onsdag 21 september 2011

Nytt svar om Lantchipsen med dill och gräslök

Dear Katharina,

We are indeed discussing the possibility to change to sunflower or rapeseed oil in the future. There are several advantages and disadvantages to all of them. For now, the palm oil is the most stable oil to work with: there are few harmful oxidation products that appear during the production process. Sunflower oil of course has a very good image, but when using it in our production process it also has some disadvantages.
With regard to the environment, our palm oil comes from a supplier who is a member of the Round Table for Sustainable Palm Oil (RSPO). So the oil is coming from a sustainable source, no rainforest is damaged for its production. The oil is not organic for this product.

It is good to hear you were a fan of the horseradish chips! Unfortunately they did not sell well enough to keep, but I will try to see if we can relaunch them in the future, since they are a favorite of mine too! Did you try our newest member of the LantChips family yet? Svartpeppar & Dill, very good as well!

Best regards,
Marleen van der Wende

-----------------------------
Svenska Lantchips AB
Group Quality Manager

Hantverksvagen 16
15165 Sodertalje
Sweden

Office: +46 8 5511 3020
Mobile: +46 76 1708430


Jättebra att även Lantchips använder olja som inte kommer från områden med skövlad regnskog, men återigen synd att de inte informerar om det. Jag föreslog för övrigt att de skulle skriva det på påsarna när jag tackade för svaret.

tisdag 20 september 2011

Svar om tacoskal

Nu har jag fått svar om tacoskalen och det var långt och utförligt. Så här ser det ut:

Hej !

Tack för att ni hörde av er till oss.

Santa Maria är med och stöder RSPO(The roundtable on Sustainable Palm Oil) och det är även vår leverantör av palmolja Århus Karlshamn. Oljan de använder kommer från Malaysia. Den största mängden palmolja vi använder finns i de friterade majsprodukterna. Genom att vi är många som är med i organisationen har det blivit möjligt att ta fram kriterierna.Som tillägg till det vi redan berättat om vårt agerande med palmolja så kan nämnas att vi var ett av de första svenska företag att gå med i RSPO (2004) som aktivt arbetat och arbetar för att hitta ett hållbart sätt att erhålla palmolja. Hållbart ur social aspekt likväl som miljö och ekonomi. WWF som var en av initiativtagarna till RSPO har varit mycket tydliga om att det inte är värdefullt med en bojkott utan att hitta ett hållbart sätt att utvinna palmolja. Att enbart gå över till alternativa oljor är inte ett hållbart alternativ, efterfrågan finns på vegetabilisk olja i världen. Vi tar bäst vårt ansvar genom att köpa certifierad palmolja och den första leveransen av certifierad (hållbart producerad) palmolja fick vi för ca 2,5 år sedan

Palmolja är en viktigt råvara för oss i våra friterade majsprodukter. Med palmolja som råvara försäkrar vi oss bl a om att inte ha några transfetter i vår produkter (transfetter anses vara minst lika skaldliga som mättade fetter) Naturligtvis så håller vi på att försöka utveckla och hoppas naturligvis att hitta ett alternativ eller komplement till palmoljan men inte främst på grund av miljösaspekter utan för att hitta en olja med annorlunda näringsprofil. Miljömässsigt tar vi vårt ansvar genom att köpa certifierad palmolja.

När man väljer olja till en livsmedelsproduktion är det många aspekter som skall vägas in. Oljan skall fungera funktionellt bra, dvs i vårt fall skall erhålla tubd och skal som håller ihop, smakar bra och har en bra hållbarhet. Dessutom skall den näringsmässigt vara bra. Miljöaspekterna skall också beaktas.
Palmolja är en mycket använd olja just vid fritering av olika livsmedel. Det är en balansgång vid val av olja, en olja med mycket omättat fett har mycket lätttare för att oxidera och härskna., då får man en illasmakande och inte speciellt nyttig produkt. Den här typen av härskning påskyndas av höga temperaturer vilket det är när man friterar. Här har palmoljan en fördel eftersom den inte innehåller så mycket omättat fett.

Vi märker våra produkter med palmolja där det ingår palmolja.

Vi hoppas att du fått svar på dina frågor annars är du välkommen tillbaka. Gå gärna in på våra hemsida www.santamaria.se och läs om vår hållning till palmolja. Läs under senaste nytt http://www.santamaria.se/servlet/se.daddy.sm.web.servlets.NewsServlet?c=1&id=182&p=n1a och http://www.wwf.se/press/1202041-antligen-premiar-for-certifierad-palmolja-i-europa


Med vänliga hälsningar
Santa Maria AB
Agneta Säfström
Konsumentkontakt


Jag måste säga att det här brevet hade ett innehåll som var mycket mer positivt än vad jag hade vågat tro. Synd att de inte är bättre på att visa sitt miljöengagemang. Kanske tror många företag att vi konsumenter inte lägger så stor vikt vid sådant här, men vissa av oss gör faktiskt det.

söndag 18 september 2011

Vad säger säljarna?

Jag är inne sajten hos en av våra största livsmedelsförsäljare, en kedja som jag vet har marknadsfört sig som någon som jobbar för bra mat med färre tillsatser. Det är alltid intressant att gå in på olika hemsidor och sedan leta vidare på sajterna efter information. Vissa är seriösa och menar allt de skriver, andra menar vad de skriver, men inte riktigt till 100 procent. Det är en slutsats som man snabbt kan dra när man ser innehållet i varorna de säljer och det inte överensstämmer med texten. Nu talar jag inte just om butikskedjor utan främst om tillverkare av olika livsmedel. Vissa använder bara ekologiska och rättvisemärkta råvaror och de använder bara naturliga smaker och tillsatser, andra verkar ha som mission att proppa oss fulla av E-nummer och då dåliga sådana.

På den här sajten kan man hur som helst klicka sig vidare till bland annat "innehåll" och där skriver man så här: "Tillsatser ska användas restriktivt i XXX egna märkesvaror. När de används ska de tillföra mervärde för kunden".

Tycker vi att de tillsatser som finns i olika livsmedel tillför något för oss? Nu verkar det som att de produkter man talar om alltså är de egna, men det finns en del kvar att göra även där om inte mitt minne sviker mig alldeles. Jag ska kolla närmare på det och blogga igen om det här. Dessvärre har jag inte blivit enbart positivt överraskad när jag har handlat deras varor.

Det verkar vara mer regel än undantag att ha sina egna varor hos olika livsmedelskedjor, men jag har tyvärr inte hittat någon kedja vars mat, snacks, godis, glass eller vad det nu handlar om, är bättre än andra tillverkares. Kanske bör vi konsumenter ifrågasätta det här? Varför ha en egen serie livsmedel om de inte är bättre? Då kan man lika gärna handla Kung Markattas sylt eller vad det nu handlar om och då pratar jag inte bara om tillsatser utan även annat som har med kvalité att göra, för det är mycket som påverkar om en vara är bra eller ej.

lördag 17 september 2011

Mejl om tacoskalen

Nu äntligen har jag fått iväg ett mejl om de där tacoskalen som jag skrev om häromdagen. Det ska bli mycket spännande att se vad svaret blir, om det blir något vill säga. Ibland blir det inte det när frågan är känslig. Det vet ni väldigt väl, ni som har följt min blogg. Så här skrev jag:

Hej,

Vi gillar era tacoskal och har köpt dem många gånger genom åren, men nu senast så kollade jag innehållsförteckningen och såg att de innehåller palmolja. Varifrån köper ni oljan och kan man som konsument känna sig trygg och veta att man genom att köpa skalen inte bidrar till skövling av regnskog? Varför har ni valt just palmolja och inte någon annan sort? I övrigt är ju innehållet bra och det är inga konstiga tillsatser, så jag hoppas att vi kan fortsätta äta era skal.

Hälsningar Katharina Wallenborg


Visserligen äter vi inte taco jätteofta, men nog borde jag ha reagerat på innehållet tidigare. Eller också har jag det och sedan glömt bort det för det var så länge sedan vi åt det nu. Men jag köper inte dessa skal igen innan jag har fått ett svar och får jag inget så har de förlorat en kund. För just den här sorten är den jag gillar mest och hos oss äter vi en del mat i perioder, så det kan mycket väl bli en tacoperiod igen framöver.

torsdag 15 september 2011

Tacoskal

6 augusti förra året skrev jag om tacoskal från Old el Paso. Det är förresten enda gången som jag har skrivit om tacoskal, så jag kan inte svara för vad andra sorter utöver dem och de som jag nu ska skriva om innehåller. De som jag förra året kollade på innehöll bara majsmjöl och vegetabilisk olja. Nu när vi senast åt taco så hade jag köpt en annan sort och nu ska vi ta reda på vad de innehåller:

majsmjöl
palmolja
salt (1,5 %)

Ja det var väl bra innehåll i och för sig, men den där palmoljan kunde jag verkligen ha klarat mig utan. Varför är det så många som använder palmolja? Det är så väldigt ofta som man stöter på den här ingrediensen i olika livsmedel. Jag ska mejla och fråga om Santa Maria, som tillverkar skalen, inte kan ändra och använda någon annan olja. Jag kan inte se att den skulle vara ekologisk, så det finns inga ursäkter för att använda oljan.

tisdag 13 september 2011

Chipssvar

Jag bloggade om chips förra veckan och här kommer svaret från dem:

Dear Katharina,

I have checked your question with the supplier or our spice powder, and both the vinsyra and the arom are natural. The arom contains amongst others dill.
We currently use refined palm oil in our 200g LantChips assortment.

I hope this answers your questions.

Best regards,
Marleen van der Wende

-----------------------------
Svenska Lantchips AB
Group Quality Manager

Hantverksvagen 16
15165 Sodertalje
Sweden

Office: +46 8 5511 3020
Mobile: +46 76 1708430


Eftersom jag ville ha ett par förtydliganden så skickade jag ytterligare ett mejl och det ser ut så här:

Dear Marleen,

Thank you for your answer, I’m pleased to read that the vinsyra and arom both are natural. May I ask if you have any plans of changing the oil to some other as palm oil is not so kind to the environment, or is the oil ecological? I also wonder if there’s any chance that you would start producing horseradish chips again? They really were a favorite.

Regards, Katharina Wallenborg


Även om oljan är palmolja så är ingredienserna naturliga och chipsen kommer som ni ser från Lantchips, vilket jag alltså berättar därför. Jag återkommer angående chipsen när jag har fått ytterligare svar.

torsdag 8 september 2011

Kolakakor

Vid några tillfällen har jag skrivit om glutenfria livsmedel och den här gången ska jag blogga om kolakakor utan gluten. Tyvärr har jag tidigare konstaterat att är det någonstans man ska leta om man vill vara säker på att hitta många E-nummer, så är det i specialkost för allergiker och intoleranta. Ja jag vet, det låter konstigt, för är det någonstans som tillsatser som inte behövs borde undvikas, så är det ju in sådant som redan känsliga personer ska äta. Dock ser inte verkligheten ut så och det bästa är därför att baka själv, men jag tycker ändå att man ska kunna handla bra färdiga produkter också om man vill det.

Av ovanstående att döma så förstår ni att jag är skeptiskt nu när jag ska läsa innehållsförteckningen i kakorna, men vi kollar och kanske, kanske är de här bättre än annat som jag har köpt till min dotter.

Innehållsförteckning:

vegetabiliskt margarin (veg. fett, vatten)
socker
rismjöl
majsstärkelse
potatismjöl
modifierad potatisstärkelse
sirap
salt
förtjockningsmedel (E 412, E 464, E 401, E 440)
bakpulver (E 450, E 500, E 575)
vaniljarom

Ja vad ska man säga? Dessa kakor kommer jag inte att köpa igen och jag kommer skicka ett mejl med frågor om innehållet, för det här är inte acceptabelt. Jag återkommer!

onsdag 7 september 2011

Chips med dill och gräslök

I helgen köpte jag chips med dill och gräslök och de var mycket goda kan jag berätta. Eftersom jag verkligen ville ha chipsen så brydde jag mig inte om att läsa innehållsförteckningen innan jag köpte dem. Påsen är nu sedan länge tom och jag ska äntligen se vad de innehöll. Så här ser det ut:

potatis
vegetabilisk olja
kryddblandning (maltodextrin, salt, druvsocker, socker, lökpulver, jästpulver, kryddor, antioxidantmedel (vinsyra), arom, vitlökspulver)

Jag kan inte någonstans på påsen se vad för olja det är och risken är alltså stor att det är palmolja, men jag hoppas verkligen att jag har fel. Fast använder man inte det så borde man vara angelägen om att ha med den informationen. Vidare är det maltodextrin i och det framställs genom nedbrytning av stärkelse. Ofta kommer den från potatis, majs eller vete. Vinsyra kan vara både naturligt och syntetiskt men det framgår inte vilket det är här heller. Arom... ja, vad ska man säga? Kan vara naturligt, men behöver inte vara det.

Jag är inte jättenöjd med den här innehållsförteckningen faktiskt. Det får bli ett mejl med förhoppning om ett svar på bloggen snart.

söndag 4 september 2011

Svar om salta kex

Häromdagen kom ett svar om de saltade kexen. Jag tycker att svaret kunde ha varit mer informativt, men jag hade nog inte räknat med att få ett svar som var det eftersom sådana här saker förmodligen inte är vad tillverkarna vill diskutera. Så här ser det ut i alla fall:

Hej!

Tack för ditt mejl till oss!

Produkten innehåller inte sötningsmedel men är sötad med socker, glukossirap och maltsirap. Denna produkt var den variant av saltakex som fick bäst betyg vad gäller sensorik när produkten togs fram.

För användande av palmolja i XXX:s egna märkes produkter gäller: All palmolja i XXX:s egna varumärken ska, senast 2015, vara certifierad av Round Table of Sustainable Palm Oil (RSPO). Natriumdisulfat är en allergen (sulfat) och därför skrivs denna tillsats med sitt namn istället för e-nr.

Hoppas detta besvarade din fråga!

Med vänlig hälsning
XXX Kundkontakt
Teeda Drammeh

lördag 3 september 2011

Old English marmelad

Old English-marmelad är en sort som vi har köpt många gånger. Dels för att den är så god givetvis, men sedan står den sig väl i konkurrensen med många andra så kallade marmelader. Den här sorten har 53 % frukt och innehållet ser ut så här:

socker
apelsiner
pomeranser
citroner
syra (citronsyra)
förtjockningsmedel (pektin)

Citronsyran är säkerligen syntetiskt framställd och jag har ju efter lång tid ändå tagit med produkter i min lista som har den här tillsatsen, men nu när jag tänker efter, varför ska jag göra det när det finns naturligt? Jag tänker därför kolla först (angående marmeladen nu) och sedan skriva ut namnet på tillverkaren. Jag var när jag började skriva blogginlägget helt inställd på att ta med den här marmeladen i min lista för bra produkter, men jag kommer att vänta. Nu kanske någon tycker att jag velar, men då bjuder jag på det, för jag är inte någon som håller fast vid saker bara för principens skull. Inte om något kan bli bättre och jag har hela tiden känt att det inte har varit helt rätt att ta med de få produkter som lyckades passera. Om detta återkommer jag.

Pektin kommer från citrusskal förresten.

torsdag 1 september 2011

Handskalade räkor

I helgen gjorde maken smörgåstårta och hade till den köpt "handskalade räkor". De låg i lag och fick smakmässigt godkänt, stora och goda var de. De kostade ju lite mer än maskinskalade så klart, men det kan det vara värt vid vissa tillfällen. Men innehållet då? Vi kollar:

räkor
vatten
salt
surhetsreglerande medel (E 331, E 330)
konserveringsmedel (E 202, E 211)
socker

Jaha, det var ju en del ytterligare i lagen än räkor, salt och socker. Så, vad betyder då alla E:n?

E 331 = salt av citronsyra
E 330 = citronsyra (vilket ofta är melass eller glukos som jäses med hjälp av mögelsvampar)
E 202 = kaliumsorbat, ett syntetiskt framställt konserveringsmedel som vissa kan reagera negativt på
E 211 = även detta ett syntetiskt framställt konserveringsmedel som även heter natriumbensoat och av många ansett som hälsovådligt, undvik det alltså

Vad blir då slutsatsen av ovanstående? För min del var det första och sista gången som jag åt dessa handskalade räkor i lag och för kisses del, som är en räkälskare, så blir det inte heller fler sådana här räkor.