Så här års så början man fundera över julen och all den goda maten och gotterna som är ska finnas på julbordet. Vad måste vara med och vad kan vi avvara om vi känner att stressen blir för stor? Julen handlar ju om att njuta, inte att få migrän på julafton, vilka en del dessvärre får. Det tar dessutom en faslig tid att plocka fram ett stort antal rätter, speciellt som mycket ska vara varmt. Men vi har alla några rätter som vi måste ha med. Bakat och godis vill vi nog inte heller skippa. För egen del så är nog Janssons frestelse det sista som skulle försvinna från mitt julbord. Choklad och tryffel är jag också svag för. Men hur mycket hinner och orkar man göra själv?
För egen del så är hemlagade köttbullar ett måste. Att jag inte skulle hinna med det är lika osannolikt som att jag skulle låta bli att tvätta mina kläder. Däremot så tycker jag att den färdiggravade laxen faktiskt är godare färdigköpt, men det är ett undantag. Just gravad lax är något som i princip alltid är tillsatsfritt dessutom, men läs innehållsförteckningen innan, för det finns åtminstone en sort som inte är det och då är det väldigt enkelt att välja ett annat alternativ.
Julskinkan är alltid ett kapitel för sig. Här kan det vara näst intill omöjligt att hitta en utan tillsatser i våra butiker, men är man beredd att lägga lite extra tid på att hitta den och en hel del extra pengar på att köpa den, så finns den. Det allra enklaste är nog att kontakta en lokal bonde som har butiksförsäljning. Där hittar du säkert även tillsatsfria prinskorvar om du vill ha det.
Godiset då? Ja det är klart att det ofta smakar bättre och har bättre innehåll än det färdigköpta. För många så är godistillverkningen också ett sätt att julpyssla och samlas kring lite glögg och mysa. Köper du kakao eller choklad som ska blandas i godiset så finns det flera tillsatsfria alternativ när det gäller kakaon. Chokladen är värre och urvalet ytterst begränsat, men åtminstone mörk choklad hittar nog de flesta om de frågar efter den.
Den här bloggen startade jag i maj 2009 och det började med att jag ville ta reda på om det gick att äta tillsatsfritt och om det fanns alternativ till E-nummerstinna livsmedel. Under resans gång har bloggen utvidgats och jag skriver bland annat också om djurhållning, EU, KRAV med mera.
onsdag 16 november 2016
torsdag 10 november 2016
Kalamataoliver från Fontana
Kalamata kärnfria oliver i olivolja, står det på plåtburken från Fontana. Det är svarta urkärnade oliver och jag undrar om det inte är de första som jag har ätit som faktiskt smakar något också. Annars så brukar svarta oliver vara ganska smaklösa. De är egentligen gröna som färgas och är i mitt tycke en totalt onödig produkt. Men dessa kan jag rekommendera. De är riktigt goda. Kanske inte helt kan jämföras med kalamataoliver som har kärnorna kvar, men det här är ju väldigt bekvämt om man ska ha dem i maten.
Ingredienserna är få och föredömliga:
kalamataoliver
olivolja
salt
Mer behövdes det inte. Sedan kanske någon tycker att saltet inte borde vara där och det må så vara, men det ger lite smak och sätter man inte i sig några stora mängder av oliverna så tror jag inte att det är något problem. Oliverna är för övrigt odlade och packade i Grekland.
Ingredienserna är få och föredömliga:
kalamataoliver
olivolja
salt
Mer behövdes det inte. Sedan kanske någon tycker att saltet inte borde vara där och det må så vara, men det ger lite smak och sätter man inte i sig några stora mängder av oliverna så tror jag inte att det är något problem. Oliverna är för övrigt odlade och packade i Grekland.
Etiketter:
Fontana,
Fontana svarta oliver,
Frixos Papadopolous,
Grekland,
kalamataoliver
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)