måndag 27 februari 2012

Ica Skånsk senap

En positiv överraskning bland alla tillsatslivsmedel är Icas Skånsk senap. Nu ska det i ärlighetens namn sägas att det finns fler senapssorter som är utan tillsatser, men långt ifrån alla. Det säger mig en sak: tillsatser behövs inte och har därför inte att göra i senap. Eller hur? För visst är det märkligt att många ändå använder tillsatser; det är ju bara negativ reklam för företagen.

Innehållsförteckningen i Icas skånska senap:

vatten
senapsfrö
socker
ättiksprit
salt
krydda (gurkmeja)

Jag har inte hunnit smaka den ännu, men tänkte använda den ikväll när jag ska göra varm smörgåstårta. Det lär passa bra och jag gissar att smaken kommer att gå bra ihop med vinet som jag har köpt. Tyvärr inte något som finns på systembolaget, utan köpt genom Marc's vinklubb. En parentes, men som leder mig till tanken att jag ska ta redan på mer om deras viner eftersom det är en populär klubb. Jag återkommer om det.

söndag 26 februari 2012

Päronmarmelad

Någon som reagerar på det ordet? Jag reagerade direkt som jag såg det och konstaterade att här är någon som har trotsat EU och inte skriver mos eller sylt utan marmelad, trots att man inte får kalla marmelad för marmelad såvida den inte är gjord på citrusfrukter. Ni som har läst bloggen känner igen det här och även om jag är den sista att försvara regel- eller lagbrott, så upprör mig detta EU-trots inte speciellt mycket.

Men vad är egentligen marmelad? Har det med egentligen med citrusfrukter att göra? Så här säger ne.se: "marmelad, frukt (ursprungligen kvitten) som kokats ihop med socker till en mer eller mindre geléartad massa". wikipedia.se däremot skriver så här: "Marmelad är en fruktkonserv som framställs av vatten, socker och citrusfrukter". Sedan har vi Svenska akademien och enligt dem så är marmelad följande: "med socker inkokad, mer l. mindre fast, geléartad massa av vissa slags frukter (urspr. av kvittenäpplen), stundom (med tillsats) av morot o. d.". Vill du förresten se bilder på kvitten så gå in här: https://www.google.com/search?q=kvitten&hl=sv&rls=com.microsoft:sv:IE-Address&rlz=1I7ACAW_svSE393&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=RURKT7q4JZHcsgbMu6GUBQ&ved=0CDUQsAQ&biw=1366&bih=712

Men, vad innehåller då denna päronmarmelad? Så här ser innehållsförteckningen ut:

päron
rörsocker
fruktpektin
citronsyra

Efter lite velande så kom jag sedan tidigare kommit fram till att jag inte skulle ta med produkter med citronsyra/E 330 i, i min lista över livsmedel utan tillsatser. Så vem som är tillverkaren får vara osagt.

lördag 25 februari 2012

Chips

En för mig ny sorts chips är en sort med cheddarostsmak. Det står "lagrad cheddar" på påsen och det finns faktiskt ost i smaksättningen. Men det finns en hel del annat i också och innehållsförteckningen är ganska lång, så håll i hatten så åker vi:

potatis
solrosolja
smaksättning (vasslepulver)
salt
arom
ostpulver (cheddarost, mjölkpulver, salt)
socker
jästpulver
jästextrakt
vitlökspulver
lökpulver
kryddor (cayennepeppar, svartpeppar, paprika)
surhetsreglerande medel (E 330)
tomatpulver
olivolja

Den här innehållsförteckningen är den rörigaste som jag har läst och parenteserna är inte lätta att förstå. Jag har därför försökt göra den lite tydligare och den ser alltså inte ut exakt som på påsen. Men alla ingredienserna är med och jag tror att det här ska vara något sånär lättbegripligt.

E 330 är citronsyra för er som glömt det. När det gäller aromen så vet jag inte vad det står för. Innehållet är väl ganska okej och med tanke på alla ingredienser så trodde jag att det skulle finnas en hel del konstigheter i. Hur som helst är sorten inte tillräckligt bra för att få sitt namn här på bloggen. Fast jag ska vara ärlig och berätta att chipsen var väldigt goda, även om den inte handlar på förstaplats i mitt tycke.

söndag 19 februari 2012

Leksands julknäcke

Jag vet, det är lite väl sent att skriva om julknäckebröd nu, men jag gör det ändå. Jag hade köpt ett paket efter jul och hade sparat förpackningen när det nyligen tog slut så att jag kunde blogga om det. Det var lite kryddor i det eftersom det var julknäcke, men det var ändå milt.

Så här ser innehållsförteckningen ut:

vetemjöl
fullkornsmjöl
vatten
socker
rapsolja
kryddpeppar
jäst
salt
vetefibrer
kryddnejlika

Det såg väl bra ut? Inga konstigheter och med lite andra kryddor än i vanligt knäckebröd. Nu får man ge sig till tåls i 9½ månader tills det är advent igen, sedan kan man börja äta julbröd på nytt!

lördag 18 februari 2012

Mer om modifierad stärkelse

Det här hittade jag på aktavara.org och det är ju inte direkt så att man blir sugen på sådant som har den här tillsatsen i sig. Jag vet att det påstås vara helt i sin ordning att äta den modifierade stärkelsen trots processen den går igenom, men även om det är säkert så är det osmakligt och för egen del så känner jag trots allt ett litet obehag att äta tillsatsen.

"Ta till exempel modifierad majsstärkelse, som finns i tusentals innehållsförteckningar. Så här gör man den, enligt den vanligaste tillverkningsmetoden:

Vanlig majsstärkelse blandas i en jättelik reaktortank med propylenoxid – som är en petroleumprodukt framställd av naturgas, klor och lut eller saltsyra – tillsammans med fosforoxiklorid, en vätska som är så lättflyktig och reaktionsbenägen att den måste hanteras med största försiktighet. Denna kemikalie, som även används vid tillverkning av bekämpningsmedel, reagerar våldsamt i kontakt med vatten och bildar saltsyra och fosforsyra samtidigt som stärkelsemolekylerna i majsen förändras och kloreras. Om den modifierade stärkelsen dessutom ska blekas, vilket kan behövas om den ska nyttjas som ljus fyllning i vissa livsmedel, behandlas den nu med exempelvis svavelsyra.

Det färdiga resultatet av dessa processer är en flytande substans som renas från sina kemikalier och sprejas in i gigantiska tankar för att där snabbtorkas till det pulver som levereras till livsmedelsindustrin och hamnar i Ninas frukostyoghurt, salladsdressing och fiskgratäng".

torsdag 16 februari 2012

Sweet chili sauce

Det verkar finnas hur många sorters sweet chili-såser som helst. Den här heter sweet chili sauce. Mild och god smak och trots att jag har köpt den även tidigare så vet jag inte på rak arm vad innehållet är. Jag trodde trots det att jag hade bloggat om den här sorten. Men det hade jag visst inte, men nu ska jag göra det!

Innehållsförteckning:

socker
vatten
chilipeppar (12,5 %)
vitlök
vinäger
salt (3,7 %)
modifierad stärkelse (majs)
förtjockningsmedel (E 415)
syra (citronsyra)

Nej, det där var ju inget bra; jag som hade gott hopp om en ren produkt här. När det gäller modifierad stärkelse, en tillsats som kan ha olika E-nummer så tycker jag att den skulle ha kunnat uteslutas här. Jag anser också att man skulle ha skrivit vilket E-nummer det är, men här har man alltså valt att utelämna det. Jag söker på webben för att få mer information och hamnar på Livsmedelsverkets sajt som säger följande:

"Funktionsnamn

Funktionsnamnet anger vilken funktion tillsatsen har i livsmedlet. Det talar alltså om varför tillsatsen har tillförts. Det är inte tillåtet att deklarera tillsatser med enbart funktionsnamn, till exempel ”konserveringsmedel”, utan att ange vilket ämne det rör sig om.

Det finns ett fåtal undantag från dessa märkningsregler. Ett är modifierad stärkelse, där E-nummer eller vedertaget namn inte krävs. Deklaration av modifierad stärkelse ska däremot kompletteras med uppgift om vilken specifik växtart den har framställts av om den modifierade stärkelsen kan innehålla gluten."

Visst är det märkligt? Inte för att det ändrar på saken i sig, men det förvillar tycker jag när man i ena fallet måste och i det andra slipper att tala om ifall det är en E-nummertillsats eller inte. Fast oavsett detta så kommer jag inte att köpa såsen igen utan leta efter bättre alternativ.

tisdag 14 februari 2012

Limone från Crespi

Olja med lite smak är inte fel när man vill ha salladen lite roligare. En mild och god olivolja med citronsmak är Crespis limone och den har inte fler ingredienser än nödvändigt. Så här ser innehållsförteckningen ut:

extra ljungfru olivolja smaksatt av färsk citron

Lite märkligt formulerad innehållsförteckning och slarvigt skrivet, men det viktigaste är ju ett bra innehåll och det har den här oljan. Kul att hitta nya livsmedel som är rena från tillsatser!

söndag 12 februari 2012

Svar om kyckling

För några dagar sedan fick jag svar från Svensk fågel och så här ser det ut. Ett långt och utförligt svar, men kanske inte riktigt så utförligt som jag hade hoppats på. Jag funderar till exempel fortfarande kring det här med hur snabbt kycklingar kan växa, för en naturlig kyckling växer nämligen inte så fort. Hur som helst så ska jag kika vidare på det där med naturliga raser nu när jag har fått tips om det.

Hej Katharina!

Idag finns det olika hobbyföreningar med intresse att bevara olika lantraser. Även myndigheter, som Jordbruksverket har enheter som jobbar med bevarandet av gamla lantraser. Jag föreslår att du vänder dig till dem för att eventuellt kunna köpa kyckling från dessa raser för konsumtion.

Idag används raser som ska uppfylla ett flertal olika krav som rör både djurhälsa, djurvälfärd och smittskydd. Avelsutveckling är en mycket kostsam verksamhet och därför finns det idag endast ett fåtal aktörer. Sverige som nation och ett litet producentland skulle aldrig ha råd att bedriva egen avelsutveckling, och förmodligen skulle en svensk avel inte heller ge nämnvärda ytterligare förbättringar avseende de genetiska egenskaper som vi värdesätter i Sverige så som djurhälsa, djurvälfärd och fria från sjukdomar. Vi för kontinuerliga diskussioner med avelsföretagen för att förbättra avelsarbetet och ta fram ännu bättre och starkare kycklingar.

Fåglar generellt är mycket bra på att utnyttja foder och det är på dessa egenskaper som man försöker beakta i avelsutvecklingen. För kyckling som är en effektiv foderomvandlare, så innebär det att lite går åt till spillo och inga stora mängder gödsel eller gaser bildas som bidrar till övergödning. Svenska kycklingar får i stort sett fri tillgång till foder under sin uppväxt. De äter till största delen svensk spannmål som ofta kommer från den egna gården – därför förekommer i princip ingen industri/fabrikskyckling i den svenska produktionen – och är en av anledningarna till att svensk kyckling är klimatsmartare än importerad kyckling. De flesta svenska kycklingbönder har också ett kretsloppstänkande på gården – kycklinghusen värms upp med halm eller flis från den egna gården, kycklingarna äter till stor del foder som är odlat på den egna gården och slutligen används kycklingarnas gödsel till grödorna som sedan blir både till värme och mat åt kommande kycklingar.

Ibland kan det förekomma att kycklingen har problem med benhälsan men generellt så har majoriteten av svenska kycklingar en bra benhälsostatus och i synnerhet mindre problem än kycklingar i andra länder. Det beror främst på att åtgärder för att förbättra benhälsan prioriteras i Sverige.

I Svensk Fågels Djuromsorgsprogram ingår bl.a. bedömning av fothälsan – programmet är unikt i världen eftersom en direkt djurvälfärdsindikator är kopplat till en beläggning, dvs. hur många kycklingar man får ha i djurstallet. Endast om kycklingarna har den bästa fothälsan får bonden ha den högsta beläggningen. En ”högsta” beläggning som ligger betydligt lägre än vad de flesta övriga länder har.

Hoppas det har gett svar på dina frågor.

På vår hemsida kan du läsa mer om de olika kontrollprogrammen som de svenska kycklingbönderna som är medlemmar i Svensk Fågel måste följa.

Med vänliga hälsningar
Maria Donis

Maria Donis, VD/MD
Branschorganisationen
Svensk Fågel/The Swedish Poultry Meat Association
SE-105 33 Stockholm
www.svenskfagel.se
telefon:+46 8 787 55 21
mobil:+46 708 25 48 58
fax:+46 8 787 53 21

onsdag 8 februari 2012

St Dalfrour Mirabelle plommon

Det här är inget annat än plommonmarmelad, men som en del av er säkert känner till så får man inte kalla all marmelad för marmelad. Den ska enligt EU vara gjord på citrusfrukter, annars är det något annat som sylt eller mos. Trams säger jag! Men vi lämnar namnfrågan och EU:s petande i beteckningar och kollar innehållet istället. Så här ser det ut:

plommon
osötat druvjuicekoncentrat
fruktpektin
citronjuice

Bra innehåll och säkert gott också. Jag har visserligen precis köpt burken, så jag har inte hunnit smaka ännu, men de andra sorterna som jag har provat har smakat bra, så jag har gott hopp om även den här. Egentligen är fruktpektin förresten ett E-nummer och heter E 440, men då det här är en ingrediens som jag anser kan passera då den kommer från citrusskal och fyller en funktion (det är ett förtjockningsmedel), så skriver jag alltså vem tillverkaren är. Det finns för övrigt något som heter "amiderat pektin" och det är pektin framställd på konstgjord väg.

söndag 5 februari 2012

Mejl till Svensk fågel

Som ni vet så är jag samtidigt som jag jagar mat utan E-nummer väldigt mån om djuren och kycklinguppfödning är med rätta då och då på tapeten, men blir det något bättre? Här är hur som helst några frågor som jag skickade till Svensk fågel häromdagen:

Hej,

Jag läser med stort intresse på er sajt och jag tillhör dem som verkligen gillar kyckling. Men jag har några frågor och de är följande:

Bland annat skriver ni så här: ”De höns som förr i tiden fördes in i olika länder blev med tiden olika raser. Dessa raser har idag trängts undan av moderna tamhönsraser som är lämpade för olika matprodukter.” Vad hände med de gamla raserna och vad kan Svensk fågel göra för att påverka så vi får tillbaka gamla raser? Jag ställer frågan bland annat då jag antar att vi vill bevara dem, precis som vi vill med andra djurraser. Dessutom så är jag intresserad av att kunna köpa kött från en fågel som är naturlig, även om den är mindre och kostar mer. Jag inbillar mig också att smaken är en annan på det köttet och faktiskt kanske till det bättre.

Vidare undrar jag om det här med vikt och intag av foder. Det är när man läser om det anmärkningsvärt att ett djur kan öka så enormt i vikt med så lite föda som matkycklingen faktiskt kan. Påverkar inte detta på något vis dess välbefinnande? Vi är många konsumenter som både vill ha en bra produkt och samtidigt kunna veta att djuret har mått så bra som möjligt.

Till sist undrar jag om den stora kroppsvikten på något vis påverkar fötter och ben. Jag har nämligen läst att många fåglar har så ont så de inte orkar röra sig. Nu ser jag ju på er sajt att svenska regler är hårda och att man försöker ha en bra uppfödning, men ändå, det är trots allt ett djur framavlat för att ge god avkastning.

Hälsningar Katharina Wallenborg


Vet du som läser bloggen om det finns alternativ till den fabriksproducerade kycklingen? Hör gärna av dig i så fall.

torsdag 2 februari 2012

Äkta ekologiskt vanilj pulver

Ja jag tror nog att det ska vara "Äkta ekologiskt vaniljpulver", men oavsett det så handlar det alltså om vaniljpulver utan tillsatser från V-sell ekologiska produkter AB. De säljer kravmärkta produkter som ofta är rättvisemärkta, vilket är toppenbra. Innehållet i just den här lilla gulliga glasburken är rätt och slätt:

100 % ekologiskt vanilj

Ja det var inte mycket och det här rekommenderar jag så klart framför konstiga kemiska pulver. Man tar 1/4 - 1/2 av den mängd man skulle ha tagit av konstgjord smaksättning. Jag har nyligen fått vaniljpulvret av min dotter och har inte hunnit prova det, men jag är säker på att det här är godare än konstgjorda produkter. Nu ser jag alltid till att köpa vaniljsocker med vaniljstång i när jag köper sådant, men det är klart att det här är en helt annan sak. Jag har inte sett den här sortens vaniljpulver tidigare, men nu vet jag att det finns, så det lär bli ”äkta vara” framöver även här.

Kul att hitta nya bra produkter och den här är alltså kravmärkt, däremot inte rättvisemärkt.

onsdag 1 februari 2012

Estrellasvar

Jag fick svar om chipsen ganska snabbt, men sedan har jag bloggat om annat och tiden har gått, fast här kommer äntligen svaret:

Hej,

Maltodextrin är rena kolhydrater skapade av stärkelse som brutits ner i mindre beståndsdelar, vanligtvis med syra och/eller enzymer. Maltodextrin är ett samlingsnamn för polymerer av glukosenheter och är en mycket lätt, vit, kristalliknande och smaklös substans. Det finns alltså inga proteiner alls i maltodextrin och därmed är det heller ingen allergen enligt EUs regler eller någon fara för glutenintoleranta personer.

Med vänlig hälsning

Konsumenttjänst
Estrella AB


Annelie Falk
konsumenttjanst@estrella.se
Tel: 020 340 350


Jag är verkligen ingen vän av den snabba kolhydraten maltodextrin, men nu finns den där och även om man kan kalla den en tillsats så är det inget E-nummer och det är ju av princip dem jag försöker utesluta. Inte för att jag tror att de alltid är sämre, men för att jag vill se hur lätt eller svårt det är att göra det då det kryllar av dem och debatten kring dessa går hög.

För övrigt så kan jag berätta att det här är det senaste svaret på ett mejl som jag har fått. Jag har ju skickat en del med diverse frågor och väntar fortfarande några svar. Även om de flesta återkommer, så ska man inte ta det för givet.