Den här bloggen startade jag i maj 2009 och det började med att jag ville ta reda på om det gick att äta tillsatsfritt och om det fanns alternativ till E-nummerstinna livsmedel. Under resans gång har bloggen utvidgats och jag skriver bland annat också om djurhållning, EU, KRAV med mera.
lördag 31 oktober 2009
E 132-svar
fredag 30 oktober 2009
E 132 indigotin/indigokarmin
Sedan får man ju hålla med om att det är en ytterst liten mängd indigotin/indigokarmin i polkagrisen och det lär inte vara något direkt problem såvida man inte är storkonsument och det får man verkligen hoppas att ingen är och då tänker jag främst på allt socker och hur det påverkar tänderna.
Här kan ni ser mitt mejl och svaret:
Hej,
Jag var förbi er igår och köpte olika polkagrisar, bland annat en amerikaniserad sådan som innehåller E 132. Jag undrar om det finns något annat alternativ till smaktillsats då indigotin/indigokarmin tros kunna ge hälsoproblem?
Är också nyfiken på vad colaarom är för något och vad det innehåller.
Hälsningar Katharina Wallenborg
Och så här ser svaret ut…
Hej,
Alla blåa stänger innerhåller e132, så vill du undvika denna får du ta en annan smak.
Kan kan dock trösta dej med att det är förhållandevis lite färgämne i polkagrisarna då det
endast är ränderna som innerhåller färg.
mvh
xx Polkagris
onsdag 28 oktober 2009
Fler polkagrisar
Så... Vad innehåller då denna amerikaniserade polkagris?
socker
colaarom
färgämnen E 120, E 132
Aromen kan ju vara vad som helst och jag får lov att mejla dem och fråga vad det är för något. E 120 var ju löss och E 132 heter egentligen indigotin eller indigokarmin och kan tydligen ge klåda och andningssvårigheter. Det enligt Äkta vara i alla fall vars sajt jag ofta kikar in på. Däremot så hittar jag inget om eventuella hälsoproblem på livsmedelsverkets sajt, så de har fått mejl av mig igen och samtidigt passade jag på att fråga om cocktaileffekten och vad de säger om den.
tisdag 27 oktober 2009
Polkagris
socker
pepparmyntolja
glykossirap
färgämne E 120
Färgämnet kommer från en lus och kan orsaka allergiska reaktioner, men jag hoppas att mängden är så liten så att det inte spelar så stor roll eftersom polkagrisar är så goda. Men jag har sedan många år undvikit E 120 och jag får väl erkänna att det inte har handlat om farligheten utan olusten att äta löss. Fast även hälsan är ju som sagt viktig att väga in och jag undrar om det går att använda något annat rött färgämne.
söndag 25 oktober 2009
Tillsatser och allergier
Bland annat säger man så här:
Överkänslighet mot tillsatser i livsmedel
Det är bara några få tillsatser som ger allergiska besvär.
Vanligen drabbas personer som redan har en allergi mot livsmedel.
Kan man få allergiska reaktioner av glutamat?
Nej, glutamat har inte visat sig ge allergi. Däremot har vissa personer drabbats av överkänslighetsreaktioner i form av huvudvärk, svettningar, tryck över bröstet med mera när de ätit asiatisk mat (Chinese Restaurant Syndrome). Dessa symptom försvinner dock ganska snabbt, inom några timmar. En del av de rapporterade effekterna kan säkert även bero av de stora mängder av starka kryddor som används i detta kök.
Att få reaktioner av överkänslighet är mycket ovanligt men om man misstänker att man är överkänslig bör man vara noga med att läsa innehållsdeklarationen eller fråga om maten innehåller glutamat.
Att jag tog med deras information om glutamat, är för att det är väldigt ifrågasatt.
Det finns naturligtvis mycket mer att läsa på deras hemsida, men det här var vad jag hittade om tillsatser och allergi. Jag ska naturligtvis läsa mer, för det ligger ute många dokument och det finns många sidor, men deras information är glasklar: är det godkänt så är det ingen större fara att äta även ifrågasatta tillsatser.
fredag 23 oktober 2009
Bohusröran
Det första, E 202 som "finns naturligt" som producenten säger kan ge överkänslighetsreaktioner. E 211 tros till och med kunna orsaka astmaanfall och har man oturen att råka ut för det så spelar det ingen roll hur naturlig ingrediensen är. Det är i alla fall min uppfattning även om företaget som gör röran inte ser det problemet.
Vidare har vi E 412, guarkärnmjöl, som också kan ge överkänslighetsreaktioner. Det är som ni kanske minns ett stabiliserings- och förtjockningsmedel, något som inte skulle behövas kan man tycka. Majonnäs är ju tjockt i sig självt. Även E 415 är ett förtjockningsmedel, men jag hittar inget om att det skulle vara hälsovådligt.
Sedan har vi ju ytterligare en ingrediens som verkligen fascinerar och det är smakförstärkaren E 621. Som jag skrev i min tidigare blogg så kan man ju undra varför man ska behöva förstärka smaken i en röra med så många ingredienser. Tyvärr är det inte bara smak man får genom E 621 om man har otur utan känner du halsbränna eller yrsel till exempel så kan det mycket väl vara Bohusröran som spökar.
Min bestämda uppfattning när det gäller Bohusröra: Gör din egen eller leta upp en som är utan tillsatser (om det nu går att hitta)!
torsdag 22 oktober 2009
Hållbar i endast 7 dagar...
Det som är lite konstigt är att även om jag får väldigt bra svar i övrigt, så verkar det inte som att man vill svara på eller diskutera just det här. Det är synd eftersom jag tror att det är de som går i bräschen för nyttigare mat är de som kommer att göra de stora vinsterna. De visar framfötterna eftersom de lyssnar på oss och det uppskattar vi konsumenter.
Förhoppningsvis vänder det här inom en tid och man inser att det är ett bra försäljningsargument att lansera en sådan här produkt även om hållbarhetstiden är kortare. Kanske det till och med kan vara ett av de argument man kommer att locka med: Hållbar i endast 7 dagar då varan är fri från tillsatser!
tisdag 20 oktober 2009
Vad säger olika dietister?
Hej,
Jag letar fakta om tillsatser i vår mat. Alla tillsatser är ju inte av ondo, men många verkar vara det. Vilka anser du som dietist att man ska undvika och varför? Finns det någon forskning kring exempelvis kopplingen mellan tillsatser och allergi som kan vara intressant att ta del av? Jag har nämligen läst att vissa forskare tror att den kopplingen finns.
Hälsningar Katharina Wallenborg
Redan idag fick jag två svar och så här lyder de:
Hejsan!
Råder dig att läsa mer på Livsmedelsverkets hemsida och själv försöka skapa en bedömning.
http://www.slv.se/sv/grupp1/Markning-av-mat/Tillsatser-i-mat/
När det gäller reaktioner har man sett att personer som redan är allergiska mot annat, ibland kan reagera på sulfit och azofärgen tartazin (sannolikt att reaktioner kan ske på alla azofärger).
Alla tillsatser som tillsätts är godkända av EU, det får sedan bli upp till oss själva om vi vill undvika vissa eller alla tillsatser.
Jag arbetar inte specifikt med detta område och har ingen annan info än det som Livsmedelsverket delar med sig av.
Lycka till!
----------------------
Hej Katharina!
Tack för din fråga!
Livsmedelsverket har bra information om detta. www.slv.se Är det så att du söker informationen i något annat syfte än privat så får du höra av dig igen och specificera det.
MVH
Som ni ser så är det inte helt enkelt att få svar på frågor om det här. Varför det är så vet jag givetvis inte, men kanske är frågorna ställda för tidigt; kunskaperna och intresset har helt enkelt inte kommit så långt som man önskar att de hade.
måndag 19 oktober 2009
Skinka utan tillsatser?
I början av sommaren var jag bland annat in på en livsmedelsbutik i närheten av mitt jobb och frågade där efter varmrökt eller kokt skinka utan tillsatser, vilket de inte hade fick jag veta, men jag bad mannen i butiken att framföra önskemål om att ta hem det, vilket han skulle göra.
Huruvida det var min fråga eller något annat som gjorde att man beslutade sig för att ta in det i sortimentet vet jag inte, men idag när jag var förbi (efter väldigt lång tid alltså) så frågade jag en dam i butiken hur det hade gått. Svaret jag fick var mycket positivt, för hon berättade att de hade haft sådan skinka, men att det just nu inte gick att köpa in från leverantören, men så snart det gick igen så skulle de sälja det igen.
Jag tackade givetvis och berättade att en annan handlare hade sagt att de fått sluta med att köpa in skinka utan tillsatser för att den inte sålde på grund av färgen, men det hade inte de haft problem med berättade hon. Så snart jag har sett innehållsförteckningen och att den verkligen är vad butiken säger, så ska jag skriva på bloggen vilken butik det gäller.
söndag 18 oktober 2009
Svar på frågorna om Bohusröra
Tack för att du tog dig tid att höra av dig oss.
Frågan kring tillsatser är berättigad och i dagens debatt kring E-nummer så pågår definitivt en förändring på området. Frågan är dock mer komplex än så. Vissa av tillsatserna är nödvändiga för att säkra produktens kvalitet ur hälsosynpunkt. Extra viktigt då produkten som i det här fallet, ska konsumeras kall.
Till viss del är det så, som du påpekar, att industriellt tillverkad mat, måste innehålla en del tillsatser för att hållbarheten ska vara så lång att maten kan transporteras och lagras innan den når alla landets butiker. Smak, lukt, konsistens och utseende ska också bli det förväntade och vara desamma fram till sista hållbarhetsdagen. Varje tillsats har en funktion, annars skulle den inte finnas där. Samtidigt arbetar man mycket med förpackningsteknik, främst då det gäller kylvaror.
Kortare hållbarhet på livsmedel medför ofta mindre serier, fler transporter och därmed dyrare priser. Många fullgoda livsmedel slängs även i onödan, på grund av "kort datum".
Beträffande Bohusröra är jag osäker på om det finns några alternativ, det gäller att läsa ingrediensförteckning på respektive produkt/märke. Om det är till någon tröst, så förekommer Bohusrörans tillsatser även naturligt, E330=citronsyra; E202 och E211 finns naturligt i bär, såsom rönnbär, lingon m.m.; E412=guar, en ärtväxt; E415 framställs av socker. E614, slutligen, där många är så invanda på smaken att receptförändringar tar mycket tid och arbete, för att få fram en produkt som är lika omtyckt utan E621. Vi gör kontinuerliga tester både internt och externt för att ta fram nya smaker/produkter.
Jag hoppas att du har fått en del svar på dina frågor och synpunkter, annars är du välkommen att höra av dig igen.
Kanske kommer det ett alternativ i framtiden för oss som vill ha andra produkter. Men jag förstår att hållbarheten och priset är ett dilemma. Hur som helst så tror jag att det som händer nu bara är början, för det är fler och fler som blir medvetna om det här med ingredienser i det vi äter.
torsdag 15 oktober 2009
Citroncyra i musslor
Till Ica 090722
Hej, jag har köpt olika varor med ert eget märke och jag såg att i konserven med musslor så fanns det citronsyra. Varför tillsätts det till just musslor? I makrillen i tomatsås fanns det däremot inte.
Hälsningar Katharina Wallenborg
Hej!
Tack för att du har hört av dig till oss.Citronsyra tillsätts till musslorna för smakens skull.Du är alltid välkommen att höra av dig till oss. Vi hjälper gärna till!
Med vänlig hälsning
ICA Kundkontakt
Camilla Gustavsson
onsdag 14 oktober 2009
Bohusröra
Trots att jag vet att det är massor av tillsatser i majonnäsröror så kan jag inte låta bli att köpa dem ibland och varje gång så läser jag och börjar inse att det inte finns någon sort som är någotsånär ren.
Förra veckan så köpte jag något som kallas Bohusröra och smaken var det inget fel på, men innehållet kan man ju ha vissa åsikter om:
majonnäs (rapsolja, vatten, äggula, senap, vinättika, socker, salt, surhetsreglerande medel (citronsyra))
kräftstjärtar
räkor
rödlök
citron
dill
vitlök
kryddor
smakförstärkare E 621
konserveringsmedel E 202, E 211
stabiliseringsmedel E 412, E 415
Ska det verkligen behövas så många tillsatser i en röra? Med tanke på alla ingredienser så borde det ju vara smak nog kan man tycka. Jag ska mejla företaget som har gjort röran och fråga vad de själva anser om det här.
söndag 11 oktober 2009
Pilgrimsmusslor från Polar seafood
Man hittar ju diverse saker i mängder av livsmedel som man aldrig skulle kunna tro att de har några tillsatser, men tyvärr har vi ju lärt oss att det är alldeles för vanligt, så man måste därför vara väldigt noga med innehållsförteckningen om man vill undvika dessa. I många livsmedel tillsätts även vatten för att dryga ut innehållet och det konstaterade vi ju häromdagen angående kycklingen och det gäller ju även annat kött och även skaldjur.
För ett tag sedan köpte jag frysta pilgrimsmusslor som jag lagade till idag. Innehållsförteckningen här var föredömligt kort:
stora pilgrimsmusslor
Musslorna är paketerade av Polar seafood och innehåller alltså inga tillsatser alls! Att de var perfekta i konsistens och smak gjorde ju bara det hela ännu bättre. Man blir glad för varje livsmedel man ser som inte har onödiga tillsatser.
lördag 10 oktober 2009
Lammkotletter
Idag har vi ätit lammkotletter och köttet var mycket gott och det är enligt etiketten svenskt lammkött. Inte för att det är någon garanti för att lammen har fått bra kost och att det har varit bra levnadsförhållanden för djuren, men man inbillar sig ju i alla fall att de har det bättre här än på många andra håll. Men sådant vet man ju aldrig, så jag försökte få lite svar på mina frågor.
Jag letade därför både på förpackningsetiketten och sedan på producentens hemsida, men det fanns absolut ingen information överhuvudtaget att få och det är ju lite märkligt tycker jag. Nu har jag i alla fall mejlat och frågat om det här och även om hur slakten går till eftersom jag tycker att det också är viktigt.
Ytterligare ett mejl som jag nu väntar svar på alltså.
torsdag 8 oktober 2009
Vad säger livsmedelsverket?
Det här kan man läsa på deras hemsida och man undrar ju om det här ska göra oss trygga?
"Tillsatser får inte utgöra någon hälsorisk och ska dessutom vara av värde för konsumenten eller nödvändiga för livsmedlets hantering för att kunna bli godkända."
Om det vore så att inga tillsatser utgjorde någon hälsorisk, varför reagerar då så många? Och det där med värde för konsumenten känns nästan komiskt. Vilket värde har vattnet som producenterna sprutar in i den frysta kycklingen (är köttet av bra kvalité så behövs inget vatten eller så kallad mörning), eller bindväven som mals ner i leverpastejen?
Det är ju helt uppenbart att den hårda debatt som förs om våra livsmedel är nödvändig, för den myndighet som regeringen hänvisar till, alltså livsmedelsverket, är alldeles för flata.
tisdag 6 oktober 2009
Fryst kycklingfilé
Det här med kyckling är intressant tycker jag. Vi köper ofta filé som är fryst och säkert är det fler än jag som har varit naiva och trott att det i stort sett är kyckling i påsen eller kartongen och eventuellt bara lite, lite vatten i, för det vet man ju att det sprutas in i kött för att fylla ut.
En av förpackningarna (den som låg överst här hemma i frysen) har en innehållsförteckning som ser ut så här:
kycklingfilé 85 %
vatten
salt
protein (kyckling)
smakförstärkare E 640, E 621
antioxidationsmedel E 331
glukossirap
konserveringsmedel E 262
När jag efter stor möda lyckats läsa igenom innehållsförteckningen så förstod jag snabbt varför bokstäverna var minimala och med färger som gör det extra svårt att se vad det står, för jösses vilken lång innehållsförteckning för fryst kyckling! Vad i hela friden gör konserveringsmedlet där till exempel? Varan är ju fryst!
Eftersom jag vet att kycklingar inte alltid blir väl behandlade så ville jag veta lite om deras förhållanden också, men precis som jag gissat så fanns inte ett ord om det på förpackningen. Nu kommer jag mejla och fråga både om det och om den innehållsrika innehållsförteckningen. Det ska bli minst sagt spännande att få läsa svaret, för det hoppas jag att jag får ett.
måndag 5 oktober 2009
Ishavssallad
Den där ishavssalladen som jag skrev om för inte så länge sedan hade ju en del tveksamma tillsatser, så jag mejlade ju företaget som tillverkar den och fick ett svar där de bad om mitt telefonnummer eftersom de ville ta det den vägen istället för på mejlen.
Helt okej tyckte jag och för drygt en vecka sedan – alltså direkt som jag såg deras svarsmejl – så mejlade jag mitt nummer, men jag har fortfarande inte hört något. Jag har haft ett missat samtal som jag inte vet varifrån det kommer och det är möjligt att det var från dem, men det är ju konstigt om man inte lämnar ett meddelande eller ringer igen. Dåligt tycker jag! Men skulle de höra av sig så ska jag givetvis återkomma och berätta vad de sa om innehållet i salladen.
Kanske är det här med ifrågasättande av innehåll i vår mat mer känsligt än vad man kan tro.
söndag 4 oktober 2009
Åsikter om tillsatser
Jag har förstått att inte alla (läs industrin och dess företrädare) är positiva till den debatt som förs nu om matens tillsatser då de bland annat tycker att man skrämmer människor. För tydlighetens skull så vill jag bara säga att för egen del så finns det inget behov av att skrämma någon, däremot så vill jag upplysa och göra bloggens läsare medvetna om hur det ligger till med det här med tillsatser.
Mitt mål är att vi ska få så rena produkter som möjligt och jag håller med om det vissa försvarare av industrin säger, alltså att maten på det stora hela är bra och att de flesta tillsatser inte är farliga. Problemet är bara att jag som konsument kanske inte vill betala för en tillsats som gör att skinkan håller ihop på grund av att den är sönderprocessad, även om det inte är farligt att äta tillsatsen.
Jag kanske inte har någon lust att betala för 1/5 vatten i den frysta kycklingfilén även om inte det heller är farligt och jag kanske inte vill betala för färgämne i brödet så att det ska se nyttigare ut när det inte är det.
Vad jag vill är att det ska vara undantagen som representerar ovanstående, men nu är det inte så, för det är så otroligt mycket som har tillsatser eller är sönderprocessat så att man är tvungen att ha förtjockningsmedel, smakämnen med mera och än så länge så är jag långt ifrån övertygad om att allt är ofarligt bara för att EU har godkänt det. För mig betyder det ingenting så länge som jag vet att många tillsatser kan ge hälsoproblem, men som sagt: även i de fall de inte är farliga så har jag ingen lust att betala för dem om de inte är absolut nödvändiga.
Det är inte att skrämmas, däremot kan konsumenter som ställer helt normala krav vara skrämmande för det ställer krav på producenterna och det är uppenbarligen inte vad de önskar.
lördag 3 oktober 2009
Cocktaileffekt
Säger man cocktail så tänker nog de flesta på en god drink och det låter ju bra mycket trevligare än E-nummercocktail, men det är det senare jag syftar på nu. Talar man om läkemedel så har man ofta kunskap om vilka läkemedel man inte ska blanda och man att de kan vara direkt farliga i kombination med varandra. Men tillsatserna i maten har man dålig kunskap om.
Man vet ju en hel del om vissa tillsatser, men inte alls så mycket som man borde och att då kunna få fram svar om hur blandningen av dessa påverkar oss är ju ännu svårare. Ska jag vara ärlig så har jag ganska nyligen tänkt på att det kan vara dåligt att blanda tillsatserna. Jag har mest tänkt att var och en kan vara skadlig.
Det känns alltmer angeläget att läsa innehållsförteckningar och laga sin mat samt att helt enkelt utesluta vissa saker helt. Men det är inte lätt och jag kommer nog att fortsätta synda framöver ibland när suget blir för stort. Fast samtidigt måste man försöka påverka i rätt riktning, annars kommer vi alltid att vara hänvisade till det skräp som ofta säljs. Vi är alldeles för få som påverkar nu, trots att det här är vad våra växande barn äter. Det känns verkligen inte bra.
fredag 2 oktober 2009
Kokosmjölken
Frågan är vart vi tycker att gränsen går för vad vi vill betala för de produkter som är bättre än andra och i det här fallet skiljer det ändå några kronor. Då kan man ju tycka att "hur ofta köper man kokosmjölk?" och ser man det så, så spelar det ju ingen roll om den är dyrare såvida man inte är storkonsument.
Men problemet är ju att det blir mycket pengar om man alltid ska välja det bättre alternativet och det påverkar givetvis våra val även när vi börjar bli insatta i det här med tillsatser. Jag vet ärligt talat inte hur man ska lösa det här, men jag tycker inte att man ska behöva köpa ett sämre alternativ bara för att man inte har råd att välja.
Hur som helst så ska jag titta på innehållsförteckningen på de andra burkarna och mejla och fråga varför tillsatserna finns i de fall jag anser att de inte är bra för oss.
torsdag 1 oktober 2009
Hur har djuren det?
Genom åren har jag många gånger tänkt att jag skulle ta reda på mer om hur våra djur har det. De djur vi äter alltså. Pinsamt nog har jag inte gjort mycket mer än att tänka på att inte köpa ägg från hönor som sitter som packade sillar. I övrigt så är det väldigt svårt eftersom det oftast inte står något på till exempel kycklingpaketet. Men jag tycker att det här är en så viktig del av mina funderingar kring vad jag äter och varför, så jag kommer att ta reda på det jag kan om djurens förhållanden.
Det är klart att man hör ett och annat och jag läste nyligen att de lagar som finns i Europa (vi är ju med i Europeiska unionen och där regleras det här) är hyfsat bra, problemet är att de inte efterlevs som de borde. Därför måste vi konsumenter vara mer på hugget och inte acceptera det här och för att ställa krav måste vi ha kunskap och jag ska i alla fall bidra med det jag kan genom min blogg för att få fler engagerade mot dåliga och hemska djurförhållanden.