onsdag 31 december 2014

Gott Nytt År!

Då var strax år 2014 till ända och vi går in i ett helt nytt år, 2015! Slutet gott, allting gott för alla hoppas jag. Det här blir mitt sista inlägg det här året och jag ser fram emot ett nytt med min matblogg med fokus på färre tillsatser.

Ha en bra kväll så hörs vi nästa år igen!

måndag 29 december 2014

Cheddar & garlic chips

Helt okej chips skulle jag säga, bra smak, men lite trist konsistens och alltså ingen favorit så oavsett innehåll blir det nog inga fler inköp för min del. Men det är ju en smaksak så klart och vi gillar ju olika sorter, därav det stora sortimentet.

Innehållet är ganska okej, men inte så bra som det borde vara, så jag skriver inte ut tillverkaren. Här har ni i alla fall ingredienserna i chipsen:

potatis
solrosolja
kryddblandning (vasslepulver, salt, ostpulver, socker, vitlök, druvsocker, jästextrakt, arom, surhetsreglerande medel (mjölksyra, citronsyra)
kryddor
kryddextrakt (gurkmeja, paprika)

Som synes så smög sig alltså citronsyra, E 330 in bland övriga ingredienser. Det blir minus här på bloggen som letar E-nummerfria livsmedel.

Avslutningsvis: God fortsättning! Jag hoppas att julen blev vad ni hade önskat och att inte intaget av E-nummer blev allt för stort. Men sådant är svårt att undvika tyvärr och här har vi nog fått i oss en hel del, inte minst genom dagligt intag av julmust, men det är en last som inte går att undvika dessa dagar.


söndag 28 december 2014

Dillchips från Estrella

Den med gott minne kanske minns att jag skrev om "Dill chips" i somras och att jag skulle kolla upp lite mer om innehållet. Jag kan inte se att jag har fått något svar, men jag ska kolla upp det och återkomma. Hur som helst så köpte jag häromdagen en annan sort och de hette Dillchips. Innehållet ser ut så här:

potatis
solros-/rapsolja
kryddblandning (salt, lökpulver, maltodextrin, druvsocker, jästpulver, dill, vasslepulver (från mjölk), gräslök, naturliga aromer

Maltodextrin är inget annan än kolhydrater och onödiga sådana känns det som. Chipsen är hur som helst goda och de kommer från Estrella. För ett par år sedan så hade jag en fråga om maltodextrin i en annan av deras chipssorter och fick då detta utförliga svar: "Maltodextrin är rena kolhydrater skapade av stärkelse som brutits ner i mindre beståndsdelar, vanligtvis med syra och/eller enzymer. Maltodextrin är ett samlingsnamn för polymerer av glukosenheter och är en mycket lätt, vit, kristalliknande och smaklös substans."

torsdag 25 december 2014

Julskinkemejl

Tyvärr så kan jag inte få iväg det här mejlet just nu (lite nättrubbel för tillfället), men det här ligger i utkorgen och jag kommer skicka det så fort som jag har möjlighet. Jag ville i alla fall visa vad jag skrev, men svaret kommer att dröja lite som sagt var.

Hej,

Jag har precis kokat er julskinka och ska sedan griljera den. Jag läste inte innehållet innan jag köpte den då jag var lite stressad, men ser att den innehåller en del mer än bara skinka. Är det verkligen nödvändigt med vatten till exempel? En bra köttbit brukar vara mör och fin utan vatten och sedan stabiliseringsmedlet som måste till. Det är också flera tillsatser och jag läste på er sajt att de förekommer naturligt, ska man tolka det som att ni inte använder kemiskt framställda E-nummer? Till sist: om man som konsument – trots de fördelar som ni framhåller med tillsatserna – vill köpa en skinka utan ”medskick”, vad vilken sort väljer man då? Vi brukar alltid köpa ytterligare en skinka under helgerna och har ni ett tillsatsfritt alternativ så provar vi gärna den också.

Innehållet i den skinka som jag köpte:
skinka av gris (90 %)
vatten
salt
druvsocker
antioxidationsmedel E 301, E 331
stabiliseringsmedel E 451
konserveringsmedel E 250

God jul, hälsningar Katharina Wallenborg


tisdag 23 december 2014

Julskinka år 2014

Ja inte ser innehållet i julskinka bättre ut nu än vad det har gjort tidigare och jag som hoppades att utvecklingen skulle gå framåt och att tillsatserna skulle bli färre, men så är det absolut inte. I år har sannerligen inte tiden varit på vår sida (när den nu är det) och skinkan blev köpt i all hast och först nu när jag kokade den så tittade jag på innehållet. Så här ser det ut:

skinka av gris (90 %)
vatten
salt
druvsocker
antioxidationsmedel E 301, E 331
stabiliseringsmedel E 451
konserveringsmedel E 250

Fy vad irriterande med druvsocker utöver alla tillsatser. Vatten är det i också och sedan så måste man ha stabiliseringsmedel för att det inte ska rinna ut. Nästa år ska jag verkligen göra mitt yttersta för att hitta en skinka med bättre innehåll, eller rättare sagt en skinka som innehåller skinka och inte en massa vatten och E-nummer.

Det får lov att bli ett mejl till producenten också för att höra om det verkligen ska behöva se ut så här.

måndag 22 december 2014

Creamy Taco Chips

Ja de heter faktiskt så och inte Krämiga tacochips som man skulle kunna förvänta sig här hemma i Sverige, men man får ju döpa sina produkter till vad man vill och det viktigaste är ju vad de innehåller. Innehåller är ganska bra, men avslutas även här med citronsyra. Det blir alltså inget mer än information om innehållet, tillverkaren kommer jag inte att göra reklam för.

Ingredienser:

potatis
solrosolja
kryddblandning (salt, vasslepulver, socker (bl a mjölksocker)
tomat
chilipeppar
naturlig arom
lök
paprika
spiskummin
ostpulver
kryddor (bl a vitlök)
surhetsreglerande medel (citronsyra, mjölksyra)

Fast man måste säga att det var väldigt bra för att ha med taco att göra, för där brukar man hitta många ingredienser och inte bara naturliga sådana. Citronsyra heter förresten även E 330, vilket brukar vara melass eller glukos som jäses med hjälp av mögelsvampar.

De här chipsen är väl ganska okej att äta, men läs gärna på vad chips innehåller innan du köper dem, för det finns chips helt utan tillsatser och de smakar precis lika bra som "citronsyrechipsen".

söndag 21 december 2014

Julbordets innehåll

Ja nu är det endast tre dagar kvar till årets stora högtid, julafton! För många är julbordet den dagens höjdpunkt, utöver umgänge och ledighet så klart och vi är ganska så traditionella i det som vi äter. Lite nytt kan vi tillåta oss i och för sig, men på det stora hela så kör vi med det gamla vanliga och varför inte? Även maten är ju en del av jultraditionen.

Har du någon gång funderat över vad det som du äter innehåller och i vilka rätter det är tillsatser? Jag har faktiskt inte gjort det på så vis att jag har granskat hela julbordet, utan mer vissa av rätterna. I år ska jag gå igenom allt och se vad som vekligen är tillsatsfritt. Jag är rädd att det inte är speciellt mycket. Åtminstone inte när det gäller de rätter som är färdigköpta. Men vi får se och självklart så kommer jag att blogga om detta.

fredag 19 december 2014

Sjöstedt 3 x Lök

Ja det är namnet på en ny sorts chips som visade sig vara väldigt goda. Innehållet är nästan perfekt, förutom att det finns citronsyra bland ingredienserna och jag tror ärligt talat att chipsen hade varit lika goda utan. Jag han nämligen ätit många sorter utan den tillsatsen.

Innehåll:

potatis
solrosolja
kryddblandning (lök, salt, druvsocker, socker, naturlig arom, vitlök, paprika, rödlök, gräslök, surhetsreglerande medel (mjölksyra, citronsyra), ramslök)

Om mjölksyran är naturlig eller kemisk framgår inte, men då det inte står något så är nog kemisk troligt. Det är sannolikt E 330, citronsyra också. Att det skulle komma från citroner är näst intill otänkbart.

onsdag 17 december 2014

Klassisk hovmästarsås

Ja, jag kanske skulle ha både tid och energi till att göra sås till gravlaxen, men det ska även göras Janssons frestelse, köttbullar och annat och jag ska jobba två dagar till. Sedan så ska julklapparna slås in och tid ska avsättas för både familj och till mig själv, så trots att jag egentligen inte ville det, så köpte jag färdig sås. Det är så mycket de här sista dagarna, så lite fusk får man kanske tillåta sig. Jag tänker inte sälla mig till skaran som slutar julstressen med migrän på julafton, så därför får jag ta några extra E-nummer. Faktum är att jag inte läste ingredienserna innan jag köpte såsen, för jag hade köpt den i alla fall. Men man kan ju alltid kika och läsa eländet ändå.

Ingrediense:

rapsolja
vatten
socker
gult och brunt senapsfrö
ättiksprit
dill
salt
rödvinsvinäger
konserveringsmedel (E 211, E 202)
gurkmeja
cayennepeppar
surhetsreglerande medel (citronsyra)
paprikapulver

Nja, bättre hade man ju hoppats på, men, men, det är tur att detta äts i små mängder så att man därför kan acceptera det. Men nästa år blir det nog hemlagad sås till laxen igen.

söndag 14 december 2014

Pepparkakor

Eftersom jag är så principfast som jag är gällande E-nummer så skriver jag inte vilken tillverkaren av dessa pepparkakor är, men de är i princip tillsatsfria förutom E 500, natriumbikarbonat. Så här ser hela innehållet ut:

vetemjöl
socker
vegetabiliska oljor (palm, raps, kokosnöt)
sirap
salt
bakpulver (natriumbikarbonat)
kanel
ingefära
kryddnejlika

Det är så nära tillsatsfritt som går att komma för just pepparkakor och jag vet att jag har skrivit om två andra sorter som tillsatsfria, men sedan dess så har jag alltså blivit mer principfast eftersom det är av nyfikenhet om hur lätt det är att hitta E-nummerfritt som jag skriver bloggen. Men läs på förpackningarna, för innehållet skiftar verkligen.

lördag 13 december 2014

Glad Lucia!

Den 13 december redan. Det springer på och om 11 dagar är det julafton. Säkert så är det många fler än vi som har ätit pepparkakor och druckit glögg i dag och om det tänker jag skriva mer i morgon. Men till dess: ha en fortsatt skön Lucia!

fredag 12 december 2014

E 211

E 211, alltså natriumbensoat, är ett syntetiskt framställt konserveringsmedel. Jag har skrivit om det förr, men det var ett tag sedan och nu så här i juletider så gör det inget att påminna då det finns i till exempel sill, vilket är en favorit på julbordet hos många. Jag vill absolut inte förstöra matglädjen i dessa juletider och jag äter själv sill, men man kanske inte ska överdriva intaget.

Det är tråkigt att det här konserveringsmedlet är så populärt då både risken för astmaanfall och cancer finns. Men regler är regler och EU tillåter E 211. Det är ju så att mängderna som vi får i oss av olika tillsatser för det mesta är ganska små, men sammantaget och i kombination vet vi inte säkert vad som händer tyvärr och just därför är det bättre att vara lite försiktig.

Om det är något som jag skulle önska inför nästa år så är det att Sverige blir bättre på att trycka på när det gäller tillsatser i vår mat och att ifrågasätta alla tillsatser, framför allt de kemiska. Är det verkligen nödvändigt med så mycket i vår mat som inte är naturliga ingredienser? Jag tror inte att vi rakt av bara kan plocka bort alla E-nummer och det har jag heller aldrig jobbat för, men en som det så fint heter, genomlysning, vore väl mer än väl på sin plats? Eller?

onsdag 10 december 2014

Julmat

Av nyfikenhet så gick jag in på Livsmedelsverkets sajt och sökte på julmat, det blev inga träffar. Julskinka däremot fick jag träffar på, men inget som var intressant gällande tillsatser i skinkan. Jag provade då andra sökvägar som till exempel tillsatser julskinka, men det gav inte heller något. Träffarna som kom upp när jag sökte på julskinka var allmänna skrivelser om renhet, matförgiftning, regler och liknande.

Sill då eller tillsatser sill, kan det ge något? Nej, det som kommer upp är information om till exempel hur mycket fisk svenskar äter, men som konsument och speciellt i juletid, så är jag ju nyfiken på vad SLV anser om allt vi redan nu håller på att stoppa i oss som kommer från julbordet. Efter alla år som jag har engagerat mig i mat och tillsatser så borde jag ha lärt mig hur stort deras ointresse av detta är, men min naiva sida menar att det ändå någon gång borde komma upp något om detta på sajten. Det ligger liksom i tiden.

Kikar man på innehåll i sill så hittar man bland annat vanlig inlagd sill och där kan innehållet se ut så här:

sill
vatten
socker
lök
salt
ättika
kryddor
konserveringsmedel E 211

Det som började så bra, slutade så trist, då just E 211 är en tillsats som kan ge allergiska reaktioner. Sedan så har vi senapssill, något som många gillar. Så här ser innehållet ut i en av sorterna:

marinerad sill* i bitar 48% (salt, ättika)
socker
senap (vatten, gult och brunt senapsfrö, socker, ättiksprit, salt konserveringsmedel (E211), kryddor (gurkmeja, kanel, nejlika, koriander))
rapsolja
vatten
senapsfrö
konserveringsmedel (E211)
förtjockningsmedel (E415)
färgämne (betakaroten)
dillfröolja

Nja, inget att hurra över direkt. Nu är det här tyvärr väldigt typiskt och som jag tidigare har konstaterat här på bloggen så har jag än så länge inte hittat en inläggning utan tillsatser. Om du som läser vet någon sådan inläggning, hör gärna av dig.


tisdag 9 december 2014

Tortilla chips med chili

Det ska nog vara tortillachips egentligen, men nu heter de tortilla chips enligt stavningen så så får det bli även på bloggen. Hur som helst så är det som alltid innehållet som är det väsentliga och det ska vi kolla på en gång.

Ingredienser:

majsmjöl
solrosolja
salt
kryddor (chili, 1,2 %, paprikapulver, vitlökspulver, spiskummin, peppar)
socker
jästextrakt
lökpulver
arom
rökarom
färgämne (paprikaextrakt)
syra (citronsyra)

Det var en hel del och aromerna vet vi ju att de med stor sannolikhet inte är äkta aromer. Citronsyra, alltså E 331, är salt av citronsyra, som också heter E 330. Det finns inga belagda hälsorisker här, även om vissa påstår sig reagera på tillsatsen.


söndag 7 december 2014

Nästa chipssvar

Här kommer nästa chipssvar och jag ska på en gång säga att det kom väldigt snabbt, däremot så har inte jag varit lika snabb, eller rättare sagt, jag har inte haft tillgång till den mejl som jag använde och därför såg jag det först nu. Så här ser det ut:

Hej Katharina!

Va kul att du tyckte så mycket om våra chips!

Aromer används för att förstärka smaken från vanliga kryddor när det behövs. Exempelvis kan man använda en lökarom även om det finns lökpulver i produkten för att förhöja och /eller förlänga löksmaken.
Aromer delas bland annat in i "naturliga aromer" och "aromer" (det finns dessutom "rökaromer"). Skillnaden på dessa är att "naturliga aromer" utvinns ur vegetabiliska eller animaliska råvaror genom fysikaliska, enzymatiska eller mikrobiologiska metoder. "Aromer" kan även framställas genom kemisk syntes till ämnen som är identiska med naturliga aromer eller som inte finns i naturen.

När det gäller gräslök och persilja så ger gräslöken mer smak än persiljan, den blir alltså mer framträdande. Sedan är Persilja en del av en ”baskrydda” till många chips som hjälper till att framhäva de andra smakerna.

Hoppas att du är nöjd med svaren på dina frågor!


Med vänlig hälsning

Amanda Förberg
Konsumenttjänst


Min tolkning är att det är syntetiska aromer i chipsen, så jag skriver alltså inte vem som har tillverkat dem även om det är frestande då de var så goda. Bra förklaring när det gäller persilja och gräslök förresten. Den köper jag.

Ha en fin andra advent förresten.

måndag 1 december 2014

Chipsfråga

Jag fick faktiskt iväg ett mejl i går med de frågor som jag sa att jag skulle ställa angående chipsen. Så här ser det ut:

Hej, för ett tag sedan så köpte jag era chips som heter Höstskörd gräslök & gräddfil. De var jättegoda vill jag börja med att säga, men jag har två frågor angående innehållet. Den första är vad aromer står för och det andra är varför det bara står gräslök på framsidan fast det är mer persilja i.

Passar på att skicka med ett önskemål också och det är att det vore trevligt med chips som har pepparrotssmak.

Hälsningar Katharina Wallenborg


Man skulle visst få svar inom två veckor, så i mitten av december så ska det alltså komma ett och det lägger jag ut här så klart. Förhoppningsvis så är aromerna inget konstigt och då kan jag även tala om vem som tillverkar chipsen.

Höstskörd gräslök & gräddfil

Det här är inget annat än vanliga chips, men väldigt goda sådana. Jag köpte dem i höstas och de var gjorda av augustis till oktobers skörd. Limited edition står det på förpackningen. Allt annat är på svenska, så det är ju lite märkligt får man lov att säga, men det är väl alltid någon som känner sig lite mer världsvan när de skriver så. Det var en parentes och kanske lite onödig, men jag är så trött på alla förpackningar med en massa information på engelska, till och med när man bara riktar sig till svenskar, så jag kunde inte låta bli.

Det väsentliga här är dock innehållet i påsen och potatis är det så klart och gräslök och gräddfil vet vi också att det finns bland ingredienserna. Sedan då? Jo så här ser det ut med allt uppräknat:

potatis
solros-/rapsolja
kryddblandning (salt, lökpulver, vasslepulver (från mjölk), socker, aromer, kärnmjölkspulver, jästextrakt, örter (persilja, gräslök), syror (äppelsyra, mjölksyra), vitlökspulver)

Det enda som jag funderar över är vad aromer står för. Det är så ofta som man skriver så och inget mer. Jag får lov att fråga. Då kommer jag samtidigt att passa på att fråga varför man skriver gräslök med stora bokstäver på framsidan, men inget om persiljan trots att det finns mer av den i chipsen.