måndag 28 mars 2016

Vad säger Livsmedelsverket i dag?

I oktober 2009 så la jag ut den här texten som var hämtad från Livsmedelsverkets webbsida.

"Tillsatser får inte utgöra någon hälsorisk och ska dessutom vara av värde för konsumenten eller nödvändiga för livsmedlets hantering för att kunna bli godkända."

Jag var upprörd redan då över att man inte var hårdare när det gäller vissa tillsatser, men har det blivit någon förbättring? Det här hittar jag i dag på deras sajt: "De tillsatser som ingår i maten är inte farliga för oss. För att en tillsats ska bli godkänd får den nämligen inte innebära en risk för människors hälsa. Användningen av en tillsats får heller inte vilseleda konsumenten. Dessutom måste den anses nödvändig i livsmedlet och av värde för konsumenten."

Hur kan man påstå att det inte finns tillsatser i maten som inte är skadliga för oss? Vad i debatten har man missat som gäller samverkanseffekt eller att vissa tillsatser tros vara hälsovådliga? Det är många som ifrågasätter om alla tillsatser verkligen är harmlösa och då talar jag inte bara om oss amatörer utan faktiskt människor med större kunskap i frågan. Är det inte bättre att vara tydligare med att det är skillnad på tillsatser och tillsatser och att erkänna att vissa visst kan ge hälsoproblem? Sedan så finns det andra E-nummer som inte är annat än till exempel bränt socker som används för att ge färg. Berätta även det, för då skulle vissa som är överdrivet rädda för allt vad tillsatser heter bli mer nyanserade vilket vore bra. Men att påstå att tillsatserna inte är farliga för oss är inte seriöst. I så fall så skulle det heller inte finnas någon anledning att gå igenom listan och uppdatera den, något som faktiskt görs och det utgår i alla fall jag i från att det beror på att man får ny kunskap och anser att vissa tillsatser inte är så harmlösa längre.

onsdag 23 mars 2016

Från 4 december -09

Jag gick tillbaka och kikade av nyfikenhet på äldre blogginlägg och hittade det här inlägget som jag gjorde för mer än 6 år sedan. Det kunde lika gärna ha varit skrivet i dag och det känns som att allt går så trögt. Det kommer till och med nya livsmedel som är lika fulla av tillsatser som de gamla. Hur kan det vara möjligt att det är så trögt? I och för sig så är det en sak som har ändrats och det är att jag upplever oftare nu än då att jag inte får svar på mina mejl och det handlar inte om att jag återkommer flera gånger till samma företag, för då skulle jag förstå det. Nej, det är allmänt dåligt med svaren. Många, kanske de flesta hör förr eller senare av sig, men ofta så måste man påminna dem. Vad ska man göra för att få till en förändring när det gäller vår mat? Myndigheterna verkar inte oroade i alla fall när det gäller vissa tveksamma E-nummer och det etiska ser de också mellan ögonen på alldeles för ofta.

Hur mycket kan man egentligen påverka?

Nu har jag skrivit på den här bloggen i drygt ett halvår och berättat om vad jag har gjort för att ta reda på vad det är vi äter och förhoppningsvis förbättra det utbud som finns i våra livsmedelsbutiker. Jag har sökt på nätet, frågat butikspersonal och mejlat till både livsmedelsverket, dietister, producenter och föreningar. Allt för att lära mig mer och påverka för att vi ska få bättre produkter.

En sak som jag har märkt är att det är svårare att få fram fakta än vad jag hade trott. Inte för att jag hade någon direkt klar bild av hur "lätt" det skulle bli att få svar på alla frågor, men att våra myndigheter skulle vara så svåra att få information ifrån hade jag nog inte räknat med. Producenterna däremot hade jag å andra sidan varit beredd att stöta på större motstånd ifrån. Nu kan jag ju inte påstå att de har svarat att "Visst, naturligtvis ska vi anpassa våra produkter efter dina önskemål", men de flesta har varit vänliga i sina svar och de har återkommit till mig snabbt. Sedan finns det ju alltid en och annan som inte svarar eller drar ut på tiden innan de hör av sig, men de tillhör undantagen. Dock finns det några som har varit öppna för att ta fram bättre produkter och någon har till och med varit på gång att göra det och jag tror som jag har nämnt tidigare, att ju fler vi är som stöter på, ju snabbare kommer vi att få bättre mat i våra butiker.

Trots att matdebatten pågår för fullt så går förändringen i mitt tycke alldeles för långsamt. Dels har det sannolikt med pengar att göra, men en del av det hela kan nog ha att göra med att många av oss inte ställer några krav på det vi handlar och är det tillräckligt många som inte gör det så lönar det sig helt enkelt inte att anpassa utbudet efter oss andras önskemål. Men jag är optimist och jag kommer att fortsätta med mina brev och frågor och bloggen kommer att fortsätta samtidigt så klart så att alla ni som är intresserade kan följa min matresa.


tisdag 22 mars 2016

Nytt mejl till Kristdemokraterna

Efter att jag hade bloggat i går så kände jag att, nej, det här var inget ordentligt svar. Man kommenterade knappt det jag frågade efter, alltså hur de ser på tillsatser i maten och om de jobbar för att minska antalet. Jag skickade ett nytt mejl och jag hoppas att jag får ett bättre svar nästa gång. Men det här bevisar hur lågt på agendan frågan befinner sig. Inte ett enda namn eller ett enda dokument om något som har gjorts har jag fått och det gäller även de andra partierna. Alla har inte ens svarat. Jag kommer absolut att fortsätta jobba för frågan. Så här skrev jag i mitt nästa mejl:

Tack för svaret!

Ställer ett par ytterligare frågor. Driver någon i riksdagen att antal tillsatser ska minska? Hur är det i EU-parlamentet, har ni någon där som jobbar för frågan? Den är tyvärr en icke-fråga för många politiker vilket jag tycker är väldigt synd. Det här är en fråga som verkligen berör 100 procent av medborgarna, så den borde få större utrymme kan man tycka.

Hälsningar Katharina Wallenborg


Om ni som läser det här inlägget vill bidra och jobba för bättre mat, skicka mejl till era politiker ni också och det går alldeles utmärkt att kontakta de lokala dito också.


måndag 21 mars 2016

Svar från Kristdemokraterna

För några dagar sedan så kom äntligen ett svar från KD angående maten. Det andas positivism, vilket är trevligt, men något djupare svar eller större engagemang är det ju tyvärr inte. Här kan du själv läsa svaret:

Bästa Katharina,

Stort tack för ditt mejl. Mat av god kvalitet är ett grundläggande mänskligt behov. Det är viktigt att vi som konsumenter har en tydli information om vad maten innehåller. Därför är det bl a krav på att E-tillsatser ska anges på varorna. Kristdemokraterna är positiva till olika märkningar och har agerat för att KRAV-märkningen ska finnas kvar inom EU, något som Kommissionen tidigare varit ute efter att stoppa. Det är också viktigt med tydliga kvalitetskrav i den offentliga upphandlingen av mat till skolor, sjukhus och äldreboenden.


Med önskan om en härlig vår!

Stockholm i mars 2016

Vänliga hälsningar

Kristdemokraterna


Påverka samhällsutvecklingen, bli medlem:
http://www.kristdemokraterna.se/Engagera-Dig/blimedlem/

Följ oss på Facebook https://www.facebook.com/Kristdemokraterna
Följ oss på Twitter https://twitter.com/kdriks


Jag förstår verkligen inte varför engagemanget kring färre tillsatser i maten är så litet. Politikerna måste ju själva äta också, så det borde vara en fråga som engagerar varenda en av dem. Men vem vet, man kanske har lyckats så ett litet frö av intresse för frågan och längre fram kanske det händer saker trots allt.


tisdag 15 mars 2016

För vår säkerhet, RASFF

Vi fortsätter på EU-temat i dag, för det här är intressant och viktigt. För vår hälsas skull så finns något som heter RASFF och vad det handlar om sammanfattar EU så här:

"Tidig varning

EU har ett system för snabb varning – Rasff – för att skydda oss mot produkter som inte uppfyller EU:s regler för säkra livsmedel. Systemet varnar också om livsmedel innehåller förbjudna ämnen eller för höga halter av särskilt farliga ämnen, t.ex. rester av veterinärläkemedel i kött eller cancerframkallande färgämnen i livsmedel.

När någon upptäcker ett hot går en varning ut i hela EU. Ibland räcker det att stoppa ett parti, men om det behövs stoppas alla leveranser av en viss produkt från den berörda gården, fabriken eller hamnen. Eventuellt måste man dra tillbaka alla produkter som redan nått lager och affärer."

Det här är otroligt viktigt och vi vet att drevet går rejält ibland när något inte är i sin ordning. Men som alltid så får jag fler funderingar när jag läser den här typen av texter. Vad innebär en för hög halt av veterinärläkemedel i köttet som vi ska äta? Varför tillåts det alls? Många av oss känner till att man använder antibiotika i förebyggande syfte utomlands, men tack och lov inte i Sverige. Däremot så importerar vi en stor mängd kött, så vi äter det ändå. Är det här verkligen sunt? Jag tror att de flesta säger nej på den frågan. Det känns definitivt inte bra och det har också larmats om hälsokonsekvenser på grund av detta. Nu utgår jag visserligen ifrån att gränsen är låg och sannolikt ofarlig för de flesta av oss, men om man regelbundet får i sig läkemedelsrester, eller är extra känslig, kan EU ändå garantera att det är ofarligt?


måndag 14 mars 2016

EU:s matpolitik

När man kikar in på EU:s sajt så ser man att ambitionerna är höga när det gäller vår mat och det är så klart bra. Har man inte höga ambitioner så riskerar det att bli dåligt. Ändå så kan jag inte låta bli att fundera över hur man garanterar att det verkligen blir så. Man hör så otroligt mycket om dålig djurhållning, fusk och dålig hygien. Har man mål så måste de kunna följas upp, annars så blir de tandlösa och ingen respekterar dem. Ett av målen lyder så här: "Tydlig information om var maten kommer ifrån, vad den innehåller och hur den kan användas." Det sista lämnar jag därhän, men de två första sakerna är ju självklara, trots detta så är det inte alltid så lätt att få fram detta.

Hur vet man till exempel varifrån köttet verkligen kommer? Vad gömmer sig bakom de olika ingredienserna som inte alltid är så lättydda? När jag funderar över detta så bestämmer jag mig för att mejla företrädarna där nere. Jag ska skriva ett brev och skicka och fråga om det här är en viktig fråga för dem, för jag undrar vad de har gjort egentligen för att vi ska få så bra mat som möjligt? Den ska vara god, hälsosam och det ska vara bra djurhållning. Det är det som man brukar säga, men vi är många som inte upplever att våra livsmedel verkligen motsvarar det som står på pappret. Emellanåt så talas det givetvis om detta, men det är när någon skandal har skett, men hur ser det ut i vardagen? Har vi några företrädare på riktigt där nere?

tisdag 8 mars 2016

Gräddmjölk från Arla

När jag senast var och handlade så fick jag syn på en produkt som var ny för mig, den hette gräddmjölk. Jag skulle visserligen inte ha någon själv, men kunde inte låta bli att greppa flaskan och läsa vad den innehöll och den här gången så fick jag till min glädje inte mina fördomar bekräftade. Nej, det här var en produkt utan ett enda E-nummer eller något annat konstigt tillsatt.

Ingredienser:

mjölk
grädde

Jag kopierar från deras sajt: "Arla Köket gräddmjölk är en blandning som är gjord på färsk grädde och färsk mjölk med en fetthalt på 6%. Den har en naturligt frisk och gräddig smak och används som ett lättare alternativ till matlagningsgrädde och passar utmärkt i såser och soppor. För en krämigare konsistens rekommenderas redning med vetemjöl eller majsstärkelse. Gräddmjölken är utmärkt att använda i gratäng och paj tillsammans med ost eller ägg. Den har en praktisk återförslutningsbar förpackning med skruvkork."

Det är ju precis det här som det handlar om, man behöver inte avstå från grädde eller köpa den med tillsatser för att få en god sås till exempel, utan man späder/blandar, precis som i den här produkten. Bra Arla att ni kommer med alternativ till karragenangrädden.


måndag 7 mars 2016

Svar när man mejlar företag

Apropå det som jag ibland har skrivit om hur svårt det är att få svar när man mejlar och ställer frågor så gick jag nyligen med i en facebookgrupp om mat och det första som jag ser är ett inlägg om just det här. Det är inte bra för vi konsumenter har rätt att få svar på våra funderingar och det kan då rakt inte vara bra för livsmedelsföretagen om kunderna blir missnöjda. Nu måste vi ju ha mat så risken att de inte får sälja sina livsmedel är ju inte så stor, men i dessa valfrihetens tider så finns det faktiskt ofta alternativ och det om inte annat borde ju få dem att vilja svara.

Eller kan det vara så att vi är så många som mejlar så att de inte hinner med? Om det nu är så, så får man väl se det som positivt, men jag är inte säker på att det är hela sanningen. Dock så brukar många svara om man påminner, men ändå. Det ska inte behövas. Men även om det inte alltid blir något svar så är det viktigt att vi konsumenter hör av oss och jag hoppas därför att så många som möjligt ställer frågor när det är befogat. Men sedan så kan man ju också skicka ett mejl med bara beröm om det finns anledning. Det är lätt att glömma att man ska höra av sig även när saker är bra.

söndag 6 mars 2016

Matmejl till de politiska partierna

Så där, nu är alla partier mejlade, skickade precis till de två sista. Men resultatet är magert, då de flesta har valt att inte svara. Men jag vet hur det är, man kan glömma och mejl kan hamna långt ner bland allt annat som ramlar in om man inte tar tag i det på en gång, men lite besviken är jag ändå. På en del partiers sajter så finns det inte ens någon ansvarig person för matfrågor, det tycker jag är väldigt konstigt. Men det visar återigen var på agendan som matfrågan befinner sig, så tolkar i alla fall jag avsaknaden av ansvarig politiker. För mig så är det här bland det viktigaste som finns inom politiken. Ja, jag menar inte att utbildning och arbete exempelvis är mindre viktigt, men vad vi äter och vår hälsa är grundläggande för hur vi mår. Men maten har sällan varit något som har tillåtits ta för stor plats i den politiska debatten. Jag vet inte varför och det finns ju vissa politiker som ändå är väldigt engagerade och verkligen förstår vikten av det här.

Jag har ju uttryckt viss skepsis här på bloggen när det gäller även myndigheter och det är väl så att ju mindre engagemanget är, ju mindre kan man kräva av våra myndigheter. Jag är nämligen inte ensam om att vara kritisk här. Men det är bara att jobba på och får jag inget svar från partiorganisationerna så får jag väl gå på enskilda politiker. Skam den som ger sig!


torsdag 3 mars 2016

Falafel från ECAB

För ett tag sedan så köpte jag falaflar, eller falafel som det står på påsen. De var goda och jag hoppades så klart på att innehållet skulle vara lika bra, men tyvärr så klippte jag bort en del av det när jag öppnade påsen. Jag letade då på tillverkarens sajt, men där hittade jag tyvärr ingen information, så det fick bli ett mejl och så här skrev jag och nedan så publicerar jag även det positiva svaret:

Hej

Jag hittar ingen innehållsförteckning på era falafel (varför står det förresten inte falaflar?) på sajten. Kan ni hjälpa mig? Kanske letar jag dåligt bara.

Hälsningar Katharina Wallenborg


Svaret:

Hej Katharina,

Tack för ditt mejl.


Du har helt rätt, det står inte på hemsidan tyvärr. Men vi ska se till att det gör det snart :)

Jag ger dig innehållsförteckningen på våra falafel 1kg här 

Ingredienser:
Kikärtor 50,7%, vatten 17,4%, lök 13%, ströbröd 12,5% (vetemjöl, vatten, salt, gäst), potatisstärkelse 3,1%,
Kryddor 1,95%, (vitlökspulver, persilja, spiskummin, koriander, svartpeppar), salt.

Innehåller gluten. Kan innehålla spår av jordnötter, soja, mjölk och nötter.

Är det något annat du undrar så är välkommen att mejla oss igen :)


Ha en bra dag!:)




Med Vänlig Hälsning/Best Regards
ECAB Djupfryst AB / Åse Glass AB


Madelene Kindell

Mobil: 070 - 305 33 03
Kontor: 0142 - 185 25
Fax: 0142 - 135 87
Mail: madelene.kindell@ecab.com
Hemsida: www.ecab.com