lördag 31 december 2011

Snart 2012

Efter ytterligare ett – i alla fall för mig – spännande bloggår, så vill jag önska mina läsare ett

GOTT NYTT ÅR!

Vi får hoppas att nästa år blir mer händelserikt på livsmedelsfronten och att vi inför 2013 kan konstatera att dialogen kring vad vi äter förs på ett sundare och mer ifrågasättande sätt än nu. Vi ses nästa år!


fredag 30 december 2011

Matfunderingar

Ibland börjar man fundera på en sak och plötsligt så har man hamnat någon annanstans i sina tankar och aktiviteten är i full gång. Så blev det för mig igår och snabbt kom jag in på hur vi ser på saker och hur vi prioriterar och med "vi" menar jag inte först och främst oss konsumenter, utan de som fattar beslut och ger rekommendationer om hur vi ska äta. Man näringsberäknar och kommer fram till att si och så mycket kan man äta av det och det och en gång i veckan går det bra att äta något annat och så vidare… Vart tog matupplevelsen vägen? Det där mervärdet som en god måltid har och som försvinner när vi ska stå och millimeterkolla allt vi stoppar i oss? Gör man människor en tjänst eller riskerar stressen över att råka göra ”fel” att vi kanske ger upp för att det är så krångligt att göra rätt och så får vi en än mer negativ syn än vad vi hade innan om vi har ett komplicerat förhållande till mat?

Jag vill verkligen inte försvara ett ätbeteende som till exempel tv-kocken Nigella Lawson har, men det finns ändå något befriande över det hela och jag vet att även våra svenska matprogram får kritik ibland för att de lär ut dåliga matvanor, fast jag tror faktiskt att de flesta vuxna människor förstår att det här är inte sådant som är tänkt att stå på matbordet varje dag. Dock är det värt att reflektera över vad mat ska ge utöver ett exakt näringsberäknat intag. För de flesta av oss är det en av de viktigaste njutningarna i livet och det som behövs är förmodligen inte en våg och en näringstabell till hands hemma i köket utan en sund syn på mat och ett normalt matintag. Kan vi hitta den balansgången så har vi hamnat rätt tror jag och då kanske det inte är hela världen om vi bryter mot livsmedelsverkets rekommendationer och äter vanlig ost på smörgåsen. Det måste ju för jösse namn smaka gott också!

Livsmedelsverket är vår största svenska myndighet när det gäller kostråd och bevakning av mat och dryck och samarbetar med andra EU-myndigheter. Jag är inne på deras sajt då och då och redan på hemsidan så finns det en rubrik som heter "Kostråd". Klickar man på den knappen så lyder första meningen: "Bra matvanor är en av de viktigaste faktorerna för att må bra, både nu och i framtiden". Jag kan inte hålla med mer än vad jag gör, för våra matvanor påverkar hela vårt välbefinnande. Men det är just därför som jag tror att vi måste njuta också.
Efter en kort text så följer fem punkter med viktiga råd och hur vi ska äta och som lekman ska man naturligtvis passa sig för att ha åsikter, men jag tänker trots allt ha det, för jag anser att vi har så mycket information nu för tiden, så råden borde ha uppdaterats för länge sedan. Det jag reagerar emot är att man rekommenderar nyckelhålsmärkta varor samt flytande margarin. När det gäller nyckelhålsmärkningen så innehåller alltid lågfettmat tillsatser både för smakens och för konsistensens skull. Ät hellre mindre av produkter med mer fett i som är naturliga än mer av nyckelhålsmärkta varor, såvida det inte är varor som är naturligt fria från tillsatser, det är min åsikt. När det gäller flytande margarin så är det samma sak, det har också tillsatser och det räcker att titta på margarinet så ser man att det här är inte naturligt.

Men det jag egentligen vill veta och som jag funderade på igår var det här med prioriteringar och hur man i sin iver med att ge oss bra rekommendationer tappar bort det viktiga med att maten ska smaka bra, vilket den har störst chans att göra om den är naturlig och att vår rädsla för fett gör att vi har blivit beroende av en enorm industri som ska tillhandahålla allt detta konstgjorda för att vi ska tro att vi äter bättre. Vi har under decennier blivit hjärntvättade och det har enligt min mening lett till att vi tror att det som naturen ger oss och som är naturligt, det är många gånger det som ska undvikas. För mig låter det som upp- och nervända världen.

Jag funderade också över varför många experter inte ifrågasätter det onaturliga med en E-nummerlista som är hur lång som helst. Ska vi behöva ha dessa tillsatser och ha myndigheter som hela tiden provar dem och andra nya dito för att se om vi kan äta dem utan fara för vår hälsa och för att sätta gränsvärden i de fall de klassas som hälsovådliga?

Avslutsningsvis: är det rätt ände att börja i att inte ens äta vanlig ost längre, eller är det en sund inställning till mat som istället behövs? En inställning där vi lär oss att äta normala mängder och att laga mat för att få den så naturlig, god och nyttig som möjligt? För kan vi laga mat så äter vi också bättre och då tror inte jag att vi behöver fundera lika mycket på vilka råvaror och livsmedel som vi väljer, för det kommer naturligt då vi vet vad som är bra för oss. Den diskussionen förs inte speciellt ofta. Varför?


onsdag 28 december 2011

Icas ekologiska krossade tomater

Sådana har jag precis inhandlat då jag ska göra ett recept med krossade tomater i. Flera sorter innehåller citronsyra, alltså E 330. Men jag anser inte att krossade tomater behöver någon tillsats och det gör inte alla andra heller eftersom det finns några sorter utan, varav Icas ekologiska är en av dem.

En annan sak som jag gillar med den här sorten är att den är rättvisemärkt. Vill du läsa mer om det så kolla den här adressen: http://www.fairtrade.se/

Så här ser förresten innehållsförteckningen ut på tomaterna:

krossade tomater (skal och kärnfria)

Det där inom parentes gör mig lite konfunderad. Är det skal i, men inga kärnor? Slarvigt att inte korrekturläsa innan det går i tryck. Det är ju inte direkt någon lång innehållsförteckning. Ja, ja, bara tomaterna är goda och tillsatsfria så...

tisdag 27 december 2011

Artikel i DN

Ni som läser min blogg vet att jag är mycket sparsam med att nämna personer eller media. Det finns egentligen ingen anledning till det mer än att jag har haft som mål att leta tillsatsfria varor och skriva om dem, men sedan har det i och för sig blivit en hel del annat som jag har stött på under resans gång och att därför nu länka till en artikel känns riktigt bra med tanke på vad den innehåller. Det är en intervju med Mats-Eric Nilsson som är författare till flera matböcker och då pratar jag inte om recept, utan livsmedelsinnehåll. Jag har i och för sig svårt att tro att han har gått någon förbi efter all uppmärksamhet som han har fått (så det är möjligt att presentationen är överflödig) och det är få personer som jag känner sådan tacksamhet emot. Det beror absolut inte på att jag är fanatisk och ska sanningen fram så sitter jag här med ett glas julmust för tillfället. Men det han har gjort är att han har hjälpt mig och många, många andra att bli mer medvetna om innehållet i det som vi äter.

Jag tillhör också dem som tror att det finns kopplingar mellan kost och allergier och jag blir bedrövad när jag ser och läser om vad vissa barn får med sig för matvanor hemifrån. Som föräldrar har vi ett enormt ansvar och en stor skyldighet att ge våra barn bra matvanor. Men säg att du tillhör dem som bara hatar att laga mat eller har ett komplicerat förhållande till det du själv äter eller något annat som gör att du inte tillbringar så mycket tid i köket. Ska man då inte kunna handla hem bra mat och servera sina barn? I dagsläget är det stört omöjligt skulle jag vilja påstå. Jag menar inte på något vis att man bara kan välja bort matlagningen för att det tråkar ut en, men jag hävdar trots det att det ska gå att efter en dag med ont om tid kunna servera mat som är bra trots att det är halv- eller helfabrikat. Man ska exempelvis inte få en felaktig upplevelse av vad mat ska smaka bara för att den inte är hemlagad.

Det här och mycket annat tar Nilsson upp och menar att det går att göra industriell mat utan tillsatser och jag håller med. Men vi som handlar måste ställa krav och för att kunna göra det så måste man vara medveten och den medvetenheten har vi honom att tacka för.

Läs gärna artikeln i dagens Dagens Nyheter: http://www.dn.se/insidan/insidan-hem/den-hemlige-kocken-jag-ar-ingen-fanatiker

måndag 26 december 2011

God fortsättning!

Jag hoppas att ni mina bloggläsare har haft en trevlig jul. Här har det varit full fart. Gäster på julafton och fullt hus idag med eftersom sonen fyller 15 år. Gårdagen var vi ensamma vi tre, men den dagen försvann i ett nafs den med.

Det blir en hel del ätande och drickande och det går väl sådär att äta tillsatsfritt. Gott är det i alla fall med allt som hör julen till och vad ni nu än väljer att äta under dessa helgdagar så passa på att njuta och skippa det dåliga samvetet ifall ni nu råkar äta sådant som är emot era principer.

En god fortsättning och så hörs vi snart igen!

torsdag 22 december 2011

Mörk choklad

Sonen och jag ska julbaka nu och då behöver vi mörk choklad, så det har jag inhandlat. En känd sort som jag vet smakar bra. Eftersom jag har läst på alla sorter jag har sett tidigare när jag har handlat så brydde jag mig inte om att göra samma procedur igen. Saken är nämligen den att jag inte har hittat någon helt tillsatsfri. Men det är sällan som jag köper mörk choklad på kaka, så jag ska fräscha upp minnet med vad det var i genom att läsa ingredienserna nu och samtidigt lägga ut dem här på bloggen.

Innehållsförteckning:

socker
kakaomassa
kakaosmör
emulgeringsmedel (sojalecitin)
arom
skummjölkspulver

Så var det med den saken. Jag må blotta min okunnighet här, men behövs verkligen emulgeringsmedel i chokladen? Det måste ju gå att göra mörk choklad utan denna tillsats. Men nu är det som det är och jag hoppas att våra polkabrownisar blir så goda så att det uppväger tillsatserna, för jag har köpt mintgodis också som ska blandas i. Det lär med andra ord bli några E-nummer i kakorna, men jag ser ingen större fara med det eftersom det handlar om mängderna man äter, men håll med om att det är mer tilltalande att äta sådant som man vet vad det är.

tisdag 20 december 2011

Alla dessa utskick!

Jag vet att det inte har med tillsatser i maten att göra, men jag retar mig mer och mer på dessa adresserade utskick som kommer från olika handlare. När det gäller vanliga reklamblad är det inte lika illa eftersom jag sedan en tid har en skylt på brevlådan om att jag inte vill ha reklam, därför stör det mig inte lika mycket då jag sällan ser dem. Fast i ärlighetens namn så stör det mig faktiskt ändå att man skickar ut sådant och det är inte alla träd som går åt som jag retar mig mest på, även om det är en nog så viktig aspekt, men nej det är kostnaderna!

Jag vet att inte alla har tillgång till internet eller i alla fall lika bra tillgång som de flesta av oss. I vissa områden har man inte hunnit bygga ut och man ska givetvis få ta del av extrapriser oavsett vart man bor, men kan verkligen det uppväga alla pappersutskick? Det måste finnas en bättre lösning. Kostnaderna måste vara enorma och tänk dessutom på alla tidningsannonser! Jag är nämligen av den bestämda uppfattningen att det är dags att skrota bladen och breven och satsa på nätet.

Vidare så har jag alltid hävdat att bra mat (om vi lämnar utskicken för en stund) inte behöver bli dyrare än dålig dito och det håller jag fast vid, men det finns vissa livsmedel som ibland är dyrare och jag tänker då på sådana med färre tillsatser eller helt utan E-nummer. Det är trist att ren mat är dyrare än annan, men så är det alltså ofta. Skulle handlarna lägga mindre pengar på olika utskick så kunde de sänka priserna på bra mat och vet konsumenterna detta så kommer de utan reklamblad. Det är vad jag tror i alla fall, men sedan vet jag att det inte är så enkelt alla gånger. Dock fortsätter jag reta mig på utskicken som jag är med och betalar fast jag inte vill ha dem eftersom de tär på vår miljö och gräver i våra plånböcker.

måndag 19 december 2011

Popcorn från The popz promise

Vi har kommit på att popcorn är något som i alla fall i vårt hushåll är underskattat och man känner sig dessutom inte fullt lika onyttig som när man äter chips och bara det är ju något som är positivt. Hur som helst så är det väldigt bekvämt med de där popcornen som ligger i påsar som man stoppar i mikrovågsugnen. Det är sällan som vi poppar men jag har en känsla av att det kommer att bli oftare. Innehållsmässigt så ska jag kolla på olika sorter, men den vi köpte nu hade bra innehåll. Så här ser det ut:

popmajs (72 %)
vegetabilisk olja, salt (3,1 %)

Var övriga nästan 25 procent är har jag ingen aning om, luft kanske!? Det var trots allt bara det som behövdes finnas i påsen som fanns och det tackar vi för. Man är nämligen så van att det är både det ena och det andra i livsmedlen som man handlar. En vinnare alltså!

onsdag 14 december 2011

Julmat

3 380 000 träffar fick jag på sökningen "julmat". De flesta träffar, åtminstone de som jag tittade på, för man kan inte gå igenom miljontals sajter, är på recept som kommer upp. Det är bra att det är så lätt att hitta recept på julmat, om man nu mot förmodan inte skulle ha en hel samling hemma då de dyker upp i varenda tidning som det känns. Kokböcker med julmat finns det ett antal också för den som är intresserad. Jag hoppats på att få se lite mer om bra val för att slippa tillsatser, men det är tyvärr tunnsått.

Däremot så hamnar jag efter lite letande på vårdguidens sajt där man nyligen har uppdaterat sina tips inför julhelgen. Här får vi råd om att ta vartannat glas glögg alkoholfritt (man undrar hur mycket glögg det går att dricka med tanke på sötman), att tänka på att julmust inte är till för att släcka törsten, att röror med lägre fetthalt är lika goda (men givetvis har de mer tillsatser, något som inte alls kommenteras), att vi ska äta lika mycket från växt- som från djurriket och så vidare.

Vissa råd kloka, andra inte och jag saknar verkligen åtminstone någon liten kommentar om att det kan finnas allergener i kost med vissa tillsatser. Uppenbarligen är det viktigare att tänka på att ställa fram en skål frukt på gottebordet (jo det står så) även om det nu bara är julafton en gång om året, än att tänka på att undvika E-nummer av både hälso- och etiska skäl.

måndag 12 december 2011

Chokladlantkakor

Jag köper sällan kakor, men igår gjorde jag ett undantag och köpte chokladlantkakor. De var väldigt goda, men jag har inte läst vad de innehåller ännu, så nu ska jag göra det och det här finns i kakorna:

vetemjöl
socker
choklad 22 % (socker, kakaomassa, kakaosmör, mjölkpulver, emulgeringsmedel (lecitin och E 476), arom)
vegetabilisk olja och fett
sirap
bakpulver (bikarbonat)
sojamjöl
salt

E 476 är ett emulgeringsmedel och används för att kunna blanda vissa ingredienser. Tur förresten att det man bakar hemma blandar sig trots bristen på emulgeringsmedel. Hur som helst, även lecitin är ett sådant och heter även E 322.

Trist att inte de här kakorna heller var bakade på naturliga råvaror. De går bort alltså bort fortsättningsvis även om de var goda.

fredag 9 december 2011

Sill utan tillsatser

Ja någon sådan har jag inte hittat och ni som följt min blogg kommer kanske ihåg att jag har bloggat om det tidigare. Varför ska man inte kunna få inlagd sill till jul utan E-nummertillsatser? Vissa känns onödiga, andra kanske man vill undvika av hälsoskäl, men oavsett anledning, så vill man ju inte sitta där på julafton och äta ett E-julbord. Inte jag i alla fall.

Av nyfikenhet så sökte jag på webben efter "sill utan tillsatser". 43 400 träffar fick jag, men jag insåg ganska snabbt att det jag sökte efter inte kommit upp. Endera så är det bloggar och tidningsinlägg om alla tillsatser som finns i sill som man får träffar på, eller också är det julmat och annan mat eller också så är det träffar på recept eller producenter som tillverkar sill. Det där med recept är nog det enda jag kan rekommendera faktiskt om du vill ha god och nyttig och smakfull sill på ditt julbord. Skamligt egentligen, men det verkar inte bättre.

Nu finns det säkert någon liten lokal producent någonstans som tillverkar inlagd sill utan tillsatser i mindre skala, men hur många har en sådan i krokarna? Än en gång vill jag dock poängtera att jag inte är hysteriskt rädd för att äta tillsatser och det är inte det som det handlar om, men jag anser absolut att man ska kunna göra valet själv och inte vara tvingad till dessa av EU godkända onaturliga tillsatser ifall man nu inte har tid eller lust att lägga in sillen själv.

onsdag 7 december 2011

Tillbaka och bloggar igen! Nu med vårrullar.

Vart tar tiden vägen? Visserligen har jag varit bortrest några dagar, men så här långt uppehåll tror jag inte att jag har gjort tidigare. Det är verkligen dags att blogga igen. Den här gången blir det om vårrullar som yngste sonen är så förtjust i och jag tycker också att det är jättegott. Nu såg jag en ny sort som jag köpte och de ser mycket goda ut. Det är de där små krispiga rullarna, mycket godare än de stora som också finns att köpa.

Så vad kan dessa innehålla då? Det måste jag kolla innan jag skriver vem tillverkaren är, för jag har sett de här minirullarna både med och utan tillsatser. Så här lyder innehållsförteckningen:

vetemjöl
vitkål
morot
svamp
potatis
risnudlar
lök
palmolja
sesamolja
monosodium glutamate
peppar
salt

Det där var ju inte bra. Både palmolja och glutamat. Palmolja är dock inget E-nummer, men förkastligt om det inte är KRAV-oldlat. Däremot är E 621 som kallas monosodium glutamate på engelska, eller som vi på svenska säger: mononatriumglutamat, en tillsats. Det är en aminosyra och finns naturligt i en del av det vi äter, men det tillsätts alltså ofta i kinamat och liknande och många varnar för det och många undviker det. E 621 används för det mesta som smakförstärkare.

Så här säger Äkta vara: "Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner i form av huvudvärk, svettning, halsbränna, yrsel, tryck över bröstet och illamående vid intag av höga halter. Kan vara ohälsosamt för småbarn".

Vidare finns det läkare som säger följande: "En ny studie visar att personer som tillsätter glutamat i sin mat har nästan tredubblad risk att vara överviktiga".

Vad som är sant vet jag givetvis inte med säkerhet, fast hur ofta kan vi vara helt säkra på saker? Att glutamat är omdebatterat, det är jag däremot väldigt säker på. Sedan är det upp till var och en av oss att besluta om vi vill äta det eller inte. Man kan dessutom ta beslut utifrån sannolikt eller inte. En slutsats kan man i alla fall utan tvekan dra och det är att naturligt är bäst, för då slipper man fundera över vad som är bra och inte. Mitt val är åtminstone att inte köpa vårrullarna igen.