska inte ge några hälsoreaktioner, dock säger sig vissa personer reagera på tillsatsen.

måndag 4 november 2013

Mejl om makrill i tomatsås

För ett par veckor sedan eller så, så mejlade jag och skrev att jag var tacksam för att Eldorados makrill i tomatsås inte innehöll några tillsatser. Igår såg jag att de hade svarat för ett tag sedan, men jag hade tyvärr missat mejlet bland alla andra i inkorgen. Så här skrev de:

Hej Katharina,
Tack för ditt mail. Det är alltid roligt med positiv feedback på våra produkter. Jag framför detta till ansvariga!

Med vänlig hälsning

Karin Hellgren

Axfood Konsumentkontakt
0771-876770
konsument@axfood.se


Det här kanske inte ser så märkvärdig ut, men ju mer jag funderar över det här med positiv respons på sådant som är bra, ju mer övertygad blir jag att det, precis som att "klaga" kan vara en bra väg att gå. Att tala om när man är nöjd är faktiskt väldigt bra när man vill något. Gör gärna samma sak du med. Ju fler vi är som visar vad vi uppskattar, ju bättre är det.

söndag 3 november 2013

Président le Bleu

Gillar du blåmögelostar men tycker att en del är för kraftiga i smaken? Då kan du med fördel välja en helt ny ost som heter Président le Bleu och är tillverkad av just Président. Mild och god smak och bra innehåll och lagom stor bit, 145 gram. Den här osten är en blå- och vitmögelost av pastöriserad komjölk.

Ingredienser:

mjölk
salt (1,2 %)
mjölksyrakultur

Det var inte många ingredienser och som du ser så behöver man heller inte vara fler för att tillverka en sådan här ost. Så om det finns andra ingredienser i så är de sannolikt överflödiga. Tillsatser är oftast sådant som vi konsumenter förlorar på och producenterna vinner på.