tisdag 31 maj 2016

Brev till riksdagspartierna

Jag skrev ju brev som jag mejlade till alla politiska partier för ett tag sedan och jag har redovisat svaren här från dem som svarade, men vissa återkom aldrig. Tyvärr så blev jag inte imponerad av något svar. Det känns trist att det här med vad vi äter tas på så lite allvar. En lagom mängd ekologiskt odlat och mindre fett i maten, och sedan så är det klart! Så känns det som att många resonerar. Men jag håller inte med, jag tycker att man ska tänka längre än så. Därför så ska jag nu, äntligen, skicka iväg ett brev till enskilda politiker i riksdagen och fråga vad de själva och partiet säger om det här med tillsatser i maten. Jag tänkte skriva så här:

Hej!

För några månader sedan så mejlade jag alla riksdagspartierna för att få veta vad de ansåg om tillsatser i maten och om de jobbade för att minska dem. Det finns ju även en samverkanseffekt som är intressant här. Visserligen så är långt ifrån alla E-nummer ett hälsoproblem, men många kan definitivt vara det och det är ju också en anledning till att listan över dem uppdateras med jämna mellanrum.

Dessvärre så fick jag inga riktigt bra svar på min fråga om vad partierna gör för att minska tillsatserna och hur de ser på dem i våra livsmedel. Det var inte ens alla som svarade, så nu gör jag ett nytt försök och vänder mig därför till dig i hopp om att du kan ge mig ett bättre svar.

Hälsningar Katharina Wallenborg


måndag 23 maj 2016

Ostdaler

Det här är jättegod kex. Ostdaler är tunna, runda och spröda och den här sorten är med grönmögelost och vitlök i. Goda med ost på eller bara som de är. Innehållet är nästan föredömligt och så här ser det ut:

grönmögelost (15 %) (pastöriserad komjölk, salt, ostlöpe enzym, volymstabilisator (kalciumklorid), grönmögelost färgodling)
mager mjölkpulver
vegetabilisk olja (solros)
salt
äggpulver
kryddor (malen paprika, malen svartpeppar)
vitlökspulver

Kalciumklorid heter på EU-språk, E 509 är förutom att det smakar salt en ett konsistensmedel och en smakförstärkare. Det kommer från saltsyra och har inga kända hälsorisker, så det är egentligen ingen fara med de här kexen, men nu var det ju det att jag letar efter tillsatsfria livsmedel för att se i hur stor utsträckning sådant går att få tag på.

Färgodling vet jag inte vad det innebär, men jag ska försöka ta reda på det. Avslutningsvis så gissar jag att de menar ostlöpeenzym.

fredag 20 maj 2016

Smördeg med smör!!!

Jag har hittat den, smördegen med smör i! Det är ett företag som heter Picard som säljer den och jag trodde nästan inte att det fanns sådan här smördeg eftersom dem som jag tidigare har sett har innehållit annat konstigt kladd istället, vilket jag även har ifrågasatt till Livsmedelsverket. Men här var det inga konstigheter alls:

vetemjöl
smör 31,9%
vatten
salt

För många år sedan så mejlade jag ett par producenter av smördeg och fick svar från en av dem och när jag undrade varför de inte hade smör i så sa de så här:

Hej

Ingen efterfrågan från grossist och konsumenter.

Med vänlig hälsning
Ingemar


Jag undrar jag, men visst, frågar ingen efter det så... Å andra sidan, måste innehållet per automatik vara dåligt och inte bli bättre om inte tillräckligt många frågar efter det?

Så här såg innehållet ut i en av sorterna som jag hittade:

vetemjöl
vegetabilisk fettberedning (vegetabiliska fetter och oljor)
vatten
salt
emulgeringsmedel E 471
surhetsreglerande medel E 330
etylalkoholsocker
koncentrerad citronjuice
mjölbehandlingsmedel E 920

Ovanstående innehåll från Picard visar tydligt att man kan tillverka smördeg som inte innehåller annat än vad degen skulle göra om den är hemgjord. För övrigt så är det ju fredag i dag och en bra start på helgen med andra ord!

torsdag 19 maj 2016

Ekologisk kakao från Garant

I dag så blir det ett positivt inlägg, för i går när jag skulle handla kakao så hittade jag en ny sort, ny för mig i alla fall. Jag har bloggat om Garants kakao tidigare, men den här sorten är dessutom ekologisk och rättvisemärkt. Den har även EU:s märkning, en märkning som är obligatorisk Sedan 1 juli 2010 på alla färdigförpackade ekologiska varor som tillverkas inom EU och som uppfyller märkningskraven. Den visar bland annat att 95 procent av produktens ingredienser är ekologiskt certifierade. I det här fallet så finns det bara en ingrediens i och för sig:

Ingredienser

ekologiskt Fairtrade-certifierat kakaopulver

Kan det bli bättre? Nu är inte jag en 100-procentig Fairtradeförespråkare eftersom jag även kan se vissa nackdelar som att just den här certifieringen kan blir dominerande och konkurrera ut andra märkningar, men idén är bra och jag stöttar gärna det som de gör och köper dessa produkter.

måndag 16 maj 2016

Mejl om peri perisåsen

Jag fick i väg ett mejl i går om såsen. Det är så lätt att man tänker att man ska skriva och sedan så faller det i glömska, men inte den här gången. Jag gillade ju såsen för den var lite annorlunda i smaken och den kändes inte så anpassad om ni förstår hur jag menar. Mycket som säljs är ju gjort för att passa våra smaker och vissa såser smakar inte vuxet helt enkelt. Det gjorde den här. Så här skrev jag:

Hej, jag köpte er peri perisås, vilken jag gillade mycket speciellt då den inte var så söt. Däremot så känner jag mig lite tveksam till innehållet. Den modifierade stärkelsen, är det kemiskt modifierad stärkelse? Om det är det, kan ni berätta hur processen går till. Jag undrar också varför ni använder två olika sorters förtjockningsmedel.

Jag passar även på att kommentera att någon särskrivare har varit framme och skrivit citron juice bland ingredienserna. Det kanske ni vill rätta till ifall det inte redan är gjort, för jag antar att det ska stå citronjuice.

Hälsningar Katharina Wallenborg


Då är det bara att som vanligt invänta svaret som vi hoppas kommer.


söndag 15 maj 2016

Peri peri

Peri peri är namnet på en jättegod och inte speciellt söt chilisås. Det är första gången som jag provar den och jag har beställt den på webben, så någon innehållsförteckning läste jag inte innan, men det ska jag i stället göra nu. Jag vet inte varför, men jag har en känsla av att innehållet inte kommer att vara till belåtenhet. Vi får se.

Ingredienser:

ättiksprit
vatten
citron juice (jag skulle tippa att de menar citronjuice här)
tomatpuré
chili
modifierad stärkelse
solrosolja
socker
vitlök
salt
kryddor
lök
kryddextrakt
färgämne (sockerkulör)
förtjockningsmedel (xantangummi)

Nej, det där var inte imponerande. Sedan så undrar man över det där med färgämne, för färgen på såsen är urtrist, även om jag inte bryr mig så mycket om sådant, men när det ändå finns med så undrar man varför de inte gjorde den lite finare när de ändå höll på. Det är synd att innehållet var så negativt eftersom såsen är ett trevligt komplement till alla söta chilisåser. Men nu är det som det är så jag kommer inte att skriva namnet på fabrikanten. Bättre lycka nästa gång!

torsdag 12 maj 2016

Göra egna strutar

Jag har aldrig gjort egna glasstrutar, men har bestämt mig för att prova. När det blir av det får vi se, bakning (och dit räknar jag detta) är inte mitt största intresse, men jag inbillar mig att det blir godare än att köpa. Därför så ska jag absolut se till att göra det. Hittar jag något bra recept så lovar jag att dela det här.

Jag är en stark förespråkare för hemlagat oavsett om det är mat eller bak men det är inte alltid som tiden och energin räcker och så känner de flesta skulle jag gissa. Just därför så anser jag att man ska kunna göra tillsatsfria val om man vill, men det är så ofta som det är omöjligt eller i alla fall näst intill. För mig så känns det väldigt märkligt att det ska vara så. Det är fel att det är det onaturliga som ska vara det naturliga.

Men om någon ramlar på tillsatsfria strutar, så hör av er. Jag skriver om det på direkten i så fall. Nu är det ju glasstider och vi vill ju alla ha det bästa.

onsdag 11 maj 2016

En annan fabrikants våffelstrutar

Jag blev nyfiken på vad andra våffelstrutar innehåller och här är en sort från en stor matproducent:

vetemjöl
socker
vegetabiliskt fett (kokos)
vetefiber
emulgeringsmedel (sojalecitin)
vaniljbas (socker, salt, vaniljarom, bakpulver (E500)

Likartat innehåll med andra ord. Trist, men jag tror att det är svårt att hitta strutar utan tillsatser tyvärr. Jag letade vidare och tittade på ytterligare en sort:

vetemjöl
socker
veg. fett (kokos)
vetefiber
emulgeringsmedel (soyalecitin, E322)
vaniljbas (socker, salt, arom, vanilj (extrakt) och bakpulver (E500)

Som ni ser så är innehållet i princip identiskt. Man får trösta sig med att man inte äter några mängder av detta livsmedel eller också så bakar man helt enkelt egna.

tisdag 10 maj 2016

Snabbt våffelstrutssvar

Det blev ett mejl i går och svaret kom redan i dag, bra jobbat från tillverkaren då många aldrig hör av sig. Här ser ni vår konversation:

Hej,

Jag köpte era goda våffelstrutar i helgen och nu har jag även läst innehållsförteckningen och ser att det finns sojalecitin i dem, är det verkligen nödvändigt? Jag skulle gärna köpa strutar som är utan tillsatser. Har ni planer på att tillverka sådana?

Hälsningar Katharina Wallenborg


Svaret:

Hej,

Tack för feedbacken på våfflorna. Trevligt att Ni gillar dom.
Tyvärr går det inte baka utan sojalecitin. Sojalecitinet binder vatten med veg oljan i våfflorna. Utan det hade våfflorna blivit väldigt sköra.

Hoppas ni har förståelse för detta och fortsätter äta våffelstrutar i sommar.

Med vänlig hälsning,

Ola Holmquist
Tel: +46 44 12 70 00 Fax: +46 44 12 70 55 Mob: +46 709 666 000


Och mitt svar:

Tack för snabbt svar. Jo jag förstår att det blir knepigare. Fast jag skulle nog föredra sprödare strutar, även om jag förstår problemet. De blir ju dessutom godare då och så slipper man lecitinet.

Hälsningar Katharina Wallenborg


Jag inser att strutarna kommer fortsätta ha det innehåll som de har, men jag har i alla fall framfört min synpunkt och mer kan jag ju inte göra. Kanske det i en framtid ändå kan ge resultat, man kan alltid hoppas.

måndag 9 maj 2016

Våffelstrutar

Ja, alltså glasstrutar av våffelkaraktär, de där som känns lite lyxigare än vanliga frasiga glasstrutar, även om jag gillar dem också. Dessa, alltså våffelstrutarna, köpte jag i helgen och det är så länge sedan som jag köpte dem så jag kommer inte ens ihåg när det var. Innehållet borde vara superkort, kanske tre ingredienser, men jag är skeptisk, det brukar jag vara innan jag är överbevisad åt andra hållet, alltså att innehållet är tillsatsfritt.

Ingredienser:

vetemjöl
socker
vegetabiliskt fett (kokos)
vetefiber
emulgeringsmedel (sojalecitin)
salt
vaniljarom
bakpulver (natriumkarbonat)

Hm, vad säger man om detta då? Sojalecitinet är alltid trist att hitta tycker jag. Vetefiber? Behöver man verkligen skriva ut en enda sådan? Då kan man undra hur försvinnande lite det är av resterande ingredienser eftersom de alltid står i fallande ordning. Då är det med andra ord försvinnande lite sojalecitin också då. Ja jag, det borde hur som helst gå att göra strutarna utan det sista. Det blir ett mejl om detta.

onsdag 4 maj 2016

Trevligt svar om osten

Jag mejlade ju om mögelosten som var så god men som hade en del tillsatser och i förra veckan så fick jag det här trevliga svaret som jag tyvärr inte lägger ut förrän nu, men bättre sent än aldrig:

Hej Katharina,
tack för ditt mejl.

Javisst, jag tar ditt önskemål om Crème Bonjour utan livsmedelstillsatser vidare till marknadsavdelningen.
Vi tar tillvara på alla konsumenters synpunkter och förslag.
Så får vi hoppas att det i framtiden kanske kommer att finnas en Crème Bonjour som du kommer att tycka bättre om.


Tusen tack för din feedback & trevlig vår!

Med vänlig hälsning


Anulina
Konsumentkontakt, Creme Bonjour.


Man kan aldrig veta hur mycket vikt de lägger vid oss kunders kommentarer och önskemål, men nog ska man väl vara optimist och tro att vi påverkar. Vi är ju trots allt deras levebröd.