fredag 29 april 2011

Teet

Apropå gårdagens inlägg om te, så skickade jag senare igår iväg följande mejl:

Hej, jag köpte ert Voyage Brazilian Baía-te och blev lite konfunderad över innehållsförteckningen. Hur kan en smak mätas i procent och vad innehåller dessa smaker och om de är kemiskt framställda eller utvunna, hur har man gått tillväga då?

Hälsningar Katharina Wallenborg


Jag hoppas verkligen att de svarar för att någon mäter smak i procent är helt nytt för mig. Fast förmodligen menar de att det är ett smakämne som är tillsatt i den mängden, men det får de förklara själva i så fall. Jag gillar verkligen inte när man är så luddig i formuleringen. För er som gillar te så kommer jag att kika på fler sorter snart. För även om jag bara har skrivit om några få, så har jag förstått att här gäller det att ha ögonen med sig eftersom det finns te både med och utan tillsatser.

Te, Voyage

I augusti gjorde jag tre inlägg om te, men sedan har det inte blivit mer. Det beror inte på att jag är ointresserad av teer, men kanske till viss del på att jag inte tycker att det är gott och därför inte funderar så mycket på det. Så… det kanske kan beskrivas som ointresse, men jag bryr mig trots allt om att alla våra livsmedel ska ha ett bra innehåll. Däremot kommer man i kontakt med vissa oftare än andra. Men det finns människor i min närhet som gillar te, så jag har det förvisso alltid hemma i speceriskåpet.

Nyligen handlade jag en sort som heter Voyage, Brazilian Baía och läser man beskrivningen av teet så låter det riktigt gott, nästan så att jag själv skulle vilja prova. Så här inbjudande formulerar man sig: "A unique blend of tea with cocoa beans, vanilla and coconut flavours". Det där sista blir man nyfiken på, då smak/arom kan vara både det ena och det andra. Men vi går direkt till innehållsförteckningen så får vi förhoppningsvis svar:

te
kakaobönor (10 %)
kokosnötssmak (2,5 %)
vaniljsmak (2 %)
torkad kokosnöt (0,5 %)
vaniljstång (0,5 %)

Men hur kan man mäta en smak i procent? Det här måste jag mejla och fråga om. Svaret ska verkligen bli intressant att läsa. Innehållsförteckningen gjorde ju bara att man blev än mer undrande över innehållet. Varför ska det vara så svårt att bara skriva vad saker och ting innehåller? Eller vill man inte att det ska vara så tydligt? Men det visar som när (om) jag får svar.

torsdag 28 april 2011

Mörad svensk kycklingfilé

Jag har ju gnällt en del på frysta kycklingfiléer, men det är så enkelt och gott och billigare än färsk och praktisk att ha hemma. Så, många av oss handlar fryst kycklingfilé, men av någon anledning så kan man hitta en del saker i köttet mer än bara kött. Nu har jag i alla fall köpt en sort som var bättre än de andra som jag har läst innehållet i och så här ser det ut:

kycklingfilé av bröst (87 %)
vatten
salt
socker

Men vattnet, saltet och sockret hade de väl kunnat hoppa över. Vissa hävdar dock att det är bra att tillsätta det för att det inte blir torrt och då menar jag naturligtvis vattnet. Men i övrigt är det alltså inget att ha åsikter om och kycklingen kommer från Guldfågeln.

onsdag 27 april 2011

500 inlägg

Wow, tiden går och det blir alltfler inlägg och nu när jag skulle gå in och blogga så såg jag att det här blir mitt 500:e blogginlägg. Det är en hel del som har avhandlats under den här tiden och det har blivit mer än bara tillsatser som jag har skrivit om och så kommer det bli fortsättningsvis också. För även om det var främst det som jag ville skriva om när jag började blogga för snart två år sedan och som jag ville lära mig mer om så finns det så mycket annat som har med maten och annat som vi äter och dricker att göra. Det spelar i och för sig ingen roll att det blir lite annat ”prat” eftersom det gör att man blir en medveten konsument även på andra sätt, så det är tvärtom en positiv bieffekt.

Det är för övrigt intressant att konstatera att trots alla inlägg och allt som jag har skrivit om så finns det så otroligt mycket kvar. Senaste dagarna har jag för övrigt haft en hel del att grunna över efter att ha varit på en utbildning om kost. Den gjorde mig väldigt konfunderad angående vissa saker, som till exempel det här med tillsatser istället för fett i vår mat. Det gav mig även en del funderingar kring vilka val vi gör och att det finns så många "sanningar". Vi "köper" alla det vi själva tror på och vi gör det förhoppningsvis utifrån fakta. Däremot är det knepigt att göra faktabaserade val ibland eftersom våra experter säger rakt motsatta saker många gånger.

Men om vi talar om enbart tillsatser, alltså våra E-nummer, så hoppas jag att det är en debatt som kommer att fortsätta och att vi får mer fakta för här saknas det en del och där det finns fakta så tystas den ofta ner. För egen del så blir det väl till att blogga och försöka påverka så länge som det behövs och jag är rädd att det kommer att ta många år till innan vi är där vi bör vara. Så... 500 inlägg är nog bara början! Hoppas förresten att du/ni vill fortsätta läsa och att det kan inspirera till engagemang, bra val och därigenom bättre hälsa.

tisdag 26 april 2011

Kastrering och vaccin

Jaha, då stoppar återigen känslokalla människor möjligheten till att hangrisar slipper kastreras utan bedövning. Nu är det slakterierna som vägrar ta emot grisar som istället har vaccinerats. Detta trots att man nästan är färdig med en svensk studie som visar att vaccin fungerar lika bra för att undvika eventuell dålig smak och lukt på köttet vid tillagning och trots att flera andra länder använder metoden och att den fungerar där. Det finns heller inga hormoner eller kemikalier i vaccinet, så den anledningen kan inte heller hållas emot vaccinet.

Slakteriernas branschorganisation, alltså Kött- och charkföretagen, menar att vaccinet inte är tillräckligt testat. Detta trots att metoden används flitigt på annat håll. Organisationen har runt 120 företag som medlemmar och jag hoppas verkligen att dessa tar till orda och ser till att de som behöver vakna gör det. Att ha en så gammalmodig syn på djur hör inte hemma i ett modernt samhälle. Det är väl alldeles självklart att vi inte kan kastrera grisar utan bedövning!

Många, bland annat Sveriges veterinärförbund har reagerat, bland annat i ett remissvar till regeringen kring den här typen av kirurgiska ingrepp, men det hjälper tydligen inte. Kastreringen av 1,5 miljoner grisar fortsätter alltså i princip som vanligt och detta trots att nu flera grisbönder börjar reagera. Det är bara att beklaga att inte staten inte har varit tuffare i framtagandet av regler.

söndag 24 april 2011

Mat, mat och mera mat

När man är ledig så känns det alltid som att man äter mer än när man jobbar och så är det säkert också. När man är hemma så är det så lätt att slinka ut i köket och hämta något gott. Men även om det lätt blir lite extra när det är helg och speciellt till storhelger, så kan man försöka välja bra alternativ i alla fall och igår gjorde jag egen majonnäs till ägghalvorna med räkor. Det var verkligen evigheter sedan jag gjorde det senast och det var tillräckligt längesedan för att jag skulle ha glömt vad lätt det var och hur snabbt det gick. Ingredienserna är få och har man en mixer så handlar det bara om sekunder så har man sin egen, tillsatsfria, majonnäs. Har du inte provat att göra majonnäs själv ännu så rekommenderar jag verkligen att du gör det. Om du nu gillar det vill säga. Här är vi storkonsumenter då vi ofta äter hemmagjord smörgåstårta.

Godiset då? Ja det skrev jag om häromdagen och igår tror jag det var så gick jag in på nätet och läste tidningen och där fanns två bilder, en med en fläsksvål och en med en lus. Nu ska alltså den nygamla nyheten om vad godis kan innehålla blåsas upp ordentligt. Men all annan dynga som finns i smågodiset talar man tyst om. Det är verkligen märkligt. Hellre svål och löss än tillsatser och sötningsmedel som både kan leda till allergireaktioner och viktuppgång. Men, vi reagerar uppenbarligen på olika saker vi människor.

Sill har jag också skrivit om några gånger, precis som gravad lax och båda är populära till påsk. Vill man undvika E-nummer så är laxen ett bra val istället för burkarna med sill, för det är endast salt och dill tillsatt. Jag har i alla fall inte stött på någon med andra ingredienser än så länge. Köttbullar har jag inte så stor koll på vad de innehåller eftersom jag alltid gör egna och även här rekommenderar jag att man gör den själv och det framför allt för smakens skull. En köpt köttbulle kan inte ens jämföras med en hemmagjord. Jag skulle vilja gå så långt som att säga att hinner man inte göra dem så är det bättre att hoppa över köttbullarna.

Ja, det här var lite påskmats- och godisreflektioner. Jag hoppas att ni har ätit gott vad ni än har valt och ett och annat E-nummer överlever vi säkert, även om det allra bästa är att äta så naturligt som möjligt. För övrigt så överlever vi säkert lite svål och löss också. Det innehåller i alla fall protein!

lördag 23 april 2011

Grissini

Jag har skrivit om glutenfria grissini, men inte om vanliga, så här kommer det. Vad de innehåller har jag ingen aning om, men det ska jag alltså ta reda på. Ska bli spännande att se om de innehåller något som man inte vill äta. Risken finns alltid, för när det gäller kex, pinnar och bröd så är det rena lotteriet har jag lärt mig. Så nyfiken läser jag alltså innehållsförteckningen på dessa brödpinnar och hittar följande:

vetemjöl
palmolja
jäst
salt
malt: maltextrakt och sädesmjöl

Ja det var väl inget att säga om konstiga tillsatser och pinnarna kommer från Granforno. Däremot vill jag tydligt uppmärksamma alla på att det är palmolja i produkten. Så synd att det här förstör när produkten i övrigt är bra. Jag tänkte att jag skulle mejla dem och fråga varför de väljer palmolja och jag hittar snabbt deras sajt och det finns en knapp med kontaktuppgifter, men det går inte att mejla! Jag tänker inte ringa till Florida eller skriva snigelpost, vilka är alternativen, men jag ska kontakta kateringfirman/restaurangen som de kommer ifrån. Konstigt att de inte har sett det här, men saker kan givetvis gå en förbi. Förhoppningsvis har jag snart en kommentar från dem som jag delger er som vanligt.

torsdag 21 april 2011

Vitaminwater

Även vuxna barn lämnar spår efter sig och idag hittade jag en tom flaska vitaminwater. Inget som jag tidigare var bekant med, men dottern lämnade den här igår när den var slut och det ger ju mig chansen att titta på innehållet i något som jag inte ens var medveten om att det fanns. Så här ser det ut:

källvatten
fruktos
socker
surhetsreglerande medel (citronsyra)
aromer
mineraler (kalciumlaktat, zinkglukonat)
vitaminer (C, niacin, E, pantotensyra, B6, folsyra, B12)

Det står också att det inte innehåller några konserveringsmedel och att det är en "vitaminberikad dryck utan kolsyra med smak av citron". Detta låter ju bra, men vad består aromerna av och är vitaminerna naturliga? Citronsyran känner vi till, alltså E 330 som EU kallar den. Sannolikheten att citronsyran skulle vara utvunnen av citroner får man väl hålla som liten tyvärr, men jag låter det oavsett framställan passera tills vidare som ni som läser bloggen vet.

Hur som helst så kommer jag att mejla och fråga om innehållet. Det är ju trevligt om alla vanliga människor kan läsa det och ta det till sig och få den information som de vill ha och så är det inte nu tycker jag. För övrigt så vill jag bara kommentera fruktosen också, för den anses av många vara en mindre trevlig tillsats då den är sötare och billigare än socker och kan vara bidragande till viktuppgång. Med andra ord: det gäller att läsa det finstilta och dessutom ha bra syn, för bokstäverna är små.

onsdag 20 april 2011

Mandarinklyftor i sockerlag

Idag fyller maken år och barnen har bakat tårta och garnerat med inlagda mandarinklyftor. Jag trodde faktiskt att jag hade bloggat om sådana tidigare, men det hade jag visst inte och jag vet för övrigt inte vad de innehåller så det är väl på tiden att ta reda på det. Jag är optimist fram till dess att jag har läst innehållsförteckningen och hoppas alltså på det bästa och så här ser det ut:

mandarinklyftor
vatten
socker

Ja det var ingen lång lista och inget konstigt innehåll heller. Härligt! Så här ska det se ut. Fler sådana innehållsförteckningar tack! Mandarinklyftorna kommer från Ica. Jag kan för övrigt lägga till att på ica.se kan du läsa mer om deras varor. Här skriver de om både nyttig mat och etik när det gäller alla i produktionskedjan. Nu påstår jag inte att det inte finns något mer att önska, för det finns mycket kvar i hyllorna som man kan klara sig utan, men det är verkligen ett steg i rätt riktning att våra handlare gör mer och mer när det gäller de här frågorna.

tisdag 19 april 2011

Egen korv (eller köpt)

Korv är ett kapitel för sig och det är inte det enklaste att hitta sådan med bra innehåll och utan onödiga tillsatser, men lyckas någon så får ni gärna mejla och berätta. För min del har detta faktum lett till att jag äter korv väldigt sällan, trots att jag tycker att det är gott. Sedan har vi naturligtvis det här med fläskköttet, men man kan ha annat i så det är absolut inte förklaringen först och främst, utan det övriga innehållet. Vidare finns det sådant som jag undrar hur det kan få heta korv alls och läser ni innehållsförteckningarna på vissa paket så förstår ni vad jag menar.

Men, har man tid och lust så kan man lösa problemet på ett, kanske inte enkelt, men roligt och trevligt sätt. Visste du att det har blivit populärt att göra sin egen korv? Jo så är det och det finns kurser att gå. Men har du bra utrustning och recept så kan du prova på att göra korv hemma också. Om du gör egen så tänk på att inte vara för ivrig med kryddorna i början utan smaka dig och prova dig fram. Tänk också på att naturligt skinn, alltså fjälster, är bäst att använda. Vilken sorts kött du använder är en smaksak och vilken del av djuret är i de flesta fall av mindre betydelse.

Hur populärt det bland vissa än är att göra egen korv, så är det en minoritet som gör det, även om jag tror att fler kommer att få upp ögonen för denna matkonst. Så för oss som inte ha tagit steget till att bli korvtillverkare så är det livsmedelshyllorna med dess enorma utbud som vi är hänvisade till. Att utbudet är stort borde egentligen ge möjligheter till ett bra urval, men jag är rädd att det inte är så. Förutom tillsatserna som man gärna klarar sig utan så är det en enorm skillnad i köttmängd. Läs och jämför och bojkotta dem som är sämst. Här behövs verkligen en medvetenhet så att vi konsumenter kan visa vad vi vill ha, för det finns en stor industri som gärna säljer produkter som inte borde ligga i hyllorna överhuvudtaget.

söndag 17 april 2011

Slaktavfall i godis

Ja nu blåser tv och tidningar upp stora rubriker inför påsken och får det att låta som att vi sätter i oss inälvor och annat ”smarrigt” till påsken när vi äter godis. Så här skriver man bland annat: "I de välfyllda påskäggen kan dölja sig mindre lockande saker som gelatin från svin och färg från krossade löss". Som om detta vore något nytt? Det är välkänt sedan många år och även om det inte är aptitligt så är väl "slaktavfall" att ta i! En definition som jag hittar på nätet lyder så här: ”De delar av djuret som inte ska användas till matlagning, djurfoder eller gödselmedel räknas som slaktavfall”. Gelatin är väl därför tveksamt om det verkligen ska räknas som avfall. Och löss äter vi väl inte någon del så vitt jag vet?

Men jag tillhör dem som valt bort "lössgodiset" de flesta gånger som jag har handlat sötsaker just för att det känns osmakligt. Att det skulle vara farligt tror jag inte. Snarare tvärtom då det är protein i lössen, men det smakar mig inte att äta de små djuren i alla fall. Gelatinet är ju inte heller aptitligt, men om det är bättre att äta syntetiskt framställt är jag tveksam till. Men jag vet inte så jag låter det vara osagt.

Det jag vill säga med det här inlägget är att jag tycker att det är larvigt att göra en stor sak av något som för det första inte är en nyhet och för det andra inte alls är i närheten av det som rubriken antyder. Nyhetstorka månne?

Men återigen: vill du veta vad du lägger i påskägget så gör ditt eget godis. Det blir garanterat godare och nyttigare.

lördag 16 april 2011

Boss-kaka

Häromdagen var jag på konferens på ett ställe där de hade lagt ut en mycket god kaka med havre som bas. Boss hette den och innehållet låter verkligen bra när man läser det och det verkar inte vara något konstigt alls i kakan, men för säkerhets skull så frågade jag en av kökspersonalen, men hon visste inte, men blev lika nyfiken som mig. Så jag ska nu mejla hotellkedjan och när jag har fått svar så ska jag mejla även henne och berätta, men givetvis också lägga ut informationen här på bloggen. Jag kan återigen konstatera (kommer osökt att tänka på polkagrisarna) att det blir omvänt och istället för att det är jag som får svaret så får jag lämna det till den som borde kunna det! Så här ser innehållet ut förresten:

havregryn
smör
socker
torkad frukt (aprikos, russin)
sirap
farinsocker
vaniljarom
kanel

Det är alltså aprikoserna samt vaniljaromen som jag är nyfiken på. De var visserligen mörka i färgen, men jag vill ändå försäkra mig om att de inte innehåller konserveringsmedel innan jag berättar varifrån kakan kommer.

fredag 15 april 2011

Tortillabröd

Jag trodde att jag hade skrivit om tortillabröd, men det hade jag visst inte, så det är väl dag då. Nu finns det ett flertal sorter och idag köpte jag med mig en av dessa hem och om de innehåller samma ingredienser som de andra vet jag inte. Jag har visserligen kikat på innehållsförteckningen någon gång, men inte jämfört olika bröd med varandra. Så här ser den ut i dem jag köpte idag i alla fall:

vetemjöl
vatten
palmolja
fuktighetsbevarande medel (E 422)
salt (1,7 %)
bakpulver (E 500)
emulgeringsmedel (E 471)
syra (E 330)
förtjockningsmedel (E 415)
konserveringsmedel (E 202, E 282)

Men jössses, hur mycket kan några tortillabröd innehålla egentligen när det kommer till tillsatser? Det här var nog bland det värsta som jag har sett. Har jag verkligen missat denna tillsatsstinnhet tidigare eller har de andra sorterna sett lika illa ut?

Men, vi betar väl av E-numren och ser vad vi kommer fram till. Först ut är E 422, vilket är glycerol och det kan komma både från djur, växter och vara syntetiskt framställt. Nästa är E 500, natriumkarbonat, alltså bakpulver och framställs både naturligt och syntetiskt.

E 471 är ett emulgeringsmedel och är även det naturligt eller syntetiskt. Det kan till exempel vara framställt ur glycerol. Sedan har vi E 330 och det är vad vi brukar kalla citronsyra. Vidare fanns E 415 i tortillabröden, vilket är ett förtjocknings- och stabiliseringsmedel och framställs från socker.

Avslutningsvis hade vi två konserveringsmedel och det första hette E 202. Detta är syntetiskt framställt och kan ge överkänslighetsreaktioner. E 282 är också syntetiskt framställt och motverkar mögelsvampar.

Vissa tillsatser är mer okej än andra anser jag och jag tror inte att det är någon större fara att äta dessa bröd då och då, men aptitliga? Tror inte det vad! Oetiskt? Absolut! Ska de förlita sig på mig som kund så kommer affärerna att gå dåligt. Jag måste leta upp ett bra recept och baka själv. Och för att avsluta gnället så måste jag ju påpeka palmoljan i bröden. Det räcker för min del för att välja bort dem fortsättningsvis.

torsdag 14 april 2011

Snart påsk igen

Ja, tänk vad tiden går! Nu är det snart påsk och då brukar det bli godis, sill, påskmust och annat gott. Gravad lax, ägg och hembakat kaffebröd är ju inga konstigheter, men det är mycket annat som vi stoppar i oss vid våra högtider. Hur stor koll har vi egentligen på allt och hur lätt är det att välja rätt vid dessa tillfällen?

Sill till exempel har jag skrivit om vid flera tillfällen och jag har än inte hittat inlagd sill som jag ger godkänt, ändå händer det att jag slarvar och köper tillsatssillen. Anledningen är att det är gott med sill så klart och även om jag försöker laga det mesta som jag äter så får jag erkänna att ambitionen inte är hur stor som helst. Tid och energi är som för många begränsat och man får prioritera och sill är inget jag äter stora mängder av, så för just min del så finns annat som är mer värt att lägga tiden på, men äter man mycket så är det nog värt att fundera över om man ska lägga in sin egen. Givetvis ska man då lyckas hitta bra inläggningssill, eller också får man göra hela processen själv.

Påskgodis då? Ja, nu tävlar ju handlarna om att locka oss kunder med rena vrakpriser på plockgodis. För egen del så tänker jag inte köpa påskgodiset redan den här veckan och det även fast man inte behöver betala mer än 30 – 40 kronor kilot. Att göra det och tro att det räcker över hela påsken är bara att lura sig själv. Lite självinsikt får man lov att ha och jag har lurat mig själv många gånger och trott att jag kan handla godsaker i förväg. Sedan så vet jag att vissa andra klarar det, men jag är inte ”vissa andra” tyvärr. Allra bäst är hur som helst att göra sitt eget godis, men när det är så här billigt så är det svårt att stå emot.

Fast det är klart att vi ska unna oss att äta gott så och en och annan onyttighet är inte hela världen, men kom ihåg att göra så bra val som möjligt och att begränsa ätandet av sådant med onyttiga tillsatser!

tisdag 12 april 2011

Prova nytt recept

När tid och lust finns så lagar jag gärna mat efter recept som jag inte tidigare har provat. Det är roligt att lära sig något nytt och samtidigt få njuta av nya smaker och till helgen ska jag välja ut något gott att laga. Vad det blir har jag inte bestämt ännu, men jag kom att tänka på hur lätt eller svårt det är att undvika onödiga tillsatser när man provar något nytt. Det är ju alltid bättre att laga från grunden och gör man sin egen mat så vet man i alla fall någotsånär vad man får i sig. Men inte helt kanske...

När jag har bestämt vad jag ska laga och handlat alla ingredienser så ska jag berätta vad jag har gjort och vilka tillsatser jag har ätit eller förhoppningsvis inte alls har ätit. Jag lagar det mesta själv och bland annat för smakens skull så klart, men ändå tycker jag att det är svårt att äta så bra som jag skulle vilja. Jag utgår därför inte från att min helgmiddag kommer att bli helt som jag vill, men jag är nyfiken på vad man kan tänkas få i sig utöver det planerade. Jag återkommer om några dagar.

Kolla gärna själv vad du får i dig i E-nummer under en lördagkväll när du har lagat en god middag. Hur mycket kan man undvika även om man lagar sin mat själv och inte köper halv- och helfabrikat?

söndag 10 april 2011

Kastrering av grisar och smärtlindring

Jag har tagit upp problemet med djurplågeri i samband med kastrering av griskultingar flera gånger och frågan kommer att vara aktuell ända tills inte en enda gris utsätts för kastrering utan smärtlindring. I mina öron låter argumentet att bedövning innan ger mer stress då djuret ska hanteras ytterligare en gång som ett dåligt sätt att döva sitt samvete på. Visst är det lätt att stressa en gris, men hellre hantering två gånger och att det slipper smärta. Det anser i alla fall jag.

Jordbruksverket håller nu på att ta fram en rapport kring smärtlindring och kastrering och man tittar nu på något som kallas NSAID-preparat och det kan väl tyckas bra, men det innebär mest smärtlindring efter ingreppet, alltså under läkprocessen. Det här känns både bra och dåligt. Bra därför att det blir lite humanare för kultingarna, men dåligt eftersom man inte går hela vägen. Om man nu kommer fram till att det är det här vi ska använda oss av först och främst alltså. Det är ju inte bestämt. Jag tror inte att konsumenterna kommer att acceptera kött från djur som inte får en bättre smärtlindring. Men då måste informationen verkligen ut till alla. Förmodligen handlar många griskött utan vetskapen om vad de bidrar till.

Återigen: varför ska vi äta griskött fram till dess att en bra metod för smärtlindring finns? Varför tar inte handel och myndigheter mer ansvar? Sedan är det väl bättre att få en förstörd middag vid enstaka tillfällen genom en försämrad smak vid tillagning än att bidra till detta lidande, för det gäller endast 1 procent av grisarna så risken är väldigt liten. Om man antar att hälften av grisarna är honor så är det alltså ½ procent som skulle ge dålig smak.

Från och med första april så får grisbonden själv ge bedövning om denna/denne har fått utbildning att göra det, så det bästa vi kan göra är att fråga vilket kött som kommer från dessa djur och så ratar vi det andra.

torsdag 7 april 2011

Digestive classic

Ja det är väl vad man också skulle kunna säga: "klassiska digestivekex". Sorten är för mig ny, men förpackningen är väldigt tilltalande med ljus bakgrund och en massa kex, ost och ett halvt färskt fikon på bilden. Det ser med andra ord gott ut och digestivekex brukar vara goda tycker jag. Innehållet är väl inte alltid lika positivt som smaken och det vet vi alla moderna människor att det går att få till en god smak på diverse sätt. Men för att ta reda på hur det faktiskt ligger till innan jag dömer ut denna sort, så ska jag nu läsa innehållsförteckningen och skriva den här:

vetemjöl
socker
fullkornsvetemjöl
palmolja
vatten
bakpulver (E 500, E 334)
glukosfruktossirap
salt

Nej, det där innehållet gillade jag inte och de här kexen kommer jag inte att köpa igen och faktiskt inte enbart på grund av glukosfruktossirapen som många menar är mycket sämre än vanligt socker och ger övervikt och inte först och främst på grund av E-numren, utan allra mest på grund av palmoljan. Jag blir alltid lika arg när jag ser det i innehållet på en produkt. Det är så dåligt att använda det när man vet vilken skövling som sker av vår värdefulla regnskog. Jag hoppas att ni som läser det här gör samma ställningstagande.

Men, tillbaka till bakpulvret. E 500 framställs både naturligt och syntetiskt men det framgår inte vilket det är på förpackningen. E 334 är en biprodukt inom vinindustrin och alltså naturlig. Däremot vet jag inte hur den framställs, om det till exempel förekommer en kemisk process. Enligt Äkta vara ska den hur som helst inte vara skadlig för hälsan.

onsdag 6 april 2011

CSR - Corporate Social Responsibility

Igår när jag berättade om min kontakt med systembolaget så publicerade jag deras svar där de skrev att de samarbetar med CSR. Som ni ser i rubriken så är det ett samarbete för ökat socialt ansvarstagande och det tycker jag är toppen. Allt handlar inte om pengar utan vi har ett ansvar att bry oss om våra medmänniskor också, men för att kunna göra det så bör vi veta vilka val vi ska göra. Jag hoppas att det kommer att bli bättre information till oss kunder framöver så man kan bli en medveten kund även på systembolaget.

Vill du läsa om CSR så kan du gå in på http://www.csrsweden.se

Nätverket finns i 22 länder och ett stort antal företag är engagerade för att lära sig mer om samhällsansvar. Det går naturligtvis mode i mycket och helt klart är att det ligger i tiden att engagera sig på det här viset, men jag hoppas att alla som en gång har börjat bry sig fortsätter med det och inte lägger av om några år.

tisdag 5 april 2011

Snabba svar från Systembolaget

Jag mejlade i gårkväll och fick svar idag, det var snabbt måste jag säga. Och de nöjde sig inte med ett svar utan skickade två. Här ser ni de båda svaren:

Hej. Tack för ditt mejl!

Vi har precis lanserat en ny webbplats och får därför många frågor och synpunkter. Det är vi naturligtvis väldigt glada för men det innebär också att vi har längre svarstider i vår mejlhantering än normalt. Vi ber om överseende med detta.

Här hittar du vanliga frågor om vår webbplats som kanske kan hjälpa dig: http://www.systembolaget.se/Vanliga-fragor/Om-webbplatsen/

Med vänliga hälsningar
Kundtjänst


Hej. Tack för ditt mejl!

Detta är en mycket viktig fråga för oss och vi har därför startat ett samarbete kring hållbart arbete och CSR tillsammans med de övriga nordiska alkoholmonopolen. Vi för också en dialog med våra dryckesleverantörer för att lyfta upp denna fråga. Vi handlar aldrig direkt från några producenter utan endast från svenska importörer vilket gör att vi inte har någon information om situationen på enstaka vingårdar.
Välkommen att kontakta oss igen.

Med vänliga hälsningar

Jenny Gabrielsson
Kommunikatör
Kundtjänst
0771-83 83 00
Systembolaget AB, 103 84 Stockholm
Besök oss gärna på www.systembolaget.se


Det första svaret var väl lite märkligt med tanke på vad som stod i det andra, men så kan det bli när olika personer tar emot frågor. Jag svarade naturligtvis och tackade, fast faktiskt bara på det andra mejlet.

måndag 4 april 2011

Vin

Idag läste jag en insändare i en av våra dagstidningar och skribenten tog upp systembolagets viner och vilka arbetsförhållanden de som jobbar på vinodlingarna har. De var inte alltid det bästa enligt den här personen. Ärligt talat så är jag själv inte insatt i hur det ser ut och det är säkert väldigt olika både på olika gårdar och i olika länder. Men jag tycker att det är en relevant diskussion och frågan är väldigt viktig. Jag gick därför in på systembolaget.se för att ta reda på mer. Tyvärr hittade jag inte vad jag ville, så det fick bli ett mejl och jag ser med spänning fram emot svaret. Så här skrev jag:

Hej,

Jag har letat på er sajt efter information om arbetsförhållanden och etik vad det gäller anställda på de gårdar som ni köper vin ifrån. Jag hittar tyvärr inget trots att både etik och folkhälsa med mera tas upp på er sajt. Har jag sökt på fel ställe eller finns inget om detta att läsa? För mig som kund är det här väldigt viktigt.

Hälsningar Katharina Wallenborg


Jag hoppas att jag snart har ett svar från dem som jag kan publicera här. För visst vill vi att de som jobbar med att göra våra viner har bra arbetstider, får en rättvis lön och så vidare?

söndag 3 april 2011

Årets första avstämning

Inte trodde jag att det var så länge sedan som den 15 december som jag senast gjorde en avstämning och kollade vilka nya tillsatsfria produkter som jag hade hittat, men tiden går, det är ett som är säkert. Som vanligt kopierar jag in även de gamla produkterna. Det här gör inlägget ganska långt, men jag vill gärna ha listan komplett.

Här är mina senaste tillsatsfria produkter:

Dinkelpepparkakor från Bakeriet
Gorgonzolaost från Falbygdens
Kamutknäcke från Pyramid
Estrella sourcream- & onionchips
Pyramids skrädknäcke
Parmaskinka från Fiorucci
Pesto från Crespi
Fikon- och lagerbladsmarmelad från Werners gourmetservice
Thai sötsur chilisås från Ying
Brieost från Brie Moulin
Böngroddar från Mrs Cheng's
Kapris från Paradiso
Gräddost från Wernersson
Råg surdeg knäckebröd från Vilmas knäckebröd
Knäckesticks från Vilmas knäckebröd
Tomat och basilika italiensk pastasås från Findus
Spröda majsbröd från Olda
Royal fikonmarmelad från St Dalfour
Tortillachips från Santa Maria
Thin crisp från Kvarnvingen

Och här är de tidigare:

Macadamia nut brittle-glass från Häagen-Dazs
Ricottaost från Galbani
Abbas musslor i vatten
Yoplaits gourmet-crème fraiche
Borggårdens tonfisk
Kalamataoliver från Zeta
Böngroddar från Buffé
Äggnudlar från från Long live brand
Igor rocottaost
Dijonsenap från Bähncke
Lasagneplattor från Miramonti
Tacoskal från Santa Maria
Tacoskal från Old el Paso
Majonnäs från Kavli
Rooiboste från Willys
Grana padano dopost från Galbani
Capellini n. 1 från Barilla
Kesella från Arla
Bregott mellan från Arla
Björnekulla hjortronsylt
Spröda risbröd från Oldana
Classic crispy slices från Griesson
Filoncini från Zeta
Olivmix kalamata & halkidiki från Greco taverna
Ananasringar från Buffé
Torkade aprikoser från Saltå kvarn
Fiberrik från Göteborgs kex
Blue dragon Japanese rice vinegar
Borlottibönor på burk från Russo
Björnekullas lingonsylt
Jubileumsknäcke från Leksands-bröd
Santa Maria extra krämig kokosmjölk (Extra creamy coconut milk)
Chilli sauce Thai från Linghams
Gourmetknäcke tre fröer från Kung Markatta
Gourmetknäcke ost och pumpafrö från Kung Markatta
Müsliknäcke från Kung Markatta
Björnbärsmarmelad från Kung Markatta
Falkenbergs gravlax
Ekologiska blandade bönor från Zeta
Naturell crème fraiche från Skånemejerier
Fäbodknäcke från Leksands knäckebröd AB
Hamburgare från Scan (fast egentligen är det pannbiffar)
Snabburgare från Scan (samma här, bara pannbiffen, hamburgaren får ni göra själva)
Kung Markattas kokosmjölk
Polar seafoods pilgrimsmusslor
Estrellas jordnötter
Saltå kvarns ekologiska russin
Thai worlds räkpasta
Blue dragons rostade sjögräs
Icas tonfisk i vatten
Honung från Svensk honungsförädling
Icas makrill i tomatsås
Icas musslor i vatten
Icas kapris på glasburk
Apotekets flytande glukos
Nassims gröna russin
Icas russin
Felix chilisås
Kung Markattas har russin (endast tillsatt 0,45 procent solrosolja)
Arlas 34-procentiga creme fraiche
Kosterfiskarn's varmrökta norsklax
Royal Greenland frysta räkor
Bruna bönorna från Felix
Arlas 4-procentiga keso
S:t Dalfour fyra frukter-marmelad
Gravad lax från Sjöboden
Lindt excellence 70 % kakao-choklad
Grillad paprika från Sera
Knäckebröd från Pyramidbageriet
Kakao från Kung markatta
Slotts gästabudssenap
Mae Ploys gröna currypasta
Blue dragoons gröna currypasta
Felix ketchup
Cf & r:s brieost
Kolibrie getost
Risentas fikon
Eldorados naturella färskost
Haugen-gruppens sardeller
Ryttmästarens dundersenap
Maizena majsstärkelse
Druvans vitlök i chilimarinad

lördag 2 april 2011

Thin crisp

Alltså tunna knäckebrödsskivor. När man handlar knäckebröd och även kex så ser man att det finns ett enormt utbud och det är olika sorter i olika butiker. Men sådant är så klart kul för det är roligt att prova på nya sorter och uppleva nya smaker.

Idag har jag handlat thin crisp från Kvarnvingen, en tillverkare som jag inte kände till tidigare, men innehållet var bra så jag tänkte att det är värt att prova. Endast dessa ingredienser ingår:

fullkornsrågmjöl (94 %)
vatten
jäst
salt

I mitt stilla sinne undrar jag så klart varför vissa tillverkare ändå tror att man måste slänga i annat för att få ett bra bröd? Givetvis förstår jag att det handlar om pengar, men ändå, det är inte nödvändigt, för det finns bra produkter till bra pris och sämre till högre. Och om det mot förmodan skulle höja kilopriset med en femma så kanske det är värt det.

På kartongen står att det kan finnas spår av sesamfrö, så det ska man tänka på ifall man är känslig.