söndag 28 oktober 2012

Kalamata oliver med kärnor

Ja det ska så klart vara "kalamataoliver", men uppenbarligen är inte stavningen något som man lägger vikt vid på det här företaget; förhoppningsvis är man mer mån om innehållet i oliverna, för kalamataoliver är verkligen goda oliver. Vi kikar på innehållet:

kalamataoliver med kärnor (56 %)
vatten
vinäger
salt

Ja, det där var ju riktigt bra; inget i som inte ska vara där. Producenten heter Greco taverna och etiketten riktigt skriker grekiskt sommar! Greklandsblå bakgrund, vit text och en bild på ett bord med människor som sitter och äter och har en fantastisk utsikt framför sig. Härligt!

Med risk för att förta känslan av grekisk semester så vill jag återigen ta upp det här med oliver och kärnor. Köp aldrig urkärnade svarta oliver såvida du inte verkligen vet att de är mogna och alltså har bra smak. Ofta är svarta oliver omogna och färgade när det handlar om urkärnade sådana. Bra måttstock förresten om man vill avgöra en restaurangs ambitioner. Det har hänt mer än en gång att jag har sett den här typen av ursäkt till oliver på salladsbord, vilket är mycket trist så klart, men köper man själv oliver så kan man göra det bra valet och skippa de smaklösa.

onsdag 24 oktober 2012

E-nummer

Det finns ju en mängd E-nummer som alltså är av EU godkända tillsatser. Det här är ingen fix lista utan den ändrar sig, om än sällan och alldeles för sakta, då det finns en hel del som man skulle vilja stryka för gott. Hur som helst så görs alltså revideringar, men det jag egentligen tänkte berätta är att en godkänd E-tillsats inte rakt av får användas i vilka livsmedel som helst. Det finns alltså regler även för detta, vilket bland annat hänger ihop med att tillsatsen ska vara till nytta för oss konsumenter.

Jag undrar i mitt stilla sinne hur en allergen tillsats (jo de finns tyvärr) kan vara till nytta för konsumenten. Det gäller till exempel fruktkärnmjöl, en tillsats som används i bland annat crème fraiche för att kunna minska på fettet. Personligen skulle jag ta lite mindre mängd crème fraiche om jag är rädd för fett istället för en större mängd med innehåll av denna tillsats vilken också kallas E 410. Men det här ser inte livsmedelsverket som något problem tyvärr, utan rekommenderar glatt användandet av denna och andra trista tillsatser.

Min dröm är att vi konsumenter ska bli bättre på matlagning och mer medvetna om livsmedlens innehåll. En person som är duktig på matlagning behöver aldrig fundera över ett sådant här livsmedel som alternativ i matlagningen eftersom personen vet hur man kan kompensera för att få ner fettmängden, ifall man nu anser den vara ett problem.

Jag är bara lekman på området, men märkligt är det detta med att vi ska behöva en E-nummerlista av kolossalformat. Vissa av tillsatserna är ganska harmlösa för all del, men de hjälper likväl en stor livsmedelsbransch att tjäna pengar då de kan fylla ut kakfyllningen, glassen eller vad det nu är med fluff i form av fabrikstillverkade tillsatser. Trist!

måndag 22 oktober 2012

Tunnbröd

Varför har jag inte tittat på vad tunnbröd innehåller tidigare? Det som är så gott och något som jag faktiskt köper då och då. Det är självklart inte lika gott som hembakat, men hur många livsmedel är det om man ska vara ärlig? Hemlagat är bäst för det mesta.

Innehållsförteckning:

vetemjöl
siktat rågmjöl
vatten
sirap
vetegluten
socker
salt
druvsocker
vegetabilisk olja (rapsolja)
torrjäst
emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av fettsyror)
bakpulver (hjorthornssalt)
mjölkbehandlingsmedel (askorbinsyra)

Jaha, inte det här heller var som man önskade. Så himla trist! Emulgeringsmedel kallas på EU-språk för E 471 och har inga kända hälsorisker, men jag vill ju hitta produkter utan tillsatser även i de fall de inte är farliga. Vidare har vi askorbinsyra/E 300 som för det mesta är syntetiskt framställt, men finns även i frukt och grönsaker. Inga kända hälsorisker här heller.

onsdag 17 oktober 2012

Svar från Systembolaget

Idag fick jag svar från Systembolaget om min vinfråga. De hänvisade bland annat till en länk, som jag ännu inte hunnit läsa på, men jag lägger ändå ut svaret så länge och det lyder så här:

Hej Katharina. Tack för ditt mejl!

Det finns tyvärr inga krav på innehållsförteckning för vin i dagsläget inom EU, därför går det inte att få reda på om inte importören kan/vill berätta om detta. Den vanligaste "tillsatsen" som används vid tillverkning av vin är svaveldioxid (sulfiter), som använd för att vinet inte ska börja jäsa vid fel tidpunkt och som decinficerande substans. Det är nästan omöjligt att tillverka vin helt utan denna substans som även finns naturlig i vindruvan. Läs mer på denna länk:

http://www.systembolaget.se/Dryckeskunskap/Om-vin/Tillsatser-vid-vinframstallning/

Välkommen att kontakta oss igen.

Med vänliga hälsningar

Hans Olding
Kommunikatör
Kundtjänst
0771-83 83 00
Systembolaget AB, 103 84 Stockholm

Besök oss gärna på www.systembolaget.se

tisdag 16 oktober 2012

Smördebatten

Ja, jag är ingen expert utan endast glad amatör, men visst känns det märkligt att det är det naturliga som vi ska undvika och att det är det konstgjorda som anses av många som det nyttiga. Debatten är i alla fall intressant och det är också fascinerande att se hur de som kommer med andra resultat eller åsikter blir angripna. Men kostdebatten är inte den första och säkerligen inte den sista där det är känsligt att sticka ut. Vad som anses korrekt i dagsläget försvaras ofta med en attityd av överlägsenhet, så det gäller att vara mentalt stark för att orka argumentera emot och hålla fast vid sina åsikter.

För oss lekmän är det heller inte så enkelt alltid då vi har svårare att motivera våra åsikter än till exempel en forskare, men det hindrar naturligtvis inte att man har en åsikt eller en tro i en fråga. För egen del så kan jag givetvis inte säga med hundra procents säkerhet att bregott eller smör är bättre på smörgåsen än något från uppsjön av lättmargariner. Däremot så kan jag på goda grunder utgå ifrån att det är så och det kopplar jag helt enkelt till det jag inledde med. Skulle den konstgjorda maten vara den nyttigaste så känns det som att vi går emot naturen själv. Det är mycket märkligt att tänka sig att man i alla tusen år har ätit naturligt och med andra ord på grund av det fel.

Debatten kommer att fortsätta och jag och många andra kommer med stort intresse att följa den. Inget konstigt med det då vi alla måste äta och många av oss är väldigt måna om att äta bra.

söndag 14 oktober 2012

Vitt vin från Systembolaget

I helgen drack jag ett vitt vin som jag inte hade provat tidigare och valet var ganska slumpartat. Jag handlade i en butik med mer än begränsat sortiment så det var inte mycket att välja på, men jag hade nog kunnat välja det här vinet även om det funnits många andra sorter att köpa. Det var nämligen både KRAV-märkt och rättvisemärkt. Gott var det också trots att det inte var ett dyrt vin. På en skala 1 - 5 så skulle jag utan tvekan ge det +4.

Eftersom jag tyckte att det här var ett så bra köp så var jag på väg att lägga ut namnet på vinet samt producenten, men sedan kom jag att tänka på att KRAV inte är någon garanti för att ett livsmedel är tillsatsfritt och alkohol behöver inte innehållsdeklareras, så hur vet jag att det här är en ren produkt? Jag får helt enkelt skriva till Systembolaget och återkomma, men jag hoppas verkligen att det här är en bra vara, speciellt då den även är rättvisemärkt, vilket gjorde mig väldigt glad måste jag säga.

torsdag 11 oktober 2012

Crisp'n 7 grains

Ja det heter faktiskt så och det är en typ av tjocka rån. Bröd står det på förpackningen. Goda är de hur som helst och det är en av våra större tillverkare som gör dessa bröd. Huruvida det är bra eller inte låter jag vara osagt, men vi kikar väl på innehållet.

Innehållsförteckning:

vetemjöl
fullkornsvetemjöl
majsmjöl
fullkornsrågmjöl
fullkornsmjöl
socker
äppleextrakt
salt
speltmjöl
amarantmjöl
quinoamjöl
vegetabiliskt fett

Det där ser ju bra ut, men vad är amarantmjöl? Det måste jag ta reda på och det jag hittar är bland annat att amarant är en växt med frön som man utvinner bland annat mjöl ifrån. Själv har jag aldrig hört talas om det, men det är alltid kul att lära sig något nytt. Kanske man ska leta upp ingrediensen och se om man kan använda den själv i till exempel bakning.

Tillverkaren av bröden är förresten Wasa.

onsdag 10 oktober 2012

Nästa vinsvar

Jisses vad snabbt man får svar från vissa och då vinerna är utan tillsatser så lägger jag ut importören här med svaret som kom idag.

Hej Katarina,

Tack för ditt mail.

Enligt mina uppgifter har vinerna inga tillsatser.


Med vänliga hälsningar
Nadine Erler


The Wine Company Hawesko GmbH
Hamburger Straße 14-20
25436 Tornesch bei Hamburg
Germany

Telefon: +49 4122 50 44 66
Fax: +49 4122 504 99 88

e-post: service@the-wine-company.se
Hemsida: www.the-wine-company.se


Jag skulle verkligen önska att fler diskuterade det här eftersom inte alkohol behöver innehållsdeklareras, åtminstone så behöver inte vin det. Dessutom så vill man ju veta att tillverkningen är bra och arbetsförhållandena goda. Alla har inte råd att skaffa KRAV-märkning eller motsvarande men odlar exempelvis giftfritt. Sådant ska så klart stöttas. Fråga gärna själv där du handlar vin om du vill veta mer. Ju fler som frågar ju bättre blir det.

tisdag 9 oktober 2012

Vinsvar

Jag fick svar mycket snabbt på mitt mejl förra veckan, men jag har tyvärr inte hunnit lägga ut det, men här kommer svaret:

Hej Katarina,

Tack så mycket för ditt intresse för vårt sortiment.

Vi kan meddela dig att våra vinproducenter arbetar efter ekologiska synpunkter.

Dessutom undergår våra viner ständiga kvalitetskontroller och analyser som genomförs av både våra inköpare och oberoende laboratorium.

Våra inköpare är regelbundet på vingodsen för att informera sig om ny odlingsteknik, arbetet på vingodsen och aktuella årgångar. De positiva intryck av våra affärspartner har lett till ett förtroendefullt samarbete.

Vi hoppas att du har nytta av dessa informationer. Om du har fler frågor är du välkommen att återkomma till oss.

Med vänliga hälsningar
Nadine Erler

XXX


Det låter väldigt bra, men jag är ändå nyfiken på det här med tillsatser så jag skickade ett nytt mejl. Vi får se vad de säger nästa gång.

torsdag 4 oktober 2012

Vin via webben

Jag har ju bloggat lite om vin och sagt att jag ska rota mer i detta och igår fick jag äntligen iväg ett mejl och det ska bli spännande att se svaret.

Så här skrev jag:

Hej,

Jag har nyligen köpt en kartong med viner från er och jag har även besökt er webbsida och tycker att den är både snygg och lättöverskådlig och ser nu fram emot att få prova vinerna som jag har beställt. Med detta sagt så har jag ett par frågor; jag saknade nämligen information på webben om vinerna utöver information om smak, druvor osv. Eftersom jag är intresserad av livsmedel över huvud taget, så är jag nyfiken på hur era viner odlas och då tänker jag främst på eventuell besprutning av druvorna, men självklart även arbetsförhållanden hos personalen. Undrar också om det finns några tillsatser i vinerna?

Jag hoppas att ni kan svara på mina frågor.

Hälsningar Katharina Wallenborg


Sajten ger verkligen ett seriöst intryck och att jag nappade på deras erbjudande för ett tag sedan hade bland annat med deras informativa broshyr att göra som jag fick i brevlådan. Roligt att kunna köpa sådant som inte finns att få tag på på systembolaget också. Är vinerna prisvärda så är man dessutom ännu mer angelägen om att de i övrigt är bra då man gärna handlar mer hos företaget i så fall.

onsdag 3 oktober 2012

XXX Basilika och vitlök

Den där rubriken blev lite märklig, men livsmedlet som jag köpte använder företagsnamnet som produktnamn och därför fick det bli så här. Det hade ju sett lite dumt ut att bara skriva "Basilika och vitlök". Jag kunde i och för sig ha skrivit "Färskost med basilika och vitlök", men det var ju inte så det stod på den lilla ostburken så därför valde jag den här rubriken.

Och nu när vi har klarat av det så kanske vi kan titta på innehållet, vilket tyvärr inte är till belåtenhet, vilket är trist, för XXX:s ostar är så goda.

Innehållsförteckning:

fransk färskost
vatten
grädde
salt (1,4 %)
vitlök (0,7 %)
peppar
arom
konserveringsmedel: kaliumsorbat
basilika

Kaliumsorbat heter på E-nummerspråk E 202 och kan ge överkänslighetsreaktioner. Obegripligt varför det ska tillsättas då det finns flera andra färskostar som inte har konserveringsmedel och går det bra där så borde det göra det även här. Men det har vi ju konstaterat tidigare att det är skillnad på färskost och färskost. Det gäller att läsa på varenda förpackning.