lördag 17 mars 2012

Fruktkussvar

Igår såg jag att svaret om kusarna hade kommit. Det var snabbt! Så här säger tillverkaren av bröden:

Hej Katarina och stort tack för ditt mejl angående Fruktkusar!

Det är viktigt för oss inom XXX med synpunkter på våra produkter och när de når oss på konsumentkontakt förs fram till berörda i företaget som marknadsansvariga, produktutvecklare och kvalitetspersonal och andra som har varit med när vi tagit fram produkten. Det är ett bra underlag för fortsatta diskussioner och arbete.

Grundpelaren när vi tar fram nya produkter är att ta fram livsmedelssäkra produkter, både sett till produktion och till råvaror. Därtill kan man bygga på med att det ska fungera att ”baka stort” som vi gör och – förstås – att erbjuda en smakupplevelse och en produkt som vi hoppas våra konsumenter uppskattar. Vårt mål är alltid att använda så få tillsatser som möjligt och undvika onödiga tillsatser.

Innan en produkt släpps på marknaden har man gjort många provbak och provat ingredienser. Målsättningen är i grunden som ovan. I dagens produktutveckling strävar vi efter att inte använda ”e-nummer” eller tillsatser i våra produkter. Används de är det för att vi anser at de är nödvändiga för produkten enligt någon av anledningarna ovan och skulle det användas är det synnerligen viktigt att vi deklarerar det enligt den lagstiftning som finns.

Guarkärnmjölet är en vegetabilisk råvara, ett mjöl som utvinns ur växten guar som är en baljväxt. Guarkärnmjöl är en vattenbindande fiber vars funktion i produkten för att få en bättre degstruktur och för att få en bättre uppbakning och blåsbildning i brödet. Att guarkärnmjöl binder in vatten i brödet ger ett bröd som smakar färskt och gott längre. Ett högt vatteninnehål i brödet bidrar till ökad mättnad hos dig som konsument. Vid högre mängder av guarkärnmjöl än de vi valt att använda i brödet kan guarkärnmjöl sänka förhöjda kolesterolvärden. För att nå denna effekt behöver man äta 10 g guarkärnmjöl om dagen, men vid de nivåerna får brödet en ganska gummiliknande konstistens och vi har därför använt lägre doser i våra bröd. Trots att guarkärnmjöl altså är en nyttig fiber så finns det personer som kan vara känsliga mot mjölet, ofta personer som är allergiska mot nötter eller jordnötter. Men det är ingen känd "stor" allergen.

De aprikoser vi har i produkten, och som köps från certifierade leverantörer, är behandlade med svaveldioxid – vilket görs redan där frukten växer och skördas. Syftena med svaveldioxiden är två, dels att ge ett skydd mot insektsangrepp under långväga transport samt att svaveldioxoden har en konserverande effekt på aprikosernas färg. Vi använder svavelbehandlade aprikoser för att de ska behålla den gyllengula färgen istället för att de ska bli bruna. Att aprikoserna har den förväntade gyllengula färgen är viktigt för våra konsumenter enligt de bedömningar vi gjort för att den ska uppleva produkten fräsch och intressant. Svaveldioxid är en vanligt tillsats just i dessa sammanhang.

Vi har försökt ge ett svar på dina funderingar i mejlet och som jag skrev, dina synpunkter tar vi verkligen till oss och är tacksamma för.

Har du några frågor, återkom gärna till mig.

Vi hoppas förstås på fortsatt förtroende för våra produkter.


Vänligen

Lars Melander
Konsumentkontakt


Jag tycker att det var ett trevligt och utförligt svar. Att det sedan innebär att kusarna fortsätter innehålla det de gör är det som det är med. En liten förståelse för guarkärnmjölet kan jag ha, även om den är väldigt liten, men svavlade aprikoser är ju bara dumheter då det inte tillför något för vare sig smak eller konsistens. Sedan kan man undra vilka dessa ”konsumenter” är. Vill folk verkligen äta sådant här när det finns bättre alternativ? Inte jag i alla fall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar