onsdag 23 augusti 2017

Cambozola Finesse med vitlök

Den här osten är så god så man blir på bra humör av den. Men den ska vara riktigt mogen, så köp den med kort bäst föredatum. Kolla allra helst efter den när den säljs för halva priset, då är den lagom att äta. Den är god på smörgås, kex eller som krydda i biffar, såser med mera. Så där, nu har jag verkligen gjort bra reklam för den. Men står jag fast vid det efter innehållsgranskningen? Ja att den är god, det tycker jag så klart, men att den är godare än ett eventuellt dåligt innehåll, det återstår att se.

Ingredienser:

pastöriserad mjölk
grädde
salt
vitlök
mikrobiella koagulanter
syrakultur
mognadskultur

Det är en del knepiga ord i innehållet och mikrobiella koagulanter är något som framställs genom fermentering av mikroorganismer/svampar. Det behövs för att få till ostens konsistens och inget annat.

Jo, det ser bra ut och tillverkaren heter Käseri Champignon.


tisdag 22 augusti 2017

Mejl om bouchéerna

Jag hittade en mejladress på företagets sajt, så nu har jag skrivit:

Good day,

I have just eaten your most delicious chocolate called bouchées. However, afterwards I was reading its contents and was not as pleased any longer. Isn’t it possible to make exclusive chocolate with less ingredients? Also I wonder about the palm oil, how is that produced? I wonder as I know that lots of rain forests are devastated to produce cheap oil.

I look forward to your answer.

Regards, Katharina Wallenborg


Som jag har påpekat tidigare så har man ju en idé om att fin choklad ska ha bättre innehåll än lågbudgetalternativ, men så är det inte tyvärr. Det finns, men det är sällan man stöter på det. Det är samma med glass, för det mesta så är innehållet snarlikt, dyr glass som billig. Men jag tror ju på att det går att påverka, även om det tar en faslig tid. Därför så fortsätter jag att mejla och blogga. Gör detsamma du med om du inte är nöjd!


måndag 21 augusti 2017

Bouchées

Bouchées är en slags belgisk choklad med hasselnötsfyllning, alldeles underbart god. Belgien är ju kända för sina olika choklader och köper man något därifrån så blir man inte besviken, i alla fall inte smakmässigt. Men, choklad är som choklad brukar vara, sällan fri från tillsatser och jag utgår ifrån att inte heller denna är det. Vi tittar.

Ingredienser:

socker
vegetabiliskt fett (palm)
kakaosmör
helmjölkspulver
kakaomassa
glukos
hasselnötter 3,2 %
kakaopulver utan fett
emulgeringsmedel: sojalecitin
naturlig vaniljarom

Hm, nog hade man väl kunnat önska mer från en sådan här choklad? Glukos är som så ofta tillsatt och det är som bekant ett kritiserat sötningsmedel. Det löser sig även i kallt vatten, varför det ofta finns i livsmedel där detta är önskvärt, till exempel charkprodukter. På Chalmers tekniska högskola säger man så här om glukos: "Glukossirap bidrar avsevärt mer än vanligt socker till uppkomst av diabetes och fetma för barn och vuxna. Glukossirap bidrar även avsevärt mer till glykosylering och därmed till ateroskleros och risker för hjärtinfarkt."

Äkta vara säger så här om lecitin/E 322: "Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner hos personer som är allergiska mot ärtor, bönor (särskilt sojabönor) eller jordnötter. Kan orsaka illamående, yrsel och diarré vid hög konsumtion."

Palmfettet är också en historia för sig. Vi vet att regnskog skövlas i stor skala för att kunna odla och utvinna palmolja. Det finns palmolja som är så kallat hållbart framställd, men det står inget om detta på den här förpackningen i alla fall. Det finns heller ingen mejladress på den, men jag ska se om de har någon webbplats och ställa frågor om ovanstående. Det finns visserligen en snigelpostadress, men det måste ju gå att mejla tycker man.



tisdag 15 augusti 2017

Pizza salami

Jo, det blev fler pizzor. Den här gången en med salami. Jag har inte läst innehållsförteckningen ännu, men gissar att den är lika "bra" som på förra pizzan. Med andra ord inget vidare.

Ingredienser i botten:
vetemjöl
vatten
jäst
dextros
rapsolja
salt

Och så resten:

tomatpuré
mild salami (fläskkött, fett från gris, salt, kryddextrakt, dextros, kryddor, glukossirap, socker, antioxidationsmedel (E 316, E 392), konserveringsmedel E 250)
mozzarella ost (här gissar jag att det är mozzarellaost som avses)
edamer ost (samma här, edamerost)
kryddextrakt salami (fett från gris, salt, dextros, kryddor (bl.a. anis), kryddextrakt, socker, antioxidationsmedel (E 316, E 392))
socker
kryddörter (bl.a. oregano, mejram)
vitlök
peppar

Jesus vilken lista! Njä, den där pizzan får nog klara sig utan mig framöver. Det är synd för jag gillade den och ibland när tiden och orken tryter så är det skönt att bara kunna slänga in något i ugnen. Fast oftast så gör jag både min egen deg och pizzasås och det blir så klart något helt annat.


söndag 13 augusti 2017

Pizza

"PIZZA OST&SKINKA" står det med stora bokstäver på kartongen till den frysta pizzan som jag köpte. Nej, någon stor vän av fryst pizza är jag väl inte, men nu var det snabbt och enkelt och den såg så god ut och den var faktiskt riktigt hyfsad får jag lov att säga. Innehållsmässigt då? Nja, det är väl som det brukar med helfabrikat.

Först så har vi botten och den har följande innehåll:

vetemjöl
vatten
jäst
dextros
rapsolja
salt

Sedan pålägget:

tomatpuré
skinka (fläskkött, salt, dextros, socker, antioxidationsmedel (E 301, E 392), konserveringsmedel (E 250)
rapsolja
vetemjöl
potatisstärkelse
vetestärkelse
salt
oregano
peppar
vitlök

Wow, det var en hel del det och inte nog med E-nummertillsatserna, socker i olika former har man smugit in också. Jo, det behövs lite socker för att en pizza ska smaka riktigt bra och jag tänker på såsen, och i jäsdeg så hjälper det faktiskt till med jäsningen. Men i skinkan? Så onödigt. Var det värt det här innehållet? Det vete sjutton, har man tid så är det mycket godare att göra egen pizza.

tisdag 1 augusti 2017

E-nummerkonservering

Även om min blogg handlar om undvikande av E-nummer, så kan det absolut finnas en poäng att ha dem i vissa sammanhang. Däremot så anser jag inte att behovet är lika stort som vad Livsmedelsverket och livsmedelsproducenterna gör. Det finns för övrigt olika metoder till att förlänga hållbarheten på det vi äter, alltså det vi kallar konservering.

När det gäller så kallad kemisk konservering så skriver Livsmedelsverket så här på sin sajt: "Kemisk konservering innebär att man tillsätter vissa kemiska ämnen till livsmedlen för att öka deras hållbarhet. Konserveringsmedlen hämmar utveckling och tillväxt av olika mikroorganismer som bakterier, mögel- och jästsvampar. Mikroorganismerna skulle annars göra att maten ruttnade, möglade eller jäste.

Vid kemisk konservering minskar också risken för att giftiga ämnen bildas av bakterier och mögelsvampar. Dessa giftiga ämnen kallas bakterietoxiner och mykotoxiner. Lagringstiden för livsmedel som tillsatts konserveringsmedel ökar. Smak och innehåll av näringsämnen bevaras också bättre."

Sedan är det så klart upp till oss själva vilka av dessa kemiska tillsatser som vi vill äta. Att röka, syra och konservera på andra naturliga sätt tilltalar ofta människor mer. Men som sagt var, ibland, speciellt med bristfällig möjlighet till kylförvaring, så försämras livsmedlen väldigt snabbt och att det finns kemiska möjligheter till konservering kan naturligtvis vara positivt. Även för ett litet hushåll där maten inte går år så snabbt så är det bra. Samtidigt så finns det all anledning att inte vara allt för hysterisk kring mat och hållbarhet har det visat sig. Vi slänger alldeles för mycket som är alldeles utmärkt att äta. Sunt förnuft, att lukta och smaka, vägleder oss väldigt bra i de flesta fall.