fredag 25 november 2011

Kakao till godis och kakor

Ja det går åt en del kakao när man ska göra godsaker, men nu har både en svampsjukdom och torka slagit hårt mot kakaoodlingarna kring Elfenbenskusten. 18 procent mindre kakao beräknas komma från området nu inom den närmaste tiden, vilket är en hel del med tanke på att de står för 40 procent av världens produktion. Marknaden beräknar att utbudet kommer att minska med 7,7 procent under det kommande året. Priserna kan alltså komma att gå upp, eller rättare sagt: det är stor risk att de gör det.

Hur som helst så kan man ju inte utesluta kakao ur baket, men jag gissar att de flesta av oss inte äter så stora mängder så att det stjälper ekonomin. Trots det så kan man alltid tycka att det är trist när priser går upp. Jag antar att man får se det positivt; det vore värre om det var smör, mjölk eller tomater som ökade i pris.

Fast om du nu har tänkt göra tryffel eller chokladtårta till jul: gör det och njut!

torsdag 24 november 2011

Renare julmat i år?

Tänk att det bara är en månad kvar till julafton! Då blir det julbord med alla möjliga godsaker. Jag undrar om det har hänt något sedan förra året och det jag tänker på är givetvis om det blir lättare i år att hitta bra och god julmat utan tillsatser. Förmodligen inte, säger jag lite pessimistiskt, men jag har blivit positivt överraskad förr och tänk bara på julskinkorna som jag skrev om för någon vecka sedan. Vem vet, kanske kan man alltså hitta till exempel inlagd sill utan tillsatser den här julen?

Samma sak när det gäller rödbetssallad, även om jag har slutat köpa sådan och numera alltid gör den själv. Det rekommenderar jag verkligen, för det är som natt och dag. Men skulle man känna sig bekväm så ska man kunna köpa en bra sallad tycker jag, så jag ska kolla vilket utbud som finns även där.

Vad mer vill man ha? Ja jag vill alltid ha bruna bönor och det är jag inte så bra på att göra själv, så det köper jag alltid färdigt och därför så får jag vackert äta det som säljs, men jag tänker leta efter bra alternativ så klart. Gravad lax vill man också ha och där har jag bara hittat rena livsmedel än så länge så det kan vi lämna därhän tror jag faktiskt. Senap tycker många är gott till skinkan och jag är ingen stor senapskonsument så jag har inte stenkoll, men de få sorter som jag har tittat på har faktiskt varierat innehållsmässigt.

Om vi lämnar maten och går över på godsakerna så är det ganska dystert, då det är ytterst sällan som man hittar choklad eller tryffel som är ren. Övrigt godis brukar det vara samma sak med och ofta ännu värre. Det är trist tycker jag, för sötsaker måste man också kunna unna sig utan att få i sig emulgeringsmedel, sojalecitin och annat. Visst, det är inte nyttigt utan E-nummer heller, men jag tycker ändå att det ska finnas bra kvalité av sådant också. Det kommer att bli ett litet detektivarbete det här med julmat och julgotter, men roligt också.

söndag 20 november 2011

Sardiner i tomatsås från Eldorado

Jag har märkt att sardiner i tomatsås är väldigt gott på varm smörgås och igår köpte jag Eldorados sardiner i tomatsås. Få ingredienser och inga onödiga tillsatser. Så här ser innehållsförteckningen ut:

sardiner (72 %)
tomatsås (vatten, tomatpuré, solrosolja, salt)

Inga konstigheter alltså, även om det gärna hade fått vara lite mer smak från tomatsåsen. Sedan kan man ju önska sig nyttigare olja än solrosolja, men den smakar bra och varje gång man ser ett bättre val än palmolja så blir man glad.

Dajmbiskvi

En sådan fick jag när jag flög i höstas och jag kan tala om att den var väldigt god. Men att en kaka skulle vara ren från tillsatser finner jag högst osannolikt och med tanke på vem som har tillverkat den så är jag mer eller mindre säker på att den har allsköns tillsatser i sig. När jag fick den så tänkte jag direkt på min blogg och nu äntligen har jag tagit mig för att skriva om den.

Så här ser innehållet i det lilla bakverket ut:

socker
mandel
vegetabiliskt fett
glukossirap
skummjölkspulver
kakao
smör
äggvitepulver
kakaosmör
vegetabilisk olja
kakaomassa
vasslepulver (mjölk)
kondenserad skummjölk
emulgeringsmedel: sojalecitin och E 471
salt
förtjockningsmedel: guarkärnmjöl
maltodextrin
aromämnen: vanillin och vanilj
vatten

Ja det var en del ytterligare än det jag själv har haft i när jag har gjort biskvier. E 471 är för övrigt mono- och diglycerider av fettsyror och det är ett emulgeringsmedel. Det används för att få olika beståndsdelar att blanda sig med varandra och ge en bra konsistens. Man har alltså haft en rackarns tur här hemma när man har bakat olika saker och det har blivit som man har önskat! För som tillverkaren av den lilla godsaken säger om emulgeringsmedel: "Emuleringsmedel är nödvändigt för att en fettfas och en vattenfas ska kunna blandas". Vidare menar man att "Om emulgeringsmedlet tas bort i en sammansatt produkt kommer fettet och vattnet att separeras i förpackningen och produkten skulle bli oaptitlig". Jag är ingen kemist, men nog måste det gå att baka utan denna tillsats? Även sojalecitin används och det är också ett emulgeringsmedel. Varför det behövs två sorter vet jag inte.

Maltodextrin är rena kolhydrater och tas snabbt upp av kroppen. Det här är en riktig blodsockerförhöjarkaka med andra ord. När det gäller guarkärnmjölet, alltså förtjockningsmedlet så förstår jag faktiskt inte varför det ska behöva has i. Onödigt och onyttigt!

Den där kakan kan de behålla för sig själva fortsättningsvis, sedan må den vara väldigt god, men inte så god så att jag skulle gå och köpa den.

fredag 18 november 2011

Icas färska fettuccine med spenat

Färska fettuccine med spenat är enkelt uttryckt mycket god och grön bandspaghetti. När man köper färsk pasta så utgår man, i alla fall jag, ifrån att den är helt tillsatsfri. Men andra ord: det finns inga E-nummer i den. Sedan läser man på förpackningen och ser att pastan håller sig i hela två månader! Då börjar man bli lite misstänksam. Kanske var det inte ett så bra val trots allt, för hur kan färsk pasta hålla sig i två månader utan hjälp på traven? Men, man ska inte dra för säkra slutsatser innan man har läst innehållsförteckningen och trots den långa hållbarheten så fanns inte mer än detta i pastan:

durumvetemjöl
vatten
ägg (8,5 %)
spenat (2,1 %)
persilja

Visst blir man glad av sådant här? Man är så van att hitta det mest märkliga på de mest långsökta ställena så alla E-nummerfria livsmedel gör en på gott humör. Att sedan smaken är bra gör ju det hela bara ännu bättre.

måndag 14 november 2011

Snart advent och pepparkakor

Det finns en hel det som vi äter som är bundet till olika säsonger eller högtider och även om vi äter pepparkakor året om, så har dessa goda kakor högsäsong under julen och vi börjar redan vid första advent och äter dem gärna i flera veckor och ofta till den värmande glöggen. Även om de flesta tyvärr inte är så medvetna eller intresserade av vad de stoppar i sig så är vi tillräckligt många som är det för att handeln och producenterna i många fall ska försöka sälja sina produkter tillsammans med något märke som ger ett positivt intryck. Ett sådant märke, eller med andra ord, en sådan märkning, är KRAV. Det betyder framför allt att det är ekologiskt, men även att man månar om djuren. Fast tyvärr inte så mycket så att man har tagit avstånd från kastrering utan bedövning hos grisar. Man vill även minska E-numren och säger så här på sin sajt:

”KRAV-mat är ärligare mat - utan onödiga tillsatser som syntetiska aromämnen, smakförstärkare eller färgämnen.”

Låter bra och jag hoppas verkligen att det stämmer, men det finns enligt de innehållsförteckningar som jag har läst på pepparkakor ingen koppling av färre eller inga E-nummer och KRAV-märkning jämfört med andra icke KRAV-märkta kakor. Faktum är att de enda pepparkakor som jag har hittat utan tillsatser är icke-KRAV-pepparkakor. Tyvärr får jag säga! Men så är det. Nu kostar det att få certifieringen, så det behöver inte vara sämre pepparkakor bara för att märkningen inte finns. Däremot så tror jag att KRAV har lite att jobba med när det gäller tillsatser.

Att jag skriver om de här nu beror så klart på årstiden och att vi står inför julen och om mindre än två veckor är det första advent och då är det säkert många som äter de första pepparkakorna för säsongen. Läs innehållsförteckningen på det du köper och välj rätt!

söndag 13 november 2011

Avstämning igen!

Jag minns inte alls när jag senast gjorde en avstämning, men det känns inte som om det var så jättelängesedan. Hur som helst så tror jag att det är tillräckligt längesedan för att göra en ny. Det här har jag hittat utan E-nummer sedan förra gången:

Cashewnötter från Den lille nöttefabriken
Färska kycklingfiléer från Tallegg
Grön sparris i glasburk från Green giant
Tonfisk på burk från Natuna
Crème fraiche 34 % fetthalt från Ica
Plommontomater på burk från Willys
Fusillonipasta från Ica
Kokosmjölk (75 %) från Katoz/Matkompaniet
Fioruccis prosciutto crudo
Tacoskal från Old el Paso
Lantchipsen med dill och gräslök
Lättrökta sardiner i finaste tomatsås från Kung Gustaf
Ciabattabröd (att baka färdigt själv) från Willys

Och här är de gamla livsmedlen...

Mandarinklyftor från Ica
Grissini från Granforno
Kycklingfilé frånn Guldfågel
Effektknäcke, surdeg och quinoa, från Leksands knäckebröd
Earl grey-te från Kung markatta
Kellogs corn flakes
Kantareller på burk från Borgens konserver AB
Färskost med paprika och chili från Cantadou
Kobbs vita fläderdröms-te från Löfbergs lila
Mixed Greek olives från Änglamark
Fikon från Saltå kvarn
Grissini från Coop
Estrellas soldipp
Twinings Voyage Brazilian Baía-te
Effektknäcke, havrekli & hirs från Leksands knäckebröd
Dinkelpepparkakor från Bakeriet
Gorgonzolaost från Falbygdens
Kamutknäcke från Pyramid
Estrella sourcream- & onionchips
Pyramids skrädknäcke
Parmaskinka från Fiorucci
Pesto från Crespi
Fikon- och lagerbladsmarmelad från Werners gourmetservice
Thai sötsur chilisås från Ying
Brieost från Brie Moulin
Böngroddar från Mrs Cheng's
Kapris från Paradiso
Gräddost från Wernersson
Råg surdeg knäckebröd från Vilmas knäckebröd
Knäckesticks från Vilmas knäckebröd
Tomat och basilika italiensk pastasås från Findus
Spröda majsbröd från Olda
Royal fikonmarmelad från St Dalfour
Tortillachips från Santa Maria
Thin crisp från Kvarnvingen
Macadamia nut brittle-glass från Häagen-Dazs
Ricottaost från Galbani
Abbas musslor i vatten
Yoplaits gourmet-crème fraiche
Borggårdens tonfisk
Kalamataoliver från Zeta
Böngroddar från Buffé
Äggnudlar från från Long live brand
Igor rocottaost
Dijonsenap från Bähncke
Lasagneplattor från Miramonti
Tacoskal från Santa Maria
Tacoskal från Old el Paso
Majonnäs från Kavli
Rooiboste från Willys
Grana padano dopost från Galbani
Capellini n. 1 från Barilla
Kesella från Arla
Bregott mellan från Arla
Björnekulla hjortronsylt
Spröda risbröd från Oldana
Classic crispy slices från Griesson
Filoncini från Zeta
Olivmix kalamata & halkidiki från Greco taverna
Ananasringar från Buffé
Torkade aprikoser från Saltå kvarn
Fiberrik från Göteborgs kex
Blue dragon Japanese rice vinegar
Borlottibönor på burk från Russo
Björnekullas lingonsylt
Jubileumsknäcke från Leksands-bröd
Santa Maria extra krämig kokosmjölk (Extra creamy coconut milk)
Chilli sauce Thai från Linghams
Gourmetknäcke tre fröer från Kung Markatta
Gourmetknäcke ost och pumpafrö från Kung Markatta
Müsliknäcke från Kung Markatta
Björnbärsmarmelad från Kung Markatta
Falkenbergs gravlax
Ekologiska blandade bönor från Zeta
Naturell crème fraiche från Skånemejerier
Fäbodknäcke från Leksands knäckebröd AB
Hamburgare från Scan (fast egentligen är det pannbiffar)
Snabburgare från Scan (samma här, bara pannbiffen, hamburgaren får ni göra själva)
Kung Markattas kokosmjölk
Polar seafoods pilgrimsmusslor
Estrellas jordnötter
Saltå kvarns ekologiska russin
Thai worlds räkpasta
Blue dragons rostade sjögräs
Icas tonfisk i vatten
Honung från Svensk honungsförädling
Icas makrill i tomatsås
Icas musslor i vatten
Icas kapris på glasburk
Apotekets flytande glukos
Nassims gröna russin
Icas russin
Felix chilisås
Kung Markattas har russin (endast tillsatt 0,45 procent solrosolja)
Arlas 34-procentiga creme fraiche
Kosterfiskarn's varmrökta norsklax
Royal Greenland frysta räkor
Bruna bönorna från Felix
Arlas 4-procentiga keso
S:t Dalfour fyra frukter-marmelad
Gravad lax från Sjöboden
Lindt excellence 70 % kakao-choklad
Grillad paprika från Sera
Knäckebröd från Pyramidbageriet
Kakao från Kung markatta
Slotts gästabudssenap
Mae Ploys gröna currypasta
Blue dragoons gröna currypasta
Felix ketchup
Cf & r:s brieost
Kolibrie getost
Risentas fikon
Eldorados naturella färskost
Haugen-gruppens sardeller
Ryttmästarens dundersenap
Maizena majsstärkelse
Druvans vitlök i chilimarinad

lördag 12 november 2011

Svar om tortellini

Jag har fått svar angående tortellinin som jag skrev om för ett tag sedan. Kanske någon minns att den innehöll citronfibrer och så här säger man om det:

Hej Katharina,

Tack för ditt mail angående Felix Tortellini Kyckling & vitlök. Vi har citrusfiber i fyllningen för att den ska hålla sig mjuk, och för att fukten inte ska sprida sig ut till själva pastan.

Ströbrödet innehåller: vetemjöl, vatten, salt, socker och jäst.

Om du har ytterligare frågor, så är du välkommen att höra av dig till oss.

Med vänlig hälsning

Procordia Food AB
Konsumentkontakt

Magnus Ekholm
0413-65 043


Inga konstigheter alltså och tortellinin som kallas för Pollo e aglio kommer från Felix. Ströbrödet var tillsatsfritt, något som jag också hade frågat om. Synd att man inte skriver vad det innehåller, så slipper man undra över det. Däremot så funderar jag fortfarande över citronfibrerna och om de verkligen behövs. Jag kan inte komma ifrån att det känns som utfyllnad även om de också har en annan funktion.

torsdag 10 november 2011

Ytterligare ett julskinkesvar

Häromdagen fick jag ett svar till angående julskinka, men jag har inte hunnit lägga ut det förrän nu. Så här ser det ut:

Hej
Jag vet inte riktigt vilken skinka som uppfyller dina kriterier´: Skinkorna kommer först till butiken om ett par veckor. Jag skulle satsa på nån form ekologisk skinka. Men jag är lite osäer på det där med icke kastrerad och bedövning. Ska läsa på lite i frågan vad gäller djurhållningen och återkomma till dig.
Kan jag ringa?

Mvh
Börje Johanson


Vi får se, kanske har den här butiksinnehavaren också det jag söker. Två sorter har jag hittat hittills och det är två fler än för ett år sedan. Har ni läsare tips på bra skinka, så hör gärna av er.

söndag 6 november 2011

Funderingar om tillsatser

Koperiat från Livsmedelsverket: "Tillsatser har olika teknologisk funktion och används i livsmedel för att t ex öka hållbarheten (konserverings- och antioxidationsmedel), påverka konsistensen (emulgerings-, stabiliserings-, förtjocknings- och klumpförebyggande medel) eller påverka färg och smak (färgämnen, smakförstärkare och sötningsmedel)."

Vem tycker inte att det är bra att maten håller länge? Det är toppen så klart. Men vill vi äta tillsatser framställda syntetiskt i laboratorier bara för att kunna ha brödet färskt i en mindre evighet eller vad det nu är som vi anser oss behöva ha denna otroligt långa hållbarhet på. För övrigt så undrar jag om det inte ibland går av gammal vana det där med konservering. Tänk på de svavlade aprikoserna som jag skrev om, de osvavlade (okonserverade) höll nästan lika länge de. Fast då kunde man i och för sig hänvisa till färgen.

Men där kommer nästa sak in i diskussionen: är vi verkligen så angelägna om att det vi äter ska ha vissa färger om vi verkligen får veta varför det har det? Jag tror inte det. Nu tycker jag att de mörka fikonen är mer tilltalande än de skrikoranga. Jag äter dessutom gärna gråare lax, skinka och så vidare om jag vet att det är naturliga färger som det handlar om.

Konsistens nämns också i Livsmedelsverkets text. Jag kan köpa det till viss del. Ingen vill ha mat med taskig konsistens, det förstör hela smakupplevelsen. Men stämmer det verkligen att man måste tillsätta emulgeringsmedel eller vad det nu är som ska förbättra konsistensen i alla lägen som man gör det? Då skulle vi för övrigt inte kunna laga mat hemma längre. För fem har konsistensgivare från EU:s E-nummerlista i köket? Återigen: ekonomin och enkelheten är det som tillåts styra.

Sedan så måste jag ju kommentera det här med smakämnen. Tyvärr är det ofta så att det vi äter är så sönderprocessat så smakämnen är nödvändiga för att vi ska få den upplevelse vi förväntar oss. Nästa tyvärr är att det ofta rör sig om smaker som inte är naturliga. För mig är det ett under att dessa smakförstärkare har blivit godkända över huvud taget. Är det så illa så syntetiska smakämnen måste till så är det inte ett livsmedel som ska ätas alls.

lördag 5 november 2011

Etisk julskinka

Häromdagen så la jag ut ett mejlsvar om julskinka och tog bort avsändaren då det inte verkade som att deras skinka kom från grisar som kastrerats under bedövning och att den inte var tillsatsfri. Nu har jag fått ytterligare ett svar som lyder så här:

Hej
Jag var otydlig, lagen träder ikraft 1 januari 2012 men de svenska bönderna har redan startat upp. Detta innebär att de julskinkor från XXX du köper denna jul är från grisar som är kastrerade med bedövning/smärtlindrande preparat.

Med vänliga hälsningar
Mona Engblom Krömer
___________________________
Matforum
XXX AB


Det är ju toppenbra, men tyvärr är inte skinkan tillsatsfri. Hur som helst så är det ett bra val för grisarnas skull. Men, jag skriver inte varifrån den är och det är verkligen trist att inte båda önskemålen var uppfyllda. Fast jag har i alla fall hittat två sorter hittills. Kika i tidigare blogginlägg så ser du vilka som har tillsatsfri skinka från grisar kastrerade under bedövning.

onsdag 2 november 2011

Jag har hittat julskinkan!

Häromdagen kom ett svar som jag av någon anledning inte läste förrän igår. Det var dock en positiv överraskning, alltså precis ett sådant svar som jag ville ha och här kommer nu information om två skinkor från grisar som inte blivit kastrerade utan bedövning och som dessutom är tillsatsfria. I ärlighetens namn så trodde jag inte att jag skulle hitta dessa skinkor, men som jag sagt tidigare, man ska inte dra slutsatser och göra dem till sanningar innan man har kontrollerat sakernas tillstånd.

Svaret:

Hej Katharina!

Tack för ert mail.

Våra julskinkor under varumärket ”XXX” innehåller tillsatser, men däremot vet jag att ICA säljer en ”gårdsgrisjulskinka” som är Svenskt sigillmärkt, denna är tillsatsfri och grisarna har inte blivit kastrerade utan bedövning. Jag vet att även Hälsingestintan säljer en gårdsmärkt julskinka som är tillsatsfri och dessa grisarna har inte heller blivit kastrerade utan bedövning.

Lycka till med julskinkshandlingen!

Med vänlig hälsning,
Elina Karlsson | Kvalitetschef

Olle Nyberg Chark AB
Styckmästargatan 7 | 121 62 Johanneshov
Tel: +46(0)8-505 758 13 | Fax: +46(0)8-505 758 98
elina.karlsson@nybergsdeli.se | www.nybergsdeli.se


Nu hoppas jag givetvis att ni alla som läser detta blogginlägg köper de här skinkorna om de finns där ni bor, för jag är ganska säker på att de förutom att de kommer från bättre behandlade djur, även smakar bättre!

Ytterligare julskinesvar

Här kommer ytterligare ett svar om julskinka, men det verkar svårt att få ett rakt svar på vad man ska välja om man vill ha en skinka från en gris som inte kastrerats utan bedövning. Därför skickade jag en ny fråga som du också kan läsa här.

Hej
Tack för ditt mail. XXX har ingen julskinka som är helt fri från tillsatser. Då julskinkan är rimmad så har vi tillsatt konserveringsmedel E250 samt antioxidationsmedel E301. Däremot finns inte polyfosfat (som binder vätska) i XXX julskinkor.

I Sverige är det redan genomfört att grisen ska ha smärtlindrande preparat/bedövning i samband med kastrering, detta blir en lag from 1 januari 2012.

När det gäller val av skinka beror det på om man vill ha en helt fettfri/ekologisk/rökt/kokt/okokt.

XXX Ekologisk julskinka garanterar att grisarna växt upp utomhus. Regler när det gäller uppfödning mm. /läs gärna på www.ekokott.se

XXX Må Gott julskinka har inget synligt fett. Dessutom har man bytt ut 25% av natriumsaltet mot kaliumsalt, en mineral med gynnsam effekt på blodtrycket. Vikt ca 1,8kg.

XXX Gourmet Färdigkokt julskinka, utseende som en sagoskinka.

XXX Färdigkokt Lättrökt julskinka. Tidigare endast en skånsk tradition som nu börjar bli populär även norrut.

Dessutom XXX färdigkokt utan svål samt okokt med svål.

Lycka till med ditt val!


Med vänliga hälsningar
Mona Engblom Krömer


Mitt svar:

Hej,

Tack för snabbt svar. Jo jag vet att det blir en ny lag, men julen kommer ju före -12, så vilken skinka väljer jag då om jag vill ha den från en gris som inte kastrerats utan bedövning?

Hälsningar Katharina Wallenborg


Vi får väl se om det blir något mer svar och i så fall ett som är tydligare än det första.

tisdag 1 november 2011

Snabbt svar igen angående julskinka

Jag berättade i mitt blogginlägg igår att jag hade skrivit till XXX igen angående julskinka då svaret inte var helt tydligt. Så här skrev jag:

Hej och tack för snabbt svar! Jag tolkar nedanstående som att era grisar inte kastreras utan bedövning, är det rätt? Om det är så, så är skinkan ett självklart val för min del trots nitritet (även om jag är av åsikten att den kan undvaras vid god hygien).

Hälsningar Katharina Wallenborg



Och så här svarade de idag:

Hej
Om kRAV inte godkänner kastrering utan bedövning så är det så.
Botulism som är det man undviker med att tillsätta nitrit överlever t o m kokning så tyvärr gäller det inte bara på hygienfaktorer för att undvika den bakterien.
VÄnligen
Kudnkontakt

Med vänliga hälsningar

XXX Kundkontakt


Med tanke på svaret, så är man uppenbarligen inte helt nöjd med att diskutera djurens väl och ve, vilket är mycket sorgligt. Återigen undviker man att vara rak. Det är så konstigt, för det är ju oss konsumenter de lever av och om vi väljer andra producenter så kostar det för dem. Trots det så svarar man alltså så här. Vi får se vad de andra har att säga, för jag har mejlat många.