onsdag 30 december 2015

God fortsättning!

Jag hoppas att julhelgen har varit bra och avkopplande. Vi behöver verkligen det här avbrottet i vintermörkret och nu är det dessutom snö ute. Fast visst hade det varit härligt om den hade kommit innan jul? Maten då? Blev det tillsatsfritt eller slank det ner en del E-nummer? Både och här hos oss måste jag säga. Men det är ärligt talat inget som jag har funderat över de här dagarna och i morgon är det nyårsafton och det nog bli några tillsatser då med, även om det blir betydligt färre än på julbordet.

Nu är det bara idag och i morgon kvar av det här året och nästa kommer för min del att se annorlunda ut, vilket innebär större möjligheter till bloggande, vilket jag ser fram emot och jag hoppas att du vill fortsätta läsa mina matinlägg och gärna engagera dig du också. Visst kan vi göra skillnad om vi är många som kräver bättre mat i våra affärer.

tisdag 22 december 2015

Da'n före da'n för da'n...

Det är mycket matförberedelser nu, men det är skoj så klart, dock så kommer i alla fall inte jag hinna lägga ner någon jättetid i köket. Något som jag ändå alltid gör själv är rödbetssallad. Det är så enkelt, man finhackar inlagda rödbetor, saltgurka och äpple och blandar med hårt vispad grädde. Jag kan lova att den slår den färdigköpta med hästlängder. Jag tänkte skriva att här kan du få helt tillsatsfri sallad och jag kunde kanske ha fått rätt bara inte gurkan haft det innehåll som den hade. Tyvärr så fanns det bara en sort trots att jag var i en av våra större affärer och handlade. Däremot så fanns det flera sorters rödbetor, så jag valde så klart den tillsatsfria och det blev Björnekullas.

Ingredienser:

skivade rödbetor i lag beredd av vatten, ättika, socker, druvsocker, fruktsocker, salt, kryddextrakt

Jag är inte säker på att jag gillar kryddextrakt, men dessvärre är det här en populär ingrediens hos många fabrikanter.

Vill du ändå köpa salladen så kika lite på innehållet. En av våra vanligaste sorter innehåller det här:

rödbetor 65 %
rapsolja
vatten
äggula
senapsfrö
socker
salt
ättika
kryddor
stabiliseringsmedel (guarkärnmjöl, xantangummi) surhetsreglerande medel (citronsyra)
konserveringsmedel (kaliumsorbat, natriumbensoat)

Och till sist det där med saltgurkan igen, man kan ju välja annan gurka om man nu inte hittar någon saltgurka utan tillsatser, för det måste ju finnas inlagd gurka med vettigt innehåll också. Det blir något att kika mer på.


måndag 21 december 2015

Nitrit eller inte?

Så här till jul så äter vi sannolikt en hel del nitrit då vi konsumerar stora mängder skinka och korv. Kanske är det inte hela världen, i alla fall inte om man har en mer normal processad köttkonsumtion resten av året, men ändå, det är värt att fundera över om vi tycker att det är okej att äta nitrit eller inte. Jag sökte på webben och så här säger man på Äkta varas sajt:

Jag sökte på ”tillsatsfri julmat” på webben och hittade det här på Äkta varas sajt om nitrit:
FAKTA: Natriumnitrit (E250)

Är den vanligaste formen av nitrit.
• Funktion: Konserveringsmedel som hämmar tillväxten av den farliga bakterien Clostridium botulinum i köttprodukter, men som också förändrar smaken och gör att köttet behåller sin rosa färg.
• Framställning: Biprodukt vid renframställning av nitrat ur chilesalpeter.
• Användningsområde: Används i blandning med koksalt, kallat nitritsalt, till charkuterivaror.
• Kända hälsorisker: Omdiskuterat ämne med cancereffekt i vissa djurförsök. Tillåts därför inte av Krav.

Jag läser vidare på Livsmedelsverkets sajt och så här säger de bland annat om tillsatsen:

Är det farligt?

Nitrat och nitrit kan omvandlas till kväveoxid i kroppen. Kväveoxid har positiva egenskaper som att sänka blodtrycket, öka syreupptagningen och skydda mot magsår.

Nitrat och nitrit kan dock vara skadligt i höga doser och kan även orsaka methemoglobinemi, ett akut tillstånd där syretransporten i blodet försämras. Detta tillstånd är mycket ovanligt, och mängderna vi normalt får i oss är långt under de mängder som man har sett orsaka methemoglobinemi. Risken att utveckla methemoglobinemi gäller i första hand spädbarn.

En annan potentiell fara är att nitrosaminer skulle kunna orsaka en förhöjd cancerrisk. Risken är omdebatterad och det har inte gjorts några studier på människor där man har kunnat fastställa att de nitrosaminer som bildas i maten är cancerframkallande.

Riskerna med nitrat, nitrit och nitrosaminer i livsmedel är vad vi vet idag alltså små, givet de låga halter av ämnena vi normalt får i oss.

söndag 20 december 2015

E-nummerfri senap

Senast som jag bloggade så skrev jag om senap och så här i juletid så går det nog åt ett stort antal flaskor och burkar. Jag har bloggat om senap flera gånger tidigare och hittat många tillsatsfria sorter och när det gäller senap så är det inte alls svårt att hitta det utan E-nummertillsatser. Det gör ju att man funderar ännu mer på varför det alls finns några andra sorter än den som är tillsatsfria. Det är ju helt onödigt som jag ser det. Senap håller sig ju i evigheter bara man har den kyld. Det kan förresten vara värt att notera att en kyl ska vara riktigt kall, för det gör att maten klarar sig väldigt mycket bättre.

Nu till jul så äter vi väldigt många olika rätter och det blir lätt mat över, men kom ihåg att även det som är tillsatsfritt håller längre än vad vi oftast tror att det gör. Sedan så finns det så klart en gräns även för den maten, men oavsett tillsatsfri eller väldigt E-nummerstinn mat, så finns det mycket som man kan göra för att slippa slänga den. Har man julskinka över så är gratänger och pastasåser perfekt. Köttbullarna är ju goda på julbordet men kan smaka utmärkt till makaroner när man vill ha något annat och då kan mjölk- och gräddslattar komma väl till pass när de ska stuvas. Varmrökt fisk är väldigt gott på pizza och då kommer eventuell överbliven rom också till användning för kombinationen fisk och rom är suverän. Har du pastej och brieost kvar så gör en smörgåstårta. Här kan grädde också komma till användning då det är väldigt gott att vispa hårt och röra ner kaviar, dill och majonnäs och bre på tårtan. Gravad lax går förresten bra att frysa och använda i gratänger, såser och som fyllning i smörgåstårta. Blir det sill, rödbetssallad och annat kvar så kan man alltid göra goda mackor med rester som man garnerar med. Mycket av maten som blir kvar går att frysa och använda i nya rätter, det är bara fantasin som sätter gränser, men vi ska självklart göra allt för att inte kasta maten.



fredag 18 december 2015

Kung Markattas dijonsenap

Dijonsenap ska så klart vara tillsatsfri och alltså inte ha några E-nummertillsatser i innehållet. Vill du vara säker på att få en sådan senap så välj Kung Markattas som även är KRAV-märkt och biodynamisk. Innehållet är föredömligt och ser ut så här:

senapsfrö
ättika
vatten
salt

Så här skriver för övrigt Kung Markatta på sin sajt:

Om Kung Markatta - bara det bästa är gott nog

Kung Markatta har arbetat med ekologiska livsmedel sedan 1983. Sedan dess har vi smakat oss igenom råvaror från hela världen. Vi vet alltså att det är skillnad på mat och mat, och att ekologiskt inte nödvändigtvis garanterar god kvalitet. Därför är vi mycket noggranna så att alla våra produkter ska hålla högsta möjliga klass. I vårt sortiment hittar du en mängd utvalda godsaker som till exempel torkad frukt, nötter, kallpressade oljor, tofu, pasta, bönor, sylt, ris, frön, kakao, te och senap. För kungen av ekologiskt är bara det bästa gott nog - det märks i köket. Lycka till!

söndag 13 december 2015

Hemmagjord Janssons frestelse

Nu är ju inte mattips eller recept det som jag brukar skriva om här på bloggen, men när jag för en stund sedan bläddrade igenom senaste numret av en mattidning så var ju givetvis Janssons frestelse med och som vanligt så innehöll den ansjovis. Vad annars tänker ni kanske och självklart så ska ju en Jansson ha "Jansson" i sig som man brukar säga. Däremot så kan man med fördel använda ansjoviskryddad sillfilé och det är av den anledningen som jag gör det här inlägget.

När jag såg receptet så slog det mig igen att man aldrig ser ansjoviskryddad sillfilé som alternativ. Att använda det istället ser jag två anledningar till. Den ena är att det är billigare, mycket billigare, och vill du vara ekonomisk så kan du alltså vara det utan att ge avkall på smaken. Den andra anledningen är det som jag skrev sist här, smaken alltså. Har du smakat på både ansjovis och ansjoviskryddad sillfilé vid samma tillfälle så vet du att smaken är lika bra (kan ju självklart variera med olika märken), men att ansjovis är väldigt tunt filead och nästan smälter när den tillagas. Vill man alltså ha lite matigare frestelse så är alltså sillfiléerna ett bättre alternativ och jag gillar när det är lite "fiskbitar" i den.

Så, eftersom det är juletider nu så kunde jag inte låta bli att göra det här inlägget. Men tillsatserna är jag rädd att du får på köpet vad du än väljer. Fast kanske någon av er läsare har hittat ett alternativ och i så fall så tar jag mer än tacksamt emot tips om det.

Fortsatt trevlig Lucia!


fredag 4 december 2015

Senapssill, igen...

Till midsommar 2010 och julen 2014 så skrev jag om senapssill. Det är alltså tredje gången som jag tittar på innehållet nu. Tyvärr så har det inte hänt mycket på innehållsfronten och man undviker att skriva E i innehållet.

Så här ser senapssillen ut från en av våra största fabrikanter:

sill i bitar
vatten
socker
rapsolja
hela och malda senapsfrön
salt
ättika
förtjockningsmedel (xantangummi)
konserveringsmedel (natriumbensoat, kaliumsorbat)
kryddextrakter
färgämnen (sockerkulör E150c, betakaroten)

Xantanagummi heter på E-språk E 415 och är ingen märkvärdigare tillsats än något som framställs från socker genom bakteriell jäsning. Det fungerar både som förtjocknings- och stabiliseringsmedel. Natriumbensoat heter också E 211 och framställs syntetiskt. Det här ska man kanske akta sig för om man är av känslig natur, för det kan ge astmaanfall om det går riktigt illa. Kaliumsorbat heter E 202 och kan även det ge reaktioner om man är känslig. Även denna tillsats är syntetiskt framställd.

Tja, vad säger man om det här då? Inget som gör att det börjar vattnas i munnen kanske. Tyvärr är det ändå väldigt gott och kanske kan vi acceptera några E-nummer om vi inte har tid att fixa vår egen inläggning. Men nog hade man kunnat önska mer, speciellt från ett sådant här stort fabrikat.


tisdag 1 december 2015

Nytt tillsatsmejl

Några fler svar från de restauranger som jag har mejlat har jag inte fått. Däremot så har jag skickat till ytterligare en. Så här skrev jag:

Hej

Jag är väldigt intresserad av mat och dess innehåll och jag tycker både om att laga mat hemma och att gå ut och äta. XXX har alltid god mat, men jag undrar hur ni ser på tillsatser i det ni tillagar. Försöker ni hålla nere tillsatserna/E-numren?

Hälsningar Katharina Wallenborg


Man ska givetvis vara positiv, men med tanke på min "framgång" med svar från övriga restauranger så är jag inställd på att inte få något. Men jag fortsätter att skriva och göra vad jag kan för att det vi äter, hemma eller ute, ska vara så bra som möjligt.