fredag 31 juli 2009

Svar från glasstillverkaren

Efter att ha läst innehållsförteckningen på glassen som jag köpte häromdagen så mejlade jag och frågade om innehållet. Nu har jag fått svar och det var väldigt utförligt. Sedan är det ju upp till var och en att avgöra om man accepterar de hälsovådliga ingredienserna eller ej.

Hej Katharina,

Tack för ditt mail.

Alla ingredienser i glassen måste deklareras, man får inte skriva t.ex choklad i en innehållsförteckning utan man måste skriva vad chokladen (och i detta fallet även kexen) består av och detta kan ju innebära att innehållsförteckningen kan kännas väldigt lång.

Svar på dina frågor:
1. Det vegetabiliska fettet i glassen är kokosfett. Kokosfett framställs genom utvinning av fett från kokosnöten. Det händer inget med själva fettmolekylerna under utvinningen. Innan kokosfettet säljs till konsument renas fettet. Reningen är till för att förbättra kvaliteten på produkten och sker med tillåtna och godkända ämnen i godkända processer. Det renade kokosfettet innehåller endast fett och inget annat.

2. Glukos-fruktos sirapen i våra glassar utvinns från majs eller vete, vi kan tyvärr inte specificera någon glass där glukosfruktos sirapen kommer från majs respektive vete då det händer att vi byter leverantörer av sirapen. Det varierar även beroende på säsong.

3. Kakaopulvret ingår i kexen. Kakaomassa består delvis av fett. I processen utskiljs detta, det s.k. kakaosmöret, och återstoden kallas för kakaopulver eller fettreducerat kakaopulver och detta används för att baka kexet. Fettet i glassen kommer från det vegetabiliska fettet, kakaomassan och kakaosmöret.

4. Emulgatorer ger glassen en mjuk konsistens och bättre hållbarhet. Mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror) - monoglycerider (1 fettsyrakedja) diglycerider (2 fettsyrakedjor) tillsätts för att fettet ska blanda sig med vätskan. En vanlig fettsyrakedja (3 fettsyrakedjor) blandar sig inte med vätska, därav "tar man bort" en eller två.

Det är stor skillnad på att göra 1 liter glass hemma mot att göra tusentals liter glass i en fabrik, som sedan ska transporteras till grossist, sedan till butik och sedan från butik hem till konsument. Stabilisatorer som fruktkärnmjöl och guarkärnmjöl behövs då de minskar risken för iskristaller och gör att glassen har en bra kvalité genom hela fryskedjan från tillverkning till konsument. Fruktkärnmjöl framställs av Johannesbrödträdets (Ceratonia siliqua) frön. Guarkärnmjöl framställs ur fröer från en ärtväxt. Karragenan framställs ur flera arter rödalger. Algerna plockas från havet och torkas sedan. Därefter utvinner man karragenanet ur algen.

5. Kexet i glassen innehåller arom, inte själva vaniljglassen.

6. Angående tillsatser i glassen så är alla våra ingredienser godkända för livsmedelstillverkning. Vi följer Livsmedelsverkets regler när det gäller alla våra produkter. Kan tilläggas att tillsatser i glass utgör endast ca 2 % av produkten.

Vi har Gräddglass Gammaldags vanilj 0,5 liter med en mycket kort ingredienslista som ungefär motsvarar den glass som man kan tillverka hemma. Gammaldags vanilj har dock kortare hållbarhet, c:a 9 månader kortare än all annan glass. Detta beror främst på att den är mer känslig för temperatur förändringar som oundvikligen sker under glassens färd från tillverkningen hem till konsumentens frys.

Hoppas att du känner att du har fått svar på dina frågor, och jag hoppas att du tyckte glassen var god.

Med vänlig hälsning

Marie

torsdag 30 juli 2009

E-nummer men utan E och nummer

När jag läste igenom innehållsförteckningen i glassen häromdagen så slog det mig att även här fanns det E-nummer men man hade valt att skriva ingredienserna. Det är ju i och för sig bättre eftersom det är lättare att komma ihåg namnen på de ibland märkliga tillsatserna än vad de heter som E-nummer, men det är å andra sidan förvillande eftersom det kan se ut som att det inte finns några tillsatser som finns anledning att reagera över eftersom man har vant sig vid att leta efter just E-numren.

Mono- och diglycerider är till exempel E 471, lecitin är E 322, ammoniumfosfatider heter E 442, fruktkärnmjölet är E 410, guarkärnmjölet E 412 och karragenan är E 407.

Nog hade man reagerat mer om man sett det här i innehållsförteckningen, speciellt som flera av tillsatserna kan vara skadliga för hälsan. Men det enda man kommenterar på glasspappret är att det endast är naturliga aromer. Man kan ju undra vad det spelar för roll i sammanhanget?

tisdag 28 juli 2009

Glass

Även fast jag gillar glass så äter jag det sällan, men idag köpte jag en när jag väntade på pendeltåget efter ett ärende i stan. "Bara naturliga aromer" står det på förpackningen och det låter ju bra, men vad finns det mer i glassen och är det bra bara för att det är naturligt? Aromer låter ju inte så aptitligt oavsett anledning tycker jag.

Man skulle ju kunna gissa att listan på innehållet i vanlig glass inte borde vara så lång, men det fanns en hel massa saker i den:

skummjölk
vetemjöl
socker
vegetabiliskt fett
glukos-fruktossirap
kakaomassa
mjölkpulver
fettreducerat kakaopulver
vatten
vasslepulver
kakaosmör
salt
emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror, lecitin, ammoniumfosfatider)
stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl, guarkärnmjöl, karragenan)
arom
smör

Jösses säger jag! Ska allt det här behövas för en glass? Man undrar ju vad som finns i aromen och varför man tillsätter det? Vad gör karragenan och vad är det för något? Och ammoniumfosfatider...? Inte låter det aptitligt direkt. Det blir ett mejl igen och det ska bli spännande att få förklarat vad allt detta märkliga är. Ska passa på att fråga om man kan köpa en "vanlig" glass från dem med grädde, mjölk och de andra, vanliga tillsatserna som behövs bara, men som är naturliga.

måndag 27 juli 2009

Flytande glukos

Om du gör godis hemma så kanske du använder apotekets flytande glukos? Innehållsförteckningen är mycket kort:

glukossirap

När jag försöker hitta information om vad det är och hur det framställs så visar det sig att det kan framställas från olika växter och på olika sätt och det kan dessutom ha olika beteckningar, så det verkar vara lite rörigt. Jag letar vidare på apoteket.se och söker på ”glukossirap”, men får ingen träff. Det får bli ett mejl även till dem och så snart jag har fått svar så ska jag publicera det här.

söndag 26 juli 2009

Balsamvinäger

Ja tyvärr är inte den sort som jag har ren i alla fall, men det kanske finns andra sorter som är det. Den flaska som jag har hemma innehåller:

vinäger av vin
koncentrerad must
färgämne E 150 d

Det är ju väl känt att det inte är balsamvinäger som vi köper i butikerna (ytterst sällan i alla fall) även om det nu råkar stå det på flaskan, men ändock, det är gott tycker jag och smakar bra i både vinägrett och sås eller naturell också så klart.

När jag läser om färgämnet så sägs det kunna skapa matsmältningsproblem och då borde det ju vara bättre att låta bli att använda E 150 d kan man tycka. Men färgen tillsätts förmodligen på grund av att det inte är riktig balsamvinäger och då gör man vad man kan för att den ändå ska se ut så. Hur som helst så kommer jag att skriva till tillverkaren och sedan får vi se om jag får något svar. Ibland får man nämligen inte det när man har funderingar kring innehållet i det man köper.

Avslutningsvis så kan jag berätta att på etiketten står det att just den här balsamvinägern är den som "...alltid står till hands i de italienska vardagsköken". Det är ju ytterligare något man blir nyfiken på om det stämmer. Det gör ju att man får en annan bild av italienarna och deras matlagning i så fall. Nu är ju balsamvinäger vansinnigt dyrt, men man har ju ändå en föreställning om att man i Italien är noga med att det ska vara naturligt.

lördag 25 juli 2009

Kapris

Jag skulle göra en tonfiskröra som innehöll kapris och köpte Icas kapris på glasburk (kryddhyllan). Eftersom det är en inlagd produkt och som dessutom förvaras i rumstemperatur, så var jag i vanlig ordning beredd på att det skulle vara någon typ av konserveringsmedel i, men det var det inte. Innehållet i deras kapris är:

hel kapris
lag (vatten, vitvinsvinäger, salt, ättiksprit)

Hållbarheten är dessutom lång, ändå till oktober -13.

fredag 24 juli 2009

Funderingar...

Jag funderar ganska mycket på bloggen och det som jag skriver om här. Om jag inte trodde att det gick att påverka så skulle jag givetvis inte lägga någon tid på det när det gäller skrivande och dessutom ställa alla frågor till butiker, producenter och andra. Jag skulle inte heller be min släkt och mina vänner läsa (i hopp om att inspirera även dem att börja bli en blåslampa i häcken på dem som behöver det).

Däremot så skulle jag nog läsa innehållsförteckningarna noga, alltså även om jag visste att de inte skulle ändras och det för att hitta alternativ som är bättre. I många fall finns de också, i andra fall gör de det inte, men genom att vara observant så kan man redan idag äta bättre än vad man kanske hittills har gjort.

Men visst vore det fantastiskt att gå in i en matbutik och handla precis vad man ville ha och ändå veta att produkten är så bra som den bara kan bli. Dit är det säkerligen otroligt långt, men skam den som ger sig och ju fler vi är som påverkar ju snabbare går det.

Hör förresten gärna av dig om du vet någon butik som jobbar för att ta in rena produkter. Själv har jag inte hittat någon ännu, men jag jobbar på det.

torsdag 23 juli 2009

Kaffeautomaten

Idag har jag äntligen fått tid att titta igenom kaffe- och chokladbroschyrerna som jag fick från vår leverantör på jobbet efter att jag hade en fråga för ett bra tag sedan.

Broschyrerna var otroligt påkostade och hade verkligen ett säljande utseende och de gav intryck av att sälja bra produkter. Tyvärr var det otroligt mycket tillsatser i vissa av dryckerna och vissa hade även fettreducerande kakao och förtjockningsmedel. Det fanns även lågsockerdryck, men med sötningsmedel. Med andra ord tvärt emot vad som nu anses nyttigt.

Men jag är positiv och hoppas att det finns alternativ även för mig och andra (och vi är många) som är måna om hälsan och det vi dricker. Idag mejlade företaget och jag ser fram emot svaret.

onsdag 22 juli 2009

Musslor i vatten

Icas musslor i vatten är inte heller det en produkt med onödiga tillsatser, åtminstone inte som jag ser det. Den har visserligen citronsyra tillsatt, men det är som det står på burken "surhetsreglerande medel" och finns ju där av den anledningen. Det finns heller inga kända biverkningar så vitt jag känner till. Exakt varför det behövs just till musslor, det vet jag inte, men jag kommer att fråga eftersom jag är nyfiken.

Innehållet i övrigt är (som vanligt i fallande ordning):

musslor
vatten
salt
surhetsreglerande medel (citronsyra)

Vissa kanske känner igen citronsyran som E-nummer E 330. Det står inte på burken och jag gissar att det beror på att det inte ser bra ut.

tisdag 21 juli 2009

Makrill i tomatsås

När jag läste innehållsförteckningen på Icas makrill i tomatsås så var jag helt inställd på att hitta något som inte alls hörde hemma där eftersom man brukar hitta sådant, men till min glädje så var det en ren produkt. Innehållet i burken är endast:

makrillfilé
tomatsås innehållande vatten, tomatpuré och salt

Att vissa produkter är rena och andra inte är det och att det verkar vara utan logik i många fall gör mig mer och mer övertygad om att tillsatser sällan behövs – egentligen! Det gör också att ju fler vi är som skriver, ringer och stöter på både producenter och livsmedelsbutiker, ju snabbare kan vi få bort de tillsatser som vi inte vill ha.

Även mattidningar, matprogram, kostrådgivare och andra som har stor makt skulle kunna påverka och det är konstigt att de inte gör det. Och vart är alla ansvariga politiker? Men det finns säkert något som håller dem tillbaka. Dock kan det vara värt att försöka påverka även dem då många lyssnar och tar till sig av det de säger.

måndag 20 juli 2009

Honung

Precis som jag antog så var honungen jag köpte utan tillsatser (även om man har lärt sig att inte utgå från det). Den här burken kommer från Svensk honungsförädling i Mantorp och är alltså svensk. Då har det även blivit kortare transporter vilket är bra.

Honung är en väldigt användbar produkt. Det är gott i såser, marinader, på skinka, i bröd och så vidare. Därför känns det extra bra att det inte finns något onyttigt i den. Men jag ska givetvis titta på andra sorter också för att se om de innehåller några tillsatser. Förhoppningsvis så gör de inte det.

söndag 19 juli 2009

Tonfisk

Som alltid när man går och handlar är det lika "spännande" att läsa vad det man köper innehåller. I dag har jag har handlat tonfisk på burk – Icas tonfisk i vatten – och det enda den innehåller är:

tonfisk
vatten
salt

Man blir alltid glad när man ser att det finns livsmedel utan tillsatser. Extra positivt blev det när jag läste att fisken är fångad med redskap som inte skadar delfiner.

fredag 17 juli 2009

Angående guarkärnmjöl

I går skrev jag till livsmedelsverket och idag fick jag svar. Det kan mycket väl vara riktigt att mängden inte påverkar, men hur vet man det och varför godkänna det alls om det ändå är så att man måste uppge det då vissa trots allt kan reagera på det?

Hej,

Jag försöker hitta något på er hemsida och de dokument som finns angående E 412 guarkärnmjöl, men jag lyckas inte få fram så mycket information. Jag har nämligen läst att det kan ge reaktioner hos vissa allergiker och jag skulle vilja veta mer om tillsatsen. Om det nu är så att vissa kan reagerar på tillsatsen är det inte säkrast att ta bort det från listan på godkända tillsatser?

Hälsningar Katharina Wallenborg


Hej Katharina!

Personer som är allergiska mot sojabönor kan reagera på guarkärnmjöl eftersom det påminner en del om soja. Det är vanligtvis människor som har inandats ämnet under längre tid som utvecklar allergi mot det, men de flesta sojaallergiker tål guarkärnmjöl. En annan effekt av guarkärnmjöl är att stora mängder kan verka laxerande, eftersom det passerar tarmen utan att tas upp av kroppen. Detta har utnyttjats i vissa bantningsmedel som tidigare innehöll mycket stora mängder guarkärnmjöl. Det har hänt att personer har kvävts av att äta bantningspulver med guarkärnmjöl då pulvret har svällt redan i matstrupen. Därför är det inte längre tillåtet att sälja sådana produkter. De mängder som används normalt ger inga negativa effekter annat än för vissa sojaallergiker. Därför finns det inte anledning att ta bort det från listan på godkända tillsatser, men det är som alltid mycket viktigt att det anges i ingrediensförteckningen, så att den som är överkänslig har möjlighet att undvika produkten.

torsdag 16 juli 2009

E 412

En tillsats som finns i bland annat majonnäs är E 412, alltså guarkärnmjöl. Det är ett stabiliserings- och förtjockningsmedel och godkänt av livsmedelsverket. Eftersom min övertygelse är att det är möjligt att tillverka livsmedel där inte farliga tillsatser finns, så tänker jag fortsätta att ifrågasätta vissa ämnen mer än andra.

Jag har återigen varit in på livsmedelsverkets hemsida i hopp om att få lära mig mer om ett E-nummer, men det är fattigt med information där och jag på nytt mejlat dem idag.

Hej,

jag försöker hitta något på er hemsida och de dokument som finns angående E 412 guarkärnmjöl, men jag lyckas inte få fram så mycket information.

Jag har nämligen läst att det kan ge reaktioner hos vissa allergiker och jag skulle vilja veta mer om tillsatsen. Om det nu är så att vissa kan reagerar på tillsatsen är det inte säkrast att ta bort det från listan på godkända tillsatser?

Jag ser fram emot ett svar som ger lite hopp, för ju mer man lär sig om det man äter, ju mer är det som man undviker, men det är ju som sagt inte det lättaste när större delen av det vi har tillgång till har olika tillsatser.

Hälsningar Katharina Wallenborg

onsdag 15 juli 2009

Rostat sjögräs

Som jag så många gånger har konstaterat så hittar man tillsatser i det mesta. Men det verkar som att man kan finna en hel del asiatiskt utan tillsatser vilket jag har sett när jag har tittat på olika ingredienser och i Blue dragons rostade sjögräs så finns det inget annat än just sjögräs. Så gillar man att använda det i matlagningen så vet man att det är en ren produkt.

Oftast använder man kanske sjögräs till sushi och vad wasabin innehåller vet jag inte. Däremot ska man undvika surimi, för där finns det tillsatser samt att fisken är processad. Men räkor, omelett, gurka, avokado, lax med mera går ju utmärkt och då slipper man tillsatser.

tisdag 14 juli 2009

Räkpasta

Räkpastaär populärt i asiatisk matlagning och tycker man om sådan mat och vill ha deras lite annorlunda sälta så har Thai world en god pasta som endast innehåller räkor och salt. Importör är Asian food. Den håller sig dessutom i evigheter om man kylförvarar den och det trots bristen på konserveringsmedel.

måndag 13 juli 2009

"Ren" skinka

Idag har jag varit in i ytterligare en livsmedelsbutik för att höra om de hade smörgåsskinka utan tillsatser, vilket de inte hade och jag var tydligen den första som frågat efter det. Dock skulle expediten höra med chefen om de kunde ta in det. Men det verkar ju märkligt att det bara skulle vara jag som efterlyser sådan skinka. Butiken ligger dessutom i ett av våra större köpcentrum i Stockholmsområdet. Eller är det så att folk nöjer sig med att konstatera att tillsatserna finns och sedan köper de produkten och accepterar hur det är? Du som läser det här inlägget, hur gör du när du handlar och du inte hittar det du vill?

Det var alltså kokt eller varmrökt skinka jag letade efter och det är den typen av skinka som visat sig så svår att hitta. Det visade sig extra tydligt när jag förra veckan var i en av Sveriges största stormarknader och inte ens de kunde erbjuda en sådan produkt. Däremot hittade jag bland alla lufttorkade skinkor en sort som bara innehöll salt och den kostade 748:50/kg. Inte gratis direkt och dessutom så kan den inte alltid ersätta kokt eller varmrökt skinka! I ärlighetens namn ska jag ju erkänna att det var den dyraste skinkan jag har sett, även när det gäller utan tillsatser, men ska man verkligen behöva betala så mycket? För den här gången såg jag ingen annan skinka som var billigare.

söndag 12 juli 2009

Russin

Huruvida russin brukar ha tillsatser eller ej ska jag låta vara osagt, men Saltå kvarns ekologiska russin är i alla fall fria från det. Det enda som finns i påsen är faktiskt russinen själva.

Ni som läste mitt inlägg om torkad frukt för inte så länge sedan minns kanske att flera fruktpåsar hade tillsatser och det skulle ju mycket väl ha kunnat vara likadant med russinen som också är torkad frukt faktiskt. Bra att det finns alternativ.

fredag 10 juli 2009

Ica och tillsatser

Ibland hinner man inte läsa allt som kommer i brevlådan, utan det blir liggande på vänt ett tag och så blev det med Icas Buffé från februari. Nu när jag äntligen läste den så fick jag se en kundfråga som kort och gott lydde:

Varför plockar inte Ica bort tillsatserna ur maten?

Jag ska inte återge hela svaret, men kvalitetschefen svarade – förutom att tillsatser behövs – att man går igenom sina produkter och tar bort det som man anser onödigt. Det tycker jag låter mycket bra, hoppas bara att de kommer fram till samma sak som många av oss konsumenter.

torsdag 9 juli 2009

Avstämning produkter utan tillsatser

Tänkte att det var dags att stämma av igen vad jag har hittat som inte har tillsatser. Senast jag skrev om det var den 19 juni och då såg listan ut så här:

Gravad lax från Sjöboden
Lindt excellence 70 % kakao-choklad
Grillad paprika från Sera
Knäckebröd från Pyramidbageriet
Kakao från Kung markatta

Sedan dess har även lagts till:

Slotts gästabudssenap
Mae Ploys gröna currypasta
Blue dragoons gröna currypasta
Felix ketchup
Cf & r:s brieost
Kolibrie getost
Risentas fikon
Eldorados naturella färskost
Haugen-gruppens sardeller
Ryttmästarens dundersenap
Maizena majsstärkelse
Druvans vitlök i chilimarinad

Det var en hel del att fylla på med och det är spännande att se hur listan växer.

onsdag 8 juli 2009

Inlagd vitlök

Visst är det gott med inlagd vitlök! En sort som jag gillar är Druvans vitlök i chilimarinad. Den innehåller inget annat än:

vitlöksklyftor
solrosolja
chiliolja
kryddor
honung

tisdag 7 juli 2009

Maizena majsstärkelse och ljus redning

Jag har i många år använt maizena majsstärkelse för att reda såser och stuvningar, men började för ett tag sedan att använda maizena redning i stället eftersom det är så enkelt. Av nyfikenhet så läste jag vad det var i de båda kartongerna och fann följande. I maizena majsstärkelse finns det:

majsstärkelse

I maizena ljus redning finns det däremot:

potatisstärkelse
mjölksocker
maltodextrin
rismjöl
stabiliseringsmedel E 450
Vegetabiliskt fett
mjölkprotein
emulgeringsmedel E 471

För min del är det med andra ord färdiganvänt när det gäller redningen. Nog kunde man väl gissa att det skulle innehålla något mer än stärkelsen så klart, men allt detta... icke!

måndag 6 juli 2009

E 224/kaliumdisulfit

Efter att ha sökt information om E 224 eller kaliumdisulfit som det heter, så har jag bland annat funnit att det kan ge synstörningar, illamående, allergiska reaktioner och eksem. Men listan är längre enligt vissa och det är kanske svårt att säga hur stor risken egentligen är, men finns den så är ju det säkraste att undvika tillsatsen. De som har störst risk att drabbas är de som redan har allergier och numera är det väldigt många människor som har det tyvärr. Själv kommer jag definitivt att vara uppmärksam på den här tillsatsen framöver.

En sak som dock är märklig när det gäller alla tillsatser är ju att inte någon inom branschen reagerar och säger stopp! De måste ju också äta allt elände som säljs i butikerna och de vet dessutom vad det är som finns i livsmedlen. Eller är verkligen pengar viktigare än hälsan för vissa?

söndag 5 juli 2009

Senap, med eller utan tillsatser

När jag förra gången skrev om senap så var det om Gästabuds söta starka. Efter det så har jag tittat på en del andra burkar, bland annat en som jag hade hemma och det var dijonsenap och där fanns det tyvärr tillsatser. Senast jag skulle handla fransk senap så hittade jag två sorter, båda med tillsatser. Jag bad en expedit att framföra att det vore bra om de tog in ett alternativ utan tillsatser, vilket hon verkade positiv till, så jag får fråga om ett tag hur det har gått. Vill det sig illa så finns det ingen tillverkare av sådan dijonsenap, men det borde det ju göra tycker man. Tills vidare så fick jag alltså hålla tillgodo med ”E 224-senapen”.

Men... jag hade ytterligare en burk senap hemma och den var från Ryttmästaren och heter dundersenap. Innehållet är endast naturligt:

gula och bruna svenskodlade senapsfrön
socker
ättika
rapsolja
pepparrot
salt
kryddor

Det gäller alltså ofta att ta sig lite tid och titta på vad alla burkar och förpackningar innehåller. För i många fall - även om man skulle önska att det vore oftare - så finns det alternativ. Nu kanske inte dundersenapen kan ersätta dijonen, men den är ett bra alternativ annars.

fredag 3 juli 2009

Sardeller från Haugen-gruppen

Jag köpte konserverade rullade sardeller med kapris som jag skulle ha i en maträtt. Men tanke på vad mycket producenterna stoppar i den mat vi äter, så var jag naturligtvis beredd på att hitta något konstigt även i den här burken, men icke! Till min positiva förvåning så fanns bara det här:

sardeller
solrosolja
kapris
salt

Det är Haugen-gruppen som marknadsför dem och de kommer från Jocosil i Portugal.

torsdag 2 juli 2009

Naturell färskost

Jag ska baka efterrätter och har därför handlat naturell färskost. I min enfald har jag nog tänkt att priset, märket och kanske smaken är det som skiljer, men när jag granskade innehållsförteckningen på de två ostarna som fanns i den stormarknad som jag handlade på så fanns det mer som skiljde, nämligen ingredienserna.

I den ena så såg innehållsförteckningen ut så här:

mjölk
grädde
salt
stabiliseringsmedel E 407 och E 410

Den andra innehöll:

pastöriserad mjölk
syrningskultur
salt
löpe

E 407 har i djurförsök visat sig cancerframkallande och även om jag inte kan påminna mig att det gäller för människor, så föredrar jag att undvika ämnet.

När det gäller E 410 så kan vissa vara överkänsliga mot ämnet.

Den utan stabiliseringsmedel är från Eldorado. Vilken som är godast låter jag vara osagt, men nästa gång så väljer jag den utan tillsatser.

onsdag 1 juli 2009

Fikon och torkad frukt

Även torkad frukt kan innehålla tillsatser, något jag blev varse när jag skulle handla det idag. Jag gick igenom alla påskar som fanns (någon sort var visserligen slut, men det fanns flera sorter) och den enda som bara hade frukt i innehållsförteckningen var Risentas fikon.

Jag hoppas att jag även kan hitta andra frukter utan tillsatser, för det kan ju vara gott med annat än fikon ibland. Kanske man tills vidare får acceptera att utbudet är begränsat och äta ändå, men är vi många som efterfrågar produkter utan tillsatser, så kommer de säkert, även om det tar ett tag och det gäller ju frukt precis som allt annat.