torsdag 17 september 2020

Vilande blogg

Hej trogna och "då och då"-läsare. Den här bloggen har funnits sedan maj 2009 och i början la jag ut inlägg varje dag. Numera blir det sporadiskt och även om jag inte vill det så tar annat tid och koncentration och jag behöver helt enkelt fokusera mer på det. Man är i olika faser och gör olika saker vid olika tidpunkter. Dessutom känner jag att jag har skrivit om så otroligt mycket här, även utöver E-nummer. Ett avslut, eller åtminstone en paus, känns därför naturligt nu. Har jag uppnått mitt syfte då, att se om det går att leva E-nummerfritt? Ja det har jag väl såtillvida att jag inser att det är väldigt mycket lättare sagt än gjort. Men jag försöker när jag har tid och ork att välja "rätt". Jag undviker även sådant med lågt innehåll gällande exempelvis frukt i marmelad med mera. Man måste helt enkelt vara en medveten konsument, annars händer inget. Är det någon som vill komma i kontakt med mig av någon anledning (mat och dylikt), så går det självfallet fortsatt bra att mejla till k.wallenborg@mail.com Bästa hälsningar med hopp om bättre mat, Katharina Wallenborg

torsdag 30 juli 2020

Lufttorkad skinka rökt med bokspån

Ja det här var verkligen gott, men jag kommer inte skriva tillverkaren på grund av tillsatserna. Som så ofta var jag stressad då vi var på väg till landet, och bara rafsade ihop det viktigaste. Fyra olika tillsatser fanns i skinkan, som man tänker bara borde innehålla just skinka och eventuellt salt och kryddor. Men det var lite för många ingredienser i mitt tycke alltså. Ingredienser: kött från gris (95 %) salt kryddor (tomat, lök, libbsticka, vitlök) maltodextrin druvsocker surhetsreglerande medel (E 331, E 500) antioxidationsmedel (E 301) konserveringsmedel (E 250) Men, det finns lufttorkad skinka utan tillsatser, så ska du köpa det och har tid, läs innan!

måndag 8 juni 2020

Mozzarella di bufala campana

Det långa namnet är vad en buffelmozzarella heter, en ost alltså. Den är tillverkad av Michelangelo och har en mild och god smak. Osten går så klart att använda i olika rätter, men jag hade den på pizza. Det är där jag gillar den bäst.

Ingredienser:

pastöriserad buffelmjölk
naturlig vassle
löpe
salt

Ja det var det hela. Alldeles utmärkt. Den här typen av ost brukar vara tillsatsfri, men släng ett öga, för det stämmer inte alltid. Sedan vilken du väljer i övrigt är så klart en smaksak.




måndag 1 juni 2020

Tradicional lomo

Så heter den, den lufttorkade kotletten som säljs i tunna skivor och är mycket god. Det här känns som en naturlig produkt: lufttorkat kött. Vad mer kan finnas i förpackningen, ja förutom lite salt eventuell? Dessvärre mycket i det här fallet konstaterar jag nu när jag läser närmare.

Ingredienser:

kött från gris
salt
paprika
olivolja vitlök
antioxidationsmedel (E 301)
konserveringsmedel (E 252, E 250)

Kryddor och olja har jag givetvis inget emot, men tillsatser gör mig alltid fundersam. Inte alla kanske, men när det i en sådan här produkt finns flera stycken så känner jag på en gång att det säkert är mer i än nödvändigt.

E 301 gör att köttet blir rött och det är naturligtvis trevligt, men för egen del kan jag ta om det inte är så färgglatt. Tillsatsen har i alla fall inga kända hälsorisker.

E 252 och E 250 är konserveringsmedel som för all del kan vara försvarbart då de hämmar tillväxten av en bakterie som kan ge den allvarliga sjukdomen botulism, vilket är en förgiftning. Den är tack och lov ovanlig i Sverige och när bakterierna växer till så handlar det om brisande hygien. Dock tillåts inte tillsatsen av Krav eftersom det i djurförsök har visat sig att det finns en ökad risk för cancer.

Så här säger Livsmedelsverket: "Botulinumtoxin är ett extremt kraftigt nervgift som förlamar muskler. Sjukdomssymtom uppstår från ett par timmar upp till flera dagar efter konsumtion av livsmedel som innehåller giftet. Symtom består av illamående och kräkningar, synrubbningar, tal- och sväljsvårigheter, muskelsvaghet och andningssvårigheter. Förgiftningen kräver omedelbar vård eftersom den i sin allvarligaste form kan leda till döden på grund av att andningsmusklerna förlamas. Det räcker med några nanogram av giftet för att orsaka botulism."

Ibland är avvägningen svår, men alla charkprodukter har inte tillsatser och det kan vara värt att fundera över varför vissa producenter kan hantera sin produktion men inte andra.


tisdag 5 maj 2020

Valnötskärnor från Favorit

Ja jag vet, jag är en värdelös bloggare, det är alldeles för långt mellan inläggen. Men bortglömd är den inte, bloggen. Nu så är jag alltså här igen och den här gången tänker jag syna innehållet i valnötskärnor. Skulle det verkligen kunna innehålla mer än så när det handlar om den här typen av livsmedel. Ja faktiskt, men det gör det inte. Den enda ingrediensen är alltså just dessa nötter. Toppen!

Eftersom jag har bloggat i elva år nu och i början skrev varje dag, så har jag hunnit beta av ett och annat livsmedel. Det är otroligt sorgligt vad man kan hitta ibland. Ta kött till exempel. Du ser en bit färskt kött och kan inte drömma om att det skulle finnas mer än kött i förpackningen, men det kan det visst göra och risken finns alltså alltid att det är något mer än vad man tror.

Många tillsatser är helt oskyldiga, vilket jag många gånger påpekat, men vissa är helt onödiga och får dig att till och med betala för vatten och fluff som borde uteslutas. Det viktigaste är dock att det finns tillsatser som trots att de är hälsovådliga tillsätts. Därför fortsätter jag blogga. Men även för att syna industrin i övrigt också och att sprida de goda exemplen, som också är väldigt många.


söndag 9 februari 2020

Pistachio Mix

Som jag skrev i inlägget för det här, så ska man inte alls vara säker på att inte mandlar och annat tilltugg innehåller tillsatser. Den här pistachblandningen är god, men ingredienslistan inte lika bra. Förutom nötter och mandlar, så har de fått med en hel del annat. Nu ska tilläggas att vissa nötter har ett knaprigt skal omkring sig, men jag tycker nog ändå att de kunde ha skippat vissa av övriga ingredienser/tillsatser.

Ingredienser:

jordnötter (39 %)
cashewnötter (19 %)
mandel (19 %)
pistagenötter (9,7 %)
rapsolja
majsmjöl
vetemjöl
majsstärkelse
salt
socker
kryddor (paprika, chilipeppar, vitpeppar)
äggpulver
tomatpulver
maltodextrin
jästextrakt
färgämne (paprikaoleoresin)
klumpförebyggande medel (trikalciumfosfat, kiseldioxid)
chiliextrakt
konserveringsmedel (natriumacetat)
naturliga aromer
rökarom
syra (citronsyra)

Paprikaoleoresin, eller E 160c framställs enligt Äkta vara på följande sätt: "Extraheras ur paprika med hjälp av olika lösningsmedel". Några kända hälsorisker finns det inte med tillsatsen.

E 341, dit trikalciumfosfat hör, är ett klumpförebyggande medel. Vad det gör här vet jag ärligt talat inte, för man tycker att det borde fungera utan tillsatsen. Fosfater är något som ifrågasätts av många, men det behövs mer forskning innan man kan säkerställa att det skulle leda till för tidig död. Och som med allt annat, det handlar givetvis om mängder. Med det sagt, så kan det självfallet vara en idé att undvika tillsatsen.

E 551/kiseldioxid, är också ett klumpförebyggande medel, men där finns inga kända hälsorisker eller misstanke om sådana.

Inte heller E 262, natriumacetatet har några kända hälsorisker.

Med andra ord så är den här tilltuggsblandningen förhoppningsvis harmlös, men det känns ändå som väldigt många fler tillsatser än vad som skulle behövas.


lördag 8 februari 2020

Marcona från Talanda

Marcona är spanska mandlar, i alla fall enligt förpackingen. Ganska milda men goda då de är saltade.

Ingredienser:

mandlar (98 %)
salt (2 %)

Man blir som alltid glad över sådant här innehåll. Nu tycker man att det är självklart att det inte finns tillsatser i den här typen av livsmedel, men självklart är det inte.



fredag 7 februari 2020

Kallrökt lax från Bas%c

Nej, jag har inte skrivit fel, det ska vara Bas%c. Men nu fortsätter vi med laxen. Bra smak och bra innehåll.

Ingredienser:

lax
salt

Fantastiskt få ingredienser, bara salt tillsatt. Det står att den "bör konsumeras inom 3 dygn", men håller man kylen kall så är det inga problem att ha den några dagar till. På etiketten finns även en logotyp från asc, vilket innebär att den är ansvarsfullt odlad. Någon hundraprocentig garanti finns alltid, men det är förhoppningsvis ett bättre val än kallrökt lax utan märkning. Å andra sidan så finns det många som är seriösa utan certifieringar, för sådant kostar pengar. Så här säger Världsnaturfonden på sin sajt om märkningen: "ASC grundades 2010 och är en internationell hållbarhetsmärkning för odlade fisk- och skaldjursprodukter."


tisdag 28 januari 2020

Ica naturell fettuccine

Eller platta spaghetti för att beskriva formen på pastan.

Det här är färsk pasta och den kokas på bara några minuter. Gott är det också, och innehållet är bra.

Ingredienser:

durumvetemjöl (73 %)
ägg (20 %)
vatten

Kan det bli mycket kortare? Räknar man bort vattnet så är det bara två ingredienser. Inte ett E-nummer så långt ögat når. Pastan går för övrigt utmärkt att frysa, vilket jag gjorde när de sålde den för fem kronor styck eftersom datumet var kort. Eftersom vi sedan många år har bäst före-datum och inte sista förbrukningsdag som förr, så var det inte alls någon fara med att köpa pastan.