fredag 17 juli 2009

Angående guarkärnmjöl

I går skrev jag till livsmedelsverket och idag fick jag svar. Det kan mycket väl vara riktigt att mängden inte påverkar, men hur vet man det och varför godkänna det alls om det ändå är så att man måste uppge det då vissa trots allt kan reagera på det?

Hej,

Jag försöker hitta något på er hemsida och de dokument som finns angående E 412 guarkärnmjöl, men jag lyckas inte få fram så mycket information. Jag har nämligen läst att det kan ge reaktioner hos vissa allergiker och jag skulle vilja veta mer om tillsatsen. Om det nu är så att vissa kan reagerar på tillsatsen är det inte säkrast att ta bort det från listan på godkända tillsatser?

Hälsningar Katharina Wallenborg


Hej Katharina!

Personer som är allergiska mot sojabönor kan reagera på guarkärnmjöl eftersom det påminner en del om soja. Det är vanligtvis människor som har inandats ämnet under längre tid som utvecklar allergi mot det, men de flesta sojaallergiker tål guarkärnmjöl. En annan effekt av guarkärnmjöl är att stora mängder kan verka laxerande, eftersom det passerar tarmen utan att tas upp av kroppen. Detta har utnyttjats i vissa bantningsmedel som tidigare innehöll mycket stora mängder guarkärnmjöl. Det har hänt att personer har kvävts av att äta bantningspulver med guarkärnmjöl då pulvret har svällt redan i matstrupen. Därför är det inte längre tillåtet att sälja sådana produkter. De mängder som används normalt ger inga negativa effekter annat än för vissa sojaallergiker. Därför finns det inte anledning att ta bort det från listan på godkända tillsatser, men det är som alltid mycket viktigt att det anges i ingrediensförteckningen, så att den som är överkänslig har möjlighet att undvika produkten.

4 kommentarer:

  1. Jag sväller upp i halsen direkt av guarkärnmjöl. Jag förstår att det är svårt att förbjuda detta ämne då det finns fler tillsatser som borde förbjudas. Det handlar om pengar. Om vi förbjuder alla farliga ämnen så tappar sverige ekonomisk vinning. Alla vill tjäna sina slantar. Den enes leverbröd och den andres död. Det bästa är om vi människor slutar att handla dessa varor med tillsatser i. Då slutar man att tillverka dom och börjar sälja det vi vill köpa istället. :-)

    SvaraRadera
  2. Helt riktigt! Synd bara att vi än så länge är så få som verkligen läser vad maten innehåller, men jag är optimist. Fast det kommer nog att ta sina år innan vi är där vi vill.

    SvaraRadera
  3. Jeg har intoleranse for mat, mest mjöl men også litt annet. Jeg reagerer helt klart på guarkärnmjöl, jeg blir dårlig i magen.

    SvaraRadera
  4. Jag tål inte soja och guarkärnmjöl, jag får ont i magen, eksem i stjärten och sveda i ändtarmen, ibland under veckor efter att jag har fått i mig dessa ämnen. Nästan all glass och färdiga guckor typ potatissallad i affären innehåller guar, liksom många hälsobröd. En del matproducenter märker guar och soja med fetstil i innehållsdeklarationen, vilket är jättebra. Vilka alternativ finns det för guar i maten?

    SvaraRadera